۱۴۰۵-۰۳-۱۲ | ۱۷:۱۵
محسن بهاروند: کشورها باید در برابر نقض قوانین بین‌المللی صدای خود را بلند کنند

محسن بهاروند: کشورها باید در برابر نقض قوانین بین‌المللی صدای خود را بلند کنند

سفیر پیشین ایران در انگلیس گفت: ایستادگی علیه اقدامات آمریکا و اسرائیل که نقض کننده قوانین بین‌المللی است، صرفا تلاشی برای پاسداری از قوانین بین‌المللی نیست، بلکه اقدامی برای کمک به بشریت و تاریخ آن است.

به گزارش ایسنا، محسن بهاروند، سفیر پیشین ایران در انگلیس در پاسخ به سوالی درباره نقش حقوقی کشورهای اروپایی در تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: برخی از دیپلمات‌ها و کارشناسان می‌گویند که حقوق بین‌الملل دیگر وجود ندارد و کارایی خود را از دست داده است و می‌گویند که باید در برابر آمریکا و دولت کنونی این کشور زانو زد. به باور من این شیوه فکری به کل اشتباه است. واکاوی حقوقی تحولاتی همچون تجاوز نظامی صورت گرفته علیه ایران بسیار مهم است. حقوق بین‌الملل یک ساختار انتزاعی شکل گرفته براساس اقدامات کشورها نیست، بلکه این قوانین پس از 2 جنگ جهانی و مرگ میلیون‌ها نفر و به کار گرفته شدن بمب هسته‌ای علیه ژاپن شکل گرفته است.

او افزود: این تجربیات برای انسان‌ها بسیار مرگ‌آور و خطرناک بود و در نتیجه این تحولات انسان‌ها تصمیم گرفتند تا با ایجاد قوانین بین‌المللی، اقدامات دولت‌ها علیه یکدیگر را مهار کرده و آن را متمدنانه‌تر کنند. هیچ کشوری نمی‌تواند این قوانین را زیر پا بگذارد و کشورها باید در برابر نقض شدن این قوانین صدای خود را بلند کنند. علت اصلی شکل‌گیری این قوانین، جلوگیری از تحولاتی همچون جنگ جهانی بود. ایستادگی علیه اقدامات آمریکا و اسرائیل که نقض کننده قوانین بین‌المللی است، صرفا تلاشی برای پاسداری از قوانین بین‌المللی نیست، بلکه اقدامی برای کمک به بشریت و تاریخ آن است.

بهاروند در ادامه با اشاره به افول کشورهای اروپایی در جامعه جهانی گفت: اروپا به‌عنوان یک بازیگر جهانی در حال کمرنگ شدن است. افول کشورهای اروپایی از زمانی شروع شد که این کشورها چشمان خود را به روی تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه دیگر کشورها بستند. کشورهای اروپایی چشمان خود را به روی کشتار غیرنظامیان در غزه و نادیده گرفته شدن قوانین بین‌المللی بستند و حتی برخی از آنها تحولات غزه را محکوم نکردند.

این دیپلمات پیشین ایران تصریح کرد: برند کشورهای اروپایی پاسداری از قوانین بین‌المللی در سطح جهان بود، اما هنگامی که چشمان خود را به روی اقدامات اسرائیل و آمریکا بستند، ارزش خود را به‌عنوان یک بازیگر جهانی کاهش دادند.

بهاروند، در ادامه این نشست در رابطه با وضعیت تنگه هرمز گفت: در رابطه با وضعیت حقوقی تنگه هرمز 2 دسته قانون وجود دارد؛ یک دسته قوانین درباره عبور آزاد از این تنگه است و دسته دیگر قوانینی است درباره تمامیت ارضی و حق حاکمیت کشورهای ساحلی 2 سوی تنگه. این 2 دسته قانون نباید بدون دیگری اجرا شود. اگر تنگه هرمز شامل قانون عبور آزاد می‌شود، پس کشورهای ساحلی 2 سوی این تنگه نیز از حق اعمال حاکمیت خود روی این تنگه برخوردار هستند و می‌توانند حق حاکمیت خود را روی شناورهای در حال عبور از این تنگه اعمال کنند.

ایران بر اساس حق‌ حاکمیتی و کنوانسیون 1982 حق اعمال حاکمیت بر تنگه هرمز دارد

او با بیان اینکه «استدلال کشورهای مخالف با ادله‌های ایران برای اعمال حق حاکمیت خود بر تنگه هرمز را درک نمی‌کنم» اظهار کرد: ایران بر اساس حق حاکمیتی خود و حتی کنوانسیون حقوق دریاها در سال 1982 حق دارد حق حاکمیت خود را روی تنگه هرمز اعمال کند. از سوی دیگر براساس قوانین بین‌المللی، شرایط تنگه‌ها در زمان جنگ و صلح فرق دارد. در کنوانسیون مونترو، ترکیه از حقوق اجرایی بیشتری روی 2 تنگه بسفر و داردانل برخوردار است.

بهاروند در ادامه با تاکید بر اینکه کشورها در زمان جنگ از حقوق استثنایی برخوردار هستند گفت: همانطور که سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است، تهران به‌دنبال از بین بردن حق عبور آزادنه از تنگه هرمز نیست، اما این به معنای حق کشورها برای زیرپا گذاشتن حق حاکمیتی ایران هم نیست. اگر حقوق بین‌الملل از حق عبور آزادانه صحبت می‌کند، این حقوق نمی‌تواند حق حاکمیتی کشورهای ساحلی را نادیده بگیرد بنابراین ایران به‌دنبال پاسداری از حق حاکمیتی خود و عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز است.

سفیر پیشین ایران در انگلیس گفت: بدون شک، اقدامات آمریکا و رژیم اسرائیل علیه ایران ناقض قوانین بین‌المللی و تجاوزی آشکار علیه ایران است. هیچ توجیهی نمی‌تواند به این اقدامات که ناقض تمامیت ارضی و حاکمیت ایران است مشروعیت ببخشد. ما همچنان به دفاع از قوانین بین‌المللی ادامه می‌دهیم. جهان نمی‌توان بدون قانون باشد. باید به حمایت از قوانین بین‌المللی که در دفاع از کشورهایمان ایجاد شد، ادامه دهیم.

او افزود: دولت کنونی آمریکا هیچ اهمیتی به قوانین جنگ یا قوانین بشردوستانه نمی‌دهد. این دولت قوانین بین‌المللی و قوانین جنگی را نقض کرده است. همه کشورها باید در برابر نقض شدن قوانین ایستادگی کنند، وگرنه تار و پود جامعه جهانی از بین خواهد رفت.

انتهای پیام

#

# جهان

آخرین اخبار جهان

چندرسانه‌ای