سه‌شنبه ۱۳ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۰:۱۶
منبع: صدا و سیما
اربعین می‌تواند مارپیچ سکوت رسانه‌های بین‌المللی را بشکند
عکس تزیینی است

مجید یراقبافان ـ مجری:

اربعین می‌تواند مارپیچ سکوت رسانه‌های بین‌المللی را بشکند

مجید یراقبافان ـ مجری برنامه‌های معارفی صداوسیما و قاری قرآن ـ در رابطه‌ با وجه تمایز تولید محتوای اربعین امسال نسبت به سال‌های گذشته و مؤلفه‌هایی که باید بیشتر برجسته‌سازی شود، اظهار کرد: یکی از تفاوت‌های اربعین امسال با سال‌های قبل، اتفاقات منطقه غرب آسیا و اهتزاز پرچم مقاومتی است که جمهوری اسلامی ایران برافراشته و توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.

به گزارش ایسنا، یراقبافان افزود: در این میان شهادت رهبر حکیم انقلاب اسلامی نیز بی‌شک بر حال‌وهوای اربعین تأثیرگذار خواهد بود. ما از ایشان به‌عنوان امام شهید امت یاد می‌کنیم اما باور دارم در برخی موارد می‌توان از تعبیر رهبر شهید آزادگان جهان استفاده کرد. ایشان در دوران حیات خود پیگیر تقویت گفتمان جبهه مقاومت بودند و پس از شهادتشان، ثمره این تلاش‌ها آشکارتر شد.

وی تصریح کرد: گسترش و ریشه‌دار شدن مقاومت اسلامی در تشییع ایشان در کربلا و نجف به‌روشنی نمایان بود و در ایام اربعین باید روی این اتفاق تمرکز کرد. البته اگر در برگزاری مراسم بدرقه رهبر شهید فرصت بیشتری بود، حتماً مشاهده می‌کردیم ریشه‌های مقاومت اسلامی تا کجا گسترش یافته و ثمرات و شاخه‌های آن در چه مناطقی سایه افکنده است. به نظر من در اربعین امسال پررنگ کردن اتحاد مسلمانان و شکوفایی مقاومت در جهان اسلام در کنار احترامی‌که به رهبر شهیدمان در تشییع گذاشته شد، یکی از مؤلفه‌های اصلی در تولید محتواست.

یراقبافان اضافه کرد: نکته مهم دیگر، قدردانی ملت ایران از ملت عراق است. این موضوع باید در همه برنامه‌های تلویزیونی مورد توجه قرار گیرد. همه افرادی که به زیارت می‌روند، به‌نوعی انسان‌رسانه هستند و باید این قدردانی را در رفتار و گفتار خود متجلی کنند. رسانه ملی نیز وظیفه مهمی در تقویت وحدت شکل‌گرفته میان دو ملت دارد و باید راهکارهای عملی تقویت و تعمیق این وحدت را در دستور کار خود قرار دهد. رهبر شهید که مردم عراق با چنین شکوهی از او استقبال کردند، برای ما صرفاً رهبر یک ملت نبود، بلکه امام امت بود و این موضوع باید برای مدت‌های طولانی موردتوجه قرار گیرد. اربعین یکی از بهترین زمان‌ها و مناسبت‌ها برای ابراز این قدردانی است.

این مجری ادامه داد: رسانه ملی باید از همین حالا در زمینه توجیه و آماده‌سازی زائران نقش‌آفرینی کند. در سال‌های گذشته بیشتر توصیه‌هایی مانند همراه داشتن کوله‌پشتی مناسب، آب، لباس سبک و کفش راحت مطرح می‌شد، اما امسال لازم است رسانه درباره چگونگی تثبیت مودت و محبت میان ایران و عراق نیز به مردم آموزش دهد. برای نمونه، مردم می‌توانند تصاویر امام شهید و رهبر جدید را با خود به عراق ببرند. براساس خبرهایی که به ما رسیده، مردم عراق علاقه فراوانی به این تصاویر دارند. رسانه ملی، اعم از رادیو، تلویزیون، پایگاه‌های اینترنتی و صفحات مجازی، باید این موضوع را اطلاع‌رسانی کند تا هرکس به اندازه توان خود در این زمینه مشارکت داشته باشد.

وی تأکید کرد: یکی دیگر از وظایف رسانه ملی این است که برای مردم تبیین کند در این اربعین متفاوت، علاوه‌بر پیاده‌روی، چه مسئولیت‌هایی بر عهده دارند. یکی از این مسئولیت‌ها، تثبیت محبت و مودت در سطحی گسترده‌ میان مسلمانان است. پیاده‌روی اربعین فقط رویدادی میان مردم ایران و عراق نیست. مردم کشورهای مختلف جهان، در این اجتماع بزرگ انسانی و رزمایش سالانه حضور دارند. امسال، با توجه به خبرهایی که از نقاط مختلف جهان رسیده، مردم بسیاری به احترام مقاومت ایران، پیروزی‌های ما و ایستادگی در برابر امریکا، نگاه احترام‌آمیزی به ملت ایران دارند. زائران ایرانی باید آمادگی داشته باشند این احترام را به ارتباطی دوسویه تبدیل کنند. رسانه ملی باید نگاه متفاوت شرکت‌کنندگان کشورهای مختلف به ایران پس از ایستادگی مستقیم در برابر امریکا را به تصویر بکشد و روایت‌های آنان را بازتاب دهد.

اربعین می‌تواند مارپیچ سکوت رسانه‌های بین‌المللی را بشکند

در ادامه یراقبافان با اشاره به اینکه مارپیچ سکوت رسانه‌های بین‌المللی باید شکسته شود و اربعین می‌تواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کند، اظهار کرد: ما اکنون به دوره انسان‌رسانه‌ها رسیده‌ایم. برای سخن گفتن و اثرگذاری، دیگر لازم نیست حتماً یک بنگاه رسانه‌ای بزرگ یا شبکه خبری گسترده در اختیار داشته باشیم؛ زیرا انسان‌ها خودشان رسانه‌اند. رسانه ملی باید از ظرفیت انسان‌رسانه‌های حاضر در اجتماع بزرگ اربعین استفاده کند تا پیروزی‌های جبهه اسلام و ایران و شکست‌های دشمن را روایت و منتشر کند. زائران باید بدانند که هرکدام خبرنگار و همکار رسانه ملی هستند.

وی یادآوری کرد: هر زائر می‌تواند با دوربین تلفن همراه خود روایتگر باشد. نباید از هیچ روایت کوچکی، حتی اگر در نگاه اول کم‌اهمیت به نظر برسد، به‌سادگی عبور کرد. ممکن است در مسیر پیاده‌روی، فردی از امریکا، آلمان یا کشور دیگری با زائران گفت‌وگو کند. سخنان و تجربه‌های این افراد نباید نادیده گرفته شود. این روایت‌ها باید ضبط و ثبت شوند. درعین‌حال، نباید این روایت‌ها صرفاً برای یک یا دو هفته منتشر شوند و سپس کنار گذاشته شوند.

وی ضمن اشاره به اینکه رسانه ملی تاکنون در رونق پیاده‌روی اربعین نقش مهمی داشته است، عنوان کرد: اگر صداوسیما چنین نقشی ایفا نکرده بود، هر سال شاهد افزایش تصاعدی حضور هم‌وطنان در این اجتماع نبودیم. رسانه ملی باید بتواند محدودیت زمانی پرداختن به سبک زندگی اربعینی را از میان بردارد و این موضوع را به تمام طول سال گسترش دهد. همیشه هم لازم نیست با عنوان مستقیم اربعین دراین‌باره سخن بگوییم. می‌توان به مضمون و محتوای سبک زندگی اربعینی پرداخت و آن را به‌صورت غیرمستقیم و مستمر در برنامه‌ها مطرح کرد. یکی از راهکارها، پیوند دادن شباهت‌های حکومت مهدوی و سبک زندگی دوره ظهور امام زمان(عج) با جلوه‌ها و بارقه‌های آن در پیاده‌روی اربعین است.

انتهای پیام

# فرهنگی و هنری

آخرین اخبار فرهنگی و هنری