• سه‌شنبه / ۲۲ مهر ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404072214304
  • خبرنگار : 50549

مدیرکل استاندارد استان:

بیش از ۱۳۰۰ واحد تولیدی خراسان رضوی تحت پوشش استاندارد است

بیش از ۱۳۰۰ واحد تولیدی خراسان رضوی تحت پوشش استاندارد است

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل استاندارد خراسان رضوی با اشاره به اینکه ۱۳۰۸ واحد تولیدی در خراسان رضوی تحت پوشش استاندارد بوده و هرکدام حداقل دارای یک پروانه استاندارد معتبر هستند، گفت: این واحدها دارای مجموعاً ۳۱۵۸ پروانه کاربرد علامت استاندارد معتبر هستند که بسیاری از واحدهای تولیدی چند محصول تولید می‌کنند و در صورتی که تخلفی در تولید کالا یا ارائه خدمت رخ دهد؛ براساس ماده ۴۰ قانون تربیت و توسعه نظام استاندارد به محاکم قضایی اعلام جرم خواهد شد.

حامد محمدی، امروز سه‌شنبه ۲۲ مهرماه در نشست خبری خود که به مناسبت روز ملی استاندارد برگزار شد، بر اهمیت رعایت استاندارد در زندگی روزمره و تأثیر آن بر توسعه اقتصادی، کیفیت محصولات، ایمنی مصرف‌کنندگان و یکپارچگی بین‌المللی تأکید و اظهار کرد: نقش حیاتی رسانه‌ها در ترویج آگاهی عمومی نسبت به استانداردها و همکاری خبرنگاران برای گسترش این فرهنگ در جامعه حائز اهمیت است. استاندارد به چارچوب‌ها و ضوابط مشخص نیاز دارد که با رعایت آن‌ می‌توان به یک نظم بهینه دست پیدا کرد.  

وی ادامه داد: استانداردها در تمامی جنبه‌های زندگی انسان‌ها تأثیرگذار است. چهار کارکرد اصلی استانداردها در سطح بین‌المللی وجود دارد. استانداردها نقش اساسی در رشد اقتصادی دارند. صنایع زمانی می‌توانند وارد بازارهای جهانی شوند و تجارت خود را رونق دهند که استانداردها را رعایت کنند.

محمدی تاکید کرد: مهم‌ترین دلیل برای رعایت استانداردها، تأمین سلامت و ایمنی مصرف‌کنندگان است. استانداردها به مصرف‌کنندگان کمک می‌کنند تا از آسیب‌ها، مشکلات ایمنی و ضررهای اقتصادی جلوگیری شود. برای دستیابی به توسعه پایدار، کشورهای مختلف به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند محیط زیست باید به استانداردها توجه ویژه‌ای داشته باشند. استانداردها به عنوان زبان مشترک بین کشورها عمل می‌کنند. این یکپارچگی به کشورهای مختلف امکان می‌دهد که با هم کالا مبادله کرده، فرآیندها را به اشتراک بگذارند و همکاری‌های جهانی را تسهیل کنند.

مدیرکل استاندارد خراسان رضوی همچنین استاندارد را شریک راهبردی صنعت در جهان دانست و افزود: صنایع موفق زمانی می‌توانند با بهره‌وری بالا عمل کنند که استانداردها را رعایت کنند. این امر به کاهش ضایعات، بهره‌وری بیشتر و نوآوری در فرآیندها منجر می‌شود. استاندارد تنها یک وظیفه قانونی نیست، بلکه یک مسئولیت اخلاقی و وجدانی نیز به شمار می‌رود. استاندارد؛ فراتر از یک الزام قانونی است. این یک مسئولیت اجتماعی و اخلاقی است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

محمدی عنوان کرد: استاندارد یک خیر جمعی است و باید این آگاهی را از طریق رسانه‌ها به جامعه منتقل کنیم تا مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان استان از آن بهره‌مند شوند. مشهد، شهری با زائران و گردشگران متعدد است. همچنین به عنوان یکی از مراکز صنعتی و تجاری کشور، ضرورت دارد که استاندارد در تمامی بخش‌های تولید و مصرف رعایت شود. در تلاش هستیم که فرهنگ استانداردسازی را در جامعه گسترش دهیم.

مدیرکل اداره‌کل استاندارد خراسان رضوی، با تأکید بر حساسیت بالای تجهیزات تفریحی مانند پارک‌های آبی و شهربازی‌ها، بیان کرد: با توجه به پتانسیل خطرزایی بالای این تجهیزات برای مصرف‌کنندگان، حساسیت اداره‌کل استاندارد خراسان رضوی در این حوزه بسیار زیاد است. در هر زمانی که گواهینامه ایمنی یک وسیله پایان یابد یا بازرسی ادواری آن انجام نشود، بدون در نظر گرفتن اینکه وسیله در پارک آبی، شهربازی روباز یا مسقف باشد، بلافاصله استفاده از آن را متوقف می‌کنیم.

وی افزود: تمامی مجموعه‌های تفریحی موظف به داشتن گواهینامه ایمنی معتبر هستند که باید به‌طور دوره‌ای تمدید و تجدید شود. به‌ویژه در مورد تجهیزات تفریحی که در یک سیکل کاری دینامیک قرار داشته و ممکن است؛ در اثر استفاده از استانداردهای تعیین‌شده خارج شوند، بازرسی ادواری ضروری است. در حال حاضر ما با انجام آزمون‌های دوره‌ای ترازوها، از صحت عملکرد آن‌ها در واحدهای صنفی مختلف اطمینان حاصل می‌کنیم.

محمدی در بخش دیگر سخنانش به موضوع ترازوهای صنفی اشاره و بیان کرد: از ابتدای سال جاری، تاکنون ۳۲۲۲ ترازو را در واحدهای صنفی مختلف مورد آزمایش قرار گرفت که خوشبختانه کمتر از نیم درصد از آن‌ها دارای خطا بودند. در بیشتر موارد، خطاها به نفع مصرف‌کنندگان بوده است، به‌طوری که ترازوها به نفع مشتریان تنظیم شده‌ است. این روند به‌طور مداوم ادامه دارد و از اصناف درخواست می‌شود که در بهبود روند این آزمون‌ها همکاری داشته باشند.

مدیرکل استاندار خراسان رضوی، تعداد واحدهای تولیدی تحت پوشش استاندارد را بیان و خاطرنشان کرد: در حال حاضر، ۱۳۰۸ واحد تولیدی در خراسان رضوی تحت پوشش استاندارد قرار داشته و هرکدام حداقل یک پروانه استاندارد معتبر دارند. این واحدها دارای مجموعاً ۳۱۵۸ پروانه کاربرد علامت استاندارد معتبر هستند. بسیاری از واحدهای تولیدی چند محصول تولید می‌کنند، بنابراین تعداد پروانه‌های استاندارد بیشتر از تعداد واحدها است. در صورتی که تخلفی در تولید کالا یا ارائه خدمت رخ دهد؛ براساس ماده ۴۰ قانون تربیت و توسعه نظام استاندارد، به محاکم قضایی اعلام جرم خواهیم کرد.

وی به برگزاری کمیسیون‌های ماده ۴۲ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد اشاره و افزود: این کمیسیون‌ها در صورتی تشکیل می‌شوند که واحدهای تولیدی با تخلفاتی در تولید محصولات مواجه شوند. اگر واحد تولیدی، کالایی را با جعل علامت استاندارد تولید کند یا بدون داشتن پروانه استاندارد اقدام به تولید کند، پرونده آن به محاکم قضایی ارجاع داده می‌شود. در صورتی که تخلف به‌صورت جزئی باشد، کمیسیون ماده چهل و دو تشکیل می‌شود تا بررسی و تصمیم‌گیری لازم انجام گیرد. اداره کل استاندارد خراسان رضوی در حال حاضر بالاترین آمار برگزاری کمیسیون‌های ماده ۴۲ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد را در کشور دارد. این آمار بالا نشان‌دهنده رعایت دقیق قوانین و استانداردها است و نه اینکه تخلفات بیشتری در استان رخ داده باشد.

