• پایگاه‌های اطلاع‌رسانی

  • پرتال امام خمینی (ره)
  • سایت مقام معظم رهبری
  • سایت ریاست جمهوری
  • سایت مجلس شورای اسلامی
  • سایت قوه قضاییه
  • سایت شورای نگهبان
  • سایت جهاد دانشگاهی
  • خبرگزاری‌ها

  • آنا
  • ایلنا
  • ایکنا
  • ایرنا
  • تسنیم
  • تابناک
  • دفاع مقدس
  • سینا پرس
  • شانا
  • قرآنی
  • موج
  • واحد مرکزی خبر
  • هنر آنلاین
  • دانشگاه‌ها

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشگاه علم و فرهنگ
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • روزنامه‌ها

  • آفرینش
  • اطلاعات
  • جمهوری اسلامی
  • خراسان
  • رسالت
  • مردم‌سالاری

isna header

  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • شنبه ۱ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۵
  • GMT 10:05

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • فتوبلاگ
  • English

  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
  • پیوندها
  • شبکه‌های اجتماعی
  • ایسنا ۲۴
  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • شنبه ۱ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۵
  • GMT 10:05

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • فتوبلاگ
  • English

از دباغ‌خانه تا کارخانه؛ سفری از سنت به صنعت

سید محمد آل رسول
۱ آذر ۱۴۰۴ / ۱۳:۱۷

قدیمی‌ترین شواهد استفاده از چرم در ایران به حدود ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد باز می‌گردد. در کاوش‌های باستان‌شناسی تپه سیلک کاشان، بقایایی از چرم‌هایی کشف شده است که نشان‌دهنده استفاده ایرانیان باستان از پوست گاو و گوسفند برای ساخت کیف، کمربند، زره و... است. در دوران هخامنشیان، صنعت چرم‌سازی رونق چشمگیری یافت. در دوران اسلامی و به ویژه در دوره‌هایی مانند سامانیان و آل‌بویه، صنعت چرم ایران به اوج شکوفایی رسید. پوست ایران، به‌خصوص پوست بره، شهرت جهانی پیدا کرد و شهرهای مهمی نظیر طوس، بخارا، نیشابور و مرو که خراسان رضوی امروزی است، مراکز اصلی تجارت و پرداخت پوست بودند. اولین گام‌ها به سمت صنعتی شدن چرم در اواخر قاجار و اوایل پهلوی برداشته شد.  صنعت چرم در ایران، از قدیمی‌ترین صنایع تبدیلی کشور به شمار می‌رود؛ صنعتی که ریشه در مهارت دباغان سنتی و ظرفیت گسترده دامداری دارد و امروز با ترکیب فناوری و تجربه، یکی از حلقه‌های مهم زنجیره تولید کشور محسوب می‌شود. ایران در دهه‌های اخیر با وجود فراز و نشیب‌های اقتصادی، همچنان از تولیدکنندگان اصلی چرم طبیعی در منطقه است و توانسته بخشی از بازار صادرات پوست و چرم سبک را در اختیار بگیرد. اولین کارخانه مدرن چرم‌سازی ایران در سال ۱۳۰۸ شمسی در تبریز تأسیس شد و تا سال ۱۳۲۲، تعداد کارخانجات چرم‌سازی به ۲۲ واحد افزایش یافت که نشان‌دهنده رشد سریع این صنعت بود. از دهه‌های بعدی، برای تمرکز و افزایش کیفیت تولید، شهرک‌های صنعتی چرم در اطراف شهرهای قدیمی چرم‌سازی مشهد، تبریز و تهران راه‌اندازی شدند و همچنان به عنوان مراکز اصلی تولید و صادرات چرم ایران فعالیت می‌کنند.  در این میان، استان خراسان رضوی یکی از قطب‌های مهم تولید چرم کشور به حساب می‌آید؛ جایی که از گذشته تا امروز، دباغ‌خانه‌ها و کارخانه‌های فرآوری چرم سبک و سنگین، سهم چشمگیری در تأمین نیاز داخلی داشته‌اند. شهرک صنعتی چرم مشهد با ده‌ها واحد فعال، حدود ۱۷ درصد از چرم کشور را تولید می‌کند و به‌عنوان مرکز اصلی تولید چرم سبک ایران شناخته می‌شود.  
 

