دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۴ | ۱۱:۵۷
عارف: در مناطقی باغ‌های سیب و انگور داریم که با بحران آب مواجه‌اند

عارف: در مناطقی باغ‌های سیب و انگور داریم که با بحران آب مواجه‌اند

معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه راهبرد دولت اولویت‌دهی به حقابه محیط‌زیست است‌، اظهار کرد: سال‌های اخیر در مناطقی که با بحران آب مواجه‌ است، باغ‌های سیب و انگور داریم که شاید هر حبه انگورش برای ما قیمت بالایی پیدا می‌کند اما باغداران توجیه نشده‌اند این اقدامات به‌معنای نابود کردن محیط‌ زیست است.

به گزارش ایسنا، محمدرضا عارف در همایش بزرگداشت روز جهانی تالاب‌ها، با بیان اینکه وقتی آب کم می‌شود کاهش حقابه‌ها از بخش تالاب‌ها شروع می‌شود، اظهار کرد: به دلایلی که بیشتر ناشی از کاهش بارش بوده است، حقابه‌های محیط زیست در اولویت قرار نگرفته است که در زمینه جبرانش بسیار جدی کار می‌کنیم‌.

وی تصریح کرد: این اقدام را حتی به قیمت اینکه در بخش‌هایی از مناطق مجاور تالاب‌ها کشاورزی نداشته باشیم، دنبال می‌کنیم و البته اگر تصمیم گرفتیم کشاورزی را در این مناطق تعطیل کنیم باید فکری برای اشتغال ساکنان آن منطقه کنیم و راهبرد حقابه محیط‌زیست را در اولویت قرار دهیم.

معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه راهبرد ما اولویت‌دهی به حقابه محیط‌زیست است‌، ادامه داد: در سال‌های اخیر در مناطقی که با بحران آب مواجه‌ایم، باغ‌های سبزی با تولیدات سیب و انگور داریم که شاید هر حبه انگورش برای ما قیمت بالایی پیدا می‌کند اما باغداران ما توجیه نشده‌اند که این اقدامات به معنای نابود کردن محیط‌زیست است.

عارف با اشاره به نقش تالاب‌ها در کاهش گردوغبار، کنترل سیلاب‌ها، حفظ تنوع زیستی و تامین معیشت جوامع محلی، اظهار کرد: در ایران اغلب تالاب‌ها در وضعیت مناسبی نیست. این موضوع در جلساتی با سازمان محیط‌زیست مطرح شده و برنامه‌ریزی‌هایی برای نجات و احیای آن‌ها انجام شده است. 

وی با یادآوری برنامه‌ریزی یک‌دهه گذشته برای احیای دریاچه ارومیه، تصریح کرد: کشورهای دوست در این زمینه بسیار کمک کردند اما چندان موفق نشدیم. سطح ارتفاع آب در بهترین حالت نسبت به وضعیتی که نگرانی جدی ایجاد کرد متاسفانه گاهی در سال‌ها چندان تفاوتی نمی‌کند. نتیجه اقدامات یک‌دهه گذشته نشان می‌دهد که حدود ۲۵ تا ۳۰ سانت ارتفاع آب در دریاچه ارومیه تامین شده است.

معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه امروز وضعیت دریاچه ارومیه تاحدودی خوب است به وضعیت تالاب هامون اشاره کرد و ادامه داد: تقریباً منطقه بزرگی از سیستان با بحران روبه‌روست که علتش وضعیت نامناسب تالاب‌های این منطقه است و برخی عملاً به بیابان‌ تبدیل شده است. کاهش شدید حقابه تالاب‌ها از جمله دلایل وضعیت فعلی است.

عارف تصریح کرد: گزارش امسال از دریاچه ارومیه نشان می‌دهد تولید سیب و انگور باکیفیت بالا نسبت به پارسال رشد ۴۰ تا ۵۰ درصد داشته است. آیا این در مسیر حفاظت از تالاب و محیط‌زیست است یا نه؟ گاهی در رودها و مسیرهایی که آب را پشت سدهایی می‌برد که آب آشامیدنی را تامین می‌کند، به‌راحتی فاضلاب رها می‌شود. 

وی با اشاره به برخوردهای انجام‌شده با چنین اقداماتی، گفت: بیش از همه در این زمینه نیازمند تغییر فرهنگی هستیم و صرف برخوردهای قانونی نتیجه‌بخش نیست. 

معاون اول رئیس‌جمهوری با اشاره به خسارات نمک‌های دریاچه ارومیه برای اقلیم پیرامون خود، تصریح کرد: بهترین زمین‌های کشاورزی ایرا