دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۰:۳۷
منبع: نمایندگی کردستان
آموزش کلید بقای صنعت طلا و جواهر در عصر تحول دیجیتال است

معاون جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی:

آموزش کلید بقای صنعت طلا و جواهر در عصر تحول دیجیتال است

کردستان (ایسنا) - معاون آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی با تأکید بر اینکه آینده صنعت طلا و جواهر متعلق به کسب‌وکارهایی است که سریع‌تر از دیگران می‌آموزند و خود را با تغییرات تطبیق می‌دهند، گفت: رقابت آینده این صنعت نه بر سر سرمایه، بلکه بر سر دانش، مهارت و توانایی انطباق با تحولات خواهد بود.

امید قهرمانی دوشنبه ۱۲ مرداد، در همایش تخصصی مدیریت کسب و کار طلا و جواهر با عنوان «راهکارهای نوین جهانی، بازار سنتی ایرانی» که به همت معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی استان کردستان برگزار شد، با تأکید بر ضرورت تحول در نظام آموزش صنعت طلا و جواهر اظهار کرد: در گذشته آموزش در این صنعت عمدتاً به ساخت و تولید محدود می‌شد، اما امروز آموزش باید تمامی ابعاد کسب‌وکار، از مدیریت و بازاریابی تا فناوری‌های نوین را دربر گیرد.

وی با اشاره به سرعت بالای تغییرات در فضای کسب‌وکار افزود: آموزش‌های نوین در حوزه‌هایی همچون مدیریت کسب‌وکار، رفتار حرفه‌ای با مشتری، برندسازی و هویت تجاری، مدیریت مالی و سرمایه، طراحی سه‌بعدی، هوش مصنوعی، فروش آنلاین، اخلاق حرفه‌ای و توسعه سبد کالایی، از ضرورت‌های امروز صنعت طلا و جواهر به شمار می‌رود.

قهرمانی با بیان اینکه نسل جدید، نسلی دیجیتال است، تصریح کرد: اگر همچنان با روش‌های سنتی و بدون ایجاد تغییر حرکت کنیم، به‌تدریج سهم خود را از بازار از دست خواهیم داد، اما اگر آموزش را به یک فرهنگ سازمانی تبدیل کنیم و برای آن برنامه و تقویم آموزشی مشخص داشته باشیم، نه‌تنها بازار امروز، بلکه بازار آینده را نیز حفظ خواهیم کرد.

وی یکی از مهم‌ترین راهکارهای توسعه این صنعت را ایجاد «اکوسیستم آموزشی» دانست و گفت: منظور از اکوسیستم آموزشی، فضایی است که در آن تولیدکنندگان، فروشندگان، طراحان، کارآموزان و تمامی فعالان این صنعت به دانش روز دسترسی داشته باشند و یادگیری به بخشی از فعالیت روزمره واحدهای صنفی تبدیل شود.

معاون آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: واحدهای صنفی باید در کنار فعالیت اقتصادی، به مراکز یادگیری نیز تبدیل شوند؛ جایی که کارکنان به‌صورت مستمر آموزش ببینند، مهارت‌های خود را ارتقا دهند و همگام با تغییرات بازار حرکت کنند.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور اظهار کرد: کسب‌وکارهایی که آموزش مستمر را در برنامه خود قرار می‌دهند، در برابر بحران‌های اقتصادی تاب‌آوری بیشتری دارند. امروز جهان با سرعتی بی‌سابقه در حال تغییر است و فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، تجارت الکترونیک، طراحی دیجیتال و تحلیل داده‌ها آینده صنعت طلا و جواهر را شکل خواهند داد.

قهرمانی خاطرنشان کرد: سؤال اصلی این نیست که آیا این تغییرات رخ می‌دهند یا خیر، بلکه باید از خود بپرسیم آیا برای این تغییرات آماده هستیم؟ صاحبان کسب‌وکار باید از ظرفیت نسل جوان، نیروهای متخصص و افراد آشنا با فناوری‌های روز برای مدیریت این تحولات استفاده کنند.

وی با تأکید بر اینکه تجربه همچنان ارزشمند است، افزود: تجربه به‌تنهایی دیگر کافی نیست و باید در کنار آموزش و فناوری قرار گیرد. آموزش نباید یک هزینه تلقی شود، بلکه سرمایه‌گذاری برای افزایش بهره‌وری، رشد فروش و توسعه کسب‌وکار است.

معاون آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به نمونه‌هایی از موفقیت کسب‌وکارهای کوچک در بازار گفت: امروز افرادی با سرمایه محدود اما دانش به‌روز، از طریق فروش آنلاین و بهره‌گیری از فناوری، گردش مالی بالاتری نسبت به برخی گالری‌های بزرگ دارند و این نشان می‌دهد که دانش می‌تواند مزیت رقابتی ایجاد کند.

وی ادامه داد: فروشنده موفق امروز تنها کسی نیست که ویترینی زیبا داشته باشد، بلکه باید فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی، روان‌شناسی مشتری، ارتباط مؤثر، بازاریابی دیجیتال و شیوه‌های جلب اعتماد مشتری را نیز به‌خوبی بشناسد.

قهرمانی با بیان اینکه آینده صنعت طلا و جواهر متعلق به کسانی است که سریع‌تر از دیگران یاد می‌گیرند و خود را با تغییرات تطبیق می‌دهند، گفت: رقابت آینده میان سرمایه‌ها نخواهد بود، بلکه میان دانش‌ها و مهارت‌ها شکل خواهد گرفت.

وی در پایان با اشاره به سابقه فعالیت جهاد دانشگاهی در آموزش این صنعت اظهار کرد: حدود ۲۱ سال پیش در جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی دپارتمان تخصصی طلا و جواهر راه‌اندازی شد، زیرا باور داشتیم دانش و آموزش می‌تواند ارزش افزوده واقعی در این صنعت ایجاد کند. تجربه نیز نشان داده است اگر دو نفر با سرمایه یکسان وارد بازار شوند، فردی که از دانش و آموزش تخصصی بیشتری برخوردار باشد، موفق‌تر خواهد بود.

مشتری تغییر کرده، اما کسب‌وکار طلا و جواهر هنوز متناسب با این تغییر پیش نرفته است

مدرس دانشگاه و مدیر دپارتمان طلا و جواهر جهاددانشگاهی در ادامه همایش مدیریت کسب‌وکار طلا و جواهر با اشاره به ضرورت تحول در شیوه‌های اداره کسب‌وکار، اظهار کرد: اگر کسب‌وکار را به یک خودرو تشبیه کنیم، موتور آن کسب‌وکار واقعی و فیزیکی و ظاهر آن کسب‌وکار مجازی است. مشکل امروز این است که برخی ظاهر کسب‌وکار خود را به یک خودروی لوکس شبیه کرده‌اند، اما موتور آن همچنان ضعیف و ناکارآمد است؛ در حالی که این دو باید با یکدیگر هماهنگ باشند.

وی با بیان اینکه جهان وارد عصر دیجیتال شده است، افزود: برخلاف تصور رایج، اصول اساسی کسب‌وکار تغییر نکرده است. بسیاری تصور می‌کنند تنها با حضور در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی می‌توان موفق شد، اما واقعیت این است که از سال ۲۰۰۵ و با معرفی نسل پنجم کسب‌وکار، تأکید دوباره بر بازگشت به اصول بنیادین تجارت شکل گرفت؛ اصولی که صدها سال پیش نیز مبنای اعتماد و موفقیت در بازار بودند.

مدیر دپارتمان طلا و جواهر جهاددانشگاهی با اشاره به تجربه شخصی خود در این صنف گفت: از کودکی در بازار طلا فعالیت کرده‌ام و به یاد دارم که در گذشته طلافروشان محرم و امین خانواده‌ها بودند؛ همان‌گونه که پزشکان مورد اعتماد مردم بودند، اما امروز نخستین ذهنیتی که برای برخی افراد از این صنف ایجاد می‌شود، با تردید و بی‌اعتمادی همراه است.

