سارا منتیان امروز سهشنبه ۲۰ آبان در دوره آموزشی بررسی چالشهای دام سبک، که بهمنظور آشنایی کارشناسان و بهرهبرداران بهصورت وبیناری برگزار شد، اظهار کرد: تولید TDN علوفه مرتعی پاسخگوی نیاز ۱۳۸ میلیون واحد دامی کشور نیست و عامل تخریب مراتع و فرسایش خاک است. جهت افزایش بهرهوری لازم است از تغذیه دستی و ترکیب علوفه و کنسانتره استفاده کرد. کیفیت کنسانتره بایستی متناسب با اهداف مختلف تولیدی باشد.
وی خاطرنشان کرد: از میان فاکتورهای مختلف، سطح انرژی و پروتئین کنسانتره بسیار مهم است. میزان نیتروژن غیرپروتئینی و نیتروژن متصل به فیبر شوینده اسیدی کیفیت پروتئین را تعیین میکند.
منتیان توضیح داد: باید با توجه به اهداف تولیدی، میزان پروتئین و انرژی جیره متناسب با نیاز دام تأمین شود، به منظور بهبود بهرهوری تولید گوشت قرمز استفاده از علوفه با کیفیت به صورت ترکیبی از کاه غلات و یونجه و با دسترسی آزاد در اختیار دام پرواری باشد.
وی تشریح کرد: بخش کنسانتره از اجزایی تأمین شود که در ترکیب با بخش علوفه ای بتواند نیاز دام به انرژی و پروتئین را پوشش دهد، اسیدهای آمینه آجرهای ساختمانی برای ساخت بافت حیوانی (گوشت) هستند. استفاده از کنجاله دانه های روغنی مانند کنجاله سویا، کنجاله آفتابگردان و ... امکان تامین پروفایل مناسبی از اسیدهای آمینه برای تولید گوشت در دام پرواری را فراهم می کنند. درصورت مدیریت تغذیهای کارآمد، افزایش وزن روزانه دام پرواری به نحوی است که در پایان دوره، علاوه بر تأمین هزینههای اولیه، نیروی انسانی و استهلاک وسایل، سود قابل توجهی نصیب دامدار میشود.
این محقق یادآور شد: اما متأسفانه بهعلت جیرههای نامناسب و ارزان قیمت، وابستگی بالای دامها به مراتع بیکیفیت و مدیریت نامناسب پتانسیل تولیدی نادیده گرفته شده و با پایینبودن وزن نهایی در زمان کشتار، تجمع چربی در حفره بطنی که ناشی از جیرههای نامتعادل است نسبت درآمد به هزینه، کاهش یافته و سود نهایی که عاید دامدار میشود، ناچیز است.
وی افزود: در دام مولد نیز در صورت پایینبودن نمره وضعیت بدنی و وزن بدن در فصل تولید مثلی، نرخ برهزایی کاهش یافته و میشهای ماده ضعیف که دام مولد گله هستند بهعلت تضعیف سیستم ایمنی، مستعد ابتلا به انواع انگلها و بیماریهای عفونی میشوند.
منتیان اضافه کرد: تغذیه متناسب با نیاز دام در بدو تولد، قبل و پس از بلوغ جنسی، فصل جفتگیری، در زمان آبستنی، پس از زایش و در طول دوره شیردهی علاوه بر اینکه بنیه دام مولد را قوی میسازد، برههای سالم، قوی با پتانسیل تولیدی بالاتری نیز از چنین میشهایی متولد می شود.
انتهای پیام


نظرات