• سه‌شنبه / ۸ اردیبهشت ۱۴۰۵ / ۱۴:۴۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد مطلب: 1405020804549

دیپلمات سابق انگلیسی: ایران در حال شکستن الگوی محاصره مالی-نظامی است

دیپلمات سابق انگلیسی: ایران در حال شکستن الگوی محاصره مالی-نظامی است

دیپلمات پیشین بریتانیایی با اشاره به این که توان کنترل تنگه هرمز و بازارهای مالی برگ برنده‌ای در دست ایران در وضعیت نامشخص جنگ با آمریکاست، هشدار داد که پیامدهای اصلی بسته ماندن این آب‌راه هنوز در اروپا احساس نشده است.

به گزارش ایسنا، «آلیستر کروک» دیپلمات پیشین انگلیسی در گفت‌وگویی بیان کرد که در روند حل‌وفصل جنگ غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونی علیه ایران و دستیابی به یک توافق میان ایران و آمریکا که اخیرا به دلیل تحولاتی از جمله محاصره دریایی آمریکا و کنترل تنگه هرمز با پیچیدگی‌های بیشتری مواجه شده است، به‌رغم ادعای «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر در دست داشتن تمامی برگ‌های برنده، ایران نیز برگ برنده‌هایی از جمله توان مسدودسازی تنگه هرمز و تحت کنترل قرار دادن خطوط لوله در منطقه خلیج فارس و تنگه باب‌المندب از طریق انصارالله یمن را در دست دارد.

آلیستر بیان کرد که «به همین دلیل است که هدف ایران در این جنگ، شکستن کل الگو و ساختار فکری حاکم است.»

او بیان کرد: «آن‌ها (دولت آمریکا) کاملا ناتوان از درک این حقیقت هستند که دیگران شیوه متفاوتی برای فکر کردن دارند و واقعیت را از زاویه دیگری می‌بینند. قادر به درک این موضوع نیستند.»

ایران پس از آغاز جنگ غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونیستی از ۹ اسفند ۱۴۰۴، اعلام کرد که تردد از تنگه هرمز برای کشتی‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی و متحدان آن‌ها ممنوع و برای کشتی‌های تجاری دیگر کشورها مشروط به هماهنگی کامل با مقامات ایران خواهد بود. بسته شدن تنگه هرمز شوک بی‌سابقه‌ای به بازارهای جهانی انرژی و مالی وارد کرده و موجب افزایش قیمت سوخت در بسیاری ازکشورها، به‌ویژه کشورهای اروپایی شده است.

دولت ترامپ در زمان جنگ تلاش کرد با اظهارات متناقض و دادن وعده‌هایی قیمت‌ها را در بازار انرژی کنترل کند اما به گفته کارشناسان، کاخ سفید راهبرد مشخصی برای کنترل پیامدهای ناشی از بسته شدن تنگه هرمز نداشته است. از همین رو، تاثیر این اظهارات بر بازارها آنی بود.

با این حال، ایران پس از برقراری آتش‌بس دو هفته‌ای با آمریکا با بازگشایی مشروط تنگه هرمز موافقت کرد اما پس از اقدام غیرقانونی دولت آمریکا در نقض آتش‌بس در رابطه با لبنان و درخواست‌های زیاده‌خواهانه که متعاقبا دور اول مذاکرات در ۲۳ فروردین در اسلام‌آباد بی‌نتیجه ماند، اقدام به محاصره دریایی ایران کرد و در واکنش ایران نیز وضعیت تنگه هرمز را به دلیل بدعهدی طرف مقابل به حالت قبل بازگرداند.

مقامات ایران ضمن اعمال قانون بر کشتی‌هایی که قصد عبور غیرمجاز از این آب‌راه را دارند، ابتکار دریافت عوارض برای کشتی‌های تجاری را مطرح کرده‌اند که طبق اعلام رسمی ایران، یک مرحله از اخذ عوارض پنج‌شنبه گذشته به خزانه کشور واریز شد.

هنوز ضربات اصلی به اروپا وارد نشده است

آلیستر کروک درباره تشدید و گسترش پیامدهای جدی بسته ماندن تنگه هرمز و محاصره دریایی غیرقانونی بنادر ایران از سوی آمریکا به نقاط مختلف جهان که هم‌اکنون نیز محسوس است، بیان کرد: «ما در غرب پیامدهای آن را مستقیما  احساس خواهیم کرد. جایگاه‌های سوخت بنزین ندارند. در نتیجه، بچه‌هایتان را به سختی می‌توانید به مدرسه برسانید. غذایی که می‌خواهید پیدا نمی‌شود. دیگر در مغازه‌ها کاغذ آلومینیوم  پیدا نمی‌شود که عمدتا از طریق تنگه هرمز می‌آید. ما در حال حاضر در برهه‌ای به سر می‌بریم که گویی زمان متوقف شده است؛ همه شنیده‌ایم که اوضاع بسیار وخیم خواهد شد اما هنوز ضربات اصلی به ما وارد نشده است.»

کروک افزود: «مردم توانایی سفر هوایی را ندارند. نمی‌توانند به راحتی به ماشین‌هایشان سوخت بزنند. هزینه برق و سایر کالاها سر به فلک خواهد کشید. اروپا در مضیقه خواهد بود.»

به گفته او، ایران در حال مبارزه برای شکستن الگوی محاصره مالی-نظامی است که ۴۷ سال اقتصاد آن را تحت تاثیر قرار داده است و کنترل هرمز، فقط مربوط به نفت نیست، بلکه مربوط به تنظیم مجدد حاکمیت منطقه‌ای است.

این دیپلمات پیشین انگلیسی با اشاره به پیامدهای این جنگ و بسته ماندن تنگه هرمز برای بازارهای مالی جهان گفت: این جنگ بخشی از یک جنگ جهانی است. نبرد دیگری که ایران در این جنگ با آن روبروست ساختار مالی جهان است؛ نه فقط سلطه دلار، نه فقط دلار نفتی، بلکه تمام سازوکاری که کشورهای حاشیه خلیج فارس در سال ۱۹۷۳ برپا کردند تا قیمت نفت را بالا نگه دارند و پس‌اندازهای سرشار ناشی از آن را به وال‌استریت منتقل کنند. این ساختار شالوده دنیای مالی امروزی را تشکیل می‌داد.»

او در ادامه تشریح کرد: «این اتفاق به بهای تضعیف و سرکوب اقتصاد واقعی رخ داد، به نفع اقتصادی که تمام هستی‌اش خرید و فروش و پول‌سازی سریع در بازارهاست، نه تولید واقعی کالا در جهان ملموس. شما می‌توانید در یک بعدازظهر با استفاده از اطلاعات محرمانه در بازارها، چند صد میلیون پول به جیب بزنید. یکی از پیامدهای بلندمدت این جنگ، نابودی کامل بازارها و نظام قیمت‌گذاری به دلیل تمام این معاملات پشت پرده و نابرابری‌های فاحش خواهد بود.»

انتهای پیام