چهارشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۵ | ۱۲:۰۲
منبع: نمایندگی کردستان
جهاددانشگاهی باید به بازوی رسمی حل مسائل کشور تبدیل شود/ ضرورت تشکیل بانک ملی مسائل کشور

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی:

جهاددانشگاهی باید به بازوی رسمی حل مسائل کشور تبدیل شود/ ضرورت تشکیل بانک ملی مسائل کشور

کردستان (ایسنا) - نماینده مردم شهرستان بیجار در مجلس شورای اسلامی، با تشریح نقش و جایگاه جهاددانشگاهی در حل مسائل کشور، این نهاد را یکی از سرمایه‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران دانست و با تأکید بر ضرورت تبدیل جهاددانشگاهی به بازوی رسمی حل مسائل ملی، بر تقویت نقش آن در توسعه فناوری، مدیریت بحران، تربیت نیروی انسانی متعهد و تحقق مرجعیت علمی کشور تأکیدکرد.

علیرضا زندیان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: جهاددانشگاهی از ابتدای انقلاب اسلامی توانسته میان آرمان‌گرایی انقلاب و نیازهای واقعی کشور پیوند برقرار کند و نشان داده است که علم، اگر با روحیه جهادی، خودباوری و مسئولیت‌پذیری همراه شود، می‌تواند بسیاری از گره‌های کشور را بدون اتکا به خارج از مرزها برطرف کند.

وی افزود: نقطه قوت اصلی جهاددانشگاهی این است که صرفاً به تولید مقاله و آمار اکتفا نکرده، بلکه در حوزه‌هایی همچون پزشکی، فناوری‌های نوین، کشاورزی، صنایع دانش‌بنیان، آموزش تخصصی، فرهنگ و رسانه برای حل مسائل واقعی کشور راهکار ارائه داده است. امروز نیز کشور بیش از هر زمان دیگری به نهادهایی نیاز دارد که فاصله میان دانشگاه، صنعت و حاکمیت را کاهش دهند و جهاددانشگاهی یکی از موفق‌ترین نمونه‌های این پیوند است.

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت ارتقای جایگاه این نهاد گفت: زمان آن رسیده است که جهاددانشگاهی از یک نهاد پژوهشی به بازوی رسمی حل مسائل کشور تبدیل شود. هر وزارتخانه باید بخشی از پروژه‌های راهبردی خود را به جهاددانشگاهی واگذار کند و بودجه این نهاد نیز بر اساس میزان حل مسائل ملی و خروجی‌های کاربردی، نه صرفاً اعتبارات سنواتی، تخصیص یابد. همچنین میزان بهره‌گیری دستگاه‌های اجرایی از ظرفیت جهاددانشگاهی باید به عنوان یکی از شاخص‌های ارزیابی عملکرد آنها در نظر گرفته شود.

زندیان ادامه داد: جهاددانشگاهی ثابت کرده است که با تکیه بر توان جوانان ایرانی می‌توان بن‌بست‌های علمی و فناوری را شکست و کشور بیش از واردات فناوری، به اعتماد به ظرفیت‌های داخلی و نهادهایی همچون جهاددانشگاهی نیاز دارد.

وی درباره نقش جهاددانشگاهی در اقتدار علمی و توسعه فناوری‌های راهبردی نیز اظهار کرد: اقتدار امروز کشور تنها با قدرت نظامی تعریف نمی‌شود، بلکه اقتدار علمی، فناوری و اقتصادی نیز از ارکان اصلی امنیت ملی به شمار می‌روند. جهاددانشگاهی در این عرصه نشان داده است که می‌تواند فناوری را از مرحله آزمایشگاه به میدان عمل و زندگی مردم منتقل کند، اما هنوز از ظرفیت‌های این نهاد به اندازه کافی استفاده نشده است.

این نماینده مجلس پیشنهاد کرد «بانک ملی مسائل کشور» تشکیل و مسئولیت طراحی راهکار برای این مسائل به جهاددانشگاهی سپرده شود. همچنین پروژه‌های کلان ملی با اولویت شرکت‌های دانش‌بنیان به این نهاد واگذار و صندوق ویژه تجاری‌سازی فناوری‌های جهاددانشگاهی ایجاد شود تا نتایج تحقیقات با سرعت بیشتری وارد چرخه اقتصاد کشور شود.

زندیان با بیان اینکه «بزرگ‌ترین سرمایه کشور نفت نیست، بلکه مغزهای جوان ایرانی است»، افزود: اقتدار علمی زمانی معنا پیدا می‌کند که فناوری ایرانی در زندگی مردم اثرگذار باشد.

وی در ارزیابی عملکرد جهاددانشگاهی در جنگ ۱۲ روزه و جنگ رمضان نیز گفت: هر بحرانی، تفاوت میان یک سازمان اداری و یک نهاد انقلابی را آشکار می‌کند. تجربه جنگ اخیر نشان داد جهاددانشگاهی صرفاً یک مرکز آموزشی یا پژوهشی نیست، بلکه در شرایط بحران نیز توان سازماندهی ظرفیت‌های علمی، تخصصی و انسانی کشور را دارد.

