پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۵
لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

در نشست هیات رئیسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی با معاون کنسولی وزارت خارجه مطرح شد

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

خراسان رضوی (ایسنا) - نشست اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با وحید جلال‌زاده، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه برگزار شد.

در این نشست که امروز پنج‌شنبه ۴ بهمن‌ماه در محل اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد، اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد به بیان دغدغه‌های فعالان اقتصادی در حوزه تجارت خارجی پرداختند.

ضرورت عقد پیمان‌های دوجانبه با کشورهای مختلف

محمدعلی چمنیان، نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد در بخشی از این جلسه، به اهمیت حمایت وزارت امور خارجه و کنسولگری‌های جمهوری اسلامی ایران از بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: یکی از شرکت‌های استان، سال گذشته صادرکننده نمونه ملی در حوزه هایتک و ملی شد. این شرکت در نمایشگاه باکو حضور داشته و با برخی شرکت‌های بین‌المللی قرارداد منعقد کرد؛ اما متاسفانه حمایت لازم از آن از سوی سفیر ایران در کشور باکو صورت نگرفت. این در حالی است که این‌گونه حمایت‌ها در غایت امر به نفع اقتصاد کشورمان است.

وی افزود: با پذیرش FATF و بازگشایی حساب بانکی در کشورهای هدف، مراودات مالی و پولی ایران با دیگر کشورها امکان‌پذیر می‌شود و زمینه همکاری‌های تجاری و اقتصادی افزایش پیدا می‌کند. خواسته مهم بخش خصوصی کشور، تلاش برای تحقق این امر از سوی متولیان است.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد با بیان این‌که عقد پیمان‌های دوجانبه با کشورها سبب کاهش و حذف تعرفه‌های گمرکی و در نهایت توسعه تعاملات تجاری می‌شود، تصریح کرد: عقد اینگونه پیمان‌ها باید افزایش پیدا کند. کشورهای منطقه مانند عمان، امارات، عربستان و… ظرفیت بالایی برای توسعه همکاری دارند و با عقد پیمان‌های منطقه‌ای با این کشورها شرایط بهتری برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی کشورمان فراهم می‌شود.

وی در رابطه با امنیت سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی در کشورهای منطقه بیان کرد: با بروز تحولات سیاسی در کشور سوریه، سرمایه‌گذاری‌های فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور دچار چالش شده است. ضرورت دارد که کنسولگری ایران در سوریه و وزارت امور خارجه ایران، با بخش خصوصی همکاری کاملی داشته باشند.

لزوم توجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه

در ادامه محمدحسین روشنک، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی مشهد بر ضرورت توجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه تاکید و اظهار کرد: باتوجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک، از سفارتخانه‌ها انتظار می‌رود که خدمات و توجه بیشتری به این اتاق‌ها داشته باشند. مشهد مقر اتاق‌های بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان و ایران و افغانستان بوده و دفتر کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان نیز در این شهر قرار دارد. یعنی ظرفیت برای افزایش همکاری و برگزاری اجلاسی با حضور سفیران ایران در کشورهای پیرامونی فراهم است. با برگزاری این اجلاس، بخش خصوصی می‌تواند درخواست‌های خود را با نمایندگان ایران در کشورهای اطراف در میان بگذارد.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

وی اضافه کرد: متاسفانه سفارتخانه‌های ایران در کشورهای هدف خود را مسئول در حوزه‌های اقتصادی و رفع چالش‌های تاجران نمی‌دانند؛ این در حالی است که باید حس مسئولیت برای پیگیری امور اقتصادی در سفیران ایران وجود داشته باشد. وزارت امور خارجه باید از سفیران خود درخواست افزایش ارتباطات و تعاملات اقتصادی را داشته باشد. البته در سال‌های اخیر سفرای ایران در کشورهای همسایه به مشهد سفر کردند و هماهنگی لازم برای افزایش ارتباطات و همکاری با بخش خصوصی با آنها صورت گرفت که امیدواریم اقدامات در این حوزه کم‌رنگ نشود. در کشور تاجیکستان روابط سیاسی و اجتماعی خوبی برقرار است؛ اما از منظر روابط تجاری و اقتصادی، چالش‌هایی در حوزه حمل‌ونقل وجود دارد. استقبال خوبی از محصولات ایرانی در بازارهای تاجیکستان صورت می‌گیرد و در صورت همراهی نمایندگان وزارت امور خارجه با بخش خصوصی در این کشور، شاهد بهبود روابط تجاری خواهیم بود.

درخواست حمایت کنسولگری‌های ایران از فعالان بخش حمل و نقل بین‌المللی

به گزارش ایسنا، سپس محمود امتی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد به دغدغه‌ها و چالش‌های فعالان حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی اشاره و بیان کرد: ۸۰ درصد حمل‌ونقل بین‌المللی کشور از طریق شرکت‌های حمل‌ونقلی خراسان رضوی انجام می‌شود. شرکت‌های خراسانی با ظرفیت ۱۲ هزار ناوگان بین‌المللی تحت پوشش، وظیفه ارسال محصولات ایرانی به کشورهای پیرامونی را دارند. یکی از درخواست‌های فعالان حوزه حمل‌ونقل ایران، حمایت کنسولگری‌های ایران در افغانستان، تاجیکستان و پاکستان برای افزایش مراودات تجاری است. ضرورت دارد که حمل‌ونقل بین‌المللی ایران دارای پشتوانه و حمایت کافی از سوی وزارت امور خارجه کشور باشد.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

وی با اشاره به حمایت‌گری بیشتر و بهتر سفارتخانه‌های ایران در کشورهای همسایه برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، افزود: ایران روابط تجاری عمیقی با کشور افغانستان دارد. از تمامی مرزهای مشترک ایران و افغانستان محصولات ایرانی به این کشور صادر می‌شود و سهولت صدور ویزا برای تجار افغانستانی، توسعه تعاملات با این کشور را ممکن می‌سازد.

پیشنهاداتی جهت توسعه روابط تجاری و اقتصادی استان با کشورهای همسایه و آسیای میانه

محسن زنگنه، رئیس مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در بخشی از این جلسه اظهار کرد: کنسولگری کشورهای مختلف در استان و مشهد حضور داشته و ما مسائل خاص خود را در استان داریم. غیر از موضوع اتباع، همسایگی استان با کشورهای مختلف مسبب تشکیل این جلسه شد تا به راهکارهای خوبی در مباحث بین دولی و همکاری‌های مشترک برسیم.

وی در جمع‌بندی موضوعات و پیشنهادات مطرح شده در این جلسه عنوان کرد: موضوع اول استقرار کنسولگری‌های تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان در عوض دفتر کنسولی در مشهد است. لغو روادید سفر از مشهد به کلیه کشورهای آسیای میانه خصوصا تاجیکستان و کشورهای عضو اکو، برقراری پرواز مستقیم به قرقیزستان و ازبکستان نیز از دیگر درخواست‌های بخش خصوصی است.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

رئیس مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همکاری و تسریع در ایجاد منطقه آزاد اقتصادی میان ایران و ترکمنستان، دریافت حقابه ایران از کشورهای همسایه، ایجاد محلی به عنوان اتاق vip در بازارچه مرزی ایران و ترکمنستان برای فعالان اقتصادی نیز از جمله درخواست‌های فعالان اقتصادی از وزارت امور خارجه است.

زنگنه در خصوص جذب دانشجویان بین‌الملل در دانشگاه‌های استان گفت: دانشگاه‌های زیادی در سطح استان حضور داشته و جذب دانشجویان خارجی برای رفع مشکلات اقتصادی این دانشگاه‌ها می‌تواند موثر باشد.

وی اضافه کرد: ما در حوزه بازاریابی و صادرات کاری انجام نمی‌دهیم و بخش خصوصی نیز اهتمامی به این موضوع نمی‌ورزد. از وزارت امور خارجه تقاضا داریم سفارتخانه‌ها به نوک پیکان جنگ اقتصادی تبدیل شوند. درخواست داریم نمایشگاه دائمی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خراسان رضوی در مشهد با کمک بخش خصوصی و وزارت امور خارجه ایجاد شود.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

سپس حسین امامی‌راد، نماینده مردم چناران و طرقبه-شاندیز در مجلس عنوان کرد: در راستای توسعه دیپلماسی اقتصادی پیوستن به پیمان‌های شانگهای، اوراسیا و بریکس از جمله اتفاقات خوب بود. از ظرفیت همسایگی نباید مغفول باشیم. مسیر دیپلماسی اقتصادی باید پیش برود. باید همکاری‌ها با تاجیکستان که چند وجه مشترک از جمله ز