• پایگاه‌های اطلاع‌رسانی

  • پرتال امام خمینی (ره)
  • سایت مقام معظم رهبری
  • سایت ریاست جمهوری
  • سایت مجلس شورای اسلامی
  • سایت قوه قضاییه
  • سایت شورای نگهبان
  • سایت جهاد دانشگاهی
  • خبرگزاری‌ها

  • آنا
  • ایلنا
  • ایکنا
  • ایرنا
  • تسنیم
  • تابناک
  • دفاع مقدس
  • سینا پرس
  • شانا
  • قرآنی
  • موج
  • واحد مرکزی خبر
  • هنر آنلاین
  • دانشگاه‌ها

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
  • دانشگاه شهید چمران اهواز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشگاه علم و فرهنگ
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • روزنامه‌ها

  • آفرینش
  • اطلاعات
  • جمهوری اسلامی
  • خراسان
  • رسالت
  • مردم‌سالاری

isna header

  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۱۷
  • GMT 23:47

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • English

  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
  • پیوندها
  • شبکه‌های اجتماعی
  • ایسنا ۲۴
  • صفحه اصلی
  • علمی‌ و دانشگاهی
  • سیاسی
  • فرهنگی و هنری
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • جهان
  • ورزشی
  • استان ها
  • عکس
  • ویدئو
  • گرافیک
  • صوت
  • بازار
  • ایسنا+
  • پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۱۷
  • GMT 23:47

سرویس عکس

  • مستند
  • خبری
  • ایران
  • استان‌ها
  • English

ملایر؛ شهر جهانی انگور

پوریا پاکیزه
۷ مهر ۱۳۹۹ / ۱۰:۲۶

ملایر شهری بزرگ و تاریخی در غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان ملایر و در ۳۸۶ کیلومتری غرب پایتخت و در ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان واقع شده. بعد از همدان دومین شهر بزرگ استان، از نظر جمعیت به شمار می آید. ملایر در معنا به سرزمین آریایی ها تعبیر شده است. قدمت سکونت در محل کنونی ملایر به تمدن ایلام باز می گردد. پس از ایلامی ها، مادها در ملایر ساکن شدند. مردم مهمان دوستش به زبان فارسی و گویش ملایری تکلم می کنند. ملایر زادگاه انگور و فرآورده های آن یعنی کشمش و شیره انگور است همچنین نوعی شیرینی به نام باسلوق از شیره انگور می سازند که بسیار لذیذ است. آنچه بر جذابیت این شهر و روستاهای اطرافش می افزاید بندهایی است که در برخی از اتاق های خانه های قدیمی با سقف تیرک چوبی می بینی. انگورها از این بندها آویزان می شوند تا در سایه خشک شوند که به آنها سایه خشک می گویند و همچنین خوشه های انگور که مانند فرش های سبز و قرمز در زمین های کاهگلی پهن می شوند تا در برابر نور مستقیم آفتاب خشک شوند که طعم طبیعی  و خوشمزه کشمش واقعی را آنجا بچشید بی نظیر است.

دهم آذر سال ۹۷ روزی است که با ثبت نظام تولید انگور ملایر در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو)، انگور ملایر بر بام کشاورزی دنیا نشست و حق مالکیت برند جهانی برای تاکستان‌های زرخیز این شهر ثبت شد؛پرورش دانه‌های یاقوت لابلای مودارهای در هم تنیده به دست باغداران توانمند که سال‌ها از خاک طلا چیده‌اند و نسل به نسل این میراث گرانبها را منتقل کردند تا امروز که ملایر، شهر جهانی انگور میراث‌دار این کشاورزی کهن باشد. قدمت بیش از ۷۰۰ ساله نظام تولید انگور درّه جوزان ملایر و سالانه افزون بر ۲۴۰ هزار تن انگور از حدود ۱۱ هزار هکتار باغ برداشت می‌شود، محصولی که بدون شک کلید توسعه کشاورزی استان همدان است و نقش مهمی در صادرات بازی می‌کند.

شیره‌پزی در ملایر قدمتی دیرین دارد، فصل پاییز که می‌شود حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است. جنب‌وجوش و شادی همه جا دیده می‌شود. انگار قرار است اتفاق مهمی بیفتد. کمی توجه کنیم می‌فهمیم فصل برداشت انگور رسیده و هر یک از اهالی به نحوی با این محصول سروکار دارند. مراسم شیره‌پزی در همه روستاهای ملایر انجام می‌شود اما اگر گذرتان به «مانیزان» بیفتد می‌توان این مراسم را به خوبی مشاهده کرد و از آن لذت برد. در واقع مانیزان پایتخت شیره انگور است و این روستا در دهستان جوزان قرار دارد.

