آستارا با برخورداری از موقعیت ممتاز ارتباطی، نقش کلیدی در صادرات غیرنفتی و توسعه تجارت خارجی ایران به ویژه در زمینه محصولات کشاورزی ایفا میکند.
شهرستان مرزی بندر آستارا در شمال غربی استان گیلان، با دارا بودن گذرگاههای زمینی، دریایی و ریلی به خارج از کشور، از موقعیت استراتژیکی برای تجارت برخوردار است. بر این اساس، صادرات محصول کیوی از امروز دوشنبه هفتم مهر به صورت رسمی از سوی وزارت جهاد کشاورزی از مرزهای این شهرستان مرزی استان گیلان آغاز شده است.
شهرستان آستارا در شمال غربی استان گیلان، به عنوان یکی از مهمترین پایگاههای صادرات محصولات کشاورزی ایران، از هفتم مهر سال جاری میزبان آغاز رسمی صادرات کیوی است و این اقدام با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی و با هدف توسعه تجارت غیرنفتی و افزایش ارزآوری برای کشور انجام می شود.
آستارا که در کریدور شمال - جنوب قرار گرفته و با جمهوری آذربایجان همسایه است، به کانونی پررونق برای بازرگانی خارجی ایران به ویژه در حوزه صادرات کیوی تبدیل شده است و در این میان محصول کیوی در سالهای اخیر به یک کالای استراتژیک صادراتی برای گیلان بدل گشته و سهم قابل توجهی در بازار کشورهای اوراسیا از جمله روسیه پیدا کرده است.
کیوی؛ محصول ارزآور گیلان
کیوی به عنوان مهمترین محصول صادراتی غرب گیلان، بیش از ۵۰ درصد از تولید این استان را به خود اختصاص داده و به کشورهایی نظیر روسیه، آذربایجان، گرجستان، هند و بلاروس صادر میشود. این محصول با مزیتهای اقتصادی بالا، نه تنها به خروج از کشت تکمحصولی کمک کرده، بلکه به عنوان یک کالای استراتژیک، سهم مهمی در توسعه صادرات غیرنفتی ایران ایفا میکند.
کیوی طی سالهای گذشته سهم صادرات برای استان گیلان و بهویژه شهرستانهای آستارا و تالش را افزایش داده و شرایط آب و هوایی و خاک مناسب گیلان، این استان را به قطب تولید و صادرات این محصول در کشور تبدیل کرده است و کشت این میوه مزایای مهمی مانند اشتغالزایی، استفاده از زمینهای بایر، خروج از کشت تکمحصولی و ایجاد صنایع جنبی مانند بستهبندی را به همراه داشته است.
کشت کیوی از دهه ۷۰ در غرب گیلان
کشت کیوی از دهه ۷۰ در غرب استان گیلان رواج یافت و برخی شالیکاران با تغییر مزرعه خود به باغ کیوی، به تولید آن روی آوردند؛ هم اکنون کیوی به دلیل کیفیت خوب، بازارپسندی بالایی را در کشورهای همسایه به ویژه روسیه دارد و این کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و بازار مناسب، بستر خوبی برای فعالیت کشاورزان گیلانی، ارزآوری و کسب درآمد شده است و در همین رابطه تنها باید به کیفیت محصول توسط کشاورزان دقت شود تا این صادرات به صورت مستمر ادامه یابد.
براساس آمارهای رسمی، بیش از ۵۰ درصد کیوی تولیدی استان گیلان به کشورهای همسایه جمهوری اسلامی ایران و همچنین کشورهای حوزه اوراسیا و خلیج فارس صادر میشود و هماکنون به دلیل کیفیت بالا، بازارپسندی مناسبی در کشورهای همسایه دارد.
علی درمانی -فرماندار شهرستان آستارا- در این رابطه در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، کیوی را مهمترین محصول صادراتی منطقه اعلام و اظهار کرد: محصول تولیدشده کیوی در منطقه با بالاترین کیفیت به خارج از کشور صادر میشود.
وی با اشاره به مزیتهای متعدد کشت کیوی از جمله اشتغالزایی، افزایش درآمد باغداران و بهرهوری بیشتر اراضی، افزود: شهرستان آستارا با ظرفیتهای منحصر به فرد در تولید و صادرات کیوی، به یکی از پایگاههای مهم صادرات محصولات کشاورزی در کشور تبدیل شده و فعالیت مراکز بستهبندی و گمرکات شبانهروزی آن، زمینه را برای توسعه صادرات غیرنفتی و ارزآوری بیشتر فراهم کرده است.
فرماندار آستارا با تاکید بر ضرورت ارتقای زیرساختهای گمرکی آستارا با توجه به آغاز فصل صادرات کشاورزی گفت: با توجه به وجود مرزهای همزمان زمینی، ریلی، اتومبیل رو و دریایی در آستارا میطلبد دستگاههای دولتی، بخش خصوصی و صادرکنندگان به همدیگر کمک کنند تا تسهیل و تسریعی در بحث صادرات ملی محصولات کشاورزی از جمله کیوی را داشته باشیم.
توسعه صادرات کشاورزی گیلان حمایت میشود
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری گیلان نیز در گفت وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به آغاز صادرات کیوی از امروز و برگزاری نشست تسهیل صادرات محصول کیوی در محل فرمانداری آستارا با حضور صادرکنندگان و مسئولان مرتبط اظهار کرد: توجه به موضوع صادرات و رفع دغدغههای صادرکنندگان بسیار مهم است و استانداری گیلان از صادرات کیوی و سایر محصولات کشاورزی استان حمایت میکند.
حسین ذاکر استقامتی با تاکید بر توجه به ظرفیت های استان گیلان و رفع موانع صادرات گفت: محصول کیوی از نظر ارزش اقتصادی به یک میوه پرطرفدار و با اهمیت در بازار منطقه تبدیل شده است و در این رابطه تسریع خدمات گمرکی در زمینه صادرات کیوی ضرورت دارد.
وی صادرکنندگان را افسران خط مقدم جنگ اقتصادی دانست و ادامه داد: زمان در حوزه صادرات و واردات نقش کلیدی دارد و متصدیان ارائه خدمات در گمرک و پایانه مرزی این شهرستان باید در کوتاه ترین زمان ممکن، خدمات خود را به متقاضیان ارائه کنند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری گیلان با بیان اینکه سعی داریم با تسهیل بخشی به امور صادرات، کشاورزان و صادرکنندگان را در این بخش حمایت کنیم اظهار کرد: سیاست دولت، رفع مشکلات صادرکنندگان است.
به گزارش ایسنا، محصول کیوی برای نخستین بار در سال ۱۳۴۷ توسط مهندس یونس ابراهیمی(پدر آستاراییالاصل کیوی و مرکبات ایران) وارد کشور شد و پس از استقبال شهروندان غرب استان گیلان و تمایل به مصرف این محصول پرخاصیت، نخستین باغ کیوی ایران توسط بخش خصوصی در آستارا احداث شد و هم اکنون ۹۵۰ نفر بهرهبردار در این زمینه در سطح شهرستان مرزنشین آستارا فعالیت میکنند.
انتهای پیام
نظرات