یکشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۰:۲۶

پزشکیان: اگر دنبال سلاح هسته‌ای بودیم عضو «ان‌پی‌تی» نمی‌شدیم

رئیس جمهور با اشاره به اینکه، ایران از نظر ژئوپلیتیکی در جایگاهی قرار گرفته است که از نظر حمل‌ونقل عمومی و ارتباطات منطقه‌ای می‌تواند چهارراهی باشد که جنوب را به شمال و شرق را به غرب پیوند دهد، اظهار داشت: آمادگی کامل داریم که این مسیر را دوباره زنده کنیم و دست‌به‌دست هم دهیم. طبیعتاً این امر باعث خواهد شد تجربه‌ها، مهارت‌ها و فرهنگ‌ها روابطی بسیار بهتر با یکدیگر داشته باشند.

به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان در حاشیه حضور در اجلاس سران کشورهای عضو بریکس با شبکه خبری ایندیا تودی هند مصاحبه کرد. رئیس جمهور با تأکید بر پیوند تاریخی و فرهنگی ایران و هند، از بهبود روزافزون روابط با نخست‌وزیر هند و اهمیت چابهار به‌عنوان چهارراه ترانزیتی منطقه سخن گفت و بریکس را سازوکاری برای مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا و تحریم‌های یک‌طرفه معرفی کرد و خواستار همکاری مستقل کشورهای عضو در تجارت، سرمایه‌گذاری و امنیت منطقه‌ای شد.

دکتر پزشکیان در ادامه روابط ایران با همسایگان از جمله امارات، عربستان، پاکستان، قطر، روسیه و چین را دوستانه توصیف کرد و مشکل اصلی را پایگاه‌های آمریکا در منطقه دانست و خاطرنشان کرد: ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده و تنها در برابر تجاوز آمریکا و اسرائیل از خود دفاع کرده است.

همچنین رئیس جمهور با رد ادعای ساخت سلاح هسته‌ای، بر پایبندی ایران به ان‌پی‌تی و آمادگی برای گفتگو در چارچوب قوانین بین‌المللی تأکید کرد و ترور رهبران، دانشمندان و حمله به زیرساخت‌ها را جنایت خواند و تصریح کرد: ایران به دنبال جنگ نیست، اما با تحریم، بستن راه‌های دارو و غذا و فشار بر مردم تسلیم نخواهد شد و تنها راه، توقف تجاوز و یک‌جانبه‌گرایی آمریکاست.

مشروح گفت‌وگوی دکتر پزشکیان با خبرنگار شبکه خبری ایندیا تودی هند به شرح زیر است؛

خبرنگار- اجازه دهید گفت‌وگو را با دیدار دوجانبه شما با نخست‌وزیر نارندرا مودی آغاز کنیم. یکی از تصاویر نمادین این دیدار، تصویری است که نخست‌وزیر دست شما را گرفته و شما را در گالری همراهی می‌کند. از سوی دیگر، گفت‌وگویی 45 دقیقه‌ای میان شما انجام شد. برای ما توضیح دهید که واقعاً چه گذشت و محور اصلی این گفت‌وگو چه بود؟

ارتباط ما با نخست‌وزیر محترم هندوستان، از زمانی که مسئولیت‌پذیرفته‌ام، روزبه‌روز بهتر شده است. حقیقت آن است که به سبب پیوند عمیق فرهنگی دیرینه‌ای که میان ما وجود دارد، کشور هندوستان و ایران پیوندی فرهنگی و تاریخی به درازای چندین هزار سال دارند؛ پیوندی که با گذشت زمان از میان نمی‌رود. طبیعتاً می‌کوشیم این ارتباطات را روزبه‌روز بهتر کنیم و پایه‌های آن فرهنگ عمیق را دوباره بنایی تازه ایجاد کنیم و به یکدیگر کمک کنیم تا در برابر تمامیت‌خواهی‌ای که در جهان شکل می‌گیرد، با قدرت در منطقه به هم یاری رسانیم.

خبرنگار- بسیار خوب، نکته بسیار مهمی را مطرح کردید. اما درباره کشوری صحبت می‌کنیم که اکنون درگیر جنگ است و هند نیز منافع راهبردی مهمی در ایران دارد که بندر چابهار یکی از مهم‌ترین آنهاست. با توجه به جنگ، درگیری‌ها و حملاتی که در چابهار شاهد هستیم، چابهار را تا چه اندازه برای هند قابل اتکا و همچنان دارای ظرفیت و اهمیت می‌دانید؟

جنگ را ما آغاز نکرده‌ایم بلکه آمریکا و اسراییل جنایت‌کار آغاز کرده‌اند. بر مبنای قانون بین‌المللی یا اصول انسانی اگر بخواهیم نگاه کنیم، آنان بی‌هیچ چارچوبی به کشورمان حمله کردند، رهبر ما را شهید کردند، فرماندهان را شهید کردند، کودکان بی‌گناه را در مدرسه در یک روز همه را شهید کردند، دانشمندان را ترور کردند و زیرساخت‌های را از میان بردند. متأسفانه این رفتار با قوانین بین‌المللی و بشری سازگاری ندارد. در نتیجه، در برابر این روند، ما تنها از خود دفاع کرده‌ایم.

در رابطه با چابهار و ارتباطی که می‌توانیم با هندوستان داشته باشیم، ایران از نظر ژئوپلیتیکی در جایگاهی قرار گرفته است که از نظر حمل‌ونقل عمومی و ارتباطات منطقه‌ای می‌تواند چهارراهی باشد که جنوب را به شمال و شرق را به غرب پیوند دهد؛ آسان‌ترین، اقتصادی‌ترین و راحت‌ترین مسیری که می‌تواند برای کشورهای منطقه در ایجاد ارتباطات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، علمی و اجتماعی کمک‌کننده باشد. از دیرباز نیز چنین بوده‌ایم؛ ایران مسیری در راه ابریشم بوده است و ارتباط فرهنگ‌ها از همین مسیرها شکل می‌گرفته است. این می‌تواند دوباره زنده شود. آمادگی کامل داریم که این مسیر را دوباره زنده کنیم و دست‌به‌دست هم دهیم. طبیعتاً این امر باعث خواهد شد تجربه‌ها، مهارت‌ها و فرهنگ‌ها روابطی بسیار بهتر با یکدیگر داشته باشند.

خبرنگار- آقای رئیس‌جمهور، آیا موضوع سرمایه‌گذاری‌های هند در بندر چابهار نیز در جریان گفت‌وگوهای شما با نخست‌وزیر مطرح شد؟

با مذاکراتی که با یکدیگر داشته‌ایم، در مجموعهٔ همهٔ این روش‌ها و جهت‌گیری‌های مختلف، گفتگو کرده‌ایم. دوستان می‌توانند در آنجا سرمایه‌گذاری کنند؛ فعلاً سرمایه‌گذاری‌هایی دارند و انجام می‌دهند. می‌توانند بیایند و مشارکتی کار کنند، یا می‌توانیم مشارکتی دوجانبه با یکدیگر داشته باشیم تا بتوانیم در رابطه با مسایل مختلف به صورت شراکتی تعامل کنیم. این چیزی است که آماده‌ایم در تمام موضوعات موجود با یکدیگر عمل کنیم.

خبرنگار- آقای رئیس‌جمهور، شما همچنین در مجمع اقتصادی و تجاری سخنرانی کردید. ایران تا چه اندازه برای سرمایه‌گذاران جذاب و قابل اتکا است؟ در شرایطی که با تحریم‌ها مواجه هستید، البته نه تحریم‌های بین‌المللی، بلکه تحریم‌های آمریکا و تحریم‌های یک‌جانبه یک کشور که از نظر حقوقی نباید مورد تبعیت سایر کشورها قرار گیرند، اما به هر حال این تحریم‌ها وجود دارند؛ در چنین شرایطی، شرکت‌ها و فعالان اقتصادی هند چگونه می‌توانند در ایران فعالیت کنند یا با ایران همکاری داشته باشند؟

هدف بریکس برای این است که، روندی را که آمریکا آغاز کرده و هر کشوری را که بخواهد تحریم می‌کند، شکل گرفته است و به تمامیت خواهی پایان دهد. در بریکس قرار است نوع معاملات، تجارت و همکاری ما مستقل از آن باشد که یک کشور بتواند هر کشوری را بخواهد تحریم کند؛ با یکدیگر بتوانیم تعامل کنیم. اینجا جمع شده‌ایم تا بر اساس آن به یکدیگر کمک کنیم، راه پیدا کنیم و از هم پشتیبانی کنیم تا بتوانیم در برابر این تمامیت‌خواهی و یک‌جانبه‌گرایی بایستیم. این هدف اجلاسی است که ما اینجا با کشورهای بزرگ جهان مانند: چین، روسیه و هند نشسته‌ایم تا این راه را پیدا کنیم، آمریکا را از یک‌جانبه‌گرایی بیرون بکشیم و بتوانیم با یکدیگر تعامل کنیم. این رسالت و مسئولیت اجلاس بریکس است.

خبرنگار- اما موفقیت بریکس زمانی نیز محقق خواهد شد که یک بیانیه مشترک صادر شود و به نظر می‌رسد اختلافات میان امارات متحده عربی و ایران به مانعی جدی در مسیر دستیابی به چنین بیانیه مشترکی تبدیل شده است.

ما با امارات مشکلی نداریم. با هیچ‌یک از کشورهای منطقه مشکل نداریم. با پایگاه‌هایی که آمریکا در این کشورها دارد و از همان پایگاه‌ها به کشور ما تجاوز می‌کند، مشکل داریم. امارات یا دیگر کشورهای منطقه همه برادران ما هستند. یک عمر با هم زندگی کرده‌ایم، یک عمر با هم تجارت کرده‌ایم و یک عمر به هم کمک کرده‌ایم. این آمریکاست که در آنجا پایگاه ایجاد کرده است و از آن پایگاه کودکان ما را شهید می‌کند، زیرساخت‌های ما را می‌زند و رهبران، دانشمندان و مردمان ما را بمباران می‌کند. در حقیقت مشکل این است که نباید دوست و همسایه اجازه دهند دشمنان از خاک آنان به کشور دیگری حمله کنند.

ما اکنون با کشور امارات ارتباط خوبی داریم و می‌توانیم آن را توسعه دهیم و با بقیه کشورها نیز چنین است. دل‌مان می‌خواهد با همه آنان ارتباطات صمیمی داشته باشیم، ولی آمریکاست که نمی‌خواهد این اتفاق بیفتد. به همین دلیل نمی‌خواهد این اتفاق رخ دهد؛ آمریکا نفت، معادن و ذخایر معدنی منطقه را می‌برد و در برابر آن، اسلحه، موشک و هواپیما به کشورها می‌دهند تا ما را از یکدیگر بترسانند یا ما را به جان هم بیندازند تا با هم دعوا کنیم. هم سرمایه این منطقه را می‌برند و هم امنیت و صلح را در منطقه تخریب می‌کنند.ما خودمان می‌توانیم با کشورهای همسایه دست‌به‌دست هم دهیم و صلح و امنیت را در منطقه پیاده کنیم، به مردم خود کمک کنیم و توسعهٔ اقتصاد و فرهنگ را دوباره شکوفا کنیم.

خبرنگار- بسیار خوب. ارزیابی صادقانه شما از وضعیت ایران پس از شش ماه رویارویی چیست؟ آیا ایران امروز از نظر نظامی، اقتصادی و راهبردی ضعیف‌تر شده یا قدرتمندتر؟

در رابطه با بریکس مسئلهٔ تلاش برای این روندی که اکنون وجود دارد، روزبه‌روز بهترمی‌شود. به نظر من ما می‌توانیم با یکدیگر در تمام این مسایل موجود همراهی کنیم. بانک جدید بریکس که شکل گرفته است، برای این است که بتواند به کشورهای عضو در «سرمایه‌گذاری‌های مشترک» و «پشتیبانی از سرمایه‌گذارانی که با یکدیگر کار می‌کنند»، پشتیبانی و کمک کند و توسعه را در آنجا شکل دهد. طبیعتاً این امر به ملاحظاتی بازمی‌گردد که خود کشورها اکنون در ارتباط با آمریکا دارند. آمریکا با روندی که تا کنون آمده، تمام کشورهای منطقه را از نظر اقتصادی به خود وابسته کرده است. این تلاش به تدریج شکل می‌گیرد که این وابستگی به اقتصاد آمریکا یا دلار آمریکا به مرور بهتر شود و زمان خواهد برد تا به نقطه مطلوبی برسیم، ولی تمام تلاش این کشورها بر این است که ما بتوانیم به جایی برسیم که یک‌جانبه‌گرایی را حذف کنیم و در حقیقت تک‌قطبی نباشد و بتوانیم با یکدیگر راحت تعامل کنیم و هر کشوری مستقل از وابستگی کار خود را انجام دهد.

# سیاسی

آخرین اخبار سیاسی