  • شیره‌پزی در ملایر قدمتی دیرین دارد، فصل پاییز که می‌شود حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است.
  • شهرستان ملایر با وجود دارا بودن بیش از ده هزار هکتار باغات و تاکستان‌های انگور سهم عمده‌ای را در تولید و صادرات کشمش در استان و حتی کشور برعهده دارد.
  • ملایر با دارا بودن حدود ۱۱ هزار هکتار سطح زیر کشت انگور و تولید سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تن انگور، بیش از ۷۰ درصد آن را به کشمش تبدیل می‌کند که با توجه به صادرات سالانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن کشمش از ایران به بازارهای هدف، سهم شهر جهانی انگور از این رقم بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تن است و ۲۵ درصد ارزش دلاری صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.
  • کشاورزان این شهرستان از روش سنتی خشک کردن و تیزآب زدن انگور بر روی کاهگل و در فضای باز برای خشک کردن این محصول استفاده می‌کنند.
  • خاصیت اصلی انواع شیره، انرژی زا بودن آن است و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد، بهترین غذا محسوب می شود.
  • شیره انگور یکی از فرآورده‌های انگور است که از آب انگور به دست می‌آید و بسیار شیرین است.شیره انگورحاوی ویتامین‌های A، B، C و املاحی چون آهن، منیزیم، فسفر و مقداری کلسیم است.
  • روش ستنی تهیه کشمش ، محصولات را در معرض آلودگی میکروبی بیشتری قرار می‌دهد.
  • شیره‌پزی در ملایر قدمتی دیرین دارد، فصل پاییز که می‌شود حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است. جنب‌وجوش و شادی همه جا دیده می‌شود. انگار قرار است اتفاق مهمی بیفتد.
  • انگورهای تولید شده بخصوص در روستای مانیزان به دلیل خاک با کیفیت این منطقه بسیار شیرین و مرغوب هستند و با توجه به مهارت بالای اهالی این روستا در پخت شیره، با کیفیت ترین شیره و انگور و باسلق کشور در این روستا تولید می شود.
  • قدمت بیش از ۷۰۰ ساله نظام تولید انگور درّه جوزان ملایر و سالانه افزون بر ۲۴۰ هزار تن انگور از حدود ۱۱ هزار هکتار باغ برداشت می‌شود، محصولی که بدون شک کلید توسعه کشاورزی استان همدان است و نقش مهمی در صادرات بازی می‌کند.
  • شیره انگور به دلیل مزه شیرین، مطبوع و ملایم، در نان‌های محلی، شیربرنج، فِرنی و حلوا به کار می‌رود.
  • روش ستنی تهیه کشمش، افت این محصول مهم شهرستان را نیز در پی دارد، همچنین خطر باران‌زدگی را نیز افزایش می‌دهد.
  • انواع کشمش انگوری و تیزابی به عنوان مهمترین کالاهای صادراتی استان، در فروردین سال جاری به ترتیب با ۲۴ و ۲۳ درصد از سبد صادرات همدان را به خود اختصاص داده است.
  • مراسم شیره‌پزی در همه روستاهای ملایر انجام می‌شود اما اگر گذرتان به «مانیزان» بیفتد می‌توان این مراسم را به خوبی مشاهده کرد و از آن لذت برد. در واقع مانیزان پایتخت شیره انگور است و این روستا در دهستان جوزان قرار دارد.
  • سال گذشته ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار انواع کشمش انگوری، تیزابی و آفتابی از گمرک این شهرستان به حدود ۲۷ کشور جهان صادر شد.
  • انواع کشمش انگوری و تیزابی به عنوان مهمترین کالاهای صادراتی استان، در فروردین سال جاری به ترتیب با ۲۴ و ۲۳ درصد از سبد صادرات همدان را به خود اختصاص داده است.
  • ملایر یکی از شهرهای پیشتاز کشور در تولید انگور و کشمش است که سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور و ۴۵ هزار تُن کشمش در این شهرستان تولید و صادر می‌شود.
  • پرورش دانه‌های یاقوت لابلای مودارهای در هم تنیده به دست باغداران توانمند که سال‌ها از خاک طلا چیده‌اند و نسل به نسل این میراث گرانبها را منتقل کردند تا امروز که ملایر، شهر جهانی انگور میراث‌دار این کشاورزی کهن باشد.
  • هر سال با آغاز فصل پاییز برداشت انگور در منطقه‌ی دره‌ی جوزان شهرستان ملایر و روستای توسک و جوزان آغاز می‌شود. ملایر از جمله صادرکنندگان بزرگ کشمش در جهان است.
  • آنچه بر جذابیت این شهر جهانی می افزاید بندهایی است که در برخی از اتاق های خانه های قدیمی با سقف تیرک چوبی می بینی. انگورها از این بندها آویزان می شوند تا در سایه خشک شوند که به آنها سایه خشک می گویند
  • کشمش همچنان بیشترین میزان حجم صادراتی استان و شهرستان ملایر را از نظر ارزشی به خود اختصاص داده است.
  • شیره انگور این شهد دلپذیر تا حدودی جایگاه خود را در سفره شهرنشینان از دست داده و بیشتر به روش سنتی و از سوی زنان روستایی تهیه می‌شود.
  • انگور ۵۴ درصد از محصولات باغی استان همدان را به خود اختصاص داده و سالانه حدود ۴۰۴ هزار تن انگور در این استان تولید می‌شود که بیش از نیمی از این میزان تولید مربوط به شهرستان ملایر است و همچنان در سرانه تولید انگور بالاتر از میانگین جهانی تکیه زده است.
  • کشمش همچنان بیشترین میزان حجم صادراتی استان و شهرستان ملایر را از نظر ارزشی به خود اختصاص داده است.
  • روش ستنی تهیه کشمش، افت این محصول مهم شهرستان را نیز در پی دارد، همچنین خطر باران‌زدگی را نیز افزایش می‌دهد.
  • روش ستنی تهیه کشمش ، محصولات را در معرض آلودگی میکروبی بیشتری قرار می‌دهد.
  • شیره‌پزی در ملایر قدمتی دیرین دارد، فصل پاییز که می‌شود حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است.
  • وسایل و ابزار خاص این کار که از پاییز سال گذشته در انبار بوده‌اند، دوباره برای پخت شیره سال جدید به کار می‌آیند. همه اعضای خانواده به ویژه بانوان در انجام این کار نقش مهمی دارند، شیره‌پزی کاری جمعی است و همه باید کمک کنند.
  • همه اعضای خانواده به ویژه بانوان در انجام تهیه شیره انگور نقش مهمی دارند، شیره‌پزی کاری جمعی و پر زحمت است و همه برای تهیه آن کمک کنند.
  • قدمت بیش از ۷۰۰ ساله نظام تولید انگور درّه جوزان ملایر و سالانه افزون بر ۲۴۰ هزار تن انگور از حدود ۱۱ هزار هکتار باغ برداشت می‌شود، محصولی که بدون شک کلید توسعه کشاورزی استان همدان است و نقش مهمی در صادرات بازی می‌کند.
  • دبیر عبدالواحد میرزازاده
  • شهر ملایر
  • انگور ملایر
  • برداشت انگور و تولید کشمش و شیره در ملایر
  • استانی-عکس
  • شهر جهانی انگور

اخبار مرتبط

  • ویدئو / فصل انگور و شیره انگور در ملایر

  • مدیران خودرو

لینکستان

    رزرو هتل مشهد جمینجا خرید سی پی لیفت صورت با نخ بلیط اتوبوس دانلود آهنگ خرید سرور مجازی پهنای باند اختصاصی بوکینگ گوسفند زنده تجهیزات پزشکی بررسی علت بیماری‌ ها بهترین جراح بینی بلیط هواپیما ارزان‌ترین تورهای داخلی و خارجی دوره آنلاین زبان ثبت شرکت بلیط استانبول به تهران رزرو هتل بلیط هواپیما خارجی ویزای دبی تور طراحی سایت آهنگ جدید ایرانی کلاس تیزهوشان ششم تور قبرس شمالی پارتیشن شیشه‌ ای ساخت پرسشنامه آنلاین نوبت‌دهی آنلاین پزشکان پهنای باند اختصاصی رتبه‌ بندی شرکت متخصص گوش و حلق و بینی طراحی سایت شرکتی تابان شهر چاپ تصفیه آب خانگی خرید سی‌ پی کالاف ساندویچ پانل خرید سی‌ پی
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
فاطمه
۱۳۹۹-۰۷-۱۴ ۰۹:۱۴

یک صحرا انگور ای کاش مکانیزه می کردن یا یک حمایتی از کشاورزی منطقه می کردند با این ثبت جهانی، ما حتی گویا برای آبروی خودمان هم ارزش قایل نیستیم وگرنه راحتی مردم که بماند

پاسخ
avatar
احسان
۱۳۹۹-۰۷-۱۶ ۲۲:۱۳

عجب وقتی تاکستان در قزوین هست شما ملایر رو شهر جهانی انگور میدونید !!!!!!! بابا خیلی باحال هستین !!!!!

پاسخ
ISNA
  • آرشیو
  • خط مشی
  • درباره ایسنا
  • تماس با ایسنا
علمی و دانشگاهی
  • علم
  • پژوهش
  • فناوری
  • جهاد دانشگاهی
  • هوش مصنوعی
  • آموزش
  • صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • دانش‌بنیان‌ها
  • پیشرفت
  • rubika-icon
  • eitaa-icon
  • bale-icon
  • soroush-icon
  • telegram-icon
  • youtube-icon
  • x-icon
  • instagram-icon
  • rss-icon
  • aparat-icon
Nastooh Logoنرم‌افزار تحریریهٔ نستوه
© 2025 Iranian Students' News Agency. All rights reserved