یکشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۳:۴۷
پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

خراسان رضوی (ایسنا) - رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با تاکید بر ضرورت توسعه زیرساخت‌های فناوری در استان گفت: در صورت واگذاری زمین در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد، امکان ایجاد شهر علم و فناوری در این مجموعه فراهم می‌شود و پارک علم و فناوری پیگیری اجرای این طرح را در دستور کار قرار خواهد داد.

جواد صفایی  امروز یکشنبه (۲۹ شهریور)، در سومین جلسه استاندار خراسان رضوی با مسئولان پارک علم و فناوری اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین نیازهای پارک علم و فناوری، تامین فضای مستقل برای استقرار شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان است. در حال حاضر حدود ۱۰۰ شرکت در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ۷۰ شرکت در حوزه صنایع خلاق در پارک فعال هستند که برخی از آن‌ها از مجموعه‌های شناخته‌شده در سطح کشور به شمار می‌روند.

وی همچنین از پیگیری برای ایجاد برج علم و فناوری در مشهد خبر داد و افزود: در چارچوب تفاهم‌نامه وزارت علوم و صندوق نوآوری و شکوفایی برای ایجاد ۱۰ برج علم و فناوری در کشور، امکان جذب حداقل یک برج برای مشهد فراهم شده است؛ مشروط بر اینکه زمینی به مساحت حدود چهار تا پنج هزار مترمربع در موقعیتی مناسب برای اجرای این طرح اختصاص یابد.

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: با تامین این زمین، امکان جذب حدود یک همت سرمایه ملی و مشارکت شرکت‌های فناور استان در اجرای این پروژه فراهم خواهد شد.

صفایی با اشاره به ظرفیت قانون جهش تولید دانش‌بنیان برای استفاده از اعتبار مالیاتی در حوزه تحقیق و توسعه و سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: سهم خراسان رضوی از ظرفیت‌های ملی این قانون هنوز متناسب با ظرفیت‌های موجود استان نیست و لازم است صنایع بزرگ استان، اعتبار مالیاتی خود را برای توسعه فناوری و سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان داخل استان اختصاص دهند.

وی افزود: رایزنی‌هایی با مجموعه‌هایی از جمله فولاد سنگان، فولاد خراسان و قند نیشابور برای استفاده از این ظرفیت آغاز شده است و حمایت مدیریت استان می‌تواند زمینه به‌کارگیری منابع مالیاتی صنایع بزرگ در مسیر توسعه فناوری در داخل استان را فراهم کند.

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی همچنین با اشاره به مشکلات ناشی از قطعی برق، انرژی و ارتباطات برای شرکت‌های فناور خاطرنشان کرد: پیشنهاد می‌شود پارک‌های علم و فناوری به‌عنوان مناطق امن انرژی و ارتباطات در نظر گرفته شوند تا در شرایط خاص، فعالیت شرکت‌های فناور و صنایع راهبردی با اختلال مواجه نشود.

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

توسعه زیرساخت‌های تجهیزات پزشکی خراسان رضوی با ایجاد پردیس تخصصی

در ادامه حمیدرضا رحیمی -رئیس پارک علم و فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد- با اشاره به ظرفیت‌های خراسان رضوی در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی اظهار کرد: حدود ۱۷ شرکت در حوزه تجهیزات پزشکی در استان فعال هستند و زیرساخت‌هایی از جمله پارک علم و فناوری سلامت و صندوق پژوهش و فناوری سامن نیز برای توسعه محصولات سلامت‌محور شکل گرفته است. ایجاد پردیس تخصصی تجهیزات و ملزومات پزشکی با مشارکت پارک علم و فناوری سلامت می‌تواند به توسعه زیرساخت‌های این حوزه و تقویت تولید محصولات سلامت‌محور در استان کمک کند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های پیمان اوراسیا، خواستار پیگیری پیوستن ایران به ماده ۱۰۰ این معاهده در حوزه تجهیزات پزشکی شد و افزود: با تحقق این موضوع، ثبت یک تجهیز پزشکی در یکی از کشورهای عضو می‌تواند زمینه تسهیل ثبت آن در سایر کشورهای عضو را فراهم کند و ظرفیت قابل توجهی برای توسعه صادرات تجهیزات پزشکی و ارزآوری کشور ایجاد شود.

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

ظرفیت اعتبار مالیاتی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در خراسان رضوی فعال شود

 مهدی فیضی -رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی-  نیز با اشاره به ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و حل مسائل بخش تولید اظهار کرد: استفاده از اعتبار مالیاتی برای حل مسائل شرکت‌ها و حمایت از دانشجویان و نخبگان، ظرفیتی است که تاکنون در تعداد محدودی از استان‌ها فعال شده و خراسان رضوی می‌تواند با راه‌اندازی این سازوکار، در زمره نخستین استان‌های کشور قرار گیرد.

وی ادامه داد: بر اساس ظرفیت‌های این قانون، صنایع می‌توانند مسائل و نیازهای خود را از محل اعتبار مالیاتی‌شان پیگیری کرده و با استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان، برای رفع این مسائل اقدام کنند. این سازوکار تاکنون به‌صورت عملی تنها در استان اصفهان اجرا شده است و راه‌اندازی آن در خراسان رضوی می‌تواند بخشی از فشار مالی وارد بر شرکت‌ها را کاهش داده و زمینه استفاده از ظرفیت‌های علمی و فناورانه برای حل مسائل تولید را فراهم کند.

رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی همچنین با اشاره به طرح «شتاب» بنیاد ملی نخبگان گفت: در این طرح، زمانی که یک شرکت برای حل مسائل کشور وارد عمل می‌شود، امکان حمایت مالی از آن برای اجرای طرح وجود دارد. سقف این حمایت در دوره گذشته ۵۰۰ میلیون تومان بود که با هماهنگی معاونت علمی ریاست جمهوری، این رقم تا ۶ برابر افزایش یافت و به سه میلیارد تومان رسید.

فیضی ادامه داد: در دوره جدید، علاوه بر یک سهمیه قطعی به ارزش سه میلیارد تومان برای استان، سه سهمیه دیگر نیز به‌صورت موردی قابل پیگیری است و در مجموع ظرفیت مناسبی برای حمایت از طرح‌های مسئله‌محور وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: اطلاعات مربوط به شیوه‌نامه و آیین‌نامه طرح شتاب در سامانه سینا بنیاد ملی نخبگان قرار دارد و شرکت‌ها و مجموعه‌های متقاضی می‌توانند با بررسی این ضوابط، طرح‌های مرتبط با مسائل کشور و استان را برای بهره‌گیری از این ظرفیت ارائه کنند.

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

پارک فاوا بر حمایت از فعالان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تمرکز دارد

هدا پیرو  -رئیس پارک علم و فناوری رضوی- در حاشیه این جلسه و در جمع خبرنگاران با اشاره به تفاوت ماموریت پارک فناوری و پارک فاوا اظهار کرد: پارک فاوا زیرمجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و تمرکز اصلی آن بر حمایت و ساماندهی فعالان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و شرکت‌های فعال در این حوزه قرار دارد. خراسان رضوی از نظر تعداد فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با کامپیوتر و فناوری اطلاعات از استان‌های پیشرو کشور است و در این استان، نخبگان و شرکت‌های توانمندی در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می‌کنند که برخی از آن‌ها در زمره شرکت‌های برتر کشور و صادرکنندگان نمونه خدمات فاوا قرار دارند.

وی افزود: یکی از برنامه‌های پارک فاوا، حمایت از فعالان حوزه فناوری اطلاعات، از جمله فریلنسرهایی است که هنوز امکان ثبت شرکت برایشان فراهم نشده است؛ بر این اساس تلاش می‌شود با فراهم کردن فضای استقرار و حمایت‌های اعتباری، زمینه فعالیت این افراد و شکل‌گیری شرکت‌های جدید فراهم شود.

رئیس پارک علم و فناوری رضوی با اشاره به چالش کمبود نیروی انسانی متخصص در حوزه فناوری اطلاعات گفت: کشور در حوزه برنامه‌نویسی، پشتیبانی سامانه‌ها و پلتفرم‌ها با کمبود نیروی انسانی مواجه است و از سوی دیگر، تقاضای بین‌المللی برای نیروهای متخصص در حوزه‌هایی مانند برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی افزایش یافته است که این موضوع می‌تواند روند مهاجرت نیروهای متخصص این حوزه را تشدید کند.

پیروی با بیان اینکه ماموریت پارک‌های علم و فناوری صرفا توسعه فضای فیزیکی و استقرار شرکت‌ها نیست، ادامه داد: پارک‌ها باید به توسعه اکوسیستم کسب‌وکار، بازارسازی، جذب سرمایه و ایجاد ارتباط میان شرکت‌های فناور و متقاضیان خدمات فناوری کمک کنند.

وی اظهار کرد: بسیاری از دستگاه‌های اجرایی و صنایع کشور به فناوری‌های پیشرفته و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان، به‌ویژه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نیاز دارند و پارک‌های علم و فناوری باید نقش واسط میان این شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان فناوری را ایفا کنند.

پیشنهاد ایجاد شهر علم و فناوری در شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

۱۱ هزار نفر در زیست‌بوم علم و فناوری خراسان رضوی فعالیت می‌کنند

سپس جواد صفایی -رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی- در حاشیه این جلسه و در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ظرفیت نیروی انسانی متخصص در زیست‌بوم علم و فناوری استان اظهار کرد: حدود ۱۱ هزار نفر در زیست‌بوم علم و فناوری پارک استان فعالیت می‌کنند که از این تعداد حدود ۷۰۰ نفر دارای مدرک دکترا و ۲۰۰۰ نفر دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند. حدود ۵۰۰۰ نفر از فعالان این زیست‌بوم را مهندسان تشکیل می‌دهند و بخش قابل توجهی از افراد دارای مدارک تحصیلات تکمیلی، در زمره جامعه نخبگانی قرار دارند.

وی افزود: وجود زیست‌بوم علم و فناوری در استان زمینه فعالیت این نیروهای متخصص را فراهم کرده است؛ در غیر این صورت، بخشی از این افراد ممکن بود مسیرهایی مانند مهاجرت، ادامه تحصیل یا فعالیت در خارج از کشور را انتخاب کنند.

رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: نیروهای متخصص و شرکت‌های فعال در این زیست‌بوم در حوزه‌های مختلف فناورانه و دانش‌بنیان، از تولید محصول تا حل مسائل و رفع چالش‌های کشور، فعالیت می‌کنند و در حوزه‌هایی مانند صنایع، انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی ظرفیت قابل توجهی دارند.

صفایی با بیان اینکه آثار اقتصادی فعالیت‌های فناورانه را نمی‌توان صرفا با شاخص‌های معمول اقتصادی سنجید، گفت: ارزش سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری به دلیل دانش و فناوری به‌کاررفته، آثار و اهمیت بیشتری برای کشور ایجاد می‌کند و باید این تفاوت در ارزیابی ظرفیت‌های این حوزه مورد توجه قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: پارک علم و فناوری خراسان رضوی با اتکا به توان شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان مستقر در این زیست‌بوم، تاکنون در حل بخشی از مسائل کشور نقش داشته است و با توجه به آسیب‌های واردشده به بخش‌های مختلف، آمادگی دارد ظرفیت‌های فناورانه خود را برای رفع آسیب‌ها و بازگرداندن صنایع به شرایط پیش از جنگ به کار گیرد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها