• سه‌شنبه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۵ / ۱۴:۱۹
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد مطلب: 1405020100422

برنامه جهاد کشاورزی برای احیا و اصلاح باغ‌های البرز

برنامه جهاد کشاورزی برای احیا و اصلاح باغ‌های البرز

ایسنا/البرز معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان البرز گفت: سطح باغات البرز به دلیل موقعیت ویژه استان، پدیده تغییرکاربری و تفکیک اراضی در سالیان اخیر رو به کاهش بوده است.

اکبر یونسی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه به دنبال این عوامل و طبق الگوی کشت ابلاغی سطح باغات در یک دوره نسبتا طولانی کاهش پیدا خواهد کرد، اظهار کرد: حدود ۳۰ درصد منابع آبی مورد استفاده باغات استان از چاه‌های موضوع فرم ۱ و۵ تامین می‌شود. از طرفی با اجرای قانون توسط وزارت نیرو و در نتیجه پلمب شدن این چاه‌ها، حدود ۳۰ درصد سطح کشت باغات دچار مخاطره و چالش می‌شود.

یونسی خاطرنشان کرد: پیشنهاد می‌شود جهت تبیین ضوابط و مقررات الگوی کشت مناسب باغات، فرایندی برای جلوگیری از توسعه باغات در اراضی فاقد سابقه باغبانی، اراضی زراعی یکپارچه و فاقد منابع آبی تعریف شود.

وی به تخصیص اعتبار لازم جهت اجرای طرح‌های اصلاح و احیاء اشاره کرد و گفت: بهبود توسعه صادرات محصولات باغبانی، سرمایه‌گذاری در جهت اقدامات مربوط به پس از برداشت محصولات با هدف کاهش ضایعات محصولات باغی و نیز تامین اعتبار و پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش و رقابت به منظور حفظ و نگهداری باغات از جمله طرح‌های اصلاح و احیاء در این حوزه است.

وی همچنین در خصوص بزرگترین مانع اجرایی نشدن کامل طرح الگوی کشت در حوزه کشاورزی افزود: عوامل متعددی در تحقق یا عدم تحقق الگوی کشت استان تاثیرگذار بوده است که می‌توان به تداوم خرد شدن اراضی و کاهش مقیاس فنی و اقتصادی تولید، افزایش شدید قیمت زمین‌های کشاورزی و تمایل کشاورزان به فروش و تغییر کاربری اراضی، رواج سیستم اجاره‌داری، فرسایش نیروی انسانی در بخش کشاورزی و بروز پیامدهایی همچون چالش جانشینی بین نسلی اشاره کرد.

یونسی در ادامه بیان کرد: همچنین مواردی چون تداوم تغییر ساختار نظام بهره‌برداری کشاورزی از خانوادگی به واحدهای شخصی غیرساکن و نیز عدم اختیار جهاد کشاورزی در سیاست‌گذاری و مقدار نهاده‌های اصلی و تأثیرگذار بر تولید نظیر آب، برق و سوخت موانعی برای اجرای الگوی کشت هستند.

یونسی با اشاره به لازمه همکاری ارگان‌های دخیل، بیان کرد: در خصوص تأمین نیاز در شرایط بحرانی طبق نظر کارشناسی مراکزی چون امور آب، شرکت برق و شرکت پخش فراورده‌های نفتی در مدیریت تنش آبی زمستان سال زراعی جاری همکاری لازم را نداشتند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان البرز مطرح کرد: علاوه بر این، تغییرات اقلیمی و شرایط آب و هوایی و عدم امکان پیش بینی‌های قابل اعتماد برای اعمال مدیریت‌های لازم در مراحل مختلف، خود به یکی از چالش‌های اجرای الگوی کشت تبدیل شده‌ است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر با کاهش کمیت و کیفیت منابع آب و خاک کشاورزی و بروز فرونشست زمین مواجه هستیم و در تخصیص آب کشاورزی هم از منابع آب سطحی محدودیت داریم.

یونسی به افزایش نسبی دما و کاهش بارندگی و اثر تداوم خشکسالی به عنوان چالش بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: مزیت اقتصادی پایین فعالیت‌های کشاورزی در مقایسه با فعالیت‌های اقتصادی بخش‌های دیگر، افزایش هزینه‌های تولید و پایین بودن قابلیت رقابت بخش کشاورزی به همراه تمایل کشاورزان به حداکثر بهره‌برداری از منابع، مانع از تحقق کامل طرح‌های مربوط به الگوی کشت است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان البرز یادآور شد: در حالی که عدم ثبات قیمت در محصولات مختلف به ویژه در زمان برداشت نیز می‌تواند یک عامل اثرگذار در این حوزه باشد.

 وی با تاکید بر ابزارهای تشویقی برای همراهی کشاورزان در طرح‌های اصلاح و احیاء گفت: می‌توانیم در تامین و توزیع نهادهای کشاورزی نظیر کودهای شیمیایی یارانه‌ای، سوخت مورد نیاز ارائه و تسهیلات بانکی کشاورزانی که الگوی کشت را رعایت می‌کنند، در اولویت قرار دهیم.

انتهای پیام