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تغییر ماهیت جنگ‌های امروز تصریح کرد: در جنگ‌های نوین، پیروزی صرفاً در میدان نظامی رقم نمی‌خورد؛ جنگ امروز، جنگ فناوری، اطلاعات، رسانه، سلامت و خدمات عمومی است و هرجا مردم احساس کنند نظام در کنار آنها حضور دارد، سرمایه اجتماعی تقویت می‌شود.

وی پیشنهاد کرد که قرارگاه علمی و فناوری مدیریت بحران ذیل جهاددانشگاهی تشکیل شود و افزود: برای افزایش آمادگی کشور در شرایط بحرانی، بانک نیروهای متخصص و داوطلب جهاددانشگاهی ایجاد و رزمایش‌های علمی، درمانی و فناورانه به صورت سالانه برگزار شود.

زندیان تأکید کرد: تاب‌آوری ملی تنها با تجهیزات نظامی شکل نمی‌گیرد، بلکه حاصل اعتماد مردم و آمادگی نخبگان است. جنگ امروز، جنگ دانش است و جهاددانشگاهی می‌تواند یکی از سنگرهای اصلی این نبرد باشد.

وی در ادامه، جهاددانشگاهی را الگویی موفق از مدیریت جهادی و تربیت نیروی انسانی متعهد دانست و گفت: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این نهاد، تربیت مدیران و پژوهشگرانی است که تخصص را در کنار تعهد معنا کرده‌اند. تجربه انقلاب اسلامی نشان داده است هرجا تخصص از تعهد جدا شده، ناکارآمدی، فساد و وابستگی شکل گرفته و هرجا این دو در کنار هم قرار گرفته‌اند، پیشرفت حاصل شده است.

نماینده مردم بیجار در مجلس افزود: مدیریت جهادی به معنای کار بی‌برنامه نیست؛ بلکه به معنای تصمیم‌گیری سریع، مسئولیت‌پذیری، پاسخگویی، میدان دادن به جوانان و پرهیز از بروکراسی فرساینده است.

وی ایجاد مدرسه حکمرانی و مدیریت جهادی با محوریت جهاددانشگاهی، آموزش مدیران آینده کشور در این مجموعه و مستندسازی و انتقال تجربه‌های موفق این نهاد به سایر دستگاه‌ها را از جمله اقدامات ضروری برشمرد و گفت: مدیریت جهادی یعنی حل مسئله، نه تولید بخشنامه و کشور امروز بیش از مدیر محافظه‌کار، به مدیر مسئله‌حل‌کن نیاز دارد.

زندیان درباره آینده جهاددانشگاهی در تحقق مرجعیت علمی و توسعه فناوری‌های نوظهور نیز اظهار کرد: رقابت آینده جهان بر سر فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی، زیست‌فناوری، فناوری کوانتومی، مواد پیشرفته، انرژی‌های نو و امنیت سایبری است و اگر امروز در این حوزه‌ها سرمایه‌گذاری نکنیم، فردا ناچار خواهیم شد فناوری را با هزینه‌های چندبرابر وارد کنیم.

وی با تأکید بر اینکه جهاددانشگاهی باید یکی از محورهای اصلی این حرکت ملی باشد، پیشنهاد کرد نقشه مأموریت‌های آینده این نهاد تا افق ۱۴۲۰ تدوین شود و بودجه فناوری‌های راهبردی از بودجه‌های جاری تفکیک شود. همچنین ارتباط جهاددانشگاهی با بخش خصوصی، صنایع بزرگ و نیروهای مسلح در اجرای پروژه‌های ملی تقویت و مجلس نیز با تصویب قوانین حمایتی، مسیر تجاری‌سازی فناوری و جلوگیری از مهاجرت نخبگان را هموار کند.

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی در پایان یادآور شد: آینده ایران در چاه‌های نفت رقم نمی‌خورد، بلکه در آزمایشگاه‌ها و مراکز نوآوری ساخته می‌شود و هر نخبه‌ای که در کشور بماند، گامی در مسیر استقلال واقعی ایران است. جهاددانشگاهی امروز دیگر صرفاً یک نهاد دانشگاهی نیست، بلکه بخشی از سرمایه راهبردی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود و اگر به دنبال تحقق اقتصاد دانش‌بنیان، استقلال علمی و اقتدار ملی هستیم، باید این نهاد را از حاشیه به متن تصمیم‌سازی کشور بیاوریم. مجلس نیز آمادگی دارد با اصلاح قوانین، تقویت بودجه‌های هدفمند و کاهش موانع اداری، نقش‌آفرینی جهاددانشگاهی در حل مسائل کشور را بیش از پیش تقویت کند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها