مراسم گرامیداشت هفته دفاع مقدس با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن سینمایی این وزارتخانه در حالی برگزار شد که این مراسم تحت تأثیر فاجعه غمبار منا برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، علی جنتی در ابتدای این مراسم که امروز 4 مهر ماه برگزار شد،ضمن تبریک هفته دفاع مقدس گفت: عذرخواهی میکنم که این روزها نشاط خود را از دست دادهام و هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی وضع نامناسبی دارم.
وی ادامه داد: فاجعه رخ داده در منا و جان باختن حدود 1500 نفر و مصدومیت حدود 2000 نفر از زائران خانه خدا جهان اسلام را داغدار کرده است و متأسفانه بخش عظیمی از این زائران ایرانی بودهاند که هر روز هم تعداد جانباختگان افزایش پیدا میکند و تا به این لحظه بیش از 130 نفر از جانباختگان ایرانی شناسایی شدهاند و حدود 360نفر نیز همچنان مفقود هستند که فکر میکنیم، بخش اعظم این تعداد هم جان باختند و تعدادی هم به بیمارستانها منتقل شدهاند.
وزیر ارشاد با توصیف روز فاجعه منا به «روز سیاهی برای کشور» ادامه داد: آن جمعیت عظیم در اثر بیکفایتی و سوءمدیریت عوامل سعودی به چنین وضعی گرفتار شدند. امیدواریم این مرحله را سریعتر پشت سر بگذاریم و هم پیکرهای جان باختگان به کشور بازگردند و هم مصدومان زودتر به بیمارستانهای داخل کشور منتقل شوند و تحت مداوای مناسب قرار بگیرند.
علی جنتی با اشاره به اینکه در میان جانباختگان حدود 500 نفر از کشور نیجریه و 300 نفر نیز از کشور مصر هستند، افزود: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند دولت عربستان نمیتواند از زیر بار این فاجعه شانه خالی کند. ما نیز برای همه این جانباختگان از خدا طلب مغفرت و برای بازماندگان آنها طلب صبر میکنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس در این باره گفت: در ابتدای سخنم تعبیر زیبای مقام معظم رهبری در دوران دفاع مقدس را نقل میکنم که فرمودند این جنگ حقیقتا یک گنج است که تمام شدنی هم نیست. هر آنچه که ما درباره این حادثه بزرگ بگوییم کم گفتهایم.
جنتی با توصیف شرایط سخت روزهای آغازین جنگ و نفوذ دشمن تا عمق 60 کیلومتری خاک کشور گفت: در آن شرایط رزمندگان به پا خواستند و با قدمهای استوارشان خون تازهای در رگهای وطن جاری کردند و عشق را تا دورترین نقاط درنوردیدند و نام خود را در پیشانی افتخار این سرزمین به درخشانی ثبت کردند.
وی با بیان اینکه اگر فقط به گرامیداشت دفاع مقدس در این هفته بسنده کنیم واقعا خطا کردهایم، ادامه داد: اصحاب قلم و هنرمندان متعهد اگر به رسالت و آگاهی بخشی خود درباره دفاع مقدس عمل نکنند کوتاهی کردهاند. چون همه ما به این رزمندگان و مادران و پدرانی که با اشک و اندوه فرزندان خود را روانه جبههها کردند و به صدها هزار آزاده و جانباز و خانواده آنها بدهکاریم.
جنتی ادامه داد: ما این روزها یاد امام راحل آن پیر قدسی که با انفاس خود تحولی شگرف در روحیه جوانان کشور ایجاد کرد را گرامی میداریم. امامی که رزمندهها به ندای او لبیک گفتند و در جبههها به اطاعت از ولیامر خود حاضر شدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توصیف شرایط روزهای آغازین جنگ اظهار کرد: در زمانی که کشور، خود را از دوران طولانی ستمشاهی آزاد شده میدید و به سازندگی و آبادانی فکر میکرد و اصلا آمادگی دفاعی نداشت و نیروهای مسلح هم چنین انتظاری نداشتند. ارتش هم ارتشی نبود که آمادگی چنین هجوم وسیع و گستردهای را داشته باشند و سپاه هم هنوز کاملا شکل نگرفته بود. در این شرایط دشمن توانست در مدت کوتاهی بخش وسیعی از خاک کشور را اشغال کند.
علی جنتی ادامه داد: اختلافات مرزی با عراق نیز تنها یک بهانه بود و صدام فکر میکرد با توجه به وضع داخلی کشور میتواند به ما حمله کند و بخشی از خاک کشور را جدا کند. او به خوزستان میاندیشید؛ منطقه نفتخیز و ثروتمندی که به خلیج فارس نیز مشرف بود. از طرفی انقلاب اسلامی همه الگوها و هنجارهای غرب را بر هم زده بود و در برابر الگوهای لائیک مورد نظر غرب با قدرت نوید یک حکومت دینی را میداد. غرب نگران این بود که این انقلاب آثار خود را در منطقه و انقلاب برجای بگذارد و به همین دلیل غرب دست به دست هم دادند و پشت صدام ایستادند که چنین اتفاقی روی دهد.
وزیر ارشاد با بیان اینکه جمهوری اسلامی یک سال قبل از شروع رسمی جنگ در مناطق مرزی دچار تنش بود گفت: آقای رئیس جمهور در جایی میگفتند که وقتی فروردین سال 59 در قصر شیرین بودند، عراقیها به آنجا خمپاره میزدند و مردم هم در فکر مهاجرت از شهر بودند، یعنی عراقیها شش ماه قبل از شروع رسمی جنگ تجاوز را آغاز کرده بودند.
وی با بیان اینکه فشارهای سیاسی، تبلیغاتی و اسلامی به ایران در کنار تلاش برای تروریست معرفی کردن جمهوری اسلامی همه برای ضربه زدن به انقلاب و به شکست کشاندن آن بود، گفت: آخرین حرکت آنها این بود که صدام را برای حمله به ایران تحریک کنند و کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه و شوروی سابق و کشورهای حوزه خلیج فارس از هیچ نوع کمک نظامی و اطلاعاتی دریغ نکردند. سرانجام هم آمریکاییها مستقیما وارد جنگ شدند و به حمله به هواپیمای مسافربری 290 نفر از هم وطنانمان را شهید کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در چنین شرایطی بود که ایران، عراق را از خاک خود بیرون کرد و وارد خاک عراق شد و همه کشورهای حامی صدام نگران شدند و با تمام قوا پشت صدام ایستادند.
جنتی عامل توفیق ایران در این جنگ نابرابر را بسیج مردمی دانست و گفت: همانطور که مقام معظم رهبری فرمود اگر نیروهای مردمی نبودند محال بود دولت بتواند این جنگ را مدیریت کند. امروز که بیست و چند سال از جنگ میگذرد، میبینیم که صدام کجاست و جمهوری اسلامی با چه اقتداری سربلند کرده و جلوی قدرت های بزرگ جهانی از حق خود دفاع میکند. بیشک این اتفاق مرهون ایثارگریهای ملت ایران است.
وی اظهار کرد: آنچه امروز نیروهای مسلح را در میان همه آحاد ملت ممتاز میکند این است که نیروهای مسلح ما تنها متکی به سلاح نیستند بلکه همراه با آن متکی به ایمان و اعتماد به نفس و انگیزههای معنوی هستند. اگر این انگیزهها نبود سلاح و تجهیزات و انضباط نمیتوانست سرنوشت جنگ را تغییر دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص هنر و ادبیات دفاع مقدس نیز گفت: در واکاوی هنر و ادبیات دفاع مقدس نیز میبینیم که تمام مظاهر آن دوران مبتنی بر ریشههای معنوی است. هنر و ادبیات دفاع مقدس بخش بزرگی از هنر و ادبیات انقلاب اسلامی است که هنرمندان ما همه در این جهت تلاش کردهاند. ویژگی هنر و ادبیات دفاع مقدس این بود که ضد جنگ بود و علیرغم ثبت خاطرات جنگ برای صلح انجام میشد و هیچ کس در این زمینه جنگ را ستایش نکرده است.
جنتی افزود: این هنر ظرفیت جهانی دارد و میتواند ترجمه شود و برای جهانیان الهامبخش باشد و این از جمله کارهایی است که ما در وزارت فرهنگ باید به آن بپردازیم تا جهانیان بفهمند که انگیزه دینی و معنوی تا چه حد میتواند کارساز باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نامهها و وصیتنامههای شهدا را گنجینه عظیمی توصیف کرد که در تغییر ادبیات این گونه متنها تأثیر بسزایی داشتند و نوع جدیدی از ادبیات را که مولود دفاع مقدس بود آفریدند.
جنتی با اشاره به اینکه هنوز هم در بسیاری از شبکههای اروپایی برخی فیلمها و مستندهای مربوط به جنگهای جهانی را میسازند و نمایش میدهند و به آنها افتخار میکنند، گفت: ما نیز که با افتخار این جنگ را به پیروزی رساندیم، وظیفه داریم این روحیه را در میان مردم زنده نگه داریم و آن را به نسل جدید و در مرحله بعد به جهانیان معرفی کنیم.
در این مراسم فرمانده بسیج وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در گرامیداشت هفته دفاع مقدس به بیان سخنانی کوتاه پرداخت.
حسین حاجی گفت: باور ما این است که بدون شک دفاع مقدس خالق و وارث همه ارزشهای انقلاب است و طبیعتا باید بین دفاع مقدس و تاریخ امروز و آینده این کشور پلی باشد تا بتواند همه ارزشهای ماندگار آن زمان را به نسلهای بعدی انتقال دهد.
او ادامه داد: یک بار دیروز از دفاع مقدس تجربه شیرینی داشتیم اما امروز باید آموزههای آن را تمرین کنیم، چرا که ممکن است فردا مجبور به تکرار آن باشیم. امروز هر زلزلهای که بتواند پل ارتباط دفاع مقدس را تخریب کند و راه ورود و انتقال ارزشهای آن به نسل آینده را مسدود کند قطعا اصل پایداری کشورمان را با خطر مواجه میکند.
فرمانده بسیج وزارت فرهنگ اظهار کرد: در شرایطی که استکبار جهانی و صهیونیسم بینالملل با فشارهای خود مسیر حرکت جهان اسلام را در یک پیچ تند تاریخی قرار داده است، نسخه تمام دردهای کشور ما بازگشت به اصل معنویت و احیای فرهنگ دفاع مقدس است. چرا که اگر فرهنگ ایثار را کنار بگذاریم معلوم نیست که در آینده با چه افقهای مهآلودی مواجه خواهیم شد.
در انتهای این مراسم از برخی هنرمندان فعال در عرصه دفاع مقدس در زمینههای مختلف قدردانی شد.
احمد جولایی در زمینه تئاتر، عباس جعفری مقدم و بهناز ضرابیزاده در زمینه ادبیات داستانی، ایرج یغمایی در زمینه موسیقی و خوشنویسی، معصومه شجاعی طباطبایی در زمینه هنرهای تجسمی، مصطفی محدث خراسانی در زمینه شعر و هوشنگ جاوید در زمینه موسیقی هنرمندانی بودند که تقدیر شدند.
همچنین در این مراسم از برخی رزمندگان دوران دفاع مقدس که در پستهای مدیریتی این وزارتخانه مشغول به کار هستند همچنین از 19 تن از بسیجیان فعال در زمینه فرهنگ دفاع مقدس تقدیر شد.
این مراسم که با حضور مدیران و معاونان و کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشد با پخش کلیپی از دفاع مقدس و اجرای نمایشی توسط گروه نمایشی «حنانه» با مضمون دفاع مقدس و شعرخوانی مصطفی محدثی خراسانی همراه بود.
انتهای پیام
نظرات