  • از دباغ‌خانه تا کارخانه؛ سفری از سنت به صنعت
  • قبل از مرحله‌ی دباغی، پوست حیوانات را از هر گونه کثیفی، گوشت، چربی و نمک نگهدارنده پاک می‌کنند.
  • در صورت لزوم مو و پشم حیوان را از بین می‌برند. برای انجام ساده‌تر هر یک از این کارها، پوست را در محلول‌های مختلف قرار می‌دهند
  • قبل از مرحله‌ی دباغی، پوست حیوانات را از هر گونه کثیفی، گوشت، چربی و نمک نگهدارنده پاک می‌کنند.
  • کارگران برای آماده شدن پوست برای مرحله دباغی تمامی پوست های اضافی رو جدا می‌کنند.
  • پوست گاو پس از تمیز شدن بسیار ضخیم است. به همین دلیل باید با دقت چند لایه از روی آن برش داده شود. هرکدام از این لایه‌ها برای تولید نوع خاصی از چرم مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور مثال پوست‌های پرزدار نزدیک به سطح برای تولید چرم نوبوک مورد استفاده قرار می‌گیرند و لایه‌های پایین‌تر برای تولید جیر کنار گذاشته می‌شوند.
  • از دباغ‌خانه تا کارخانه؛ سفری از سنت به صنعت
  • پوست بعد از تمیز شدن حجم آب زیادی را به خود جذب کرده و ضخامت بیشتری پیدا می‌کند. در این مرحله، پوست را به شکل لایه‌های مختلف برش می‌زنند و ضخامت پوست را باتوجه‌به نیاز خود تنظیم می‌کنند.
  • قدیمی‌ترین شواهد استفاده از چرم در ایران به حدود ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد باز می‌گردد.
  • در مرحله دباغی است که پوست حیوانات را به چرم تبدیل می‌کنند. در فرایند دباغی ساختار پروتئینی پوست را تثبیت می‌کنند.
  • پوست ایران، به‌خصوص پوست بره، شهرت جهانی پیدا کرد و شهرهای مهمی نظیر طوس، بخارا، نیشابور و مرو که خراسان رضوی امروزی است، مراکز اصلی تجارت و پرداخت پوست بودند.
  • به طور معمول برای دباغی کردن چرم، آن را در محلولی که بر پایه‌ی کروم، تانن‌های گیاهی، جایگزین‌های عاری از کروم و یا ترکیبی از این مواد تهیه می‌شود، غوطه‌ور می‌کنند.
  • بعد از مرحله دباغی تمامی مواد شسته و تمیز می‌شوند.
  • نمای کلی از کارخانه چرم
  • در این مرحله از نمک‌های مخصوصی به نام نمک‌های کرومی یا ماده‌ای گیاهی (یا ترکیب این دو ماده) استفاده می‌کنند؛ سپس پوست را مجدداً در دستگاه فشار قرار می‌دهند تا رطوبت باقی‌مانده‌ی آن از بین برود.
  • دباغی چرم از آن مراحلی است که در نحوه ساخت چرم طبیعی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ به همین دلیل ممکن است فرایند دباغی مجدداً انجام شود تا چرم به طور کامل و با کیفیت بیشتری آماده شود.
  • پوست حیوانات یک ساختار پروتئینی دارد. در فرآیند دباغی ساختار پروتئینی پوست روی آن تثبیت می‌شود. تثبیت کردن این ساختار پروتئینی روی پوست باعث می‌شود چرم دوام بیشتری داشته باشد. همچنین زمانی که چرم در معرض مواد شیمیایی یا رطوبت مدام قرار می‌گیرد کمتر تجزیه شده و آسیب جدی نبیند.
  • در مرحله رنگرزی به چرم رنگ اضافه می‌کنند. رنگ نهایی چرم را عموماً طبق سلیقه جامعه و مشتریان هدف طراحی می‌کنند.
  • رنگ چرم می‌تواند از رنگ‌های نزدیک به رنگ چرم خام (مانند قهوه‌ای و مشکی) گرفته تا رنگ‌های روشن و شاد متغیر باشد.
  • متخصصین رنگرزی مدرن، هر رنگ را با دقت تمام و با استفاده از برنامه‌های کامپیوتری انتخاب می‌کنند؛ چرا که تنها از این طریق می‌توانند برای دفعات دیگر رنگ‌آمیزی نیز همان رنگ ثابت را به دست بیاورند
  • بعد از مراحل دباغی پوست به روی رگال‌ها قرار می‌گیرند برای خشک شدن.
  • بعد از مراحل دباغی پوست به روی رگال‌ها قرار می‌گیرند برای خشک شدن.
  • پرداخت چرم ظریف‌ترین مرحله‌ای است که هنگام بررسی نحوه ساخت چرم طبیعی به آن برمی‌خوریم؛ چرا که در این مرحله است که ظاهر و جنس چرم مشخص می‌شود.
  • مرحله پرداخت، نقایص و خراش‌های موجود در سطح چرم را می‌پوشانند و ترمیم می‌کنند؛ این کار به دوام و زیبایی چرم و مقاومت آن در برابر رطوبت، اصطکاک و دما کمک زیادی می‌کند.
  • آخرین مرحله‌ی ساخت چرم، فرایند بررسی کیفیت آن خواهد بود. در این مرحله مسئولین کنترل کیفیت، چرم را با دقت مورد بررسی قرار می‌دهند. چرم آماده شده نباید مشکل رنگ، زدگی یا پارگی داشته باشد و باید به‌طورکلی سالم باشد.
  • این مرحله، چرم آماده است تا به اکسسوری، لباس، کیف و سایر مصنوعات چرمی تبدیل شود.
  • خراسان رضوی یکی از قطب‌های مهم تولید چرم کشور به حساب می‌آید.
  • آماده کردن چرم برای تولید محصولات چرمی کار ساده‌ای نیست و به زمان، دقت و مراقبت زیادی احتیاج دارد.
  • تبدیل پوست حیوانات به چرم به طور متوسط ۱۰تا ۱۵ روز زمان می‌برد. در تمامی مراحل ساخت چرم – از جمله انتخاب پوست، دباغی کردن، رنگرزی و غیره – افراد باتجربه و متخصص مشغول به کار هستند تا بتوانند چرمی باکیفیت تولید کرده و در اختیار مصرف‌کنندگان خود قرار دهند.
  • صنعت چرم خراسان این روزها با وجود چالش‌های اقتصادی، دوباره در مسیر رشد قرار گرفته و واحدهای تولیدی از مشهد تا سبزوار در تلاش‌اند سهم بیشتری از بازار داخلی و صادرات منطقه را به دست بیاورند.
  • پرداخت چرم ظریف‌ترین مرحله‌ای است که هنگام بررسی نحوه ساخت چرم طبیعی به آن برمی‌خوریم؛ چرا که در این مرحله است که ظاهر و جنس چرم مشخص می‌شود.
  • شهرک صنعتی چرم مشهد با ده‌ها واحد فعال، حدود ۱۷ درصد از چرم کشور را تولید می‌کند و به‌عنوان مرکز اصلی تولید چرم سبک ایران شناخته می‌شود.  
  • از دباغ‌خانه تا کارخانه؛ سفری از سنت به صنعت
  • شهرک صنعتی چرم مشهد با ده‌ها واحد فعال، حدود ۱۷ درصد از چرم کشور را تولید می‌کند و به‌عنوان مرکز اصلی تولید چرم سبک ایران شناخته می‌شود.  
  • اولین کارخانه مدرن چرم‌سازی ایران در سال ۱۳۰۸ شمسی در تبریز تأسیس شد و تا سال ۱۳۲۲، تعداد کارخانجات چرم‌سازی به ۲۲ واحد افزایش یافت که نشان‌دهنده رشد سریع این صنعت بود.
  • خراسان رضوی؛ صنعت چرم در ایران، از قدیمی‌ترین صنایع تبدیلی کشور به شمار می‌رود؛ صنعتی که ریشه در مهارت دباغان سنتی و ظرفیت گسترده دامداری دارد و امروز با ترکیب فناوری و تجربه، یکی از حلقه‌های مهم زنجیره تولید کشور محسوب می‌شود.
  • خراسان رضوی یکی از قطب‌های مهم تولید چرم کشور به حساب می‌آید
  • خراسان رضوی؛ صنعت چرم در ایران، از قدیمی‌ترین صنایع تبدیلی کشور به شمار می‌رود؛ صنعتی که ریشه در مهارت دباغان سنتی و ظرفیت گسترده دامداری دارد و امروز با ترکیب فناوری و تجربه، یکی از حلقه‌های مهم زنجیره تولید کشور محسوب می‌شود.
  • اولین کارخانه مدرن چرم‌سازی ایران در سال ۱۳۰۸ شمسی در تبریز تأسیس شد و تا سال ۱۳۲۲، تعداد کارخانجات چرم‌سازی به ۲۲ واحد افزایش یافت که نشان‌دهنده رشد سریع این صنعت بود.
  • خراسان رضوی یکی از قطب‌های مهم تولید چرم کشور به حساب می‌آید
  • دبیر علیرضا صوت‌اکبر
  • چرم
  • صنعت چرم
  • خراسان رضوی؛ قطب چرم ایران
  • استانی-عکس
  • مخابرات

لینکستان

    شارژر آیفون لیفت صورت با نخ بلیط اتوبوس دانلود آهنگ خرید سرور مجازی پهنای باند اختصاصی بوکینگ تجهیزات پزشکی بهترین جراح بینی بلیط هواپیما ارزان‌ترین تورهای داخلی و خارجی بلیط استانبول به تهران رزرو هتل بلیط هواپیما خارجی ویزای دبی تور آهنگ جدید ایرانی تصفیه آب خانگی پاک آب خرید سی‌ پی کالاف علائم دیسک کمر چیست؟ سوالات آیین‌ نامه تور کیش با اقساط و شرایط ویژه شرکت‌های طراحی سایت در تهران خرید قسطی ساندویچ پانل پزشک 24
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
ISNA
  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
علمی و دانشگاهی
  • علم
  • پژوهش
  • فناوری
  • جهاد دانشگاهی
  • هوش مصنوعی
  • آموزش
  • صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • دانش‌بنیان‌ها
  • پیشرفت
  • rubika-icon
  • eitaa-icon
  • bale-icon
  • soroush-icon
  • telegram-icon
  • youtube-icon
  • x-icon
  • instagram-icon
  • rss-icon
  • aparat-icon
Nastooh Logoنرم‌افزار تحریریهٔ نستوه
© 2025 Iranian Students' News Agency. All rights reserved