یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰ | ۱۳:۴۶
دورنمای تیره و تار پیش روی مذاکرات آمریکا و روسیه

دورنمای تیره و تار پیش روی مذاکرات آمریکا و روسیه

با به خطر افتادن سرنوشت اوکراین و به صورت بالقوه ثبات کلی اروپا پس از جنگ سرد، آمریکا و روسیه قرار است از فردا (دوشنبه) مذاکرات استراتژیک مهمی را که می‌تواند نه تنها آینده روابط آنها، بلکه حتی روابط بین آمریکا و متحدانش در ناتو را شکل دهد، برگزار کنند اما چشم‌انداز تیره و تاری پیش روی آنها قرار دارد.

به گزارش ایسنا،‌ به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، فوریت تهدید حمله روسیه به اوکراین در نشست‌های مقامات ارشد دو طرف که از فردا دوشنبه برگزار می‌شوند، در راس دستورکار مذاکرات قرار خواهد داشت، اما در کنار این مساله مناقشات مزمن اما عمدتاً نامرتبط دیگری، از مساله کنترل تسلیحات گرفته تا جرایم سایبری و مسائل دیپلماتیک نیز میان آنها مطرح هستند که دو طرف باید در راستای کاستن از تنش‌ها بین خود بر آنها غلبه کنند. با این وجود اما موضوع استقرار اخیر نیروهای روسیه در قزاقستان ممکن است کلیت این مانور را تحت‌الشعاع قرار دهد.

مسائل زیادی با ریسک مواجه هستند و دو طرف نیز هشدارهای شدیدی در قبال بروز شکست نسبت به این مسائل مطرح کرده‌اند، اما در عین حال آنها قرار است در روزهای آینده درگیر مجموعه فعالیت‌های بی‌سابقه‌ای در اروپا شوند.

با این حال، فاصله زیاد بین دو طرف در مواضع آغازین آنها، امیدها برای دستیابی به راه حلی سریع را کمرنگ می‌سازد و به نظر می‌رسد سطح بی‌اعتمادی میان آنها بالاتر از هر مقطع دیگری از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی باشد.

مقامات آمریکا روز شنبه جزئیاتی از موضع دولت این کشور را که به نظر می‌رسد خواسته‌های روسیه را برآورده نمی‌سازند، رونمایی کردند. این مقامات گفتند که اگر روسیه مایل به عقب‌نشینی از مرز اوکراین باشد، آمریکا هم حاضر به مذاکره بر سر محدود کردن استقرار احتمالی موشک‌های تهاجمی در آینده در اوکراین و ایجاد محدودیت برای رزمایش‌های نظامی آمریکا و ناتو در شرق اروپا است.

اما آنها در عین حال گفتند روسیه در صورت مداخله در اوکراین به سختی هدف تحریم‌های اقتصادی قرار خواهد گرفت. این مجازات‌ها علاوه بر تحریم‌های مستقیم علیه نهادها و افراد روسی، ممکن است شامل اعمال محدودیت‌های چشمگیر بر محصولات صادراتی از آمریکا به روسیه و همچنین به صورت بالقوه محصولات خارجی که در حوزه اختیار آمریکا قرار می‌گیرند، شوند.

روسیه خواستار آن است که این مذاکرات در ابتدا منجر به ارائه تضمین‌های امنیتی الزام‌آوری برایش شده از جمله با این تعهد که ناتو گسترش بیشتری به سمت شرق پیدا نکرده و سربازان و تسلیحات آمریکایی از بخش‌هایی از اروپا خارج شوند. اما آمریکا و متحدانش می‌گویند که این‌ها درخواست‌هایی ناممکن هستند که عمداً توسط مسکو برای ایجاد انحراف و تفرقه طراحی شده‌اند. آنها اصرار دارند که هرگونه مداخله نظامی روسیه در اوکراین "پیامدهایی عظیم" را در پی خواهد داشت که حتی اگر هم اثرات موجی در سطح جهانی ایجاد کنند، اقتصاد روسیه را به شدت مختل خواهند کرد.

دولت بایدن در تلاش برای جلوگیری از تلاش‌ روسیه برای ایجاد اختلاف در غرب، تاکید کرده است که نه اوکراین و نه کلیت اروپا از هیچ بحثی بر سر امنیت اوکراین یا اروپا کنار گذاشته نخواهند شد.

بر اساس این گزارش، مقامات دولت بایدن اجازه نادیده گرفنه شدن کامل هیچ یک از این موضوعات را در جریان نشست‌های دیپلمات‌های آمریکایی و روس در شهر ژنو طی فردا دوشنبه پیش از نشست‌های فراگیرتر و گسترده‌تر برنامه‌ریزی شده برای روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در شهرهای بروکسل و وین که احتمالا با عمق بیشتری آن مسائل را بررسی کنند، نخواهند داد.

با این حال، در هفته‌های اخیر در