دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۰:۱۱
رویدادی برای زنان؛ بدون زنان

/نقدی به برگزاری جلسات هماهنگی المپیاد ورزشی دانشجویان دختر/

رویدادی برای زنان؛ بدون زنان

خراسان رضوی (ایسنا) - المپیاد فرهنگی ـ ورزشی دانشجویان دختر از پنجم تا پانزدهم شهریور به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می‌شود؛ رویدادی که قرار است میزبان دختران دانشجو از سراسر کشور باشد. در مسیر برنامه‌ریزی برای این رویداد، تصاویری از جلسات هماهنگی این المپیاد منتشر شد که در آن نشانه‌ای از حضور زنان یا دختران چندان به چشم نمی‌آید.

این تصویر در لحظه اول تنها یک سوال را پیش روی مخاطبان قرار می‌دهد و آن اینکه وقتی موضوع یک رویداد، دختران و زنان هستند، سهم آنان در میز تصمیم‌گیری و فرآیند برنامه‌ریزی آن چقدر است؟

آیا کم‌رنگ بودن حضور زنان در برخی جلسات برنامه‌ریزی به معنای نبود نیروی متخصص و مدیران زن است یا اینکه ظرفیت و نقش زنان در فرآیند سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری کمتر دیده می‌شود؟ این پرسش زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که مسئولان حوزه زنان نیز بر وجود ظرفیت‌های متعدد در میان بانوان استان تأکید دارند و معتقدند نگاه و تجربه زنان می‌تواند در طراحی و اجرای برنامه‌هایی که مخاطب اصلی آن دختران هستند، مؤثر باشد.

در مقابل، مسئولان حوزه ورزش بانوان معتقدند نمی‌توان صرفاً بر اساس میزان حضور زنان در برخی جلسات، درباره نقش آنان در این المپیاد قضاوت کرد؛ چراکه زنان در بخش‌های اجرایی و تخصصی این رویداد حضور دارند و اداره‌کل ورزش و جوانان نیز در جایگاه همراه و تسهیل‌گر، همکاری خود را با دانشگاه فردوسی دنبال می‌کند.

ایسنا در گفت‌وگو با مسئولان حوزه زنان و ورزش بانوان خراسان رضوی، این پرسش را بررسی کرده است که در برگزاری رویدادی با محوریت دختران، آنان تا چه اندازه در فرآیند تصمیم‌گیری، سیاست‌گذاری و اجرای امور حضور دارند و آیا «حضور در میدان» بدون «حضور در میز تصمیم‌گیری» چه تصویری از مشارکت زنان در امور مربوط به خودشان ارائه ترسیم می‌کند؟

رویدادی برای زنان؛ بدون زنان

نادیده‌ گرفته شدن نقش زنان در فرایند تصمیم‌گیری المپیاد ورزشی دختران

فاطمه حامد ابریشم‌تاب در گفت‌وگو با ایسنا درباره حضور کمرنگ زنان در جلسات برنامه‌ریزی المپیاد فرهنگی- ورزشی دانشجویان دختر به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: این موضوع تا حدی به فرهنگ حاکم بر جامعه برمی‌گردد. من نیز از متولیان امر این موضوع را مطالبه کردم؛ چراکه وقتی موضوعی با محوریت دختران و زنان ورزشکار برگزار می‌شود، طبیعی است که حضور بانوان در فرآیند تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی ضروری باشد.

وی افزود: در جلساتی که با امیررضا زارعی، مدیرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی داشتیم، تأکید کردیم که حتماً فهیمه سروری، معاون ورزش بانوان اداره‌کل در جلسات مرتبط با این المپیاد حضور داشته باشد. همچنین با علیرضا حسینی‌کاخک، رئیس هیأت ورزش دانشگاهی استان و دبیر این المپیاد راجع به عدم دعوت از دفتر امور زنان و خانواده استانداری در ستاد برگزاری این المپیاد گله‌مندی‌هایی را مطرح کردیم.

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی تصریح کرد: این کم‌رنگ بودن حضور زنان شاید ناشی از فضای حاکم یا برخی مسائل فرهنگی باشد؛ در حالی که در استان، بانوان توانمند و صاحب‌نظر کم نداریم و می‌توان از ظرفیت آنان در چنین رویداد مهمی استفاده کرد.

