یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۱:۵۸
تعاونی‌ها به بورس می‌روند/ ایران به دنبال تشکیل دبیرخانه تعاون بریکس در تهران

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ایسنا خبر داد:

تعاونی‌ها به بورس می‌روند/ ایران به دنبال تشکیل دبیرخانه تعاون بریکس در تهران

معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از پیشنهاد ایران برای تشکیل کمیته تعاون در مجموعه بریکس و پیگیری ایجاد دبیرخانه تعاون این مجموعه در ایران خبر داد و گفت: مذاکراتی نیز با سازمان بورس برای فعال‌تر شدن بخش تعاون در بازار سرمایه در حال انجام است.

مجید صرفی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه تسهیل تشکیل تعاونی‌ها یکی از برنامه‌های جدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و ما تلاش می‌کنیم بخشی از این فرآیند را با کمک قانون‌گذاران اصلاح کنیم، اظهارکرد: بخشی از اقدامات نیز در سامانه جامع هوشمند در حال انجام است. بُعد دیگری از مشکلات مربوط به اختلافات داخل تعاونی‌ها است که بخشی از آن نیز به انحلال شرکت‌های تعاونی مربوط می‌شود. این موضوع مباحث حقوقی مفصلی دارد، اما با قوه قضاییه صحبت‌هایی انجام شده تا بتوانیم از ظرفیت‌های اداره تصفیه امور ورشکستگی قوه قضاییه برای تصفیه شرکت‌های منحل‌شده استفاده کنیم.

وی ادامه داد: مطابق مقررات، مدیران تصفیه باید شرکت را در این فرآیند همراهی کنند. به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند مسکن که تعاونی‌ها دارای املاک بزرگ هستند، پس از انحلال، تصفیه آنها به دلیل تعداد زیاد افراد و افزایش قیمت املاک با مشکلاتی مواجه می‌شود و انجام این فرآیند توسط کارمندان دولت نیز با دشواری‌هایی همراه است. به همین دلیل با قوه قضاییه صحبت کرده‌ایم تا بتوانیم از ظرفیت‌های تخصصی و فنی مدیران تصفیه اداره تصفیه امور ورشکستگی قوه قضاییه استفاده کنیم و در بخش مربوط به انحلال و تصفیه شرکت‌های تعاونی نیز این موضوع را اختصاص دهیم.یک ماه پیش در مجمع وزرای کار بریکس، پیشنهاد تشکیل کمیته تعاونی‌ها ذیل این مجموعه را ارائه کردیم. جزئیات این کمیته نیز تهیه و میان اعضای بریکس توزیع شده و امیدواریم با همکاری بخش تعاون و از طریق ارتباط با اتاق‌های تعاون کشورهای عضو بریکس، بتوانیم تشکیل این کمیته را نهایی کنیم. تلاش می‌کنیم بتوانیم دبیرخانه تعاون بریکس را در ایران تشکیل دهیم.

کمیته تعاونی‌ها در بریکس تشکیل می‌شود؟

معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین از پیگیری تشکیل کمیته تعاونی‌ها در مجموعه بریکس خبر داد و اظهار کرد: برنامه دیگری که در دستور کار داشتیم، مربوط به مجموعه بریکس است. حدود یک ماه پیش در مجمع وزرای کار بریکس، پیشنهاد تشکیل کمیته تعاونی‌ها ذیل این مجموعه را ارائه کردیم. جزئیات این کمیته نیز تهیه و میان اعضای بریکس توزیع شده و امیدواریم با همکاری بخش تعاون و از طریق ارتباط با اتاق‌های تعاون کشورهای عضو بریکس، بتوانیم تشکیل این کمیته را نهایی کنیم. تلاش می‌کنیم بتوانیم دبیرخانه تعاون بریکس را در ایران تشکیل دهیم تا ارتباط خوبی با تعاونی‌های کشورهای عضو بریکس داشته باشیم.

اساسنامه تعاونی‌ها با اولویت مسکن و کشاورزی، بازنگری می‌شوند

او با اشاره به برنامه اصلاح اساسنامه تعاونی‌ها گفت: برنامه دیگری که اکنون در دستور کار داریم، اصلاح اساسنامه‌های تعاونی‌ها در حوزه‌های مسکن و کشاورزی و در ادامه برای کل بخش‌های تعاون است. در این زمینه از بخش‌های پژوهشی اتاق تعاون، اتاق‌های تعاون و ادارات کل استان‌ها خواسته‌ایم نظرات خود را ارسال کنند. اساسنامه‌ها با اخذ نظرات تمام بخش‌های مرتبط و با همفکری بخش تعاون، بخش‌های خصوصی فعال در این حوزه، استادان و صاحب‌نظران اقتصادی اصلاح خواهد شد تا اساسنامه‌های مناسب‌تر و به‌روزتری تدوین شوند.

معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: اصلاح آیین‌نامه و قانون بخش تعاون نیز در دستور کار قرار دارد و امیدواریم پس از انجام این اقدامات، بتوانیم در گام بعدی فرم‌های یکنواختی برای ایجاد رفتار واحد و تسهیل اداره و فعالیت تعاونی‌ها ایجاد کنیم.

او با تاکید بر ضرورت شکل‌گیری شبکه‌های تعاونی، گفت: پس از فراهم شدن مقدمات، برنامه ما این است که شبکه ارزش افزوده تعاونی را ایجاد کنیم. تعاونی خارج از شبکه، مفهوم واقعی تعاونی را ندارد. شبکه‌های تعاونی ما به معنای کامل، شبکه‌های پیوسته نیستند؛ برخی از آنها بخش‌هایی خالی دارند و برخی نیز اساسا شبکه ندارند. باید شبکه‌هایی را که ناقص هستند تکمیل کنیم و اگر شبکه‌ای وجود ندارد، برای تشکیل آن برنامه‌ریزی کنیم. برای مثال، در یک شهرستان تولیدکنندگان گردو داریم، اما شبکه‌ای نداریم که گردوها را جمع‌آوری کند، کود و مواد مغذی مورد نیاز را به شکل مناسب میان تولیدکنندگان توزیع کند، کار پژوهشی درباره گردوهای آن منطقه انجام دهد و محصول را در آن شهرستان و شهرهای دیگر جمع‌آوری و در نهایت صادر کند. باید شبکه‌های مناسبی را تعریف کنیم و این موضوع در فاز بعدی برنامه‌های ما قرار دارد.

اختصاص ۲.۱ همت تسهیلات به تعاونی‌ها

صرفی با اشاره به تفاهم‌نامه تامین مالی تعاونی‌ها، گفت: هفته گذشته و در اوایل همین هفته، تفاهم‌نامه‌ای به ارزش ۲.۱ همت با بانک رفاه و بانک توسعه تعاون منعقد کردیم که برش استانی آن نیز در حال انجام است. این برش استانی به استان‌ها ابلاغ می‌شود تا بتوانند با توجه به اولویت‌های تعیین‌شده، تسهیلات در نظر گرفته‌شده را به تعاونی‌ها اختصاص دهند.

در زمینه تامین مالی غیرنقدی، از طریق اوراق گام یا از طریق بورس نیز هماهنگی‌هایی انجام شده و بانک آماده همکاری با بخش تعاون در سراسر کشور است. با سازمان بورس نیز در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم بخش تعاون را در بورس به صورت جدی تر فعال کنیم.

معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین از تصویب ضمانت‌نامه‌های اتکایی در صندوق ضمانت تعاون خبر داد و گفت: در مجمع عمومی صندوق ضمانت نیز مصوبه مناسبی داشتیم و ضمانت‌نامه‌های اتکایی را به تصویب رساندیم. پیشنهاد این موضوع از سوی معاونت تعاون مطرح شد. به این معنا که اگر تعاونی‌های بزرگ‌تر که در صندوق ضمانت دارای اعتبار هستند و برای آنها اعتبار در سامانه تعریف می‌شود، تعاونی‌های کوچک‌تر را ضمانت کنند. صندوق ضمانت تعاون نیز بر مبنای ضمانت تعاونی‌های بزرگ‌تر یا اتحادیه‌های تعاونی، تعاونی‌های کوچک‌تر را نزد بانک توسعه تعاون ضمانت کند. در این صورت تعاونی‌های کوچک‌تر بدون نیاز به ضمانت‌هایی مانند ملک، چک یا سفته، به اعتبار تعاونی بزرگ‌تر می‌توانند از بانک توسعه تعاون تسهیلات دریافت کنند.

صرفی این اقدام را در راستای اصل همکاری در بخش تعاون دانست و توضیح داد: این موضوع لازمه اصل ششم تعاون، یعنی اصل همکاری، است. امسال نیز می‌خواهیم هفته تعاون را با محوریت اصل ششم، یعنی همکاری تعاونی‌ها، برگزار کنیم؛ چراکه این اصل در بخش تعاون مغفول مانده است. تعاونی‌ها این رسالت را دارند که با یکدیگر همکاری کنند. تعاونی‌ها برخاسته از تجمع و اجماع مردم هستند و امسال نیز برنامه متفاوتی را برای هفته تعاون پایه‌ریزی کرده‌ایم.

معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: در سال‌های گذشته هفته تعاون در تهران و در قالب یک همایش برگزار می‌شد، اما امسال در چهار پهنه استانی شامل قم، تبریز، تهران و شیراز برگزار می‌شود. در تهران تعاونی‌های حمل‌ونقل و صنعت، در قم تعاونی‌های عمران، در تبریز تعاونی‌های مصرف و در شیراز تعاونی‌های فارس حضور خواهند داشت و تمام تعاونی‌های کشاورزی فارس نیز به این برنامه دعوت می‌شوند. برنامه شیراز اگر یک‌روزه نباشد، بهتر است حداقل دو یا سه روز ادامه یابد تا تعاونی‌ها در این چند روز مسائل و مشکلات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، برنامه‌ها و نیازهایشان را مطرح کنند و تجربیات خود را در اختیار یکدیگر قرار دهند. اگر تعاونی‌ها بتوانند در این برنامه‌ها به قراردادی برسند، تفاهم‌نامه‌هایی تنظیم کنند و دغدغه‌های مشترک خود را مشخص کنند، معاونت تعاون می‌تواند برای رفع آنها، به‌ویژه مسائل کلان، اقدام و عملکرد آنها را تسهیل کند.

تامین مالی غیرنقدی در راه است

صرفی به گلایه‌های بخش تعاون نسبت به عملکرد بانک‌ها اشاره کرد و گفت: بانک، تامین مالی غیرنقدی را نیز در دستور کار قرار داده و با صندوق توسعه ملی نیز چندین جلسه برگزار کرده‌ایم و قول‌های اولیه داده‌اند تا بتوانیم تامین مالی ریالی و ارزی داشته باشیم. در زمینه تامین مالی غیرنقدی، از طریق اوراق گام یا از طریق بورس نیز هماهنگی‌هایی انجام شده و بانک آماده همکاری با بخش تعاون در سراسر کشور است. با سازمان بورس نیز در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم بخش تعاون را در بورس به صورت جدی‌تر فعال کنیم. تفاهم‌نامه‌های متعدد دیگری نیز با بخش‌های مختلف داریم؛ از جمله با سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و بخش‌های مختلف دیگر که امیدواریم بتوانیم از این طریق خدمات بیشتری به بخش تعاون ارائه کنیم.

انتهای پیام

# اقتصادی

آخرین اخبار اقتصادی