از یک میلیون تُن سیبزمینی تولید سالانه استان همدان نیمی از آن به عنوان سیبزمینی پاییزه بوده که علاوه بر قابلیت نگهداری در سردخانه و انبار قابلیت فرآوری داشته و فراوری آن با وجود صنایع تبدیلی و فراوری میتواند از نقش موثری در ارزش افزوده دو چندان و نیز جلوگیری از هدر رفت این محصول برخوردار باشد.
با وجود اینکه سیبزمینی محصولی استراتژیک در بخش کشاورزی استان همدان به شمار میرود، اما در بازههای مختلف چالش و مشکلاتی گریبانگیر تولید و عرضه آن در سطح استان میشود و هر ساله بازار سیبزمینی مشکلات خاص خود را برای تولیدکننده و مصرفکننده داشته و برخی از سالها به دلیل افزایش تولید و نبود بازار شاهد نابودی و حتی خوراک دامشدن این محصول استراتژیک و در برخی سالها به دلیل کمبود شاهد گرانی آن هستیم.
در سال گذشته کمبود و گرانی و احتکار سیبزمینی توسط برخی سودجویان در بازار التهاب و مشکلات بسیاری را برای مصرفکنندگان این محصول ایجاد کرد ضمن اینکه سیبزمینی کاران نیز از قیمت فروش سیبزمینی خود چندان راضی نبودند و در این بین هم تولیدکننده و هم مصرفکننده شاکی بودند.
در همین رابطه وضعیت و تولید امسال سیبزمینی استان همدان و نیز صنایع فرآوری مرتبط با آن را از کارشناسان حوزه جهاد کشاورزی جویا شدیم.
کشت ۲۰ هزار هکتار سیبزمینی بهاره و پاییزه در همدان
حمزه خانجانی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان همدان در این رابطه به ایسنا گفت: در استان همدان در سالجاری ۲۰ هزار هکتار کشت سیبزمینی بهاره و پاییزه توسط سیبزمینی کاران انجام گرفته که بر اساس پیشبینی از این میزان سطح ۸۵۰ هزار تُن محصول سیبزمینی قابل برداشت و تولید خواهد بود.
وی افزود: از ۲۰ هزار هکتار کشت سیبزمینی انجام شده امسال در استان همدان، ۸۵۰۰ هکتار آن به کشت سیبزمینی بهاره اختصاص دارد که ۹۰ درصد این نوع از سیبزمینی از سطح مزارع استان برداشت شده و با سرعت در حال وارد شدن به بازار است و خوشبختانه مشکلی در این رابطه وجود ندارد .
وی با اشاره به اینکه سیبزمینی بهاره در فصل بهار کشت و در تابستان قابل برداشت خواهد بود، گفت: از سطح ۸۵۰۰ هکتار از مزارع سیبزمینی بهاره استان همدان با عملکرد هر هکتار ۴۲ تُن، میانگین ۳۵۰ هزار تُن محصول سیبزمینی قابل برداشت است.
خانجانی با بیان اینکه سیبزمینی پاییزه در تابستان کشت و در پاییز برداشت میشود، ادامه داد: ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع سطح استان توسط سیبزمینی کاران زیر کشت سیبزمینی پاییزه رفته که از این میزان سطح نیز با متوسط عملکرد ۴۲ تُن در هر هکتار، میانگین ۴۸۰ هزار تُن محصول قابل برداشت خواهد بود.
خانجانی ادامه داد: سیبزمینی بهاره معمولا بهصورت تازه خوری وارد بازار شده و به انبار نمیرود اما سیب زمینی پاییزه قابلیت انبارداری دارد و به تدریج پس از انبار شدن وارد چرخه مصرف میشود.
وی با بیان اینکه در برخی از مزارع استان همدان در هر هکتار تا ۷۰ هزار تن نیز عملکرد و تولید سیبزمینی داریم، اضافه کرد: سیبزمینی کاران استان همدان از حرفهایترین سیبزمینی کاران کشور و دنیا به شمار میروند.
