یکشنبه ۵ مهر ۱۴۰۵ | ۱۴:۰۲
منبع: نمایندگی چهارمحال و بختیاری
رئیس سازمان شیلات ایران: رشد تولید آبزیان در ایران بیش از ۶ درصد است

رئیس سازمان شیلات ایران: رشد تولید آبزیان در ایران بیش از ۶ درصد است

چهارمحال و بختیاری (ایسنا) - معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات گفت: متوسط رشد آبزی‌پروری در جهان ۳.۱ درصد است، اما تنها چهار کشور از رشد بیش از ۶ درصدی تولید آبزیان برخوردارند که ایران نیز در میان این کشورها قرار دارد.

حمزه رستم‌پور امروز یکشنبه پنجم مهر در همایش ملی پرورش ماهیان سردآبی در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه باید حمایت ویژه‌ای برای افزایش تولید در حوزه شیلات در این استان صورت گیرد، اظهار کرد: در شرایط جنگ، تولیدکنندگان در بخش‌های مختلف به فعالیت خود ادامه دادند و اجازه ندادند تولید متوقف شود، این موضوع برای تأمین امنیت غذایی کشور اهمیت زیادی دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران با تأکید بر اهمیت امنیت غذایی در کشور، گفت: قدرت نظامی یکی از مؤلفه‌های قدرت کشور محسوب می‌شود، البته امنیت غذایی نیز در کنار آن اهمیت بسیار زیادی دارد، در جنگ رمضان شاهد هیچ کمبودی در کشور نبودیم. 

وی ادامه داد: اگر کشوری نتواند امنیت غذایی خود را تأمین کند، در این حوزه وابسته خواهد شد، بنابراین باید تلاش کنیم تولید در هیچ شرایطی متوقف نشود، تداوم تولید در شرایط جنگی برای تامین امنیت غذایی، نشان‌دهنده اهمیت حضور و فعالیت تولیدکنندگان در شرایط مختلف است.

رستم‌پور همچنین به حضور تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی در حوزه شیلات در نمایشگاه‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: حضور فعال تولیدکنندگان ایرانی در نمایشگاه‌های بین‌المللی و فعالیت آنها در بازارهای خارجی نشان‌دهنده ظرفیت بالای این بخش است و تولیدکنندگان چهارمحال و بختیاری نیز در این عرصه حضور دارند.

رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به جایگاه ایران در تولید ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان، بیان کرد: تولید جهانی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان حدود ۸۸۰ هزار تن است و ۳٠ درصد از این رقم در ایران تولید می‌شود. 

وی با اشاره به روند توسعه آبزی‌پروری در جهان، اظهار کرد: باتوجه به محدودیت‌های موجود در تولید پروتئین دامی، پیش‌بینی می‌شود آبزیان در تأمین بخشی از پروتئین حیوانی مورد نیاز، جوامع نقش بیشتری پیدا کنند، متوسط رشد آبزی‌پروری در جهان ۳.۱ درصد است، اما تنها چهار کشور از رشد بیش از ۶ درصدی تولید آبزیان برخوردارند که ایران نیز در میان این کشورها قرار دارد.

رستم‌پور با تأکید بر ضرورت توسعه صادرات آبزیان، گفت: چهارمحال و بختیاری در زمینه صادرات آبزیان ظرفیت‌های خوبی دارد و باید صادرات‌محور بودن تولید در سایر استان‌ها نیز مورد توجه قرار گیرد.

رئیس سازمان شیلات ایران تصریح کرد: صادرات‌ محور بودن تولید نباید به معنای نادیده گرفتن بازار داخلی باشد، تولید باید به گونه‌ای باشد که بازار داخل کشور و بازارهای صادراتی مورد توجه قرار گیرند.

وی با اشاره به اهمیت زنجیره ارزش در صنعت آبزی‌پروری، اظهار کرد: چهارمحال و بختیاری در این حوزه نیز اقدامات خوبی آغاز کرده است، اما همچنان ظرفیت زیادی برای توسعه زنجیره‌های ارزش وجود دارد.

رئیس سازمان شیلات ایران افزود: مزارع کوچک یکی از بخش‌های مهم تولید آبزیان در ایران هستند و باید این واحدها در قالب زنجیره ارزش قرار گیرند و یک نظام مدیریتی مناسب برای آن‌ها شکل بگیرد تا بتوان از ظرفیت مزارع خرد به شکل مؤثرتری استفاده کرد.

رستم‌پور با تأکید بر ضرورت افزایش ارزش افزوده محصولات آبزی، گفت: بخشی از محصولات آبزی به صورت خام صادر می‌شود، در حالیکه در کشورهای مقصد با فرآوری بخش‌های مختلف ماهی، ارزش افزوده بیشتری ایجاد می‌کنند، بنابراین باید زمینه فرآوری بیشتر محصولات در داخل کشور فراهم شود.

وی ادامه داد: در کنار توسعه صادرات، باید برای افزایش مصرف ماهی در داخل کشور نیز برنامه‌ریزی و فرهنگ مصرف آبزیان تقویت شود.

رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به موضوع هوشمندسازی در صنعت آبزی‌پروری، گفت: اقدامات آزمایشی در حوزه هوشمندسازی در چهارمحال و بختیاری آغاز شده است. 

تیتر:

تولید بیش از ۷۴۰ هزار تن انواع آبزیان در کشور

در ادامه مهدی شکوری، معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران اظهار کرد: در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی ایران میزان تولید آبزیان پرورشی در کل کشور حدود ۵۰۰۰ تن بود، اما امروز خوشبختانه بیش از ۷۴۰ هزار تن انواع آبزیان در کشور تولید می‌شود، عددی که حاصل تلاش تولیدکنندگان، مدیران و فعالان این عرصه در بخش دولتی و غیردولتی است.

معاون توسعه آبزی‌پروری سازمان شیلات ایران با اشاره به هدف‌گذاری انجام‌شده برای سال ۱۴۱۱، گفت: بر اساس سند ملی امنیت غذایی، مقرر شده است تولید آبزیان کشور تا سال ۱۴۱۱ به حدود ۲.۶ میلیون تن برسد که حدود ۱.۴ میلیون تن از این میزان باید از محل آبزی‌پروری تأمین شود.

وی تصریح کرد: این تصور غلطی است که با روش‌هایی که تاکنون داشته‌ایم می‌توانیم به تولید هدف‌گذاری‌ شده برسیم، باید این نگاه اصلاح شود، زیرا برای دستیابی به این میزان تولید، علاوه بر استفاده از روش‌های نوین، باید نگاه جدیدی نیز به آبزی‌پروری داشته باشیم.

شکوری با بیان اینکه افزایش بهره‌وری در واحدهای تولیدی ضروری است، افزود: در پرورش قزل‌آلا در گذشته حدود ۱۰ کیلوگرم تولید در مترمربع داشتیم، اما امروز این میزان به بیش از ۳۰ کیلوگرم در مترمربع رسیده است و این نشان می‌دهد امکان افزایش بهره‌وری وجود دارد.

معاون توسعه آبزی‌پروری سازمان شیلات ایران تأکید کرد: سازمان شیلات ایران تلاش می‌کند روش‌ها و راهکارهای جدیدی را که پیش روی آبزی‌پروران قرار دارد، بررسی و برای استفاده در اختیار فعالان این بخش قرار دهد، اما بخش عمده این مسیر بر عهده بخش خصوصی است.

شکوری یکی با بیان اینکه یکی از موضوعات اساسی در حوزه شیلات اصلاح نژاد آبزیان است، افزود: این موضوع تاکنون آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است و در سال‌های اخیر با همکاری بخش غیردولتی، تشکل‌ها و کارشناسان دولتی، اقدامات ارزشمندی در این زمینه انجام شده است.

وی با اشاره به افزایش تولید تخم چشم‌زده قزل‌آلا در کشور، اظهار کرد: در چند سال گذشته، در مجموع آمار استانی حدود ۸۰ میلیون تخم چشم‌زده تولید می‌شد، اما امروز این میزان به بیش از ۴۰۰ میلیون عدد رسیده است که افزایش قابل توجهی محسوب می‌شود.

وی گفت: لازم است مزارع ماهی به سمت ایجاد سامانه‌های داده‌ محور حرکت کنند تا اطلاعات تولید، مدیریت و عملکرد مزارع ثبت و ضبط شود، در این صورت می‌توان نقاط ضعف را شناسایی و تجربیات موفق را به سایر واحدها منتقل کرد.

شکوری افزود: در سازمان شیلات ایران و با همکاری اتحادیه‌های فعال در این حوزه، طراحی سامانه‌هایی از جمله «سجاک» و «دلفین» برای ثبت و ضبط اطلاعات در این حوزه آغاز شده است و از سوی دیگر، ایجاد سامانه رهگیری محصولات نیز یک تکلیف قانونی است که باید با همکاری سازمان دامپزشکی دنبال شود، رهگیری محصولات علاوه بر اینکه می‌تواند برای خود مزرعه و اصلاح شیوه مدیریت مورد استفاده قرار گیرد، در سطح ملی نیز امکان رهگیری محصول را فراهم می‌کند.

معاون توسعه آبزی‌پروری سازمان شیلات ایران در ادامه با اشاره به ظرفیت چهارمحال و بختیاری در تولید خوراک آبزیان، اظهار کرد: این استان قطب تولید خوراک آبزیان است و کارخانه‌های فعال در این استان سهم بزرگی از نیاز کشور را تأمین می‌کنند،  پیشنهاد می‌شود مجموعه‌های قوی‌تر تولید خوراک در استان یک گام فراتر گذاشته و به سمت تولید خوراک هوشمند و عملکردی حرکت کنند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها