• پایگاه‌های اطلاع‌رسانی

  • پرتال امام خمینی (ره)
  • سایت مقام معظم رهبری
  • سایت ریاست جمهوری
  • سایت مجلس شورای اسلامی
  • سایت قوه قضاییه
  • سایت شورای نگهبان
  • سایت جهاد دانشگاهی
  • خبرگزاری‌ها

  • آنا
  • ایلنا
  • ایکنا
  • ایرنا
  • تسنیم
  • تابناک
  • دفاع مقدس
  • سینا پرس
  • شانا
  • قرآنی
  • موج
  • واحد مرکزی خبر
  • هنر آنلاین
  • دانشگاه‌ها

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشگاه علم و فرهنگ
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • روزنامه‌ها

  • آفرینش
  • اطلاعات
  • جمهوری اسلامی
  • خراسان
  • رسالت
  • مردم‌سالاری

isna header

  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۲
  • GMT 11:12

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • English

  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
  • پیوندها
  • شبکه‌های اجتماعی
  • ایسنا ۲۴
  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۲
  • GMT 11:12

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • English

فصل «نشاء»

مصطفی کاظمی
۹ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۵:۴۰

کشاورزان برنج‌کار مازنی همه ساله در اواخر اسفند با باز کردن دریچه‌های آب توسط میرآب (رئیس و مُقَسّـِم آب در بین کشاورزان) زمین‌های کشاورزی خود را به طور کامل آب‌بندی می کنند، تا زمانی که زمین آب لازم را به خود جذب کند و کاملا سیراب شود، در اواسط فروردین شروع به آماده سازی محل کشت جوانه برنج میکنند، در این مرحله لَتِه(قسمت) بندی های مستطیل شکل در تعداد مشخص که بسته به مساحت  زیر کشت دارد ایجاد کرده دانه های برنج به طور منظم  توسط کشاورز در آن پخش می شود سپس با نِی های سوزنی شکل که در گویش محلی آن را «لَلِه» می‌نامند، هر لَته را مُسَقَف کرده و با کشیدن پلاستیک بر روی آن بستر را برای جوانه زدن دانه و رشد جوانه برنج آماده می‌سازند. هر یک از این لته های مسقف شده را  اصطلاحا یک «اُولی» می‌نامند، مدت پانزده  روز به طور مرتب باید به اُولی ها سرکشی شود و دمای داخل اولی ها چک شود تا نوسان دما باعث سوختگی جوانه نشود و در صورت مشاهده قارچ های سمی و حشرات بر روی جوانه برنج، به موقع سم پاشی صورت گیرد تا دچار آفت نشود. در این پانزده روز کل زمینی که قرار است زیر کشت برود باید آب‌تخت و مسطح شود تا برای کشت نشاء برنج آماده شود. نشاء برنج به دو شیوه سنتی و مکانیزه در شالیزار ها انجام می شود.

  • در اولین گام از کشت برنج قبل از آب‌بندی زمین، ابتدا زمین کاملا شخم یا همان روتوری زده می‌شود تا خاک زمین نرم یا اصطلاحا زنده شود.
  • بعد از شخم اولیه زمین کاملا آب‌بندی می شود و مجدد با تراکتور و یا تیلر شخم زده می شود.
  • بعد از شخم اولیه زمین کاملا آب‌بندی می شود و مجدد با تراکتور و یا تیلر شخم زده می شود.
  • بانوی کشاورز در حال آماده سازی و لته بندی زمین برای بذرپاشی است.
  • بعد از شخم اولیه زمین کاملا آب بندی می‌شود و مجدد با تراکتور و یا تیلر شخم زده می‌شود.
  • بعد از آماده سازی لته‌ها کود‌های حیوانی که در گویش محلی به آن پوش گفته می‌شود در هر  اُولی پخش می‌شود تا قوای خاک بالا رود.
  • در این مرحله لته‌ها آماده و سطح هر لته تخته کشی شده که در گویش محلی به آن پیسو گرفتن می‌گویند. این کار به این منظور انجام می‌شود تا  سطح زمینی که قرار است دانه‌های برنج درآن جوانه بزند و رشد کند، صاف باشد تا دانه برنج هنگام بذرپاشی به زیر گل نرود.
  • هر  اُولی به ترتیب بذر پاشی و مسقف می شود.
  • بعد از آنکه بذر‌ها به صورت منظم و یک دست درهر اولی پخش شد، روی آن با پلاستیک پوشانده می‌شود.
  • دانه ها برنج به طور منظم و کاملا سنتی در هر اُولی پخش می‌شود که در گویش محلی به آن تیم‌شَنی که همان بذر پاشی معنا می‌دهد می‌گویند.
  • نمای کلی از زمین‌های زیر کشت برنج
  • پارگی پلاستیک‌ها که اغلب به خاطر وزش شدید باد است که می‌توان جدی‌ترین خطر برای جوانه های برنج باشد.
  • پارگی پلاستیک‌ها که اغلب به خاطر وزش شدید باد است که می‌توان جدی‌ترین خطر برای جوانه های برنج باشد.
  • بعد از گذشت پانزده الی بیست روز که جوانه دانه‌های برنج به رشد مطلوب خود رسیدند پلاستیک‌های روی هر اُولی توسط کشاورز برداشته می‌شود و بعد از آن جوانه‌های برنج دسته بندی می‌شود و برای کاشت نشاء آماده می شود.
  • بعد از گذشت پانزده الی بیست روز که جوانه دانه‌های برنج به رشد مطلوب خود رسیدند پلاستیک‌های روی هر اُولی توسط کشاورز برداشته می‌شود و بعد از آن جوانه‌های برنج دسته بندی می‌شود و برای کاشت نشاء آماده می شود.
  • بعد از گذشت پانزده الی بیست روز که جوانه دانه‌های برنج به رشد مطلوب خود رسیدند پلاستیک‌های روی هر اُولی توسط کشاورز برداشته می‌شود و بعد از آن جوانه‌های برنج دسته بندی می‌شود و برای کاشت نشاء آماده می شود.
  • بعد از اینکه دانه های برنج به رشد مطلوب خود رسید نشاء را در دسته‌های سی‌تایی آماده می‌کنند که در گویش محلی به آن تیم وِج(چیدن نشاء) می‌گویند.
  • همزمان با تیم‌وِج یک نفر باید سطح زمین زیر کشت را کاملا مسطح کند تا زمین برای نشاء آماده شود که اططلاحا به آن تخته کشی می‌گویند.
  • بعد از چیده‌شدن نشاء توسط کشاورز، دسته‌های نشاء به صورت کاملا سنتی در کل زمین پخش می‌شود که در گویش محلی به این کار تیم کَشی می‌گویند.
  • بعد از چیده‌شدن نشاء توسط کشاورز، دسته‌های نشاء به صورت کاملا سنتی در کل زمین پخش می‌شود که در گویش محلی به این کار تیم کَشی می‌گویند.
  • کارگران برای نشاء برنج به زمین‌های کشاورزی منتقل می‌شوند. مزد روزانه یک کارگر خانوم در شالیزار‌های ساری در سال ۱۴۰۰ دویست و پنجاه هزار تومان و مزد یک کارگر آقا با همان میزان کارایی سیصد هزار تومان است. این اختلاف قیمت طبق یک قانون نانوشته از گذشته تا به امروز بین کارگران آقا و خانوم اعمال می شود.
  • در فصل نشاء کارگران به دو شیوه روزمُزد و کایر کار می‌کنند. در شرایط روزمزد کارگر در انتها از صاحب زمین مزد یک روز کاری خود را دریافت می‌کند. ولی در شرایط کایری که یک شیوه کاملا سنتی هست کشاورزان به صورت قرضی در زمین های یکدیگر کار می‌کنند و به این شکل طی چند روز زمین‌هایشان زیر کشت نشاء می‌رود و به این صورت در کاهش هزینه ها به هم کمک می‌کنند.
  • بیشتر شالیزار‌ها از آبندان‌های منطقه تحت کشت خودشان در زمان بحران آب تغذیه آبی می‌شوند.
  • کارگران درحال استراحت و صرف ناهار در کنار شاالیزار هستند و بعد از آن مجدد به شالیزار می‌روند. کارگران نشاء از هفت صبح تا پنج عصر موظف به کار در شالیزار هستند چنانچه در ساعت تعین شده کار نشاء به پایان نرسد بابت آن اضافه کاری دریافت می‌کنند.
  • در نشاء مکانیزه دانه های برنج  در سینی های مخصوص کشت می شود و بعد از آن از بانک نشاء به شالیزار منتقل میشود. سینی های برنج در ماشین نشاء مکانیزه جاسازی میشود تا برای کشت آماده شود.
  • کشت نشاء مکانیزه در ساری
  • رشد نشاء سنتی بعد از گذشت دو هفته به سی‌سانتیمتر می‌رسد.
  • رشد نشاء مکانیزه  بعد از گذشت سه هفته
  • دبیر عبدالواحد میرزازاده
  • استانی-عکس
  • مازندران
  • برنجکاری

اخبار مرتبط

  • ایران زیباست؛ ییلاق «سلانسر»

  • زنگ خطر برای ایران زمین

    لب کارون....خشک، تشنه

  • میراث جهانی یونسکو در ایران

    باغ ارم شیراز

  • برداشت گل محمدی در «روستای زناسوج» الموت - قزوین

  • مدیران خودرو

لینکستان

    رزرو هتل مشهد جمینجا خرید سی پی لیفت صورت با نخ بلیط اتوبوس دانلود آهنگ خرید سرور مجازی پهنای باند اختصاصی بوکینگ گوسفند زنده روغن هیدرولیک تجهیزات پزشکی خرید سی پی کالاف بررسی علت بیماری‌ ها بهترین جراح بینی بلیط هواپیما ارزان‌ترین تورهای داخلی و خارجی دوره آنلاین زبان ثبت شرکت بلیط استانبول به تهران رزرو هتل بلیط هواپیما خارجی ویزای دبی تور تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی پیوان ساندویچ پانل سم برای ساس چاپ لیبل uv dtf قیمت تشک خرید بک لینک طراحی سایت آهنگ جدید ایرانی کلاس تیزهوشان ششم تور قبرس شمالی پارتیشن شیشه‌ ای ساخت پرسشنامه آنلاین نوبت‌دهی آنلاین پزشکان پهنای باند اختصاصی رتبه‌ بندی شرکت متخصص گوش و حلق و بینی طراحی سایت شرکتی تابان شهر چاپ تصفیه آب خانگی
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
ISNA
  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
علمی و دانشگاهی
  • علم
  • پژوهش
  • فناوری
  • جهاد دانشگاهی
  • هوش مصنوعی
  • آموزش
  • صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • دانش‌بنیان‌ها
  • پیشرفت
  • rubika-icon
  • eitaa-icon
  • bale-icon
  • soroush-icon
  • telegram-icon
  • youtube-icon
  • x-icon
  • instagram-icon
  • rss-icon
  • aparat-icon
Nastooh Logoنرم‌افزار تحریریهٔ نستوه
© 2025 Iranian Students' News Agency. All rights reserved