خانجانی با اشاره به اینکه محصول سیبزمینی نیز مانند همه محصولات کشاورزی دیگر دارای درصدی ضایعات کشاورزی هم در انبارداری و هم در مزرعه بوده که در این رابطه به تبع سایر محصولات کشاورزی ۱۵ تا ۲۰ درصد ضایعات دارد، خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای سازمان جهاد کشاورزی استان تلاش در راستای کاهش ضایعات بوده که این امر مهم با مکانیزه کردن کشاورزی اتفاق میافتد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه در حال حاضر درجه مکانیزاسیون کشاورزی استان همدان بالای ۸۵ درصد بوده که این امر باعث میشود ضایعات محصولات کشاورزی استان کمتر شود، اظهار کرد: هر چقدر محصولات خود را از لحاظ کاشت داشت و برداشت مکانیزه کنیم به طور قطع ضایعات تولیدات کشاورزی کمتر خواهد شد.
وی گفت: استان همدان دارای ۱۰۳ واحد سردخانه سیبزمینی و بیش از ۷۰۰ هزار تُن ظرفیت سردخانه و انبار فنی بوده که واحدهای سردخانه و انبارهای فنی اعث کاهش ضایعات سیبزمینی استان میشود.
خانجانی بیان کرد: یکی از کارها و اقدامات مهمی که باید در بحث محصولات کشاورزی از جمله سیبزمینی انجام دهیم ایجاد ارزش افزوده در همه محصولات کشاورزی و جلوگیری از خامفروشی بوده که راهکار آن ایجاد صنایع فراوری و تبدیلی از جمله احداث واحدهای فرنچ فرایز و صنایع تبدیلی سیبزمینی است.
وی خاطرنشان کرد: صنایع تبدیلی از نقش موثری در ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری برخوردار هستند که این امر توسعه این نوع از صنایع را در کنار کشاورزی ضرورت میبخشد.
پیشبینی تولید ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار تُن سیبزمینی در همدان
معاون امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی همدان هم در گفتوگو با ایسنا از پیشبینی تولید ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار تن سیبزمینی از سطح مزارع این استان در سالجاری خبر داد و اظهار کرد: تعهد امسال استان همدان در رابطه با کشت سیبزمینی اعم از تابستانه و پاییزه افزون بر ۲۰ هزار هکتار بوده که مطابق این تعهد کشت سیبزمینی در استان پیش رفته است و باید بر اساس برنامه حرکت کنیم.
علی بایگانه با بیان اینکه استان همدان بر اساس برنامه و تعهد، سیبزمینی مورد نظر را تأمین خواهد کرد و تولید سیبزمینی در استان در وضعیت خوبی است، یادآور شد: از ۲۰ هزار تعهد کشت سیبزمینی استان در سالجاری حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار آن به کشت سیبزمینی پاییزه اختصاص دارد.
وی با اشاره به رتبه نخست استان همدان در تولید سیبزمینی کشور، خاطرنشان کرد: هر ساله در تابستان استان همدان عمده سیبزمینی سطح کشور را تأمین و به سراسر کشور ارسال میکند.
بایگانه با اشاره به مشکلات سال گذشته سیبزمینی، اظهار کرد: در سال گذشته متاسفانه دلالان سیبزمینی را با قیمت پایین از دست کشاورز درآوردند و آن را در بازار به قیمت بسیار بالا به دست مصرف کننده رساندند.
بایگانه ادامه داد: طی ماه گذشته دو تا سه جلسه و نشست تخصصی با تشکلها و کشاورزان کهنه کار و عمده به منظور تبادل نظر و همفکری در رابطه با تولید سیبزمینی، صنایع تبدیلی و فراوری آن برای جلوگیری از مشکلات حوزه سیبزمینی برگزار کردیم تا مانع مشکلات مربوط به سیبزمینی که در سال گذشته داشتیم، شویم.
وی با بیان اینکه در این نشست تخصصی نتیجه بخش همه امیدوار بودند با تصمیمات اتخاذ شده امسال مشکل خاص و جهش قیمت در رابطه با سیبزمینی نداشته باشیم، خاطرنشان کرد: در استان همدان یک یا دو صنایع تبدیلی جدید سیبزمینی فعال و راهاندازی شده که بهطور قطع این واحدها از نقش موثری در ارزش افزوده تولید سیبزمینی استان برخوردار خواهد بود.
وی با بیان اینکه سیبزمینی تولید شده استان همدان به سراسر کشور ارسال میشود، افزود: صادرات سیب زمینی استان همدان آزاد بوده و کماکان مشکلی ندارد و جهاد کشاورزی محدودیتی برای صادرات سیبزمینی ایجاد نکرده است.
بایگانه با اشاره به اینکه در حال حاضر سیبزمینی استان همدان به کشورهای همسایه چون ترکمنستان و قزاقستان صادر میشود، یادآور شد: سایر کشورها چندان به دنبال واردات سیبزمینی به کشور خود نیستند چرا که خود تولید سیبزمینی دارند.
وی خاطرنشان کرد: اگر هر کشوری نیاز به واردات سیبزمینی از کشور و استان همدان داشته باشد برای صادرات آن وزارت جهاد کشاورزی برنامه آن را در بحث مدیریت بازار و تنظیم بازار آن مشخص خواهند کرد.
بایگانه با بیان اینکه برای صادرات سیبزمینی محدودیتی نداریم، گفت: مجوزهای لازم صادرات سیبزمینی را معاونت بازرگانی صادر میکند و مشکلی در این رابطه وجود ندارد.
وی اضافه کرد: تولیدات سیبزمینی کشور بیشتر در بازار داخل کشور مصرف شده و به صورت محدود به برخی کشورهای همسایه نیز صادر میشود.
بایگانه با اشاره به ثبات بازار سیب زمینی، خاطرنشان کرد: قیمت سیبزمینی در حال حاضر متعادل بوده اما با این حال قیمتها برای تولید کننده با توجه به هزینههای بالای انجام شده آنگونه نیست که کشاورزان راضی باشند و از طرفی قیمتها برای مصرف کننده نیز آنچنان بالا نیست که موجب تنش در بازار شود.
۶۵ سردخانه سیبزمینی در حال احداث در سطح استان همدان
حسن محمدی، مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان به ایسنا، گفت: استان همدان دارای ۱۰۳ سردخانه سیبزمینی با مجموع ظرفیت ۳۰۰ هزار تُن بوده که تمامی این واحدها دارای پروانه بهرهبرداری هستند.
محمدی از ۶۵ سردخانه سیبزمینی در حال احداث در استان خبر داد و اظهار کرد: این تعداد سردخانه در حال احداث با مجموع ۳۰۰ تا ۳۱۰ هزار تُن ظرفیت هماکنون دارای ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی هستند .
وی با بیان اینکه در یک سال گذشته دو واحد فرآوری سیبزمینی در استان همدان هر یک با سرمایهگذاری ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسیده است، خاطرنشان کرد: این واحدهای فرآوری سیبزمینی به عنوان صنایع کوچک فراوری در رابطه با تولید چیپس و فرانچ فرایز در شهرستان بهار بوده که سالیانه هر یک از این واحدها قابلیت جذب ۳۰۰۰ تُن سیبزمینی را دارند.
محمدی در ادامه با اشاره به صنایع فراوری سیبزمینی در حال احداث در استان همدان، بیان کرد: علاوه بر آن تعدادی واحد صنایع فرآوری سیب زمینی در سطح استان در حال احداث بوده که یکی از این واحدها در شهرستان بهار با سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیارد تومان با ظرفیت جذب سالیانه ۳۰ هزار تُن سیبزمینی دارای بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی است.
وی با بیان اینکه واحد فرآوری سیبزمینی در حال احداث در شهرستان تویسرکان نیز با همین میزان سرمایهگذاری مجوز آن برای احداث صادر شده است، ادامه داد: یک واحد فرآوری انگور و سیبزمینی نیز در شهرستان ملایر داریم که خط سیبزمینی این واحد به صورت مجزا بوده و برای احداث به دنبال تسهیلات بانکی است ضمن اینکه تغییر کاربری آن را گرفته و فونداسیون آن را انجام داده است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه یک واحد فرآوری سیبزمینی نیز با سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیارد تومان برای احداث واحد خود تغییر کاربری لازم را گرفته است و هماکنون دارای ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی است، یادآور شد: در شهرستان بهار دو واحد نیز در حال پیگیری استعلام برای احداث واحد فرنچ فرایز با سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیون تومان در این شهرستان هستند.
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه استان همدان بزرگترین تولیدکننده سیبزمینی کشور به شمار میرود بهطور قطع بهرهبرداری این پنج یا ۶ واحدهای فرآوری سیبزمینی در حال احداث در استان همدان تا حدود بسیاری از نقش موثری در رفع مشکل نیاز استان به صنایع تبدیلی سیبزمینی برخوردار بود، گفت: استان همدان سالیانه بهطور میانگین دارای ۸۰۰ هزار تُن تا یک میلیون تُن تولید سیبزمینی بوده که نیمی از آن به عنوان سیبزمینی پاییزه نیاز به فراوری دارد اما سیبزمینی بهاره به صورت تازه خوری وارد بازار میشود و نیازی به فراوری ندارد.
امسال تولید سیبزمینی در حد کفاف بوده
خسرو طالبی رحیق، رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان نیز به ایسنا گفت: امسال تولید سیبزمینی در حد کفاف بوده و در کشور و به تبع آن در استان همدان کمبود تولید سیبزمینی نخواهیم داشت.
وی اظهار کرد: در سالجاری تولید سیبزمینی کشور پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تُن و در استان همدان تولید سیبزمینی تابستانه و پاییزه حدود یک میلیون تُن بوده که تولید قابل قبولی بوده و نگرانی برای گرانی سیبزمینی مانند سال گذشته وجود ندارد اما اگر بخواهند با کشاورز و وضعیت بازار بازی کنند و نگذارند کشاورز تولید سیبزمینی خود را به قیمت مناسب بفروشد بهطور قطع سال آینده نگران قیمت سیبزمینی هستیم .
وی افزود: تولیدکننده با توجه به ضرری که سال گذشته و امسال در کشت تابستانه داشته، توان و انگیزه لازم را برای کشت مجدد سیبزمینی برای سال آینده از دست خواهد داد و کشت کمتری خواهد داشت که بهطور قطع اگر به قیمت مناسب سیبزمینی خود را نفروشد مجدد برای سال آینده در بحث قیمت سیبزمینی و کمبود تولید با مشکل مواجه خواهیم شد.
رئیس انجمن ملی سیبزمینی ایران و استان همدان خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت سیبزمینی نسبتا برای تولیدکننده و مصرفکننده قابل قبول بوده اما با وجود آن باید از عمدهفروشی تا خردهفروشی نظارت مستمر و دقیق تداوم داشته باشد.
طالبی رحیق با بیان اینکه از رؤسای سازمانهای استانی و بحث نظارت درخواست داریم در ارائه آمار از انجمن نظر بخواهند و آمار نادرست ارائه ندهند که باعث تلاطم بازار شود و بازار به نفع دلال پیش برود، خاطرنشان کرد: اگر رؤسای سازمانهای استانی بخواهند با انجمن هماهنگ باشند بهطور قطع نه مصرفکننده و نه تولیدکننده دچار تضرر نخواهد شد.
به گزارش ایسنا، بر اساس پیشبینی کارشناسان جهاد کشاورزی استان همدان در سالجاری استان همدان به عنوان قطب تولید سیبزمینی کشور میانگین دارای ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار تن تولید سیب زمینی خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات