یکشنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۵:۵۲
منبع: نمایندگی آذربایجان شرقی
حفاظت از بافت تاریخی تبریز در گرو توجه به زندگی مردم و حقوق مالکان

اعضای شورای اسلامی شهر تاکید کرد

حفاظت از بافت تاریخی تبریز در گرو توجه به زندگی مردم و حقوق مالکان

آذربایجان شرقی (ایسنا) - اعضای شورای اسلامی شهر تبریز در جریان بررسی ضوابط طرح ویژه بافت تاریخی این شهر، ضمن تأکید بر ضرورت حفاظت از هویت و میراث تاریخی تبریز، خواستار توجه هم‌زمان به حقوق مالکان، استمرار سکونت، شرایط اقتصادی و حیات اجتماعی در این محدوده‌ها شدند.

غلامرضا احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز روز یکشنبه ۱۵ شهریور در جلسه شورای شهر، با تأکید بر ضرورت حفاظت از بافت و هویت تاریخی این شهر گفت: حفظ میراث تاریخی تبریز یک ضرورت انکارناپذیر است، اما در کنار آن باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که حقوق شهروندان نیز حفظ شده و مشکلات احتمالی به حداقل برسد.

وی افزود: اجرای طرح‌های مربوط به بافت تاریخی باید ضمن حفاظت از هویت شهر، پاسخگوی نیازهای شهروندان و دارای توجیه اقتصادی نیز باشد.

احمدی، از دستگاه‌های مسئول خواست مستندات قانونی و مراحل طی‌شده در ارتباط با این طرح را برای بررسی دقیق‌تر در اختیار شورای اسلامی شهر قرار دهند و تأکید کرد که نظرات نخبگان، کارشناسان و اعضای شورا نیز باید در فرآیند بررسی طرح مورد توجه قرار گیرد.

حجت‌الاسلام رسول برگی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، هم با تأکید بر اهمیت موضوع بافت تاریخی اظهار کرد: همه دستگاه‌های مرتبط در وضعیت فعلی بافت تاریخی تبریز مسئول هستند و هیچ‌یک از مجموعه‌های میراث فرهنگی، شهرداری و شهرسازی نمی‌توانند خود را از این مسئولیت مبرا بدانند.

وی با انتقاد از عدم حضور برخی مدیران دستگاه‌های مسئول در جلسه، بر ضرورت هماهنگی و حضور فعال مجموعه‌های مرتبط در فرآیند تصمیم‌گیری تأکید کرد و افزود: باید یک جدول تکلیف‌محور تهیه شود تا وضعیت هر محدوده و پلاک، مسئولیت دستگاه‌ها و وظایف هر مجموعه به‌صورت شفاف مشخص باشد.

برگی همچنین بر ضرورت تعیین وضعیت حفاظتی بناها تأکید کرد و گفت: برخی ساختمان‌ها دارای ارزش تاریخی هستند و باید حفظ شوند، اما برای سایر پلاک‌ها نیز باید شناسنامه مشخصی تهیه شود تا مالکان و دستگاه‌های اجرایی بدانند چه اقداماتی در هر بنا امکان‌پذیر است.

وی با بیان اینکه بافت تاریخی باید در کنار حفاظت، قابلیت سکونت و توجیه اقتصادی نیز داشته باشد، افزود: اگر زندگی و فعالیت اقتصادی از بافت تاریخی خارج شود، این محدوده‌ها به‌تدریج متروکه و فرسوده خواهند شد.

احیای بافت تاریخی بدون حضور مردم ممکن نیست

حجت‌الاسلام سیدکاظم زعفرانچی‌لر، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز، نیز با تأکید بر ضرورت نگاه اجتماعی به بافت تاریخی گفت: حفاظت از این محدوده‌ها نباید به‌گونه‌ای باشد که مردم به دلیل ضوابط سخت‌گیرانه و مشکلات اقتصادی، ناچار به ترک محل زندگی خود شوند.

وی افزود: احیای بافت تاریخی صرفاً به معنای حفظ آجر، مصالح و ساختمان‌های قدیمی نیست، بلکه باید سکونت، زندگی، تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی مردم نیز در این محدوده‌ها مورد توجه قرار گیرد.

زعفرانچی‌لر با اشاره به وضعیت بازار تاریخی تبریز اظهار کرد: بازار تبریز تنها مجموعه‌ای از ساختمان‌ها و حجره‌های تاریخی نیست، بلکه یک مجموعه زنده اجتماعی و اقتصادی محسوب می‌شود و حضور مردم و فعالیت‌های اجتماعی، بخش مهمی از هویت آن را تشکیل می‌دهد.

وی با طرح این پرسش که آیا تمام پلاک‌های واقع در یک محدوده تاریخی از ارزش یکسانی برخوردارند، گفت: ممکن است تنها بخشی از یک محله دارای ارزش تاریخی ویژه باشد، بنابراین نمی‌توان بدون تفکیک ارزش بناها، ضوابط یکسانی را برای تمام مالکان اعمال کرد.

این عضو شورا همچنین بر ضرورت توجه به حقوق مالکان تأکید کرد و افزود: باید مشخص شود هزینه حفاظت از بافت تاریخی بر عهده چه کسی است؛ چراکه جامعه از منافع میراث فرهنگی و گردشگری بهره‌مند می‌شود، اما در بسیاری از موارد هزینه‌های حفاظت بر دوش مالکان قرار می‌گیرد.