پذیرش پیشنهاد تجدید نظر استاندارد ملی زعفران 

در بخش دیگر این نشست، مینا میری، مدیر تدوین استانداردهای اداره کل استاندارد خراسان رضوی، جزئیات جدیدترین اقدامات و برنامه‌های تدوین استانداردها در استان را مطرح و بر لزوم مشارکت بیشتر متخصصان و صنایع استان در فرآیند تدوین استانداردها تأکید و بیان کرد: خراسان رضوی در سال جاری ۱۹۶ مورد استاندارد جدید را پیشنهاد کرده است. پس از برگزاری کمیته‌های برنامه‌ریزی، از میان این پیشنهادات، ۱۹ مورد به عنوان استانداردهای مصوب به اداره استاندارد خراسان رضوی ابلاغ شد که فراتر از برنامه پیش‌بینی شده توسط سازمان ملی استاندارد کشور بوده است. این در حالی است که در ابتدا تنها ۱۵ مورد استاندارد در استان پیش‌بینی شده بود.

وی افزود: تا پایان سال جاری، این استانداردها با همکاری کمیته‌های ملی و فرآیندهای فنی، به‌طور کامل پوشش داده خواهد شد. استانداردها زمانی به‌طور رسمی تکمیل می‌شوند که در کمیته‌های ملی تصویب شده و در پرتال سازمان ملی استاندارد ایران منتشر شوند. این فرآیند معمولاً ۶ ماهه دوم سال انجام می‌شود. بیش از ۳۵ هزار استاندارد ملی در پرتال سازمان ملی استاندارد ایران قابل دسترسی است. همچنین‌ در سال جاری، بیش از ۶۰۰ مورد استاندارد جدید در حال تصویب هستند که سهم خراسان رضوی از آن‌ها ۱۹ استاندارد جدید است.

میری ادامه داد: استانداردهای بین‌المللی و تجدید نظر در استاندارد زعفران یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که مطرح می‌شود. خراسان رضوی به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید زعفران در ایران، مسئولیت تدوین استاندارد بین‌المللی برای این محصول را بر عهده دارد. امسال کمیته فنی متناظر با استانداردهای بین‌المللی در حوزه ادویه‌ها و چاشنی‌ها، موفق به چاپ دو استاندارد بین‌المللی جدید شده است که یکی از آن‌ها مربوط به استاندارد زعفران است.

وی همچنین به تجدید نظر در استاندارد ملی زعفران اشاره و افزود: پیشنهاد تجدید نظر استاندارد ملی زعفران پذیرفته شده و در حال حاضر، این استاندارد در حال به‌روزرسانی است. علاوه بر زعفران، خراسان رضوی در حال کار بر روی استانداردهای جدید برای محصولات مختلف از جمله رشته آش، پودر کاکائو، خامه زعفران، لوازم تحریر و همچنین صنایع برق و الکترونیک است. اداره‌کل استاندارد خراسان رضوی در بخش‌های مختلف در حال تدوین استانداردهای ملی است. امیدواریم با تصویب این استانداردها، کیفیت محصولات تولیدی در استان به‌ویژه در صنایع غذایی و لوازم تحریر، به استانداردهای جهانی نزدیک‌تر شود.

میری همچنین بر اهمیت مشارکت فعال‌تر متخصصان، دانشگاه‌ها، و مراکز پژوهشی در فرآیند تدوین استانداردها تأکید و ادامه داد: اداره کل استاندارد خراسان رضوی، آمادگی کامل دارد که از پتانسیل تخصصی تمامی افرادی که می‌توانند در تدوین استانداردها کمک کنند، از جمله متخصصین دانشگاهی، مراکز پژوهشی، دستگاه‌های اجرایی و صنایع استان استفاده کند. هر چقدر مشارکت‌ها در این زمینه بیشتر باشد، استانداردهایی که تدوین می‌شود، قوی‌تر و مفیدتر خواهد بود. این مسئله نه تنها به نفع تولیدکنندگان است، بلکه به ارتقای کیفیت محصولات و خدمات در سطح ملی و بین‌المللی کمک خواهد کرد.

صدور ۱۳۲ پروانه استاندارد برای واحدهای تولیدی در خراسان رضوی

در ادامه این نشست احمد میرزایی، مدیرکل دفتر ارزیابی کیفیت کالا و خدمات اداره کل استاندارد خراسان رضوی به بیان عملکرد ۶ ماهه نخست این اداره در سال جاری پرداخت و اظهار کرد: اقدامات قابل توجه‌ای در زمینه صدور پروانه استاندارد، بازرسی‌ها و نمونه‌برداری‌ها صورت گرفته است. ضرورت دارد که در تأمین نیازهای استاندارد مصرف‌کنندگان داخلی و بین‌المللی دقت بیشتری صورت گیرد. خراسان رضوی به دلیل ویژگی‌های خاص خود، از جمله میزبانی از زائران خارجی، صنعت غذایی پیشرفته و مرز مشترک با دو کشور همسایه، اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی ادامه داد: شهر مشهد به عنوان دومین کلانشهر کشور، نقش حیاتی در تأمین نیازهای مصرف‌کنندگان و بازارهای داخلی و خارجی ایفا می‌کند. از ابتدای سال جاری، ۱۳۲ پروانه استاندارد جدید برای واحدهای تولیدی در خراسان رضوی صادر شده است. همچنین، حدود ۸۱۲ پروانه استاندارد برای واحدهای تولیدی که قبلاً مجوز داشتند، تمدید شده است. این اقدامات در راستای حفظ کیفیت تولیدات و تطابق با الزامات استانداردهای ملی انجام شده است.

میرزایی همچنین به بازرسی‌های انجام شده در خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: در ۶ ماهه اول سال جاری، اداره کل استاندارد خراسان رضوی، حدود ۳۰۰۰ بازدید از واحدهای تولیدی و صنعتی انجام داد. در طول یک سال اخیر، این تعداد به ۵۰۰۰ بازدید خواهد رسید. این بازدیدها به منظور کنترل کیفیت و تطابق تولیدات با استانداردهای ملی صورت می‌گیرد. همچنین، ۸۰۰۰ نمونه‌برداری از محصولات مختلف انجام شده است که مطابق با استانداردهای ملی و بین‌المللی است. این نمونه‌برداری‌ها به منظور بررسی کیفیت و صحت تطابق کالاهای تولیدی با الزامات استاندارد صورت گرفته و از حقوق مصرف‌کننده محافظت می‌شود.

وی در ادامه به اقدامات انجام شده در مواجهه با واحدهای تولیدی متخلف اشاره و اظهار کرد: در روند نظارت‌های دقیق صورت گرفته، ۶۳ پروانه استاندارد به دلیل تخلف متوقف و موقتی شد. این واحدها موظف شدند تا مشکلات خود را رفع کنند و پس از اصلاحات لازم، تولید مجدد را آغاز کنند. در هیچ شرایطی از حقوق مصرف‌کننده نمی‌گذریم و در هر کجا که نیاز باشد، با واحدهای متخلف برخورد خواهیم کرد. استانداردهای ملی برای صنایع غذایی تدوین و منتشر شده است. این موارد در سایت سازمان ملی استاندارد درج شده و همچنین برای ویژگی‌های برنج مصرفی نیز منتشر شده است.

میرزایی ادامه داد: استاندارد ملی، ۱۲۷ ویژگی‌های برنج را به تفصیل تشریح کرده و مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان می‌توانند آن را در سایت سازمان مطالعه کنند. استانداردهای ملی برای محصولات مختلف از جمله محصولات صنایع غذایی به طور مداوم در حال تجدیدنظر و به روزرسانی هستند تا نیازهای بازار و مصرف‌کنندگان به بهترین نحو تأمین شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha