۱۴۰۵-۰۳-۲۶ | ۱۱:۳۰
منبع: نمایندگی چهارمحال و بختیاری
گرانی مصالح ساختمانی، زنجیره‌ای که قیمت مسکن را بالا می‌برد

گرانی مصالح ساختمانی، زنجیره‌ای که قیمت مسکن را بالا می‌برد

چهارمحال و بختیاری (ایسنا) - رشد مداوم قیمت مصالح ساختمانی در سال‌های اخیر، علاوه بر افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز، بازار مسکن را نیز با موج جدیدی از گرانی روبه‌رو کرده است. کارشناسان معتقدند تداوم این روند، می‌تواند ضمن کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری و ساخت‌وساز،منجر به کاهش عرضه مسکن، افزایش قیمت خرید و اجاره‌بها به‌ویژه اقشار متوسط و کم‌درآمد شود.

خانه، سال‌هاست که از یک نیاز اساسی و اولیه فراتر رفته و به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های اقتصادی خانواده‌ها تبدیل شده است، دغدغه‌ای که با هر موج جدید گرانی، سنگین‌تر از گذشته بر دوش مردم می‌نشیند، در این میان، افزایش مداوم قیمت مصالح ساختمانی به یکی از عوامل تأثیرگذار و تعیین‌کننده در بازار مسکن تبدیل شده است، موضوعی که نه‌تنها روند ساخت‌وساز را با چالش‌های فراوان روبه‌رو می‌کند، بلکه بر قیمت نهایی خرید و حتی اجاره مسکن نیز اثر مستقیمی گذاشته است.

طی سال‌های اخیر، قیمت بسیاری از مصالح مورد استفاده در صنعت ساختمان از جمله سیمان، میلگرد، گچ، آجر، سنگ، تأسیسات، کابینت، شیشه، در و پنجره و سایر تجهیزات ساختمانی، بارها افزایش یافته است، این روند باعث شده هزینه تمام‌شده ساخت هر متر مربع واحد مسکونی به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند و سازندگان نیز ناچار شوند این هزینه‌ها را در قیمت نهایی واحدهای مسکونی محاسبه کنند.

افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز تنها به معنای گران‌تر شدن مسکن نیست، بلکه پیامدهای گسترده‌تری را نیز به همراه دارد، بسیاری از پروژه‌های ساختمانی به دلیل کمبود نقدینگی، افزایش هزینه‌ها و کاهش صرفه اقتصادی با کندی مواجه شده‌اند و برخی سرمایه‌گذاران نیز تمایل کمتری برای ورود به این حوزه دارند و در نتیجه، کاهش ساخت‌وساز می‌تواند به کاهش عرضه مسکن در بازار و تشدید فاصله میان عرضه و تقاضا منجر شود، اتفاقی که در نهایت افزایش بیشتر قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت.

در این میان، خانوارها بیش از همه تحت تأثیر این شرایط قرار گرفته‌اند. در حالی که درآمد بسیاری از مردم با سرعت افزایش قیمت‌ها همخوانی ندارد، رؤیای خانه‌دار شدن برای بخش قابل توجهی از جامعه، به‌ویژه جوانان و زوج‌های جوان، هر روز دورتر از دسترس قرار می‌گیرد و از سوی دیگر، افزایش قیمت مسکن می‌تواند بازار اجاره را نیز تحت تأثیر قرار دهد و فشار اقتصادی بیشتری را بر مستأجران وارد کند.

شاهد افزایش قیمت کاشی، سرامیک، سیمان و سایر مصالح ساختمانی بودیم

محمود حبیبیان، رئیس اتاق اصناف و رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی و بهداشتی شهرستان شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص تاثیرات افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر قیمت مسکن و اجاره‌بها، اظهار کرد: با آزادسازی نرخ ارز و همچنین افزایش قیمت انرژی، حمل و نقل در کشور و برخی مواد اولیه مرتبط با تولید مصالح ساختمانی مانند لعاب، شاهد افزایش قیمت کاشی، سرامیک، سیمان و سایر مصالح ساختمانی بودیم، این افزایش قیمت بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصد بود، همچنین قطعی برق کمبود مواد ناریه نیز در افزایش قیمت مصالح ساختمانی تاثیرگذار است.

وی افزود: نمی‌توان نقش مصالح ساختمانی را به تنهایی در افزایش قیمت مسکن تاثیرگذار دانست، زیرا عواملی مانند افزایش نرخ دستمزد کارگران ساختمانی ، قیمت زمین، استادکاران نیز در این حوزه تاثیرگذار است.

حبیبیان گفت: تمامی عوامل موجب شده تا شاهد افزایش چشمگیر قیمت مسکن در چهارمحال و بختیاری باشیم، امروز در برخی محلات شهرکرد، قیمت یک مترمربع آپارتمان از ۴۵ میلیون تومان به ۸۵ میلیون تومان رسیده است

رئیس اتاق اصناف شهرستان شهرکرد با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود مجدد تا حدود ۱۰ درصد شاهد افزایش قیمت در حوزه مصالح ساختمانی و مسکن باشیم، توضیح داد: اما قطعا این افزایش در ماه‌های اخیر چشمگیر نخواهد بود، زیرا قدرت خرید مردم بسیار کاهش پیدا کرده است و اندک سرمایه خود را به سمت بازارهایی مانند دلار و طلا کرده‌اند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۵۰ واحد تولید مصالح ساختمانی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، افزود: اما در حوزه فروش حدود ۱۲۰۰ واحد در حال فعالیت هستند که از این تعداد ۶۰۰ واحد در شهرستان شهرکرد است.

حبیبیان در خصوص فرآیند بازسازی واحدهای آسیب‌‎دیده از جنگ و نیاز به مصالح ساختمانی، گفت: حدود ۲۷۰ شغل مرتبط با حوزه مسکن است و با آغاز بازسازی کشور نیز شاهد نیاز به مصالح ساختمانی و رونق در کسب‌وکارهای این حوزه خواهیم بود.

همچنین در روزهای ابتدایی ماه جاری، لیلا رئیسی- رئیس خانه معدن چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا از کمبود مواد ناریه در استان خبر داد و این مسئله را چالش مهمی در روند ادامه کار معادن شن و ماسه در استان عنوان کرد.

وی با با اشاره به اینکه شن و ماسه جزو محصولات استراتژیک در حوزه اجرای پروژهای عمرانی، راه‌سازی و ساختمانی محسوب می‌شود، گفت: در صورت تداوم مشکلات و افزایش هزینه‌های تولید، امکان ورشکستگی معادن چهارمحال و بختیاری افزایش پیدا می‌کند، باید در اسرع وقت چاره‌ای برای حل مشکلات اندیشیده شود، تعدادی از معدن‌کاران نیز با تماس با خانه معدن و انجمن شن و ماسه برای فروش معدن خود اعلام آمادگی کرده‌اند.

بنابراین باتوجه به اینکه بیش‌تر معادن چهارمحال و بختیاری در حوزه سنگ لاشه و شن و ماسه هستند، باید به این مسئله توجه ویژه‌ای صورت بگیرد، زیرا کاهش تولید در نهایت منجر به افزایش قیمت خواهد شد و این مسئله اجرای پروژه‌های ساختمانی را با چالش مواجه خواهد کرد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها