پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۵ | ۰۲:۰۵
پارلمان ترکیه رأی‌گیری درباره «پیمان مکه» را به تعویق انداخت

پارلمان ترکیه رأی‌گیری درباره «پیمان مکه» را به تعویق انداخت

پارلمان ترکیه رأی‌گیری درباره پیش‌نویس قانون موسوم به «پیمان دفاعی مکه» را به زمان دیگری موکول کرد.

به گزارش ایسنا، پارلمان ترکیه مذاکرات و رأی‌گیری درباره پیش‌نویس قانون موسوم به «پیمان مکه» را که با عربستان و پاکستان منعقد شده است، به زمان دیگری موکول کرد.

پیشتر معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفته بود هدف از توافق مکه بین ترکیه، عربستان سعودی و پاکستان، تقویت امنیت منطقه‌ای از طریق همکاری و دفاع جمعی است.

اخیراً لونت گومروکجو، معاون وزیر امور خارجه ترکیه در کمیسیون امور خارجه پارلمان این کشور گفت: «این توافقنامه گامی اولیه برای ایجاد یک چارچوب امنیتی منطقه‌ای مبتنی بر همکاری و دفاع جمعی است و این سه کشور قصد دارند مسئولیت رسیدگی به چالش‌های منطقه‌ای را بر عهده بگیرند، نه اینکه منتظر راه‌حل‌هایی از خارج از منطقه باشند. این چارچوب نه تنها برای کمک به امنیت سه کشور امضاکننده، بلکه برای امنیت کل منطقه با تقویت گفت‌وگو و همکاری مبتنی بر اعتماد متقابل و ارتقای ثبات پایدار در نظر گرفته شده است.»

این مقام دیپلماتیک ترکیه خاطرنشان کرد که این توافقنامه در ۷ اوت در مکه توسط رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان امضا شد.

او همچنین گفت که عربستان سعودی و پاکستان مراحل تصویب آن را در کشورهایشان تکمیل کرده و اطلاعیه‌های رسمی لازم را ارائه داده‌اند.

معاون وزیر خارجه ترکیه با تاکید بر اینکه توافق مکه «کاملا ماهیت دفاعی» دارد و هیچ کشوری را هدف قرار نمی‌دهد، افزود: «این توافق‌نامه برای همه کشورهای منطقه که به قوانین بین‌المللی از جمله اصول حاکمیت ملی و تمامیت ارضی، ممنوعیت استفاده از زور به جز در دفاع از خود، حل‌وفصل مسالمت‌آمیز اختلافات و عدم دخالت در امور داخلی احترام می‌گذارند، باز است. این توافق‌نامه به جای بلوک‌بندی در منطقه، ادغام را در نظر دارد و دیدگاهی فراگیر را به جای تفرقه‌افکنی در بر می‌گیرد.»

لونت گومروکجو در ادامه اظهاراتش تاکید کرد: «توافق مکه تقویت بازدارندگی جمعی، برگزاری مشورت‌های منظم در مورد مسائل امنیت بین‌المللی و بهبود قابلیت همکاری بین نیروهای مسلح کشورها از طریق تبادل پرسنل، برنامه‌های آموزشی مشترک و رزمایش‌های نظامی را در نظر دارد. این توافق‌نامه همچنین همکاری نزدیک‌تر در صنعت دفاعی، از جمله تولید مشترک و اشتراک‌گذاری فناوری، تلاش‌های مشترک قوی‌تر ضد تروریسم و پشتیبانی لجستیکی بین طرفین در اجرای توافق‌نامه را فراهم می‌کند.»

او در پایان افزود: «توافق مکه نه جایگزین تعهدات ترکیه تحت ائتلاف‌ها و توافق‌نامه‌های موجود آن می‌شود و نه آنها را تضعیف می‌کند. همچنین انتظار می‌رود این ابتکارعمل با مشارکت در امنیت و ثبات در خاورمیانه بزرگ و حمایت از امنیت اروپا با توجه به ماهیت به هم پیوسته دو منطقه، مشارکت ترکیه در بسترهای چندجانبه به ویژه ناتو را تکمیل کند.»

انتهای پیام 

# جهان

آخرین اخبار جهان