• سه‌شنبه / ۶ آبان ۱۳۹۹ / ۱۱:۱۲
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 99080603206
  • خبرنگار : 50046

نانی که سم می شود

نانی که سم می شود

ایسنا/خراسان شمالی مدتی است که گرانی و کمبود نهاده های دامی، ناتوانی و مشکلات دامداران برای تامین نهاده ها از جمله موضوعاتی است که نه تنها در خراسان شمالی بلکه در کشور مدام به گوش می رسد.

از سوی دیگر در کنار این مباحث مطالب دیگری نیز به چشم می خورد که یکی از آن ها بحث طولانی شدن صف های نانوایی، نان خشک و تغذیه دام ها از جیره های کم ارزش همچون کاه و نان خشک نیز بیان می شود که برخی از دامداران برای سیر کردن دام های خود به سوی نان خشک پیش رفته اند که تعدادی از مسئولان در ارتباط با مصرف نان خشک توسط دام ها توضیحاتی را ارائه داده اند.

گرانی نهاده های دامی موجب طولانی شدن صف های نانوایی در خراسان شمالی شد

مهدی امیدوار رئیس اتاق اصناف خراسان شمالی با اشاره به طولانی شدن صف های نانوایی به خصوص در مناطق حواشی شهرهای این استان گفت: یکی از علل طولانی شدن صف های نانوایی در این استان، گرانی قیمت نهاده های دامی است.

وی اظهارکرد: در حال حاضر تعدادی از دامداران ارزانترین قوت که نان است را برای دام های خود انتخاب کرده اند در نتیجه یا خود و یا فردی را به نانوایی می فرستند که برای دام، نان خریداری کنند.

امیدوار با بیان اینکه هر یک از آن ها ۱۵ تا ۲۰ نان را خریداری می کنند، افزود: همین امر هم سبب شده تا صف های نانوایی خیلی طولانی شود و از سوی دیگر نان پخت شده طی یکی دو ساعت در نانوایی به اتمام برسد.

مصرف نان در شماری از دامداری ها از علل تاثیرگذار بر روی طولانی شدن صف های نانوایی

سید جلال موسوی مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با طولانی شدن صف در برخی از نانوایی های استان اظهارکرد: کیفیت نان، افزایش قیمت سایر کالاها، فرهنگ استفاده از نان از خرید گرفته تا جابجایی، برش و نگهداری آن از عواملی هستند که بر روی شلوغی نانوایی و یا خرید تعداد نان بیشتر موثر است.

وی گفت: توزیع آرد نانوایی به سایر شبکه ها، مصرف نان در شماری از دامداری ها، پایین بودن قیمت نان، عدم بازدارندگی جریمه برای نانواهای متخلف از دیگر عوامل تاثیرگذار بر این امر بوده است.

شرایط نگهداری نان خشک در انبارهای ضایعاتی به هیچ عنوان مناسب نیست

روح الله عظیمی رئیس سازمان پسماند خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، تاکنون ۶۴ انبار ضایعاتی در شهر بجنورد مشخص شده است، گفت: هیچ کدام از این انبارها مجوز اداره کل محیط زیست استان را برای فعالیت ندارند و این انبارها بدون مجوز مشغول به کار هستند.

وی با تاکید بر اینکه در تمامی این انبارها نان های خشک نیز دپو می شود، خاطرنشان کرد: شرایط نگهداری نان های خشک به هیچ عنوان مناسب و مطلوب نیست و در واقع در کنار سایر زباله هایی که زباله گردها از کیسه ها و یا سطل های زباله خارج کرده اند، نگهداری می شود.

عظیمی تصریح کرد: این نان های خشک توسط برخی از دامداران خریداری و بعد از آسیاب کردن به مصرف دام ها در دامداری ها می رسد اما با توجه به شرایط نگهداری بد این نان ها امکان انتقال بیماری وجود دارد.

وی با بیان اینکه تقریبا بیشتر این انبارها به علت اینکه در مجاورت محل زندگی افراد هستند، شاکی خصوصی دارند، افزود: وجود جوندگان از قبیل موش در این انبارها و تردد آن ها به منازل مسکونی سبب گلایه مردم شده که در این ارتباط تعدادی از این انبارها پلمب شده اند ولی برخی از صاحبان این انبارها، این مکان ها را رفع پلمب کرده اند.

ن

استفاده نان خشک در تعدادی از دامداری های سنتی

محمدزاده معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، ادامه داد: دامداران دارای دامداری های صنعتی و نیمه صنعتی از نان خشک به علت مخاطراتی که برای دام به همراه دارد، از آن استفاده نمی کنند.

وی تصریح کرد: اما ممکن است تعدادی از دامداران سنتی که دامداری های آن ها بیشتر به شکل طویله فرم باشد از نان خشک برای دام های خود که اغلب بیشتر از دو سه راس دام در این مکان ها نگهداری می شوند، استفاده شود.

محمدزاده خاطرنشان کرد: بالا رفتن قیمت و کمبود نهاده های دامی سبب شده تا برخی از دامداران سنتی به سوی استفاده از نان خشک برای تغذیه دام های خود پیش بروند.

وی در ادامه تاکیدکرد: امسال برای اینکه بتوانیم تا حدودی کمبود نهاده دامی را برای دامداران جبران کنیم، میزان تولید کنستانتره را از پنج هزار تن در سال گذشته به شش هزار و ۵۰۰ تن در سال جاری افزایش داده ایم.

این مقام مسئول افزود: در تلاش هستیم تا این میزان را به هشت هزار تن تا پایان آبان ماه سال جاری برسانیم.

وی با اشاره به اینکه ۹ کارخانه تولید خوراک دام در این استان وجود دارد، بیان کرد: دامداران می توانند در صورت گلایه نسبت به کیفیت کنسانتره تولیدی در هر یک از کارخانجات گزارشات لازم را اعلام کنند تا اقدامات لازم در این خصوص انجام شود.

وی توضیح داد: کنتسانتره یک غذای کامل برای دام است که سبب می شود تا تفاوت قیمت میان ذرت و کنجاله به حداقل برسد و همین امر جلوی رانت و سودجویی را می گیرد.

به گفته محمدزاده بیشتر دام های پرورش یافته در این استان در دامدارهای صنعتی و نیمه صنعتی هستند.

پیش رفتن دامداران به سوی جیره های شکم پرکنی با بالارفتن قیمت نهاده ها

حصاری رئیس اتحادیه گاوداران بجنورد همچنین در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر نیز به علت کمبود و گرانی نهاده های دامی، نهاده ها سهمیه ای است و این سهمیه ها نیز پاسخ گوی نیاز دامداران نیست.

وی افزود: سهمیه نهاده دامی به این استان کمتر که وارد نشده بیشتر هم وارد شده است اما تعداد متقاضیان افزایش یافته است.

حصاری خاطرنشان کرد: فقط قیمت جو و کنجاله افزایش نیافته است بلکه قیمت کاه که یک غذای بی ارزش برای دام بوده و فقط نقش شکم پرکنی را دارد نیز افزایش یافته و رقم آن به دو هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.

وی ادامه داد: بالا بودن قیمت نهاده های دامی سبب شده تا تعدادی از دامداران به سوی جیره جایگزین همچون کاه پیش بروند.

ایجاد مسمومیت آفلاتوکسین با نان های خشک کپک زده

دکتر حمید رمضانی معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با مخاطرات نان خشک برای تغذیه دام ها با اشاره به اینکه نان های خشک ممکن است کپک زده باشد و کپک‌های ایجاد شده در نان موجب ایجاد بیماری مسمومیت آفلاتوکسین که ناشی از سم آسپرژیلوس که همان آفلاتوکسین‌ها است در دام کند، افزود: گاهی اوقات کپک‌های ایجاد شده در نان قابل رویت نیست.

وی ادامه داد: سم آفلاتوکسین موجود در خوراک دام آلوده است و مصرف آن توسط دام، شیر را آلوده می‌کند که بین آلودگی شیر خام و آلودگی خوراک دام به این سم، ارتباط مستقیمی وجود دارد که از شیر دام دفع می‌شود و با ماندگاری بالا به انسان منتقل می‌شود.

رمضانی با اشاره به اینکه سم آفلاتوکسین می تواند زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌ها در انسان شود، اظهارکرد: سم آفلاتوکسین موجود در شیر حتی با جوشانیدن آن نیز از بین نمی ‌رود.

وی خاطرنشان کرد: میزان این نوع سم موجود در نان خشک کپک زده بیشتر از علوفه است و موجب بروز بیماری‌هایی از قبیل بیماری ‌های کبدی، گوارشی و سرطان در انسان می ‌شود.

ن

نان های کپک زده دور انداخته شود

دکتر سید احمد هاشمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه نان‌های کپک زده سلامتی مردم را به مخاطره می اندازد، تاکید کرد: به هیچ عنوان نان‌های کپک زده مورد استفاده دام ها قرار نگیرد.

وی افزود: در حقیقت نان های کپک زده مصرف شده توسط دام ها، ممکن است باقی مانده آن در شیر باقی بماند و این باقی مانده با نوشیدن آن توسط انسان، وارد بدن شود.

هاشمی ادامه داد: یکی از اثراتی که باقی مانده کپک نان در فرآورده های دامی بر روی انسان می گذارد، ایجاد بیماری های کبدی است.

به گفته وی، کپک نان سم آفلاتوکسین تولید می کند که به شدت سمی بوده و موجب بروز بیماری سرطان می شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.