۱۴۰۵-۰۳-۱۸ | ۱۲:۲۸
سایه رانت اطلاعاتی بر کاخ سفید؛ ترامپ زیر ذره‌بین معاملات مشکوک

سایه رانت اطلاعاتی بر کاخ سفید؛ ترامپ زیر ذره‌بین معاملات مشکوک

یک نویسنده و تحلیلگر اقتصادی عرب با استناد به گزارش‌های رسانه‌های آمریکایی، نوشته است که اظهارات و پیام‌های رئیس جمهور آمریکا در مقاطع حساس سیاسی و اقتصادی، بارها موجب نوسان بازارها شده و شائبه بهره‌برداری افراد نزدیک به دولت آمریکا از اطلاعات محرمانه و سودجویی آنها را افزایش داده است.

به گزارش ایسنا، «علی محمود» نویسنده و اقتصاددان مصری در یادداشتی برای روزنامه «الأهرام» نوشت که اگرچه تاکنون هیچ مدرک قطعی و غیرقابل انکاری درباره پیوند مستقیم ثروت و قدرت در کاخ سفید منتشر نشده است، اما مجموعه گزارش‌های تحقیقی منتشرشده از سوی رسانه‌ها و مؤسسات معتبر آمریکایی، پرسش‌های جدی درباره سودجویی دونالد ترامپ و شماری از مقام‌های ارشد دولت او از اطلاعات حساس و محرمانه مرتبط با بازارهای مالی ایجاد کرده است.

به گفته وی، به‌ویژه در جریان جنگ با ایران و پیش از آن در موضوع تعرفه‌های تجاری، برخی اظهارات و پیام‌های ترامپ در شبکه اجتماعی‌اش تأثیر مستقیمی بر روند بازارها داشته و این گمانه را تقویت کرده است که افراد نزدیک به رئیس‌جمهور آمریکا از اطلاعات پیش‌دستانه برای کسب سودهای کلان استفاده کرده‌اند.

نویسنده معتقد است که تنها چند جمله منتشرشده از سوی ترامپ می‌تواند میلیاردها دلار سود نصیب افرادی کند که از تصمیمات آینده دولت اطلاع دارند؛ موضوعی که به گفته او درباره مذاکرات مربوط به پایان جنگ با ایران نیز مطرح بوده است.

وی می‌نویسد روند مذاکرات ماه‌هاست پیشرفت محسوسی نداشته، اما اظهارات متناقض ترامپ درباره توافق یا ادامه جنگ، بارها موجب نوسان بازارها شده و فرصت‌های سودآوری بزرگی برای برخی معامله‌گران فراهم کرده است.

در ادامه این یادداشت آمده است که با افزایش تردیدها درباره احتمال دستکاری بازارها، وزارت دادگستری آمریکا و کمیسیون معاملات آتی کالا تحقیقاتی را درباره معاملات نفتی مشکوک به ارزش بیش از ۲.۶ میلیارد دلار آغاز کرده‌اند. بر اساس این اطلاعات، برخی از این معاملات تنها دقایقی پیش از انتشار پیام‌های ترامپ انجام شده‌اند.

نویسنده خاطرنشان می‌کند که ترامپ معمولاً پیام‌های خود را در زمان‌های حساس و نزدیک به باز یا بسته شدن بازارها منتشر می‌کند؛ موضوعی که به باور برخی ناظران می‌تواند زمینه‌ساز کاهش یا افزایش مصنوعی قیمت‌ها و کسب سود از طریق خرید و فروش در زمان مناسب باشد.

در بخش دیگری از این مقاله به گزارش‌های منتشرشده از سوی رسانه‌های آمریکایی اشاره شده است. به نوشته علی محمود، پلتفرم روزنامه‌نگاری تحقیقی «پروپابلیکا» گزارش داده است که بیش از ۱۲ مقام دولت آمریکا پیش از اعلام رسمی تعرفه‌های تجاری توسط ترامپ، سهام شرکت‌های مختلف را فروخته‌اند. اگرچه هنوز مدرک حقوقی قطعی برای اثبات نقش مستقیم ترامپ در انتقال اطلاعات محرمانه وجود ندارد، اما برخی تحلیلگران و گزارش‌های رسانه‌ای از جمله «بلومبرگ» معتقدند نشانه‌هایی از بهره‌برداری از اطلاعات غیرعلنی مشاهده می‌شود.

نویسنده می‌افزاید: این الگو در جریان جنگ با ایران و سپس مذاکرات مربوط به توقف درگیری‌ها نیز تکرار شده است. به گفته او، ترامپ بارها از نزدیک بودن توافق با ایران سخن گفته که این موضوع موجب کاهش قیمت‌ها در بازارها شده و سپس با طرح احتمال ازسرگیری جنگ، بازارها را دوباره صعودی کرده است. از نگاه نویسنده، در هر یک از این نوسانات، افرادی که از اطلاعات زودهنگام برخوردار بوده‌اند، توانسته‌اند سودهای قابل توجهی کسب کنند.

در این مقاله همچنین آمده است که بیشترین حجم این معاملات در بازارهای سهام، اوراق قرضه، طلا، فلزات، نفت، صنایع تسلیحاتی و شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی انجام شده است.

علی محمود با استناد به گزارش بلومبرگ، می‌نویسد که بازار نفت از زمان آغاز جنگ با ایران شاهد نوسانات شدید بوده و برخی معامله‌گران توانسته‌اند در زمان‌هایی بسیار حساس و درست پیش از انتشار مواضع سیاسی ترامپ، معاملات پرسودی انجام دهند.

نویسنده سپس به موضوع تعرفه‌های تجاری بازمی‌گردد و آن را یکی دیگر از نمونه‌های ایجاد تلاطم در بازارها می‌داند. به نوشته وی، اعلام تعرفه‌های جدید از سوی ترامپ در سال گذشته موجب سقوط شدید بازارهای مالی و از بین رفتن حدود ۲.۴ تریلیون دلار از ارزش بازار شرکت‌ها شد. اما چند روز بعد، با تعلیق بخش عمده این تعرفه‌ها برای مدت سه ماه، بازارها دوباره رشد قابل توجهی را تجربه کردند و شاخص‌ها بیش از ۹ درصد افزایش یافتند.

در این میان، منتقدان ترامپ به پیام معروف او در اوج سقوط بازارها اشاره می‌کنند؛ زمانی که رئیس‌جمهور آمریکا در شبکه اجتماعی خود نوشت: «الان زمان فوق‌العاده‌ای برای خرید است.» به گفته نویسنده، پس از این پیام ارزش سهام بیش از ۲۲ درصد افزایش یافت و همین مسئله موجب شد مخالفان ترامپ خواستار تحقیق درباره احتمال سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه شوند.

در بخش دیگری از مقاله به گزارشی از روزنامه «فایننشال تایمز» اشاره شده است. بر اساس این گزارش، یکی از کارگزاران مالی مرتبط با وزیر جنگ آمریکا، در هفته‌های منتهی به حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران، سرمایه‌گذاری بزرگی در شرکت‌های صنایع دفاعی انجام داده بود. به نوشته این روزنامه، این سرمایه‌گذاری از طریق صندوقی صورت گرفت که سهام شرکت‌های بزرگ تسلیحاتی را در اختیار دارد؛ شرکت‌هایی که در جریان جنگ با ایران سودهای قابل توجهی کسب کرده‌اند.

علی محمود در ادامه می‌گوید: جنگی که منطقه با پیامدهای اقتصادی آن مواجه شده است، صرفاً یک رویداد سیاسی یا نظامی نیست، بلکه ابعاد اقتصادی گسترده‌ای نیز دارد و دولت ترامپ آن را با نگاه یک تاجر مدیریت می‌کند و همین مسئله باعث می‌شود سخن گفتن از توافق قریب‌الوقوع برای پایان جنگ، تا زمانی که منافع اقتصادی بیشتری از ادامه وضعیت موجود حاصل شود، چندان قابل اتکا نباشد.

وی در ادامه می‌نویسد: ممکن است در مرحله‌ای خاص، منافع ناشی از پایان جنگ از منافع ادامه آن بیشتر شود و در آن صورت مسیر تحولات تغییر کند. از نگاه نویسنده، یکی از حوزه‌های احتمالی کسب سود پس از پایان جنگ، مشارکت در بازسازی ایران و سرمایه‌گذاری در منابع نفتی این کشور خواهد بود.

او همچنین می‌گوید که ایران در مذاکرات غیرعلنی ایده همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری را مطرح کرده و همزمان به دنبال کاهش فشار تحریم‌ها و خروج از وضعیت کنونی است. به باور نویسنده، چنین فرصت‌هایی می‌تواند برای ترامپ و شرکت‌های آمریکایی جذاب باشد.

در ادامه این مقاله آمده است که فروش تسلیحات به کشورهای منطقه نیز یکی دیگر از عرصه‌های سودآوری برای آمریکا خواهد بود. نویسنده به قرارداد اخیر فروش سامانه‌های دفاعی ضدپهپادی به یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار اشاره کرده و معتقد است قراردادهای مشابه دیگری نیز در راه است.

علی محمود در پایان، سیاست‌های دولت ترامپ را تلاشی برای بهره‌برداری اقتصادی از بحران‌ها و تحولات منطقه‌ای توصیف کرده و نوشته است که هزینه اصلی این روند را کشورهای منطقه و ملت‌های آن‌ها پرداخت می‌کنند.

انتهای پیام

# جهان

آخرین اخبار جهان

چندرسانه‌ای