پنجشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۱۳:۰۳
بحثی درباره «سید قطب» در ایسنا

بحثی درباره «سید قطب» در ایسنا

رئیس موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور گفت: عده‌ای بدون توجه و مطالعه آثار سید قطب او را به اندیشه تکفیری داشتن متهم کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، نشست بحث درباره کتاب «سید قطب» با حضور نویسنده این اثر و رئیس «موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور» در ایسنا برگزار شد.

در ابتدای نشست، دکتر سعدالله زارعی، رئیس موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور توضیح داد: نویسنده کتاب «سید قطب» آقای دکتر منصور میراحمدی استاد حوزه و دانشگاه شهید بهشتی هستند. سید قطب یکی از چهره‌های مهم در جهان اسلام به شمار می‌آید. او اسلام شناسی برجسته و اهل سنت است. سیدقطب در حوزه گسترش اندیشه‌های اسلامی نقش ویژه‌ای دارد و به خوبی توانسته است در تفسیر و شناساندن مسائل جهان اسلام به مسلمین ایفای مسئولیت کند.

وی ادامه داد: سیدقطب سرگذشت جالبی دارد؛ چرا که همواره تشنه دریافت حقیقت بوده است و در نهایت به یک آب زلال رسیده است. زندگی مرحوم سید قدس پنج مرحله داشته است که مرحله چهارم و پنجم زندگی و سرگذشت این عالم برجسته بسیار آموزنده و موثر است. سید قطب و اندیشه‌های او برای جریان و رخدادهای مختلف جهان اسلام سودمند و مورد بحث قرار گرفته است. گروهی او را از موضع قبول مورد نقد و بررسی قرار می‌دهند. حتی در ایران آقای محمدعلی گرامی و سیدهادی خسروشاهی به ترجمه آثار او پرداختند. یعنی آثار سید قطب در ایران نیز در در دوران ۱۳۳۰  تا ۱۳۴۰ بازتاب داشته است.

«سید قطب» در ایسنا رونمایی شد
دکتر سعدالله زارعی

زارعی خاطرنشان کرد: متاسفانه همه جا اندیشه‌های سید، آن طور که باید، درک نشده است. عده‌ای عالمانه یا غیرعالمانه به سید مارک و اتهام زده‌اند. مثلا برخی می‌گویند تکفیری یا از اخوان‌المسلمین است. این در حالی است که این عده آثار او را به درستی نخوانده‌اند.

رئیس موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور با اشاره به اینکه در دهه اخیر سید قطب یک بار دیگر بازخوانی شد، توضیح داد: آثار او با آثار تکفیری‌ها تطبیق داده شده است و برای همین است که عده‌ای بدون توجه و مطالعه، او را به اندیشه تکفیری داشتن متهم کرده‌اند. متاسفانه به او لقب «پدر تکفیر» را برچسب زده‌اند در حالی که آثار این عالمه اسلامی هیچ تناسبی با تکفیری‌ها ندارد و متاسفانه با این برچسب‌زنی، تکفیری‌ها را دارای پدر و مادر کردند.

وی ادامه داد: جریان تکفیری در منطقه ما با عناوین «داعش»، «النصره» یا «تحریر الشام»  شناخته می‌شوند. این جریان‌ها ساخته و پرداخته سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه، یعنی آمریکایی و صهیونیستی بوده‌اند و هستند. آنها جریان‌های برساخته امنیتی‌اند تا نقشه خاورمیانه را نظم جدید بدهند. دشمنان می‌خواستند با ایجاد اختلاف، به خاورمیانه یک شکل جدید بدهند. دراین شرایط عده‌ای به این جریان امنیتی، خدمت فرهنگی کردند و متأسفانه در ایران همین جریان شکل گرفت. در این فضا موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور به دنبال نشان دادن حقیقت است. آقای میراحمدی به خوبی از پس این کار بر آمده‌اند. این نویسنده آثار سید قطب را مورد غور و بررسی قرار داه است. ما باید چاپ این کتاب رابه فال نیک بگیریم چرا که سید قطب در جهان اهل سنت مورد توجه قرار نمی‌گیرد، اهل سنت بیشتر مشوق جریان‌های سنتی هستند ولی سید قطب اندیشمندی نوگرا و تجدد طلب است.

در بخش دیگر این نشست، دکتر محمد کمالی، معاون انتشارات موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور، درباره فعالیت‌های این موسسه توضیح داد: ما تاکنون ۱۸۰ عنوان کتاب در زمینه جهان اسلام در ابعاد مختلف چاپ کرده‌ایم. کتاب سید قطب آخرین اثری است که به قلم دکتر منصور میراحمدی به چاپ رسیده است. این کتاب جزو مسئله‌های مهم در حوزه اندیشه سیاسی اسلام محسوب می‌شود.

«سید قطب» در ایسنا رونمایی شد
دک