یکشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۵ | ۰۸:۲۵
منبع: نمایندگی چهارمحال و بختیاری
سرنوشت تلخ کودکان بازمانده از تحصیل/ نیمکت‌ها چشم انتظارند

سرنوشت تلخ کودکان بازمانده از تحصیل/ نیمکت‌ها چشم انتظارند

چهارمحال و بختیاری (ایسنا) - محروم ماندن حتی یک دانش‌آموز از آموزش، موضوعی است که می‌تواند پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گسترده‌ای را به همراه داشته باشد، از همین رو شناسایی این افراد و بازگرداندن آنان به چرخه آموزش، به یکی از مهم‌ترین اولویت‌های نظام آموزشی کشور تبدیل شده است.

به گزارش ایسنا، صدای زنگ مدرسه برای بسیاری از کودکان، آغاز مسیری تازه در زندگی است، مسیری که با آموزش، یادگیری و ساختن آینده گره خورده است، با این حال، هر سال تعدادی از کودکان و نوجوانان به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، جابه‌جایی محل سکونت، مسائل خانوادگی، بیماری یا سایر شرایط خاص، از ورود به مدرسه یا ادامه تحصیل باز می‌مانند.

در همین راستا، وزارت آموزش و پرورش هرساله با اجرای طرح «شهید محمودوند» و بهره‌گیری از اطلاعات ثبت‌ احوال، شبکه بهداشت و سایر بانک‌های اطلاعاتی، وضعیت تحصیلی کودکان و نوجوانان لازم‌التعلیم را رصد می‌کند تا دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، شناسایی شوند، پس از آن نیز با انجام بررسی‌های میدانی، علت عدم حضور هر دانش‌آموز در مدرسه مشخص می‌شود، زیرا همه افرادی که در آمارهای اولیه ثبت می‌شوند، لزوماً بازمانده از تحصیل نیستند و ممکن است به دلایلی همچون مهاجرت، فوت، ادامه تحصیل در سایر مراکز آموزشی یا شرایط خاص جسمی و ذهنی، امکان حضور در مدارس عادی را نداشته باشند.

چهارمحال و بختیاری نیز همگام با سایر استان‌های کشور، اجرای این طرح را در دستور کار قرار داده و با همکاری کارشناسان آموزش و پرورش، مدیران مدارس و دستگاه‌های مرتبط، روند شناسایی و جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل را دنبال می‌کند، مسئولان این استان می‌گویند بخش عمده دانش‌آموزانی که امکان بازگشت به چرخه آموزش را داشته‌اند، شناسایی و برای ادامه تحصیل آنان اقدامات لازم انجام شده است، به‌گونه‌ای که نرخ پوشش تحصیلی استان از هدف تعیین‌ شده توسط وزارت آموزش و پرورش نیز فراتر رفته و چهارمحال و بختیاری در زمره استان‌های موفق در این حوزه قرار گرفته است.

در آستانه آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۶-۱۴۰۵، خبرنگار ایسنا در گفت‌وگو با معاونان آموزش ابتدایی و آموزش متوسطه آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری، آخرین وضعیت اجرای طرح شهید محمودوند، آمار ثبت‌نام دانش‌آموزان، دلایل بازماندگی از تحصیل و اقدامات انجام‌ شده برای بازگرداندن دانش‌آموزان به چرخه آموزش را بررسی کرده است.

نمی‌توان گفت تعداد افراد جامانده از تحصیل تنها در مناطق محروم چهارمحال و بختیاری مستقر هستند 

مرتضی مالکی، معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: سالانه سازمان ثبت احوال کشور آمار و اطلاعات مربوط به موالید زنده‌ای را که به سن ورود به مدرسه رسیده‌اند، در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار می‌دهد، این اطلاعات پس از تفکیک بر اساس استان‌ها، به ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها ابلاغ می‌شود تا مبنای برنامه‌ریزی و پیش‌بینی نیازهای آموزشی در سال تحصیلی آینده قرار گیرد.

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری در رابطه با طرح شهید محمودوند، بیان کرد: این طرح برای تمامی دانش‌آموزان اعم از دانش‌ آموزش پایه ابتدایی و پایه متوسطه اول و دوم طراحی شده است که در جلوگیری از مبادی بی‌سوادی و جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل نقش دارد.

