به گزارش ایسنا جلبکهای دریایی در کنار جنگلهای حرا، پستانداران خلیج فارس و دریای عمان، فوک خزری (تنها پستاندار دریای خزر) وآبسنگهای مرجانی جزو گونههای دریایی در معرض تهدید است.
بر اساس اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست، جلبکهای پرسلولی دریایی به سه شاخه اصلی جلبکهای سبز، قهوه ای و قرمز تقسیمبندی میشوند که زیستگاه آنها در بسترهای سخت و سنگی و دارای تکیهگاه می باشد. گسترش آنها از منطقه بین جزر و مدی است. پراکنش عمودی جلبکها شامل بالای جزرومدی (سبز)، میان جزرومدی(قهوهای)، پایین جزرومدی (قهوهای و قرمز) و زیر جزرومدی (قرمز) میشود.
اهمیت زیستگاههای جلبکی
جلبکهای دریایی تولیدکنندگان اولیه به شمار میروند و زیستگاه جانوران دریایی هستند، بهگونهای که ۹۵ درصد ماهیان اقتصادی و شکاری و تفریحی در مناطقی که جلبکها و علفهای دریایی فراوانند، تغذیه میشوند علاوه بر آن جلبکهای دریایی منبع بسیار مهم تغذیهای برای لاکپشتهای دریایی به شمار میروند.
ایجاد بستر مناسب برای رشد مناسب جلبکهای میکروسکوپی و ایجاد محل زیست و پناهگاه مناسب برای بسیاری از موجودات دریایی از جمله شکمپایان (Gastropoda) و دوکفه ایها (Bivalvia)، تثبیت محیط بستر توسط ریزوئیدها و پایههای اتصالی، پالاینده آبها از آلودگیهای مواد آلی و فلزات سنگین از دیگر کارکردهای جلبکهای دریایی هستند. در واقع این گونه شاخص باارزش زیست محیطی زیستگاه خود هستند.
گونههای جلبکهای پرسلولی (ماکروبنتوزهای جلبکی) که ساکن دریاها هستند، همواره به عنوان یکی ازمهمترین شاخصهای تولید اولیه نواحی ساحلی و مصبها در نظر گرفته میشوند چراکه این موجودات اولین زنجیره دریافت انرژی از خورشید و تضمینکننده انرژی بسیاری از آبزیان برای زندگی هستند همچنین جلبکها در تصفیه و پالایش آبها نقش به سزایی را برعهده دارند.
جلبکهای پرسلولی دریایی پیکره اصلی و اساسی اکوسیستمها هستند و با توجه به اینکه تولیدکنندگان اولیه هستند، نقش مهندسین را در اکوسیستمهای دریایی بازی میکنند. جلبکهای پرسلولی دریایی در غالب عمل فتوسنتز ارتباط مستقیم با محیط زنده و غیر زنده پیرامون خود دارند و به همین دلیل نسبت به کوچکترین تغییرات عکسالعمل نشان میدهند بنابراین جلبکهای پرسلولی دریایی به عنوان شاخصهای زیستی حساس نسبت به تغییرات محیطی معرفی شدهاند.
عوامل تهدیدکننده جلبکهای دریایی متعدد هستند و میتوانند هم طبیعی و هم انسانی باشند. آلودگی آب شامل آلودگی شیمیایی، آلودگی کشاورزی و فاضلاب شهری میشود همچنین تغییرات اقلیمی، استفاده بیرویه از منابع جلبکی، گونههای مهاجم، فعالیتهای ساحلی و کشتیرانی و تردد دریایی نیز این گونه را تهدید میکنند.
انتهای پیام
نظرات