دوشنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۰:۴۱
تفاوت پزشکیان با جناح اصلاح‌طلب از نگاه صفار هرندی

تفاوت پزشکیان با جناح اصلاح‌طلب از نگاه صفار هرندی

یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: آقای پزشکیان یک تفاوتی با جناح اصلاح‌طلب دارد و آن این است که اظهار می‌کند ساختارها را نمی‌شکند.

به گزارش ایسنا محمدحسین صفارهرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، امروز ( دوشنبه ۱۶ شهریور) در نشست علمی «الزامات حکمرانی در دوره پساجنگ» بیان کرد: من معتقدم هستم که اولین دستاورد جنگ‌های ۱۲ روزه و ۴۰ روزه اخیر، ترمیم سرمایه اجتماعی نظام است که به شدت آسیب دیده بود. اگر می‌گوییم سرمایه اجتماعی نظام آسیب دیده بود، به ذات آسیب زا نیست. این‌طور نیست که هر روز کوچک‌تر شود بلکه این اتفاق به واسطه آمد و شد دولت‌ها و نحوه مواجهه با مردم موثر واقع شده است.

وی در ادامه اظهار کرد: بعد از وقوع جنگ، به واسطه چند هفته بعد از جنگ، شاهد ترمیم جهشی سرمایه اجتماعی بودیم. اگر سرمایه اجتماعی را در قالب اعتماد عمومی، امید به آینده و حس مشارکت جویی برای اداره کشور ارزیابی کنیم، به صورت مشهود شاهد ارتقای آن هستیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: مردم می‌بینند مسئولان پای حل مشکلات مردم ایستاده‌اند. البته دائمی هم نیست. بعد از جنگ ۱۲ روزه که امید زیادی ایجاد شد، به واسطه بعضی کم کاری‌ها و اشتباهات ما و مهم تر از همه تدارک دشمنی که سنجیده و آگاهانه به سراغ ما می آید آسیب می بیند. در کودتا یا شبه کودتای ۱۸ و ۱۹ دی می‌بینیم که دشمن چقدر حساب شده وارد شد. فکر می‌کردند یک ضربه نظامی ما را از پا درآورده و یک آشوب داخلی راه می‌افتد. این ابتدا ایده اسرائیل بود و آمریکا را متقاعد کرد اما جواب نداد. این دفعه ایده آمریکایی‌ها پیش رفت که اول محیط داخلی آشوب راه انداخته و بعد عملیات نظامی راه انداختند.

وی در ادامه گفت: سرمایه اجتماعی ترمیم شده به شدت آسیب پذیر شد. تردیدی نیست که باتوجه به اظهارات خودشان حتی به نیروی آشوبگر وعده داده بودند از فلان جا به شما امکانات تسلیحاتی می رسانیم.

صفار هرندی با تأکید بر اینکه مردم باید حس کنند که نظام در یک مسیری برای حل مشکلات آنان قرار گرفته است افزود: باید آیین حکمرانی در موضوعات مختلف مورد توجه قرار گیرد. ما باید درصدد ترمیم آیین حکمرانی کشور باشیم. با حفظ اصول می توانیم تاکتیک های خود را تغییر دهیم. از چند سال پیش، یک تغییر نگرشی در نحوه حکمرانی در مسئولان و مقامات  آغاز شده بود. کسانی معتقد بودند دست به هیچ جایی نباید زد. یک کسانی هم تا اسم ترمیم می آید به سراغ انقلاب می روند.

وی افزود: آنهایی که معتقد بودند از اساس باید نظام را عوض کرد به جای تغییر آیین حکمرانی، نظام را دارای مولفه اصلاح نمی بینند. این جریان خارج از محاسبه ما هستند. این جریان با حل مسائل داخلی بدون نسبت هستند. اما افرادی که قبول دارند که در چارچوب سیستم جمهوری اسلامی و با مشخصات قانون اساسی باید تغییرات و ترمیمی صورت بگیرد درست است.

صفارهرندی با بیان اینکه از زمره کسانی که خیرخواهانه در جمع اصلاح طلبان ورود به این بحث داشتند و به دوستان خود تذکر دادند که مدت هاست ورود شما در مباحث از جنس ساختارشکنی است، دسته هم تیپ آقای جلایی پور هستند گفت: این تیپ اقلیت تاثیر گذار است. این تغییر نگرش را در مسئولان و در جاهای مختلف مشاهده می کنیم. حتی تاثیر بازنگری در رفتارهای سطوح عالی نظام و حتی در سطح رهبری را به نوعی می توانیم مشاهده کنیم تا رضایتمندی مردم را کسب کند.

وی افزود: به عنوان مثال کسانی که می خواستند در حسینیه محضر رهبر شهید مشرف شوند، خانم ها مقید به استفاده از چادر بودند اما از یک زمانی گفته شد دیگر الزام به استفاده از چادر نیست. از یک زمانی پای مانتو و روسری به بیت باز شد. این یک تدبیر بود. این شروع شد. تا دو سال پیش در حسینیه حضرت امام که محل دیدارها آقا بود کسی دست نمی زد اما در این اواخر وسط سخنرانی آقا، مردم کف می زدند. آقا هم بدش نمی آمد.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: این مسائل کوچک است اما وقتی به ابعاد آن نگاه می کنیم حکایت از ضرورت یک تحول و تغییر مثبت است. آقای شهید نیز بر تحول تأکید داشتند.  من معتقد هستم که آغاز اگرچه کند اما خجسته‌ای در سمت این تغییر و تحول داشتیم. اما مهم ترین اتفاقی که بعد از جنگی که منجر به شهادت رهبر عزیز ما شد، رخ داد این است که مردم برانگیخته شدند. به قول آقا مردم مبعوث شدند.

وی در ادامه گفت: این بعثت جلوه های مختلفی داشت که مهم ترین آن حضور مردم در میادین است که هر شب برای پشتیبانی از نظام به صحنه می آیند. مهم ترین دستاورد پساجنگ همین است. اگر پشتیبانی مردم فقط به عنوان حرکت نمادین دیده شود، درست نیست. رهبری شهید گفتند مردم مبعوث شده و کار را تمام خواهند کرد. یعنی باید آیین نویی در حکمرانی کشور حاکم شود.

وی در ادامه بیان کرد: بعضی ها این برداشت را کردند که مردم بریزند و مسئولان را بزنند کنار. این کودکانه ترین برداشت است. کسانی که می گویند شما که می خواهید تا ابد بجنگید بروید از مردم بپرسید، خودشان می دانند مردم از شما فاصله گرفتند. یا کسانی که گمان می کنند در قاموس ما فقط یک حرکت خطی است و صرفا حمله می کنیم، درست نیست. اینجور نیست که مدام حمله کنیم و بگوییم هرگونه مذاکره ای باطل است.

صفارهرندی با بیان اینکه باید بعثت را تعریف کنیم افزود: ما با شرایط جدیدی مواجه هستیم که باید از حضور مردم استفاده حداکثری شود. بعضی ها معتقدند آینده حکمرانی در جهان به این سمت می رود که قدرت دولت ها هر روز کاسته می شود و قدرت غیر دولتی ظاهر می شود. سهم دولت ها در بسیاری از مسائل کاسته شده است.

وی در ادامه گفت: هر دولت، مدیر اصلی کار است. باید نظم را برقرار کند. آیا عاقلانه نیست برای روزی که سهم جریان های دولتی افزایش می یابد از الان تدبیر کنیم. ببینیم چگونه می توان آینده را ترسیم کرد که منویات قانون اساسی و موسسان حکومت پیش برود. حضرت امام وقتی یک ناهنجاری را می دید، خودش علیه آن شورش می کرد. این مهم است که برای بعث مردم تدبیر و طراحی داشته باشیم.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بیان اینکه باید بعثت مردم در ابعاد مختلف مورد توجه قرار گیرد گفت: ما از وضعیت فرهنگی جامعه ناراضی هستیم. امروز عامه مردم از برخی ناهنجاری ها ناراحت هستند. صرفا در قالب حجاب نیست. اگر در رفتارهای مردم و زیست روزمره مردم جلوه های ناپسندی مثل دروغ گویی و شکستن عهد ظاهر می شود، این ها آسیب فرهنگی است.

وی در ادامه گفت: آقای شهید ما در سفر خراسان شمالی بالغ بر ۲۰ مورد را برشمردند که در عرصه فرهنگ عمومی گفتند باید تغییر کنند. این نقد به ما وارد است که برای فرهنگ عمومی چه کار کردیم. بخش فرهنگ عمومی بخش مورد غفلت ما است. اینکه جامعه به کدام سمت می رود و رفتار مردم چگونه شده است مهم است.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه دولت قول داده که محله ها را فعال کند افزود: اگر این حکمرانی سنجیده پیش برود خیلی مهم است برخی حکمرانی محله محور را فقط در حوزه امنیت می بینند. اما این فقط بخشی از کار است. همان طور که رئیس جمهور تاکید کردند، کانون و محور محله، مسجد هست. حل مسائل مختلف اجتماعی و فرهنگی ما با این‌نگرش کانونی پیش می رود.

وی با تأکید بر اینکه ما باید جامعه ای درست کنیم که مردم جلوه ای از بهشت را در آن ببیند گفت: بعثت سیاسی یعنی ما این مضحکه ای که همواره در آستانه انتخابات داریم که یک کسانی بالا آمده و کسانی کنار می روند را کنار بگذاریم. این نوع سیاست ورزی باید تغییر کند. من هیج گاه حزبی نبودم اما معتقدم برای نظام یافتن سیاست ورزی در کشور باید چیزی شبیه حزب را ترویج کنیم و از این احزاب بی تابلویی که بلای جان جامعه هستند، افرادی که یک شب از زیر بوته در می آیند، عبور کنیم.

صفارهرندی در ادامه گفت: در کشورهای پیشرفته غربی کم تر می شنوید که با مفاسد کلان اقتصادی روبه رو باشند. بخاطر اینکه در حزب جلوی آن گرفته می شود. اگر فردی به منصب بالا برسد آبروی تشکیلات می رود. ما آدم ها را بزرگ می کنیم و درجایی می نشینیم بعد عزا می گیریم با او چه کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه ما زیاد حرف از خصوصی سازی زدیم اما فقط شکلک آن را درآوردیم گفت: سرمایه ایرانیان خارج از کشور رقم بالایی است. بسیاری از این افراد این آمادگی را دارند که این سرمایه را به محیط اقتصادی بکر بیاورند باید حکمرانی خود را در این زمینه ترمیم کنیم.

صفارهرندی با بیان اینکه شورای نگهبان به درستی می گوید که نظارت من باید استصوابی باشد گفت: باید برای  آیین حکمرانی در این حوزه فکر کرد. اگر ما یک قانونی داشته باشیم فردی که ساختارشکنی می کند حق ورود به مناصب حکومتی ندارد، کار شورای نگهبان آسان تر می شود. آقای پزشکیان یک تفاوتی با جناح اصلاح طلب دارد و آن این است که اظهار می کند ساختارها را نمی شکند. شاید در عمل اطرافیان موانعی ایجاد کنند.

وی در ادامه گفت: بخش مهم در آیین حکمرانی در موضوعات مهم کشور است. از جمله موضوع آب. ما نیازمند مدیریت در حوزه آب هستیم. سیاست اقتصاد دریامحور باید با جدیت دنبال شود. ما ۴۰ سال است که در مورد فعال کردن حوزه مکران حرف می زنیم اما کاری صورت نگرفته است. آیین حکمرانی ما در این مقولات ضعیف است و باید تقویت شود.

صفار هرندی افزود: ما در حوزه انرژی خطای بزرگی داشتیم. چرا مدام به مردم می گوییم باید مصرف بنزین را کم کنند. چرا ما خودرو با کیفیت تولید نمی کنیم. چرا مدام به مردم فشار می آوریم. البته باید مردم را تشویق کنیم که از حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

انتهای پیام

# سیاسی

آخرین اخبار سیاسی