وی با طرح این پرسش که «این تغییر نگرش از کجا به وجود آمده است؟» تصریح کرد: امروز مشتری وقتی وارد طلافروشی می‌شود، فروشنده باید زمان زیادی صرف کند تا اعتماد او را جلب کند. این یعنی یک اشکال اساسی در رابطه میان بازار و مشتری ایجاد شده که باید ریشه‌یابی شود.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه تغییر اصلی در رفتار مشتریان رخ داده است، ادامه داد: بسیاری از فعالان صنف هنوز با همان نگاه و روش‌های گذشته فعالیت می‌کنند، در حالی که مشتری امروز آگاه‌تر، مطالبه‌گرتر و متفاوت از گذشته است. اگر کسب‌وکارها خود را با این تغییر هماهنگ نکنند، حتی حضور گسترده در فضای مجازی نیز راهگشا نخواهد بود.

قهرمانی افزود: استانداردهای جهانی مدیریت کسب‌وکار باید متناسب با شرایط هر کشور و حتی هر منطقه بومی‌سازی شود، زیرا شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی استان‌هایی مانند کردستان، گیلان و خوزستان با یکدیگر متفاوت است و نمی‌توان برای همه نسخه واحدی پیچید.

او در ادامه تأکید کرد: موفقیت در بازار امروز تنها با بهره‌گیری از فناوری یا ابزارهای دیجیتال حاصل نمی‌شود، بلکه نیازمند بازسازی اعتماد، شناخت رفتار مشتری و تطبیق شیوه‌های کسب‌وکار با نیازهای جدید جامعه است.

این مدرس دانشگاه و مدیر دپارتمان طلا و جواهر جهاددانشگاهی، با تشبیه کسب‌وکار به یک خودرو اظهار کرد: هر کسب‌وکار از دو بخش تشکیل شده است؛ موتور که همان کسب‌وکار واقعی و فیزیکی است و ظاهر که به فعالیت در فضای مجازی مربوط می‌شود. امروز برخی کسب‌وکارها ظاهر بسیار جذابی در فضای دیجیتال دارند، اما زیرساخت، مدیریت و عملکرد واقعی آن‌ها ضعیف است. این دو باید در کنار هم رشد کنند و هماهنگ باشند.

وی با تأکید بر اینکه دیجیتالی شدن جهان به معنای تغییر اصول کسب‌وکار نیست، افزود: برخلاف تصور رایج، آنچه در نسل پنجم کسب‌وکار مطرح شده، بازگشت به اصول بنیادین تجارت است. از حدود سال ۲۰۰۵، اندیشمندان مدیریت کسب‌وکار بر این موضوع تأکید کردند که فناوری تنها یک ابزار است و آنچه موفقیت را تضمین می‌کند، اعتماد، اخلاق حرفه‌ای، شناخت مشتری و ارتباط صحیح با بازار است.

قهرمانی ادامه داد: سال‌ها در بازار طلا فعالیت کرده‌ام و از کودکی در این صنف حضور داشته‌ام. در گذشته طلافروشان محرم و امین خانواده‌ها بودند، اما امروز بسیاری از فروشندگان باید زمان زیادی صرف کنند تا به مشتری ثابت کنند قصد سوءاستفاده ندارند. این تغییر نگرش، زنگ خطری برای این صنف است و باید علت آن به‌صورت علمی بررسی شود.

مدیر دپارتمان طلا و جواهر جهاددانشگاهی تصریح کرد: مسئله اصلی این نیست که مشتریان تغییر کرده‌اند، بلکه فعالان بازار هنوز متناسب با تغییر رفتار مشتریان، شیوه فعالیت خود را اصلاح نکرده‌اند. مشتری امروز آگاه‌تر، حساس‌تر و مطالبه‌گرتر از گذشته است، اما بسیاری از کسب‌وکارها همچنان با الگوهای قدیمی اداره می‌شوند.

وی با اشاره به فعالیت برخی صفحات در فضای مجازی گفت: داشتن چند هزار دنبال‌کننده یا حضور در اکسپلور اینستاگرام به معنای موفقیت در کسب‌وکار نیست. فضای مجازی زمانی ارزشمند است که بر پایه یک کسب‌وکار سالم، حرفه‌ای و قابل اعتماد بنا شده باشد، نه صرفاً تولید محتوای نمایشی برای جلب توجه.

انتهای پیام 

آخرین اخبار استان ها