ضوابط باید با شرایط اجتماعی و اقتصادی شهر هماهنگ باشد

اسماعیل چمنی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، نیز با تأکید بر ضرورت هماهنگی میان شهرداری، راه و شهرسازی و میراث فرهنگی گفت: اختلاف و ناهماهنگی میان دستگاه‌های مسئول می‌تواند روند حفاظت و توسعه بافت تاریخی را با مشکل مواجه کند.

وی با اشاره به وضعیت برخی محلات تاریخی تبریز اظهار کرد: بخش‌هایی از بافت مرکزی شهر که در گذشته پررونق و پرتردد بودند، امروز با کاهش جمعیت و متروکه شدن مواجه هستند.

چمنی یکی از عوامل مؤثر در این شرایط را نبود توجیه اقتصادی و سخت‌گیری در برخی ضوابط دانست و افزود: زمانی که مالک یا سرمایه‌گذار امکان بازسازی و فعالیت اقتصادی منطقی در یک محدوده را نداشته باشد، طبیعی است که انگیزه‌ای برای حضور و سرمایه‌گذاری در آن منطقه نخواهد داشت.

وی همچنین بر لزوم کاهش بروکراسی‌های اداری و تعیین تکلیف سریع‌تر استعلام‌های مربوط به میراث فرهنگی تأکید کرد و گفت: باید فرآیندها به‌گونه‌ای اصلاح شوند که در کنار رعایت ضوابط حفاظتی، پرونده‌های مردم و سرمایه‌گذاران نیز برای مدت طولانی بلاتکلیف نمانند.

عضو شورای شهر تبریز بازار تاریخی این شهر را یکی از مهم‌ترین مراکز اقتصادی و اجتماعی تبریز دانست و افزود: حفاظت از بازار نباید صرفاً با نگاه کالبدی انجام شود، بلکه باید شرایط فعالیت اقتصادی و زندگی مردم وابسته به این مجموعه نیز مورد توجه قرار گیرد.

ضرورت تعیین جایگاه شورای شهر در فرآیند تصمیم‌گیری

احد صادقی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، نیز در این جلسه خواستار مشخص شدن جایگاه شورا در روند تصمیم‌گیری درباره ضوابط طرح ویژه بافت تاریخی شد و اظهار کرد: باید مشخص شود شورای اسلامی شهر در این فرآیند چه نقشی دارد و جایگاه آن در تصمیم‌گیری‌های مربوط به طرح‌های شهری چگونه تعریف شده است.

وی با اشاره به محدودیت‌های توسعه‌ای تبریز، خواستار استفاده مناسب‌تر از ظرفیت زمین‌های در اختیار دستگاه‌های دولتی شد و گفت: تبریز به دلیل شرایط جغرافیایی و محدودیت‌های طبیعی با محدودیت‌هایی برای توسعه مواجه است و باید از ظرفیت‌های موجود با نگاه دقیق‌تری استفاده شود.

داوود امیرحقیان، نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر تبریز، نیز بر ضرورت بررسی طرح جامع و تفصیلی شهر در صحن شورای شهر تأکید کرد و گفت: دیدگاه‌ها و نظرات اعضای شورا باید در فرآیند بررسی این طرح‌ها مورد توجه قرار گیرد تا در آینده با مشکلات جدید مواجه نشویم.

علیرضا نوای باغبان، عضو شورای اسلامی شهر تبریز نیز با اشاره به سرعت تحولات اجتماعی در شهرها اظهار کرد: نمی‌توان تنها بر اساس ضوابط ثابت تصمیم‌گیری کرد، زیرا تحولات اجتماعی با سرعت بالایی در حال تغییر هستند و مقررات شهری نیز باید با واقعیت‌های روز جامعه هماهنگ باشند.

روح‌الله رشیدی، عضو شورای اسلامی شهر تبریز، نیز بر اهمیت مطالعات اجتماعی در تهیه و بازنگری طرح‌های توسعه شهری تأکید کرد و گفت: تصمیمات مربوط به شهر باید بر اساس شناخت واقعی از شرایط اجتماعی و اقتصادی شهر و محلات اتخاذ شوند.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی برخی ساکنان قدیمی بافت تاریخی تبریز افزود: نمی‌توان در سیاست‌گذاری‌های مربوط به حفاظت از این محدوده‌ها، نسبت به وضعیت معیشتی و مشکلات اقتصادی ساکنان بی‌توجه بود.

روح‌الله دهقان‌نژاد، دبیر شورای اسلامی شهر تبریز، نیز با اشاره به جایگاه قانونی شورا در بررسی طرح‌های توسعه شهری اظهار کرد: شورای اسلامی شهر براساس قانون دارای وظایف و اختیارات مشخصی در حوزه بررسی و نظارت بر طرح‌ها و مصوبات شهری است و باید این جایگاه قانونی در تمامی فرآیندهای تصمیم‌گیری مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: طرح‌ها و مصوبات مرتبط با مدیریت و توسعه شهری باید مراحل قانونی خود را طی کرده و نظرات شورای اسلامی شهر نیز در فرآیند بررسی آن‌ها لحاظ شود.

به گزارش ایسنا، بررسی ضوابط طرح ویژه بافت تاریخی تبریز در حالی همچنان در دستور کار شورای اسلامی شهر قرار دارد که اعضای شورا بر ضرورت ایجاد تعادل میان حفاظت از ارزش‌های تاریخی، حقوق مالکان، حفظ جمعیت ساکن، رونق اقتصادی و تداوم حیات اجتماعی در بافت‌های تاریخی این شهر تأکید دارند.

انتهای پیام 

آخرین اخبار استان‌ها