شنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۵ | ۱۵:۳۲
منبع: نمایندگی اصفهان
امتناع از واکسیناسیون زمینه بازگشت برخی بیماری‌ها را فراهم می‌کند

مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان:

امتناع از واکسیناسیون زمینه بازگشت برخی بیماری‌ها را فراهم می‌کند

اصفهان (ایسنا) - مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: پوشش واکسیناسیون در استان اصفهان همچنان حدود ۹۵ تا ۹۸ درصد است، اما در برخی مناطق با مواردی از تردید یا امتناع از واکسیناسیون مواجه هستیم که می‌تواند زمینه بازگشت برخی بیماری‌های کنترل‌شده را فراهم کند.

رضا فدایی، شنبه یازدهم مهرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اهمیت واکسیناسیون در پیشگیری از بیماری‌های واگیر، اظهار کرد: واکسن‌ها در دنیا موجب کاهش چشمگیر شیوع، مرگ‌ومیر و عوارض بسیاری از بیماری‌های عفونی شدند، اما همچنان این بیماری‌ها در نقاط مختلف جهان وجود دارند و واکسیناسیون یکی از مهم‌ترین ابزارهای نظام سلامت برای مقابله با آن‌ها است.

وی افزود: برنامه گسترش ایمن‌سازی از سال ۱۹۷۴ میلادی در جهان آغاز شد و با هدف مقابله با بیماری‌های مختلف، از جمله سرخک، هپاتیت B و سایر بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن، توسعه پیدا کرد. اجرای این برنامه در جهان موجب کاهش قابل توجه مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های واگیر شده است.

مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان در خصوص اثربخشی اقتصادی واکسیناسیون، بیان‌کرد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر یک دلار سرمایه‌گذاری در واکسیناسیون، حدود ۵۰ دلار از هزینه‌های ناشی از بیماری‌ها و عوارض آن‌ها کاسته می‌شود، بنابراین واکسیناسیون علاوه بر نقش مهم در حفظ سلامت، از نظر اقتصادی نیز اقدامی اثربخش است.

فدایی ادامه داد: بر اساس برآوردهای جهانی، از زمان عرضه واکسن تاکنون از مرگ حدود ۱۵۴ میلیون کودک پیشگیری شده است که نزدیک به ۹۰ میلیون مورد آن مربوط به واکسن سرخک بوده است. همچنین واکسیناسیون و به‌ویژه واکسن فلج اطفال از فلج شدن حدود ۲۰ میلیون کودک در جهان جلوگیری کرده است.

وی در رابطه با برنامه واکسیناسیون در ایران، عنوان کرد: برنامه ایمن‌سازی در کشور از سال ۱۳۶۳ به شکل برنامه توسعه‌یافته آغاز شد و در سال‌های بعد واکسن‌هایی مانند هپاتیت B، سرخک و سرخجه، ادغام واکسن‌ها و در سال‌های اخیر نیز واکسن‌های جدید به برنامه واکسیناسیون کشور اضافه شدند.

مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان اضافه کرد: واکسیناسیون فقط یک اقدام فردی نیست، بلکه بخشی از دیواره دفاعی جامعه در برابر عوامل بیماری‌زا محسوب می‌شود. بسیاری از بیماری‌هایی که امروز موارد آن‌ها بسیار کاهش یافته یا در برخی مناطق تقریباً مشاهده نمی‌شوند، نتیجه موفقیت برنامه‌های واکسیناسیون هستند و کاهش پوشش واکسیناسیون می‌تواند زمینه بازگشت این بیماری‌ها را فراهم کند.

فدایی خاطرنشان‌کرد: پوشش واکسیناسیون در استان همچنان حدود ۹۵ تا ۹۸ درصد است، اما در برخی کانون‌ها و مناطق، مواردی از مقاومت یا بی‌میلی برخی خانواده‌ها نسبت به واکسیناسیون مشاهده می‌شود که باید با اقدامات فرهنگی و اطلاع‌رسانی با آن مقابله کرد.

وی افزود: کارکنان مراکز بهداشتی در صورت مشاهده تأخیر در واکسیناسیون کودکان، با خانواده‌ها تماس می‌گیرند و در برخی موارد با مخالفت‌هایی مواجه می‌شوند. استمرار این روند در برخی مناطق می‌تواند نگران‌کننده باشد و ضرورت افزایش آگاهی خانواده‌ها درباره فواید واکسیناسیون را نشان می‌دهد.

مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان در رابطه با آغاز فصل بیماری‌های تنفسی، گفت: با شروع فعالیت مدارس و دانشگاه‌ها، افزایش عفونت‌های تنفسی میان افراد طبیعی است، زیرا تجمع تعداد زیادی از افراد در محیط‌های بسته زمینه انتقال این بیماری‌ها را بیشتر می‌کند. وضعیت آنفلوآنزا، کرونا و برخی بیماری‌های تنفسی به‌صورت هفتگی در استان رصد می‌شود و میزان شیوع این بیماری‌ها در سال‌های مختلف نوسان دارد.

فدایی اظهار کرد: در اوایل مهرماه، آنفلوآنزا هنوز افزایش قابل توجهی نشان نداده است، اما انتظار می‌رود مانند سال‌های گذشته در فصل پاییز و زمستان شیوع آن افزایش پیدا کند. کرونا نیز همچنان در جامعه در گردش است، اما شدت بیماری و میزان مرگ‌ومیر آن نسبت به سال‌های نخست همه‌گیری کاهش یافته است.

وی رعایت بهداشت فردی را در کاهش انتقال بیماری‌های تنفسی مؤثر دانست و تصریح کرد: شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون، استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده، استراحت افراد بیمار در منزل و جلوگیری از حضور دانش‌آموزان و کارکنان بیمار در مدرسه و محل کار از جمله اقداماتی است که می‌تواند به کاهش انتقال بیماری‌ها کمک کند. استفاده از ماسک نیز در محیط‌های شلوغ و پرتجمع اقدام مفیدی است.

مسئول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان درباره واکسن آنفلوآنزا بیان‌کرد: واکسن آنفلوآنزا در داروخانه‌ها عرضه شده و واکسن‌های واردشده دارای تأیید سازمان غذا و دارو هستند. این واکسن برای افراد بالای سه سال قابل استفاده است، اما برای زنان باردار توصیه می‌شود از واکسن‌هایی که در قالب سهمیه دولتی تهیه می‌شود استفاده کنند.

فدایی افزود: تزریق واکسن آنفلوآنزا محدود به ماه خاصی نیست و حتی اگر فرد در شهریور یا ابتدای پاییز واکسن دریافت نکرده باشد، تزریق آن در طول فصل سرد سال همچنان مفید است. در استان معمولاً دو دوره افزایش موارد آنفلوآنزا در حوالی آذر و اسفند مشاهده می‌شود.

وی با تأکید بر اهمیت واکسیناسیون گروه‌های پرخطر، عنوان کرد: افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن و کسانی که در معرض عوارض شدیدتر آنفلوآنزا قرار دارند، می‌توانند با دریافت واکسن از بروز بیماری یا عوارض شدید آن پیشگیری کنند. بخشی از واکسن‌های وارداتی نیز در اختیار نظام بهداشتی قرار خواهد گرفت تا برای زنان باردار و برخی گروه‌های آسیب‌پذیر مورد استفاده قرار گیرد.

فدایی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر جمعیت اتباع بر پوشش واکسیناسیون استان، گفت: از نظر واکسیناسیون، به‌ویژه در مورد فلج اطفال، مراقبت از اتباع و گروه‌های مهاجر با جدیت دنبال می‌شود. پوشش واکسیناسیون استان در مجموع مطلوب است، اما در برخی مناطق و کانون‌ها مواردی از واکسن‌گریزی مشاهده شده که باید با اطلاع‌رسانی و اقدامات فرهنگی از گسترش آن جلوگیری کرد. بسیاری از بیماری‌هایی که امروز به ندرت مشاهده می‌شوند، حاصل موفقیت واکسیناسیون هستند و استمرار این موفقیت نیازمند حفظ پوشش بالای واکسیناسیون در جامعه است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها