به گزارش ایسنا به نقل از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، پس از برگزاری سفره بنفش بیرجندی و سِرو قروت برای ۱۲۰۰ نفر از بیرجندیهای مقیم تهران دانش فرهنگ غذای محلی قروت خراسان جنوبی روز شنبه ـ ۲۳ تیر ماه ـ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.
مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل در این زمینه گفت: تاثیر غذا و فرهنگ یک رابطه دو سویه است. همان گونه که محیط و فرهنگ باعث شکلگیری این نوع غذای محلی میشود غذای محلی هم بر فرهنگ تاثیرگذار است. نمادگرایی غذای محلی قروت در ادبیات شفاهی، تاثیر آن بر زبان و استفاده از واژگان غذایی در موارد غیرغذایی از جمله مباحثی هستند که در فرهنگ خراسان جنوبی وجود دارد.
سید احمد برآبادی افزود: قروت امروزه با هویت جمعی خراسان جنوبی گره خورده است؛ به گونهای که در سفر مقامات رسمی به بیرجند، قروت هم در کنار سایر غذاها سرو میشود. از سوی دیگر سِرو قروت در رستورانها و سفرهخانهها و ابداع پیتزای قروت و از همه مهمتر برگزاری سفره بنفش بیرجندی و سرو قروت برای ۱۲۰۰ نفر از بیرجندیهای مقیم تهران نشان دهنده گره خوردن غذای قروت با هویت اجتماعی و فرهنگی مردم بیرجند است.
او بیان کرد: قروت از جمله غذاهایی است که از فرآوردههای دامی تهیه میشود و رنگ بنفش و زیبای آن نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند. این غذای لذیذ سابق بیشتر توسط عامه مردم استفاده میشده است ولی خواص و بزرگان هم نمیتوانستهاند از لذت خوردن قروت چشم پوشی کنند.
برآبادی گفت: قروت به دو صورت گرم و سرد مصرف میشود. برای تهیه قروت گرم مقداری پیاز یا سیر سرخ شده را به همراه کمی نمک، فلفل سیاه و دارچین مخلوط کرده، سپس قروت را به آن اضافه میکنند و قبل از آن که به جوش بیاید از روی حرارت برداشته و آماده خوردن است. قروت گرم را گاهی با بادنجان، سیب زمینی، کدو، کما و سبزیجات پخته مثل اسفناج میل میکنند. این غذا از جمله غذاهای سنتی شهرستان بیرجند و خراسان جنوبی است که هنوز در بیشتر نقاط آن را طبخ میشود.
انتهای پیام
نظرات