وی افزود: طبق این طرح، تفکیک آمار و اطلاعات ثبت‌احوال به صورت شهرستانی انجام می‌شود، مناطق مربوطه هرساله تعداد افراد ثبت‌نامی در پایه اول را با آمار ارائه شده توسط ثبت‌احوال کشور، تطبیق می‌دهند و سپس اگر تعداد افراد ثبت‌نامی در پایه اول از تعداد آمار مربوطه، کمتر باشد و تعدادی از خانواده‌ها نسبت به ثبت‌نام فرزندان پایه اولی خود اقدام نکرده باشند، به کارشناس مسئول مربوطه در ناحیه مدنظر اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد تا عدم ثبت‌نام دانش‌آموز جا مانده از تحصیل در پایه اول ابتدایی، پیگیری شود.

مالکی تصریح کرد: بررسی وضعیت دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل نشان می‌دهد که همه افراد شناسایی‌شده در فهرست اولیه، لزوماً از تحصیل جا نمانده‌اند، پس از پایش و پیگیری کارشناسان آموزش و پرورش، بخشی از این افراد به دلایل مختلف از جمله مهاجرت به سایر استان‌ها یا کشورها، فوت، ابتلا به بیماری‌های خاص، ناتوانی در یادگیری و یا سایر شرایط ویژه از چرخه آموزش رسمی خارج شده‌اند.

وی تاکید کرد: تعداد افرادی که به دلیل فقر مالی یا فرهنگی از تحصیل جا مانده‌اند، انگشت شمار است، به طوریکه اگر این اتفاق در هر یک از مناطق چهارمحال و بختیاری رخ دهد، ارگان‌های حمایتی جهت حمایت از این افراد و حل موضوع فقرمالی اقدام خواهند کرد، همچنین اگر ولی دانش‌آموزی، مانع از تحصیل فرزند خود شود، بر اساس بندقانونی و طبق دستور دادستان این استان با این افراد برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.

معاون آموزش ابتدایی چهارمحال و بختیاری با اشاره به تکالیف ابلاغی وزارت آموزش و پرورش در حوزه شناسایی و جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل توضیح داد: وزارتخانه هر سال بر اساس آمارهای موجود، اهداف مشخصی را برای استان‌ها تعیین می‌کند، در سال‌جاری نیز موظف بودیم ۹۹.۱۱ درصد از دانش‌آموزان واجد شرایط تحصیل را تحت پوشش آموزشی قرار دهیم، اما با وجود چالش‌هایی مانند مهاجرت خانوارها، جابه‌جایی دانش‌آموزان و سایر عوامل مؤثر بر فرایند شناسایی و ثبت‌نام، عملکرد استان از هدف تعیین‌شده فراتر رفته است، به‌طوری‌که تاکنون نرخ پوشش تحصیلی به ۹۹.۳۶ درصد رسیده که بالاتر از تکلیف ابلاغی وزارت آموزش و پرورش است.

به گفته وی، براساس پوشش تحصیلی و جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل، چهارمحال و بختیاری عملکردی هم چون عملکرد استان‌های بزرگ را داشته به طوریکه می‌توان گفت این استان جزو استان‌های برتر کشور در رابطه با این موضوع قرار دارد.

مالکی اظهار کرد: نمی‌توان گفت تعداد افراد جامانده از تحصیل صرفا در مناطق محروم چهارمحال و بختیاری مستقر هستند، بلکه بر اساس پراکندگی جمعیت در استان، این افراد نیز در مناطق مختلف پراکنده هستند، همچنین با این وجود آمار افرادی که در مناطق بلداجی و گندمان از تحصیل جامانده بودند به صفر درصد رسیده و جذب تمامی دانش‌آموزان صورت گرفته است، اما در مناطق بزرگتر این استان، آمار افراد جذب نشده، پراکنده هستند.

وی با اشاره به تعداد افرادی که برای پایه اول در سال تحصیلی جدید(۱۴۰۶_۱۴۰۵) ثبت‌نام کردند، گفت: طبق آخرین آمار تا ۳۰‌ام تیر، نزدیک به ۱۳ هزار و ۱۸۸ نفر در پایه اول ابتدایی پیش ثبت‌نام انجام دادند، همچنین برای ۹۰.۲ درصد این افراد تعیین تکلیف صورت گرفته و ثبت‌نهایی ثبت‌نام این افراد توسط مدیران در سامانهmy.medu.ir نیز انجام گرفته است، ۵ الی ۶ درصد افراد نیز در انتظار پاسخ نهایی مدارس شاهد هستند و مابقی افراد هم در صف تایید نهایی قرار گرفته‌اند.

معاون آموزش ابتدایی چهارمحال و بختیاری در پایان خاطرنشان کرد: در سال‌جاری پیش از اعلام رسمی آمار از سوی وزارت آموزش و پرورش، این فرآیند در سطح استان آغاز شد تا روند شناسایی و جذب دانش‌آموزان با سرعت بیشتری انجام شود. در این راستا، اطلاعات موجود در پایگاه ثبت‌احوال و شبکه بهداشت و درمان چهارمحال و بختیاری مبنای کار قرار گرفت و تعداد کودکانی که باید در سال تحصیلی جدید وارد پایه اول ابتدایی شوند، استخراج و بررسی شد. امید است تا شروع سال تحصیلی جدید، جذب حداکثری دانش‌آموزان پایه اولی در استان صورت گیرد.

 دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در هر زمانی که به مدراس مراجعه کنند، پذیرش خواهند شد

در ادامه عبدالرضا خسروی، معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری، با اشاره به طرح شهید محمودوند، اظهار کرد: پس از شروع سال تحصیلی جدید و ثبت نهایی ثبت‌نام تمامی دانش‌آموزان در پایه‌های مربوطه، سامانه طرح شهید محمودوند در سراسر کشور فعال خواهد شد، طبق این طرح، تعداد دانش‌آموزانی که به سن مدرسه رسیده‌اند اما ثبت‌نام آنان برای ادامه تحصیل انجام نگرفته مشخص می‌شوند، سپس این افراد با انجام تفکیک استانی به مناطق مربوطه در هر استان نیز ابلاغ می‌شوند.

معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری بیان کرد: کارشناسان مربوطه در مناطق مختلف با مراجعه به سامانه و دریافت اطلاعات این دانش‌آموزان به صورت حضوری به محل سکونت مراجعه می‌کنند و عدم ثبت‌نام دانش‌آموز برای ادامه تحصیل را پیگیری می‌کنند، پس از بررسی‌های لازم دلیل عدم حضور دانش‌آموز را ثبت می‌کنیم و  برای افرادی که می‌توان مجدد به چرخه تحصیل بازگرداند، راهکارهای مختلفی پیشنهاد می‌شود تا از ترک تحصیل دانش‌آموز متوسطه جلوگیری شود، اما متاسفانه برای تعدادی از افراد که در سن بالا و در اواخر دوره متوسطه، ترک تحصیل انجام دادند، راهکاری اندیشیده نمی‌شود، چرا که این افراد به دلیل عدم علاقه به درس و... ترک تحصیل را انجام دادند، ولی با این وجود تا توان ممکن، برای افرادی که امکان بازگرداندن آنان وجود دارد، تلاش‌هایی صورت می‌گیرد.

وی افزود: پیگیری ۱۰۰ درصد دانش‌آموزانی که در طرح شهید محمودوند قرار گرفته‌اند، انجام خواهد گرفت و پس از آن دلیل عدم حضور در مدرسه هر یک از افراد وارد سامانه خواهد شد به طور مثال نمی‌توان دختری را که پس از ازدواج، از سمت همسر خود برای ادامه تحصیل منع شود، به چرخه تحصیل برگرداند. اما اگر کسی در هر زمانی اعم از مجرد یا متاهل به مدارس مراجعه کنند، پذیرش این افراد صورت خواهد گرفت و به چرخه تحصیل نیز بازگردانده خواهند شد.

خسروی تصریح کرد: به مدیران مناطق و مدارس تاکید شده است، اگر دانش‌آموزی به دلیل مشکلات مالی از تحصیل بازمانده است، مشکلات مالی این افراد از طریق سازمان‌هایی همچون کمیته‌امداد و خیرین پیگیری و حل شود، همچنین کمک‌هایی نیز از سمت آموزش و پرورش برای این افراد درنظر گرفته شده است.

معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری افزود: اگر افرادی که برای تحصیل از روستا به شهر مراجعه می‌کنند، بخشی از هزینه سرویس حمل و نقل این افراد پس از ثبت‌نام در سامانه مربوطه، توسط آموزش و پروش چهارمحال و بختیاری انجام خواهد شد.

خسروی توضیح داد: طی سال تحصیلی گذشته، در بررسی‌های اولیه، حدود ۲ هزار و ۲۰۰ نفر به عنوان جامعه هدف شناسایی شدند، اما این به معنای وجود دو هزار و ۲۰۰ دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در چهارمحال و بختیاری نیست، زیرا پس از انجام بررسی‌های میدانی و راستی‌آزمایی، مشخص شد بخشی از این افراد به دلایل مختلف از جمله مهاجرت به خارج از استان، ادامه تحصیل در حوزه‌های علمیه، شرایط خاص جسمی و ذهنی یا سایر عوامل، مشمول تحصیل در مدارس عادی نیستند

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها