• دوشنبه / ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۸
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403122718751
  • خبرنگار : 50463

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

ایسنا/یزد یزد، سرزمین بادگیرها و قنات‌ها، علاوه بر معماری کم‌نظیر و فرهنگ غنی به واسطه شیرینی‌های سنتی‌اش نیز شهرتی جهانی دارد. این شیرینی‌ها که ریشه در تاریخ و سبک زندگی مردم این دیار دارند با استفاده از مواد طبیعی و اصیل طعمی بی‌نظیری را به دوستداران خوراکی‌های سنتی هدیه می‌دهند.

یزد  به علت داشتن آب و هوای گرم و خشک و نوع ساختار خانه‌ها به شهر بادگیرها و یا شهر خشتی معروف است. این شهر، پر از آثار تاریخی و دیدنی است که هرساله گردشگران و مسافران زیادی را به سوی خود می‌کشاند.

اما قبل از آنکه یزد را با آثار تاریخی و جاذبه‌های طبیعی و فرهنگی بشناسند، با قطاب و باقلوا می‌شناسند، قطاب و باقلوایی که امروز دیگر گردشگران خارجی هم خوب آن‌ها را می‌شناسند و در سفر خود به یزد، سراغ حاج خلیفه‌ها را می‌گیرند.

سوغاتی‌های یزد بسیار متنوع هستند و شیرینی، ‌ فقط بخشی از آن‌ها است و کمتر کسی را می‌توان یافت که نام و آوازه شیرینی‌های یزد را نشنیده باشد و یا آن‌ها را امتحان نکرده باشد.

شیرینی‌های یزد، تلفیقی از سنت، هنر و تجربه‌اند که نسل به نسل منتقل شده و همچنان در سفره‌های ایرانیان جایگاه ویژه‌ای دارند. طعم منحصربه‌فرد، کیفیت بالا و عطر دلپذیر آن‌ها یزد را به یکی از قطب‌های مهم شیرینی‌ پزی سنتی در ایران و جهان تبدیل کرده است.

قطاب 

یکی از معروف‌ترین شیرینی‌های یزد است که محبوبیت زیادی دارد.  این شیرینی در قسمت میانی از پودر بادام، پودر هل و پودر قند تشکیل شده و قسمت بیرونی آن همچون بافت نان دارای آرد گندم، تخم‌مرغ، کره، ماست و شیر بوده و در روغن سرخ می‌شود و سپس در پودر قند غلتانده شده تا طعمی دلپذیر پیدا کند.

مردم یزد علاوه بر استفاده از این شیرینی در مهمانی‌ها و مجالس خود به‌عنوان پذیرایی، از آن در کنار نوشیدنی چای و روزانه نیز استفاده می‌کنند.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

باقلوا

این شیرینی علاوه بر شهر یزد در شهرهای دیگری همچون قزوین، گیلان و کشورهای خارجی مانند ترکیه، روسیه، قبرس و یونان نیز تهیه و تولید می‌شوند. باقلوای هر شهر یا کشور می‌تواند با سایر موارد متفاوت باشد.

باقلوای یزدی از آرد گندم، گلاب، شکر، بیکینگ پودر، کره یا روغن، زرده تخم‌مرغ، هل، شیر، پودر پسته و پودر بادام تهیه می‌شود. این شیرینی در اشکال مختلفی همچون لوزی، مستطیل، لوله‌ای و مربع برش داده می‌شود و به دلیل طعم لطیف و عطر خوش، در میان گردشگران بسیار پرطرفدار است.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

پشمک یزدی

برخلاف پشمک‌های معمولی، پشمک یزدی با روش‌های سنتی و بافتی لطیف‌تر تهیه می‌شود که آن را از سایر انواع پشمک متمایز می‌کند.

این شیرینی بسیار سبک و جذاب است به‌گونه‌ای که کودکان نیز علاقۀ زیادی به آن نشان می‌دهند. پشمک در شهرهای مختلف و توسط شرکت‌ها و کارخانه‌ها تولید می‌شود اما با توجه به اینکه پشمک یکی از سوغات‌های شهر یزد است، پشمک یزدی عطر و طعم بی‌نظیری دارد.

پشمک از شکر، روغن، پودر هل، آرد، آب و سرکه تولید می‌شود و با افزودن طعم‌دهنده‌هایی همچون وانیل، زعفران، پودر کاکائو و رنگ‌های مجاز خوراکی می‌توان پشمک را در طعم و رنگ‌های گوناگونی تولید کرد.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

لوزهای یزدی

این شیرینی‌های کوچک و خوش‌طعم در انواع مختلف مانند لوز پسته، بادام، نارگیل و بیدمشک تهیه می‌شوند و به دلیل طعم ملایم و مغزهای مقوی، یکی از سوغاتی‌های اصلی یزد محسوب می‌شوند.

برش‌های این شیرینی، که شباهت زیادی از نظر نوع مواد تشکیل دهنده به باقلوا دارد، به‌شکل لوزی است. همچنین می‌توان به‌صورت مخلوط و دو رنگ آن را نیز تهیه کرد. شیرینی لوز خوش خوراک بوده و برای پذیرایی در مجالس و مهمانی‌ها بسیار مناسب است.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

کیک یزدی

این کیک که شهرتی ملی دارد، بافتی نرم و طعمی دلپذیر دارد و در بسیاری از شهرهای ایران به عنوان یک شیرینی محبوب شناخته می‌شود.

همان‌طور که از نام این کیک نیز مشخص است، سوغات بسیار لذیذی از شهر یزد محسوب می‌شود. البته عطر و طعم کیک یزدی تولید شده در شهر یزد با سایر موارد متفاوت است.

کیک یزدی از ترکیب موادی مانند آرد گندم، تخم‌مرغ، شکر، وانیل، بیکینگ پودر، هل، ماست یا شیر و روغن تهیه می‌شود.  

از کیک یزدی در مراسمات مختلف همچون مهمانی‌ها، مراسم‌های مذهبی و جشن‌ها استفاده می‌شود.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

حاجی بادام

یکی دیگر از شیرینی‌های معروف یزد است که به شکل دایره‌ای و لقمه‌ای تولید می‌شود. این شیرینی به‌علت داشتن بادام بسیار مقوی بوده و خوش خوراک است، می‌توان در کنار چای آن‌ها را میل کرد.

حاجی بادام از ترکیب موادی همچون آرد، بادام، روغن، زرده تخم‌مرغ، جوش شیرین، هل و پودر قند تهیه می‌شود و علاوه بر شهر یزد در کاشان نیز این شیرینی را تهیه می‌کنند.

یزد، ویترینی از شیرینی‌ها با طعم تاریخ و هنر

این تنها بخشی از تنوع شیرینی‌جات در یزد است و اگر به این شهر سفر کردید، بی‌شک خرید شیرینی‌های یزدی به عنوان سوغاتی برای عزیزان خود بهترین گزینه خواهد بود.

راز خوشمزگی شیرینی‌های یزد چیست؟

سید علیرضا آسایش رئیس اتحادیه قنادان و شیرینی‌فروشان یزد در گفت‌وگو با ایسنا گفت: در استان یزد بیش از سه هزار نفر در ۷۶۱ شیرینی سازی و شیرینی فروشی مشغول به کار هستند.

وی با شاره به اینکه یکی از مهمترین عوامل کیفیت مطلوب و مرغوب شیرینی‌های یزد، هنر خلیفه‌ها و استفاده از مواد اولیه مرغوب و ممتاز در تهیه این شیرینی ها است، گفت: مهم ترین دلیل متمایز بودن شیرینی‌های یزدی، استفاده از مواد اولیه مرغوب و طبیعی مانند آرد گندم، هل، گلاب، زعفران، عسل و مغزهای تازه است.  

آسایش ادامه داد: بیش از ۸۰ نوع شیرینی نظیر قطاب، باقلوا، پشمک، نان برنجی، حاجی بادام و سوهان در یزد تولید می‌شود که همواره با استقبال مسافران و گردشگران داخلی و خارجی مواجه شده است.

رئیس اتحادیه قنادان و شیرینی‌فروشان یزد در پایان افزود: به افرادی که توانایی تولید انواع شیرینی با کیفیت مطلوب یزد را دارند، خلیفه می‌گویند و یکی از نکات قابل توجه قنادها و خلیفه‌های یزدی این بوده که هدف اصلی کار آنان درآمد شخصی نبوده و ابتدا به اقتصاد یزد توجه داشتند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha