دوشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۶:۴۱
استاد دانشگاه: باید درباره آینده بدبین باشیم/ترامپ به خاطر اسرائیل از تفاهم‌نامه خارج شد

/نشست تخصصی واکاوی ابعاد حقوقی و سیاسی تحولات منطقه/

استاد دانشگاه: باید درباره آینده بدبین باشیم/ترامپ به خاطر اسرائیل از تفاهم‌نامه خارج شد

استاد دانشگاه امام صادق گفت: چهره‌های اسرائیلی فشار زیادی به دونالد ترامپ برای خروج از تفاهم‌نامه اسلام‌آباد وارد کردند و در نهایت او این کار را کرد و آن را یک توافق مرده اعلام کرد.

به گزارش ایسنا،‌ روح الامین سعیدی استاد دانشگاه امام صادق (ع) در سخنانی در نشست تخصصی «تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران: آخرین تحولات» که عصر روز دوشنبه به همت مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه (IPIS) و در قالب تالار گفت‌وگوی تهران (TDF) به صورت آنلاین برگزار شد در پاسخ به سوالی درباره وجود برخی چهره‌های اپوزیسیون در داخل ایالات متحده که دارای موضع مخالف با سیاست‌های رسمی دولت این کشور در قبال ایران، مذاکرات و تفاهم‌نامه اسلام‌آباد هستند، با نقل قولی از هانس مورگنتا، پدر و چهره کلیدی رئالیسم کلاسیک مبنی بر اینکه «هرگز خود را در موقعیتی قرار ندهید که عقب‌نشینی از آن بدون از دست دادن حیثیت و پیشروی در آن بدون خطرات بزرگ ممکن نباشد» گفت: به نظر می‌رسد دونالد ترامپ زمانی که تصمیم به اجرای عملیات نظامی علیه ایران گرفت به این توصیه هانس مورگنتا بی‌توجهی کرده و آن را نقض کرده است. حالا او در مخمصه‌ای گرفتار شده که نمی‌تواند از آن بدون از دست دادن حیثیت عقب‌نشینی کند یا نمی‌تواند بدون خطر کردن بزرگ، پیشروی کند.

وی ادامه داد: ترامپ کاملا متحیر، حیران و سرگشته شده و نمی‌داند چطور پروژه ایران خود را مدیریت کند. او در موقعیت پیچیده و ناخوشایندی در پرونده ایران قرار گرفته است.

سعیدی با تاکید بر اینکه «سیاست داخلی ایالات متحده چندان انسجامی ندارد» اظهار کرد: طبیعتا در واشنگتن و کاخ سفید مناقشات زیادی از جمله بر سر مسائل مختلف وجود دارد به ویژه در رابطه با پرونده ایران. در حال حاضر مفسران، متفکران و صاحب نظران زیادی هستند که معتقدند ایالات متحده آمریکا متحمل شکست بزرگ، مخرب و تحقیرآمیزی در جنگ شده و دونالد ترامپ دیگر اهرمی برای فشار بر ایران ندارد و اینکه ایالات متحده آمریکا در وضعیت ضعیفی قرار داشته و دچار کمبود در زمینه دارایی‌های نظامی و مهمات شده و این واقعیت می‌تواند جایگاه آن را در منطقه و کل دنیا به خاطر بیندازد به ویژه در قبال رقبایش همچون چین و روسیه.

این استاد دانشگاه افزود: این صاحب‌نظران به این نتیجه رسیده‌اند ایالات متحده آمریکا باید امتیازاتی را به ایران بدهد و پایش را از این جنگ بی‌پایان و بی‌فایده بیرون بکشد. آنها معتقدند این را می‌توان به عنوان یک شکست بزرگ برای دونالد ترامپ در نظر گرفت و هر چه دونالد ترامپ سریع‌تر به آن پایان بدهد، بهتر است. اما در مقابل برخی چهره‌های طرفدار اسرائیل در کاخ سفید هستند همچون نومحافظه‌کاران عضو لابی آیپک که مصرانه معتقدند  ترامپ باید فشارش به ایران را ادامه دهد چون این چیزی است که نقطه نظر ایدئولوژیک آنها در قبال پرونده ایران می‌گوید. به همین خاطر مناقشه زیادی برای دونالد ترامپ وجود دارد و این تصمیم‌گیری را سخت کرده است.

وی در ادامه گفت که چهره‌های اسرائیلی فشار زیادی را به دونالد ترامپ وارد کرده‌اند تا از تفاهم‌نامه 17 ژوئن با ایران خارج شود و او این کار را کرده و آن را یک توافق مرده اعلام کرد. این اتفاق به خاطر اسرائیل و چهره‌های اسرائیلی در کاخ سفید رخ داد. این غیرقابل انکار است که مناقشه خیلی زیادی بر سر مساله ایران وجود دارد و به خاطر آن فکر می‌کنم ما باید نسبت به آینده بدبین باشیم.

سعیدی هم‌چنین گفت که نسبت به بروز هر گونه شانس دوباره برای نزدیکی و آشتی میان تهران و واشنگتن تردید دارم چون آنها همیشه نشان داده که می‌خواهند به پرونده ایران از دید چهره‌های اسرائیلی نگاه کنند در حالی که باید این را به عنوان یک اشتباه بزرگ در نظر گرفت.

روح الامین سعیدی در بخش دیگری از اظهارات خود، در پاسخ به سوالی درباره نفوذ رژیم صهیونیستی روی نحوه تصمیم‌گیری واشنگتن تأکید کرد: کشورها هرگز نباید اجازه دهند که یک متحد ضعیف، جای آن‌ها تصمیم‌گیری کند. این یکی از اشتباهات بزرگ ترامپ است. او اجازه داد نتانیاهو و حامیان اسرائیل در آمریکا روی تصمیمات واشنگتن نفوذ داشته باشند. اسرائیل درحال پیشبرد اهداف ملی خود از طریق آمریکا حتی به قیمت این کشور است. به باور بسیاری در آمریکا، ایران یک تهدید وجودی علیه این کشور به شمار نمی‌رود، اما مقامات اسرائیل توانستند ترامپ را به‌گونه‌ای گمراه کنند که او فکر کند ایران یک تهدید وجودی علیه آمریکا است.

او افزود: پیش‌تر، دیگر روسای جمهور آمریکا درباره روی میز بودن همه گزینه‌ها علیه ایران سخن می‌گفتند، اما هیچ‌یک حاضر به انجام اقدام نظامی علیه ایران نشدند، چرا که می‌دانستند جنگ علیه ایران بسیار پرخطر و پرهزینه است. اما ترامپ این جنگ را آغاز کرد و این مسئله نشان دهنده برداشت غلط او از شرایط است. تصمیم واشنگتن برای حمله به ایران، براساس برآورد اشتباه موساد و رژیم صهیونیستی انجام شد. موساد فکر می‌کرد با ترور مقامات ارشد ایران، از جمله رهبر معظم این کشور، جمهوری اسلامی ایران ظرف چند روز سقوط خواهد کرد و در کشور آشوب رخ خواهد داد، اما برآورد موساد اشتباه بود. ایران یک مقاومت جانانه از خود نشان داد و سریعا رهبر معظم جدیدی منتخب شد و هیچ خلاء قدرتی در کشور ایجاد نشد و با وجود آسیب‌های وارد شده به ایران، مردم این کشور متحدتر شدند و همچنان ایران توان خود برای بقا را حفظ کرده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: اما خوشبختانه اکنون شاهد تغییر در دیدگاه مقامات و اندیشمندان آمریکایی هستیم و به‌طور فزاینده‌ای، کارشناسان آمریکایی بیشتری درحال انتقاد از اسرائیل و تأثیرات این رژیم روی روند تصمیم‌گیری در واشنگتن هستند. ایران، آمریکا و هیچ کشوری در منطقه به جز رژیم صهیونیستی از جنگ فرسایشی بین ایران و آمریکا بهره نمی‌برند اما ترامپ درحال اجرای طرح اسرائیل است.

سعیدی تاکید کرد که «ذره‌ای خوشبین نیستم که ترامپ بتواند شکست خود را بپذیرد و رفتار خود را تغییر دهد.»

انتهای پیام

# جهان

آخرین اخبار جهان