وی افزود: نمی‌دانیم چرا حضور زنان در جلسات رسمی کمتر به چشم می‌آید و کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، اما این موضوع را پیگیری کردیم و خواستیم که حتماً از ظرفیت بانوان در برنامه‌ریزی این رویداد استفاده شود.

حامد با تأکید بر ضرورت استفاده از ظرفیت زنان فعال در حوزه اقتصادی در این المپیاد، تشریح کرد: با علیرضا حسینی‌کاخک، دبیر المپیاد صحبت کردیم که حتماً از ظرفیت کانون زنان بازرگان استفاده شود. این مجموعه ظرفیت بسیار خوبی دارد و می‌توان از برگزاری این المپیاد به شکل چندوجهی استفاده کرد؛ هم ظرفیت‌های زنان استان خراسان رضوی و هم توانمندی‌های دختران نوجوان و جوان استان را به دیگر استان‌ها معرفی کرد و هم در راستای ایجاد نشاط و شادابی در جامعه بانوان استان گام برداشت.

وی با بیان اینکه کم‌رنگ بودن حضور زنان در این جلسات را نمی‌توان به نبود نیروی متخصص نسبت داد، اظهار کرد: این مسئله بیشتر ناشی از نادیده گرفته شدن نقش زنان است. تعداد بانوانی که می‌توانند در حوزه ورزش اظهارنظر کرده، در فرآیند مدیریتی کمک‌کننده باشند و در برگزاری چنین رویداد مهمی نقش‌آفرینی کنند، کم نیست. اما در برخی موارد، حوزه زنان و همچنین نظرات و پیشنهادهای بانوان مغفول باقی مانده است و این مسئله می‌تواند در نهایت باعث شود که جامعه مخاطب نیز واکنش مثبتی نشان ندهد.

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی تأکید کرد: نمی‌شود جلساتی با موضوع و محوریت زنان برگزار شود، اما زنان در فرآیند تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی آن حضور نداشته باشند. جای زنان در چنین جلساتی همیشه خالی است و ما نیز این موضوع را متذکر شده‌ایم.

وی افزود: شاید بانوان مشغله‌های زیادی داشته باشند، اما نمی‌توان موضوعی را با محوریت زنان برگزار کرد و در عین حال، آنان را از فرآیند تصمیم‌گیری کنار گذاشت. برخی موضوعات تنها از نگاه بانوان می‌تواند به شکل دقیق‌تری دیده شود و همین نگاه می‌تواند برای اجرای بهتر برنامه‌ها بسیار کمک‌کننده باشد.

رویدادی برای زنان؛ بدون زنان

بانوان در بخش اجرایی المپیاد ورزشی حضور قطعی دارند

در ادامه، فهیمه سروری -معاون امور ورزش بانوان اداره‌کل ورزش و جوانان خراسان رضوی- در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: برای بررسی حضور زنان در جلسات مربوط به المپیاد فرهنگی- ورزش دانشجویان دختر، باید ابتدا به سیاست‌های کلان دانشگاه فردوسی توجه کنیم و ببینیم دانشگاه بر چه مبنایی این ستاد را تشکیل داده است. از آنجا که اداره‌کل ورزش و جوانان خراسان رضوی مجری این طرح نیست، نمی‌توانیم در سیاست‌های داخلی دانشگاه دخالتی داشته باشیم.

وی افزود: ما آمادگی قطعی خود را برای همکاری در برگزاری این المپیاد اعلام کرده‌ایم و بر همین اساس، نواب‌رئیس هیأت‌های ورزشی خراسان رضوی را دعوت کردیم تا در جلسات المپیاد حضور داشته باشند. دانشگاه نیز جلسات و ستاد خود را تشکیل داده و سیاست‌ها و تصمیمات لازم در همان چارچوب تدوین شده است. پس از آن نیز امور به صورت سیستماتیک میان هیأت‌های ورزشی تقسیم شده و هم‌اکنون در حال اجرا است.

معاون امور ورزش بانوان اداره‌کل ورزش و جوانان خراسان رضوی ادامه داد: در کنار نواب‌رئیس‌های هیأت‌های ورزشی استان، رؤسای هیأت‌ها را نیز مجاب کرده‌ایم که در جلسات و روند اجرای کار این المپیاد حضور داشته باشند. آنها نهایت همکاری را با دانشگاه فردوسی دارند. بنابراین این‌طور نیست که زنان در این فرآیند حضور نداشته باشند یا نقشی در آن ایفا نکنند. بانوان در بخش اجرایی حضور صددرصدی دارند و همچنین تصمیم گرفته شده است که تا حد امکان از دانش فنی داوران بومی استفاده شود.

وی تصریح کرد: دانشگاه فردوسی متولی برگزاری این المپیاد است و ما نمی‌توانیم به صورت مستقیم دخالت کنیم و بگوییم همه امور باید در اختیار بانوان قرار بگیرد. اگر دانشگاه فردوسی برخلاف دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های مربوطه عمل کند، طبیعتاً ورود خواهیم کرد.

سروری با بیان اینکه دانشگاه‌ فردوسی تجربه کافی برای برگزاری این رویداد را دارد، اظهار کرد: وزارت علوم سازوکار و انجمن‌های تخصصی خود را دارد و با توجه به دانش و تجربه‌ای که دانشگاه فردوسی در دوره‌های گذشته کسب شده، نیازی به مداخله اضافی ما نیست. ما در این فرآیند بیشتر نقش همراه و تسهیل‌گر را داریم و اطمینان داریم که تمامی نواب‌رئیس هیأت‌های ورزشی استان نقش مستقیم دارند و در حال کمک به برگزاری هرچه بهتر این رویداد هستند.

وی با تأکید بر اینکه مهم این است که کار به نحو احسن انجام شود، گفت: وقتی دستورالعمل مشخصی وجود دارد، طبیعتاً فرآیند برگزاری نیز مطابق همان دستورالعمل و آیین‌نامه پیش می‌رود و نمی‌توان صرفاً از این منظر که حضور زنان در برخی جلسات کمتر بوده، به روند کار ایراد گرفت. این نخستین دوره‌ای نیست که دانشگاه چنین رویدادی را برگزار می‌کند و در دوره‌های گذشته نیز روند همکاری ما به همین شکل بوده است.

معاون امور ورزش بانوان اداره‌کل ورزش و جوانان خراسان رضوی با اشاره به اینکه قطعاً بانوانی در این عرصه حضور دارند که می‌توانند در روند برگزاری المپیاد نقش‌آفرینی کنند، ادامه داد: اما سیاست‌گذاری داخلی دانشگاه بر عهده خود آن‌ها است و اگر این رویداد در اختیار ما بود، طبیعتاً تلاش می‌کردیم محوریت بیشتری برای حوزه بانوان در نظر بگیریم، اما در شرایط فعلی ما در این رویداد همراه دانشگاه هستیم.

وی تأکید کرد: آنچه اهمیت دارد، اجرای اصلی مسابقات است که بخش قابل توجهی از آن در اختیار خود دختران و بانوان قرار دارد و آقایان نیز از این فرآیند حمایت می‌کنند. مهم این است که کار به شکل صحیح، فنی و تخصصی انجام شود و امیدواریم این اتفاق به بهترین شکل رقم بخورد. نباید نگاه ما صرفاً بر تفکیک جنسیتی متمرکز باشد؛ بهتر است زنان و مردان در کنار یکدیگر و با همکاری متقابل، امور را پیش ببرند.

رویدادی برای زنان؛ بدون زنان

نکته قابل تأمل این است که برگزاری رویدادی ملی با حضور دختران دانشجو از سراسر کشور در مشهد تنها محدود به فرآیندهای صرفاً اجرایی نمی‌شود و طبیعی است که درباره چگونگی بهره‌گیری از تجربه و تخصص زنانی که در حوزه مدیریت، ورزش و امور اجتماعی فعالیت دارند، پرسش‌هایی مطرح شود.  

در نهایت، مسئله بر سر حذف یا جایگزینی زنان و مردان نیست؛ بحث این است در رویدادی که مخاطب و محور اصلی آن زنان هستند، آیا از تجربه و نگاه زنانی که در حوزه ورزش، مدیریت و امور اجتماعی صاحب تخصص‌اند، به اندازه کافی استفاده شده است یا خیر و رویدادی که برای دختران است تا چه اندازه با حضور و مشارکت خود آنان شکل گرفته است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها