• سه‌شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۶:۰۸
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404022921139
  • خبرنگار : 71415

غزه؛ ویتنامِ اسرائیل

غزه؛ ویتنامِ اسرائیل

تحلیلگر وبسایت انگلیسی معتقد است جنگ غزه روز به روز باتلاق عمیق‌تری برای رژیم صهیونیستی می‌شود؛ شبیه باتلاقی که آمریکا در جنگ ویتنام تجربه کرد.

به گزارش ایسنا، «مهمت راکیپ اوغلو»، استادیار علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه «ماردین آرتوکلو» در تحلیلی که در وبسایت خبری تحلیلی «میدل ایست آی» منتشر کرد جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه را با جنگی که ایالات متحده در زمان جنگ سرد در ویتنام به راه انداخت و بعدا به دلیل گرفتار شدن در باتلاق این جنگ مجبور به ترک منطقه شد، مقایسه می‌کند.

راکیپ اوغلو ارزیابی کرد، شباهت پیدا کردن جنگ غزه با جنگ ویتنام روز به روز بیشتر می‌شود زیرا در هر ۲ جنگ یک نیروی نظامی دارای فن‌آوری‌های برتر گرفتار نبردی طولانی مدت شده، روحیه خود را از دست داده و هزینه‌های سیاسی و دیگر هزینه‌های نبرد برای آنها تشدید می‌شود.

جنگ همراه با نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه بیش از ۱۹ ماه است که ادامه پیدا کرده در حالی که به نوشته میدل ایست آی، ارتش این رژیم همچنان در رقم زدن هدف راهبردی خود در این جنگ یعنی از بین بردن مقاومت فلسطین به ویژه حماس ناتوان است.

راکیپ اوغلو خاطرنشان کرد: «قدرت‌های غربی از ابتدای این جنگ تقریبا به صورت بی‌قید و شرط از حمله اسرائیل به غزه به این بهانه که "یک اقدام مشروع در راستای دفاع شخصی" است پشتیبانی کرده‌اند. این پشتیبانی آنها تنها معطوف به حوزه نظامی نبوده و شامل ایجاد یک سپر دیپلماتیک، کمک‌های اقتصادی و تامین پوشش حمایتی نهادی در مجامع بین‌المللی نیز بوده است.

اما اسرائیل به رغم برخورداری از این پشتیبانی قاطع و اعمال یک محاصره تمام عیار زمینی، هوایی و دریایی بر نوار غزه هنوز نتوانسته ستون فقرات مقاومت فلسطین را در هم بشکند.

غزه؛ ویتنامِ اسرائیل
تجمع تانک‌های اسرائیلی در غزه

با وجود آنکه نوار غزه تقریبا به طور کامل ویران شده حماس و دیگر گروه‌های مقاومت فلسطین همچنان عملیاتی باقی مانده‌ و پرتاب موشک و عملیات‌های تاکتیکی پیچیده‌ آنها همچون کمین آنها در ماه گذشته میلادی در نزدیکی بیت حانون ادامه دارد. در این کمین ابتدا رزمندگان حماس از تونلی بیرون آمده و به سوی خودروهای نظامی اسرائیلی آر.پی.جی شلیک کرده و سه سرباز را مجروح کردند و سپس عوامل حماس هنگامی که نیروهای نجات به محل آمدند یک بمب را منفجر کرده و یک افسر ارشد را کشتند.»

راکیپ اوغلو با ذکر اینکه این عملیات حماس آسیب‌پذیری‌های ارتش رژیم صهیونیستی و برنامه‌های استقرار نیروی آن در به اصطلاح مناطق حائل را عیان و روایت ادعایی این ارتش در خصوص کنترل کاملش بر این مناطق را تضعیف کرد، تصریح می‌کند: «اسرائیل چند بار ادعا کرد تهدید در مناطقی مثل بیت حانون خنثی شده است. کمین اخیر یک پیام استراتژیک را فرستاده و نشان داد حماس، حتی در زیر اشغالگری و بمباران بی وقفه اسرائیلی‌ها، قادر به جمع‌آوری اطلاعات و اجرای هدف‌گیری دقیق و پیش‌دستی کردن علیه ارتشی که پیشرفته‌ترین فن‌آوری‌های جهان را دارد، است.

اینجاست که می‌بینیم به طرزی قابل توجه می‌توانیم این جنگ را با جنگ ویتنام مقایسه کنیم. ایالات متحده در آن جنگ درس گرفت که داشتن قدرت آتش‌ برتر و حمایت خارجی به منزله تضمین پیروزی بر یک نیروی مقاومت ایدئولوژیک متعهد و جا افتاده، نیست.

جنگ غزه هر چه بیشتر تبدیل به ویتنامی برای اسرائیل می‌شود – جنگی که در آن کارزاری غیرقابل پیروزی به دلیل تجاوزگری نظامی، قضاوت غلط راهبردی و هزینه‌های فزاینده سیاسی به راه افتاده است.

به باور این تحلیلگر میدل ایست آی، شکست رژیم صهیونیستی در غزه تنها محدود به میدان نبرد نیست بلکه ابعاد این شکست در نظام سیاسی و دستگاه اطلاعاتی این رژیم نیز دیده می‌شود.

او تصریح می‌کند: «دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل درگیر آشفتگی داخلی فزاینده‌ای شده که در طی آن مقامات ارشد استعفا داده‌اند و همه تقصیرها را به گردن دیگری می‌اندازند. نتانیاهو در راستای دفع انتقادات ناشی از جنگ غزه، کسانی مانند یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق را سپر بلا کرد. این تضعیف انسجام سیاسی، به تضعیف بیش از پیش پویایی داخلی شکننده اسرائیل منجر شده است.

با این حال، چشمگیرترین گسست اسرائیل در حوزه اطلاعاتی نهفته است. وقایع ۷ اکتبر ۲۰۲۳ - زمانی که حماس یک حمله فرا مرزی بی‌سابقه را علیه اسرائیل آغاز کرد - فروپاشی کامل معماری امنیتی اسرائیل را آشکار کرد.

ناکامی سرویس‌های اطلاعاتی شین بت و موساد در پیش‌بینی و خنثی کردن این حمله، علیرغم عملیات‌های نظارتی که تا عمق غزه را پوشش می‌دادند، پایداری دکترین امنیتی اسرائیل را زیر سوال برد.

همانطور که ایهود المرت، نخست وزیر سابق اسرائیل، در هاآرتص هشدار داد، اسرائیل اکنون "بیش از هر زمان دیگری به جنگ داخلی نزدیک‌تر است". از این منظر، حمله حماس فراتر از تلفات نظامی که به بار آورد، اسرائیل را از درون دچار شکاف کرد.

روند فروپاشی داخلی در اسرائیل به رده‌های نظامی نیز تسری یافته است. رسانه "العربی الجدید" گزارش داد موجی از مخالفت‌ها در داخل ارتش اسرائیل بالا گرفته به طوری که تعداد فزاینده‌ای از نیروهای ذخیره از خدمت سربازی امتناع می‌کنند و کهنه سربازان ارتش نسبت به اهداف و پیامدهای اخلاقی جنگ سرخورده شده‌اند.»

غزه؛ ویتنامِ اسرائیل
غزه

تحلیلگر میدل ایست آی در ادامه این مطلب با بررسی هزینه‌های اقتصادی گزاف جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی نوشته است: «یکی دیگر از آسیب‌پذیری‌های اصلی اسرائیل، هزینه‌های اقتصادی جنگ طولانی مدت علیه غزه بوده است. هزینه‌های مالی ادامه دادن به عملیات نظامی، حفظ محاصره و پاسخ به تهدیدات منطقه‌ای، اقتصاد اسرائیل را به نقطه فروپاشی رسانده به طوری که طبق گزارش‌ها، اسرائیل حداقل ۲۶۰ میلیون دلار در روز برای برنامه‌های جنگی هزینه می‌کند.

در عرصه داخلی نیز پیامدهای اقتصادی جنگ غزه دارد بخش‌های کلیدی اسرائیل را درگیر می‌کند. سرمایه‌گذاری خارجی به شدت کاهش یافته‌اند، گردشگری - که زمانی منبع درآمد مهمی برای این رژیم بود - در بحبوحه نگرانی‌های امنیتی ناشی از حملات موشکی از آن سوی مرز به شدت افت کرده و بسیاری دیگر اسرائیل را به عنوان یک مقصد باثبات برای تجارت یا تفریح ​​در نظر نمی‌گیرند.

هر چند آمریکا و انگلیس بخش زیادی از این فشارهای اقتصادی را موقتا از طریق کمک‌هایشان کم کرده‌اند، اما خود این دولت‌ها هم‌اکنون به طور فزاینده‌ای به دنبال تجدید نظر در این کمک‌ها هستند چون با فشار فزاینده عمومی برای پایان دادن به همدستی خود در جنگ روبرو هستند.

این در حالی است که اختلافات فزاینده‌ای بین اسرائیل و حامیان اصلی آن به ویژه آمریکا در حال بالا گرفتن است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، با اشاره به اینکه ایالات متحده اکنون چهار میلیارد دلار کمک سالانه به اسرائیل می‌دهد، با درخواست‌ها برای کاهش دادن تعرفه‌های واردات مربوط به اسرائیل مخالفت کرده است. ترامپ همچنین از نحوه مدیریت جنگ توسط اسرائیل ابراز ناخرسندی کرده و خواستار پایان دادن به جنگ شده است.»

راکیپ اوغلو تحلیل می‌کند: «اسرائیل برای چند دهه از نوعی جایگاه استثنایی بین‌المللی بهره‌مند شده بود که مثل سپری در برابر هر گونه تلاش برای پاسخگو کردنش عمل می‌کرد و با وجود متهم شدن به جنایات جنگی، از طریق آن اجازه عملیات در ضمن برخورداری از مجازات‌ناپذیری را پیدا می‌کرد. اما این سپر طولانی مدت به دلیل کارزار همراه با نسل‌کشی اسرائیل در نوار غزه شروع به ترک برداشتن کرده است.»

او خاطر نشان کرد: «اسرائیل در حوزه قضایی نیز با حساسیت‌هایی بی‌سابقه مواجه شده است. دیوان بین‌المللی دادگستری در حال بررسی تعیین اقدامات علیه نوار غزه به عنوان نسل‌کشی است. هر چند این فرآیند طولانی خواهد بود و برخی کشورها احکام این دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسند اما پرونده شکایت قضایی علیه اسرائیل به جرم نسل‌کشی اهمیت نمادین و وزنه سیاسی چشمگیری دارد. صدور حکم محکومیت علیه اسرائیل در این پرونده نه فقط به جایگاه بین‌المللی اسرائیل ضربه می‌زند بلکه ممکن است پای رهبرانی مثل نتانیاهو را به روند قضایی بکشاند.»

این تحلیلگر همچنین با اشاره به بالا گرفتن اعتراضات داخلی در سرزمین‌های اشغالی نوشته است: «حدود ۱۰۰۰ تن از پرسنل نیروهای ارتش اسرائیل در یک نامه اعتراضی با جنگ مخالفت کرده و اکنون ممکن است اخراج شوند. این سطح از مخالفت که نزد رده‌های نظامی نخبه ارتش اسرائیل بالا گرفته سیگنال یک نارضایتی عمیق نسبت به مسیر جنگ را می‌فرستد.»

در خاتمه این مطلب نتیجه گرفته شد: «اسرائیل در تله کارزاری گرفتار شده که قادر به پیروزی قاطع در آن نیست و با موجی از مخالفت‌های منعطف و اعتراضات داخلی و انزوای بین‌المللی فزاینده درگیر است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha