یکشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۵ | ۰۹:۵۰
تعرفه‌های آمریکا ترمز صنعت خودروی مکزیک را کشید

تعرفه‌های آمریکا ترمز صنعت خودروی مکزیک را کشید

مکزیک طی چند دهه گذشته، به یکی از قطب‌های مهم تولید خودرو در جهان تبدیل شده است، اما وابستگی گسترده به بازارهای صادراتی، به‌ویژه آمریکا که بزرگ‌ترین مقصد خودروهای ساخت مکزیک است، این کشور را در برابر تغییرات سیاست‌های تجاری آمریکا آسیب‌پذیر کرده است.

به گزارش ایسنا، این ارتباط تجاری باعث شد خودروسازان بزرگی مانند جنرال موتورز، فورد، نیسان، بی‌ام‌دبلیو و کیا سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای در مکزیک انجام دهند و با بهره‌گیری از زنجیره‌های تامین تثبیت‌شده و توافق‌های تجاری منطقه‌ای، فعالیت‌های تولیدی خود را در این کشور گسترش دهند.

با این حال، صادرات خودرو مکزیک در سپتامبر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲ درصد کاهش یافت که شدیدترین افت سالانه از دسامبر ۲۰۲۵ محسوب می‌شود. تولید خودرو نیز ۱۵ درصد کاهش یافت که نشان‌دهنده چالش‌های پیش روی صنعتی وابسته به تقاضای خارجی را نشان می‌دهد.

در مقابل، فروش خودرو در بازار داخلی مکزیک در سپتامبر هشت درصد افزایش یافت، اما رشد تقاضای داخلی نتوانست کاهش صادرات را جبران کند، زیرا صنعت خودروی مکزیک وابستگی زیادی به خریداران آمریکایی دارد.

بر اساس اعلام انجمن صنعت خودروی مکزیک (AMIA)، این کشور همچنان بزرگ‌ترین تامین‌کننده خارجی خودروهای سبک برای آمریکاست. خودروهای تولیدشده در مکزیک حدود ۱۶ درصد از بازار خودروهای سبک آمریکا را در اختیار دارند.

تعرفه‌های آمریکا ترمز صنعت خودروی مکزیک را کشید

تعرفه‌ها خودروهای ساخت مکزیک را گران‌تر می‌کنند

خودروهای وارداتی از مکزیک به آمریکا در حال حاضر مشمول تعرفه ۲۵ درصدی هستند، اما برخورداری از شرایط تعیین‌شده درباره سهم قطعات و محتوای تولیدشده در آمریکای شمالی می‌تواند میزان تعرفه موثر را کاهش دهد.

مقام‌های مکزیکی برآورد می‌کنند که رعایت الزامات منطقه‌ای تامین قطعات، نرخ موثر تعرفه را به حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد می‌رساند.

با وجود این کاهش، تعرفه‌ها هزینه اضافی قابل‌توجهی به خودروسازانی تحمیل می‌کنند که سال‌ها بر اساس توافق‌های تجارت آزاد فعالیت کرده‌اند.

اکنون شرکت‌ها باید تصمیم بگیرند که این هزینه‌ها را خود بپردازند، راهبردهای تولیدی خود را تغییر دهند یا بخشی از افزایش هزینه‌ها را به مشتریان منتقل کنند.

این ابهام در شرایطی افزایش یافته است که آمریکا، مکزیک و کانادا در حال بازبینی توافق تجاری «آمریکا، مکزیک و کانادا» (USMCA) هستند. نتیجه این مذاکرات می‌تواند پیامدهای بلندمدتی برای تولید خودرو و سرمایه‌گذاری در سراسر آمریکای شمالی داشته باشد.

تعرفه‌های آمریکا ترمز صنعت خودروی مکزیک را کشید

جنرال موتورز، فورد و نیسان تحت تاثیر قرار گرفتند

چند خودروساز بزرگ از جمله جنرال موتورز، فورد و نیسان در سپتامبر با کاهش قابل‌توجه صادرات خودرو از مکزیک مواجه شدند. جنرال موتورز پیش‌تر در سال ۲۰۲۵ از برنامه سرمایه‌گذاری چهار میلیارد دلاری خود خبر داده بود که بخشی از آن با هدف انتقال ظرفیت تولید به کارخانه‌های این شرکت در آمریکا انجام می‌شود.

مرسدس‌بنز نیز در سپتامبر هیچ خودرویی در مکزیک تولید یا صادر نکرد. البته وضعیت این شرکت به تغییرات جداگانه در ساختار تولید آن مربوط می‌شود. این شرکت در ماه مه کارخانه تولید مشترک خود با نیسان را تعطیل کرد و همین موضوع در ثبت نشدن تولید و صادرات این شرکت در آمارهای اخیر نقش داشت.

با این حال، همه خودروسازان با کاهش صادرات مواجه نشدند. کیا، بی‌ام‌دبلیو و مزدا عملکرد بهتری در صادرات ثبت کردند. گزارش‌ها حاکی از آن است که صادرات ماهانه مزدا بیش از دو برابر شده است که نشان می‌دهد رکود اقتصادی به طور یکنواخت بر تولیدکنندگان تاثیر نگذاشته است.

آینده نامشخص صنعت خودروی مکزیک

بر اساس داده‌های انجمن صنعت خودروی مکزیک، صادرات خودرو به آمریکا در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۶ نسبت به مدت مشابه سال قبل، پنج درصد کاهش یافت. در مقابل، صادرات به کانادا اندکی بیش از ۹ درصد افزایش داشت و تا حدودی به تنوع‌بخشی بازارهای صادراتی مکزیک کمک کرد.

بر اساس گزارش وب سایت گِسینگ هِدلایتس، تحلیلگران هشدار می‌دهند عدم قطعیت طولانی مدت می‌تواند بر سرمایه‌گذاری‌های تولیدی آینده تاثیر بگذارد، به‌ویژه اگر خودروسازان برای اجتناب از تعرفه‌ها به انتقال خطوط تولید خود به آمریکا روی بیاورند. چنین تصمیم‌هایی می‌تواند بر اشتغال، میزان بهره‌برداری از کارخانه‌ها و رشد اقتصادی مکزیک تاثیر بگذارد.

آمارهای سپتامبر هشداری جدی برای صنعت خودروی مکزیک به شمار می‌روند، اما هنوز نمی‌توان آنها را نشانه قطعی افول بلندمدت این صنعت دانست. آینده این بخش تا حد زیادی به نتیجه مذاکرات تجاری و بازگشت اطمینان خودروسازان به زنجیره‌های تامین آمریکای شمالی بستگی دارد که طی چند دهه شکل گرفته‌اند.

انتهای پیام

# اقتصادی

آخرین اخبار اقتصادی