• دوشنبه / ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۸
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404031911874
  • خبرنگار : 50294

نان کامل، گنجینه‌ای از سلامتی/ چرا باید نان سبوس‌دار مصرف کنیم؟

نان کامل، گنجینه‌ای از سلامتی/ چرا باید نان سبوس‌دار مصرف کنیم؟

ایسنا/کردستان نان، این خوراک دیرینه و همیشگی سفره‌های انسانی، تنها تکه‌ای از آرد و آب و آتش نیست و از روزگاران دور تاکنون، نان نه‌تنها قوت روزانه، بلکه نماد حیات و پایداری بوده است، اما در دنیای امروز در پخت نان تفاوت‌هایی نهفته است که می‌تواند مسیر تندرستی یا بیماری را در زندگی انسان رقم بزند.

آنچه ما امروز در قالب نان بر سفره می‌گذاریم، می‌تواند تفاوتی به گستردگی زمین تا آسمان با آن‌چه نیاکان‌ ما مصرف می‌کردند داشته باشد؛ آرد کامل که از دل طبیعت برمی‌آید، با تمام اجزای گندم و سبوس آن، همچون گنجینه‌ای از ویتامین‌ها، املاح و فیبر، جسم را نیرو می‌بخشد و جان را سلامت می‌سازد، در برابر آن، آرد سفید، گرچه چشم‌نوازتر و لطیف‌تر است، اما در این لطافت، بسیاری از خواص حیاتی را قربانی کرده و سایه‌ای از اصالت خود را از دست داده است.

سخن گفتن از نان، سخن گفتن از سلامت است؛ از نقشی که فیبر در بهبود گوارش، کاهش بیماری‌های قلبی، پیشگیری از سرطان و حتی شادابی پوست دارد؛ نانی که از آرد کامل پخته می‌شود، نه‌فقط طعمی اصیل‌تر دارد، که دوستی نزدیک‌تر با بدن انسان برقرار می‌کند، این در حالی‌ست که صنعت نان‌سازی نیز امروز، با رویکردی نوین به غنی‌سازی، تلاش دارد تا با افزودن پروتئین، آهن، ید و کلسیم، این محصول سنتی را با نیازهای تغذیه‌ای روز همسو سازد.

آرد کامل؛ غنی از سبوس و مواد معدنی

پزشک متخصص تغذیە در استان کردستان گفت: نان به‌طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود؛ نان تهیه‌شده از آرد کامل و نان تهیه‌شده از آرد سفید که این دو نوع نان از نظر خواص تغذیه‌ای تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند و انتخاب صحیح آن‌ها تأثیر مستقیمی بر سلامت مصرف‌کننده خواهد داشت.

نازیلا درویشی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: آرد کامل، آردی است که در فرایند تولید در کارخانه، پوسته یا سبوس غلاتی مانند گندم، جو یا برنج از آن جدا نمی‌شود، این نوع آرد با همان ترکیب کامل و طبیعی به نانوایی‌ها عرضه می‌شود؛ سبوس موجود در این آرد، سرشار از فیبر، املاح معدنی مانند کلسیم، منگنز، منیزیم، آهن و ویتامین‌های گروه B است.

آرد سفید؛ حذف سبوس، کاهش ارزش تغذیه‌ای

وی افزود: در مقابل، آرد سفید آردی است که در فرآیند تولید، سبوس و پوسته غلات از آن جدا شده و تنها قسمت نشاسته‌ای باقی می‌ماند، با اینکه آرد سفید بافتی نرم‌تر و رنگی روشن‌تر دارد، اما از لحاظ مواد مغذی، ارزش غذایی کمتری نسبت به آرد کامل دارد و بسیاری از خواص مفید غلات را از دست داده است.

درویشی اضافه کرد: فیبر موجود در سبوس و پوسته غلات، نقش مهمی در سلامت بدن ایفا می‌کند؛ طبق بررسی‌های علمی، مصرف فیبر می‌تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند، عملکرد دستگاه گوارش را بهبود بخشد، و خطر ابتلا به سرطان‌های روده و معده را کاهش دهد؛ همچنین مصرف منظم فیبر، باعث افزایش باکتری‌های مفید روده می‌شود و در بلندمدت، به شادابی پوست و سلامت عمومی بدن منجر خواهد شد.

تفاوت نان آرد کامل و نان آرد سفید چشمگیر است

پزشک متخصص تغذیە در استان کردستان بیان کرد: به‌طور کلی، نان تهیه‌شده با آرد کامل از نظر مواد معدنی، فیبر و ویتامین‌ها به‌مراتب غنی‌تر و مفیدتر از نان تهیه‌شده با آرد سفید است؛ این دو نوع نان به لحاظ خواص تغذیه‌ای تفاوت‌هایی از زمین تا آسمان دارند.

درویشی اضافه کرد: کارخانه‌های فعال در حوزه تولید نان، امروزه محصولات خود را غنی‌سازی می‌کنند؛ به‌عنوان نمونه نان‌های صنعتی مانند نان تست، با افزودن پروتئین سویا یا غلات دیگر تقویت می‌شوند، این نان‌ها به‌ویژه برای کودکان دچار سوء تغذیه و ورزشکاران مفید هستند؛ همچنین یک تکه از این نان‌ها به اندازه کف دست، می‌تواند از نظر پروتئین معادل با سه سفیده تخم‌مرغ باشد.

وی تصریح کرد: برخی نان‌های صنعتی با افزودن آهن، ید و کلسیم غنی‌سازی می‌شوند؛ این نوع نان‌ها نسبت به نان‌هایی که فقط از آرد سفید تهیه شده‌اند، اثرگذاری بیشتری در تأمین نیازهای تغذیه‌ای بدن دارند و می‌توانند به ارتقاء سطح سلامت جامعه کمک کنند.

تفاوت آرد غنی‌شده کارخانه‌ای با افزودن سبوس دستی

درویشی ادامه داد: در بسیاری از نانوایی‌ها از آرد سفید استفاده می‌شود و در برخی موارد، برای بهبود خواص آن، مقداری سبوس به‌صورت دستی به آرد افزوده می‌شود؛ اما باید توجه داشت که افزودن سبوس به‌صورت دستی، از نظر کیفیت و ترکیب، با آرد کاملی که از ابتدا در کارخانه با سبوس تولید شده باشد قابل مقایسه نیست.

وی خاطرنشان کرد: نگهداری صحیح سبوس نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، اگر سبوس در مکان‌هایی مرطوب یا گرم نگهداری شود، ممکن است به محیطی مناسب برای رشد کپک و قارچ‌های مضر تبدیل شود که این موضوع می‌تواند سلامت مصرف‌کننده را تهدید کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha