• یکشنبه / ۱۴ دی ۱۴۰۴ / ۰۹:۲۲
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1404101408237
  • خبرنگار : 50622

نقش تحقیقات کاربردی در پایداری تولید گوشت و معیشت عشایر کشور

نقش تحقیقات کاربردی در پایداری تولید گوشت و معیشت عشایر کشور

ایسنا/البرز رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به جمعیت ۶۶ میلیون رأسی دام سبک در کشور گفت: اصلاح مدیریت تولیدمثل و تغذیه گله‌ها می‌تواند بدون افزایش نهاده، حداقل ۳۵ درصد تولید گوشت دام سبک را افزایش دهد.

پیروز شاکری در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اهمیت راهبردی دام سبک در امنیت غذایی و اقتصاد کشور گفت: گوسفند و بز با جمعیتی بالغ بر ۶۶ میلیون رأس، حدود ۴۵ درصد گوشت قرمز کشور را تأمین می‌کنند و نقش تعیین‌کننده‌ای در معیشت جامعه عشایری و روستایی، پایداری مناطق مرزی و بهره‌برداری بهینه از منابع کم‌ارزش غذایی دارند.

وی با بیان اینکه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور به‌عنوان تنها مرجع ملی تحقیقات دام، طیور و زنبورعسل، مأموریت تولید دانش، توسعه فناوری و انتقال یافته‌های تحقیقاتی به بهره‌برداران را بر عهده دارد، افزود: در همین راستا، بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور با تمرکز بر افزایش بهره‌وری گله‌های دام سبک، مجموعه‌ای از برنامه‌های کاربردی در حوزه‌های تولیدمثل، تغذیه، اصلاح نژاد و مدیریت بهداشتی تدوین و اجرا کرده است.

شاکری با اشاره به چالش‌های فنی پرورش گوسفند و بز در کشور اظهار کرد: پایین بودن عملکرد تولیدمثلی، فصلی بودن تولیدمثل، دوقلوزایی کم، تلفات بره و بزغاله‌های شیرخوار و همچنین تک‌محصولی بودن گله‌ها از مهم‌ترین مشکلات این بخش است.

 به گفته وی، تلفات بره‌ها از تولد تا شیرگیری در برخی گله‌ها به بیش از ۲۰ درصد می‌رسد که بخش عمده آن ناشی از ضعف مدیریت و کمبود آگاهی بهره‌برداران است.

رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور با تشریح برنامه‌های بهبود تولید مثل گفت: اجرای برنامه‌هایی نظیر همزمان‌سازی فحلی، افزایش دوقلوزایی با روش‌های طبیعی و هورمون‌تراپی، برنامه سه زایش در دو سال، تعیین بهترین زمان قوچ‌اندازی و بهبود تغذیه دام‌ها در دوره‌های حساس تولیدمثلی، می‌تواند تنها از طریق اصلاح مدیریت، حداقل ۳۵ درصد افزایش تولید گوشت دام سبک را به همراه داشته باشد.

وی در ادامه به دستاوردهای اقتصادی تحقیقات انجام‌شده اشاره کرد و افزود: بومی‌سازی برخی محصولات کمک ‌تولید مثلی از جمله جایگزینی نمونه داخلی آرپروسینکرو به‌ جای محصولات وارداتی، سالانه حدود ۶ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور به همراه داشته است.

شاکری با تأکید بر نقش تغذیه در کاهش هزینه‌های پرورش گفت: تعیین دقیق احتیاجات غذایی دام‌ها، توسعه جیره‌های آغازین اختصاصی، تولید شیرخشک ویژه بره‌ها و بزغاله‌ها و همچنین توسعه فناوری سیلاژ خوراک کامل بر پایه محصولات فرعی و ضایعات کشاورزی، از جمله اقداماتی است که هم بهره‌وری را افزایش داده و هم وابستگی به نهاده‌های وارداتی را کاهش می‌دهد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: انتقال مؤثر این یافته‌های تحقیقاتی به بهره‌برداران و ترویج راهکارهای علمی، شرط اصلی تحقق بهره‌وری پایدار در گله‌های دام سبک کشور است و مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور آمادگی دارد با همکاری دستگاه‌های اجرایی و تشکل‌های دامداری، این دانش فنی را در سطح ملی توسعه دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha