مرضیه بیگم سیاهپوش در گفتوگو با ایسنا درباره الزامات پیش از شروع پیادهروی اربعین ضمن تأکید بر اصلاح عادات نادرست، اظهار کرد: اگر فرد عادت دارد که تا دیروقت بیدار باشد، باید بداند که در چنین سفری ممکن است آسیب ببیند بنابراین باید ساعت خواب خود را تنظیم و فعالیت بدنی خود را بیشتر کند.
سیاهپوش در ادامه بیان کرد: در طب سنتی، قوانین خوردن و نوشیدن به اندازه نوع خوراکیها اهمیت دارند حتی بسیاری از اوقات، این قوانین مهمتر از خود نوع خوراکی هستند. برای مثال، بسیاری از افراد دغدغه دارند که چه بخورند، در حالی که رعایت این قوانین میتواند تأثیرات بیشتری داشته باشد.
وی گفت: غذاهای پخته نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط بمانند بنابراین بهتر است غذای پخته شده بلافاصله مصرف شود و اگر قرار است غذای پختهشده از ظهر تا شب نگهداری شود، باید از خوردن آن پرهیز کرد. موکبداران نیز برای تهیه غذا باید طبخ صحیح غذا، بهداشت، حمل و نقل و نگهداری غذا و نظافت دستها را رعایت کنند، شاید این نکات ساده به نظر برسند، اما در صورت بیتوجهی میتوانند مشکلات بزرگی ایجاد کنند.
این متخصص طب سنتی درباره تغییرات تغذیهای قبل از سفر خاطرنشان کرد: بهتر است زائرین عادات غذایی خود را خیلی تغییر ندهند، مگر اینکه بدانند شرایط سفر اجازه نمیدهد که عادات قبلی خود را ادامه دهند، در این صورت، بهتر است بدن خود را به شرایط سفر عادت دهند.
پرهیز از پرخوری در سفر اربعین
وی افزود: زائرین برای جلوگیری از مشکلات گوارشی، باید از پرخوری پرهیز کنند، همچنین نباید بلافاصله پس از خوردن غذا حرکت کنند بلکه باید کمی استراحت داشته باشند و سپس به مسیر ادامه دهند؛ البته لازم به ذکر است که بگوییم نباید بلافاصله پس از خوردن غذا خوابید.
سیاهپوش با بیان اینکه دریافت کافی مایعات در جهت پیشگیری از بیماریها بسیار مؤثر است، اظهار کرد: تا حد امکان از مصرف غذاهایی با طبع گرمی پرهیز کنند و مراقب باشند از غذای مانده استفاده نکنند، همچنین از هر چه باعث کاهش آب بدن میشود پرهیز کنند.
وی در خصوص پرهیزهای غذایی در پیادهروی اربعین خاطرنشان کرد: زائرین باید از مصرف غذاهای خیلی گرم و تند، خوراکیهای شور و شیرین و نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه و چای پررنگ پرهیز کنند همچنین باید از آبهای بهداشتی و سالم بنوشند، در صورت استفاده از شیر نیز حتماً از شیرهای بستهبندی و پاستوریزه استفاده کنند.
این متخصص طب سنتی بیان کرد: چای باید ملایم و تازه دم باشد و از چای مانده استفاده نشود چراکه قهوه و چای پررنگ مدر و تعریقآور است بنابراین حجم مایعات بدن را کاهش میدهد، آبمیوههای صنعتی قند بالایی دارند به همین دلیل اگر خود میوه استفاده شود بهتر است، دوغ کم نمک نیز انتخاب خوبی است؛ برخی از زائرین تصور میکنند چون قهوه انرژیزاست باید هنگام استراحت قهوه مصرف کنند در صورتی که این تفکر اشتباه است.
وی مصرف مغزهای مغذی و میوههای خشک را توصیه و تصریح کرد: مصرف مغزهای مغذی و میوههای خشک، بهویژه انجیر و آلو، بسیار مفید است و میتواند بهعنوان میانوعدههایی عالی برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از خستگی عمل کند. برای جلوگیری از یبوست، میوههایی مانند انجیر و آلو مناسب بوده و استفاده از تخم شربتی و خاکشیر نیز مطلوب است.
سیاهپوش پرهیز از مواد غذایی ناسالم را ضروری دانست و گفت: خوراکیهای چرب و شور مانند سوسیس، کالباس، چیپس و پفک بهخاطر چربی و نمک بالا در پیادهرویهای طولانی مناسب نیستند همچنین، مصرف تخممرغ آبپز توصیه میشود.
سیب بهترین انتخاب در پیادهروی اربعین
وی به زائرانی که قصد پیادهروی اربعین دارند، توصیه کرد: زائرانی که قصد پیادهروی اربعین دارند باید کشمش، انجیر، لیموترش، آلو، عسل، بابونه، آویشن، ختمی، خاکشیر، عناب، روغن گلسرخ، روغن بابونه و رب انار به همراه داشته باشند.
این متخصص طب سنتی بیان کرد: سیب و موز میوههای خوبی هستند، از دیدگاه طب سنتی سیب مفرح و مقوی قلب است و میتواند یک انتخاب بسیار مناسب برای پیادهروی باشد.
وی اظهار کرد: یکی از خوراکیهای خوبی که زوار میتوانند به همراه داشته باشد لیمو یا آب لیمو است، همچنین زائرین میتوانند از ماست بهعنوان میان وعده یا همراه غذا استفاده کنند، افراد باید از مصرف غذاهایی مانند سالاد الویه، ماهی و کشک بادمجان که زود فاسد میشوند پرهیز کنند.
سیاهپوش ادامه داد: افرادی که به هر دلیلی دارو مصرف میکنند، داروهای خود را فراموش نکنند و در طول سفر نیز مرتب داروی خود را استفاده کنند. همچنین بیماران باید در سفر نیز مطابق با بیماری خود غذا مصرف کنند مثلاً فرد دیابتی اجازه افراط در مصرف شیرینی را ندارد یا فرد دارای فشارخون نمیتواند از غذاهای شور استفاده کند.
وی بیان کرد: زائرین از کولهپشتی مناسب با اندام، کفش راحت، جورابهای راحت و ساکهای چرخدار استفاده کنند؛ بهتر است پماد زینک اکساید به همراه داشته باشند چراکه این پماد برای ترمیم التهاب بوده و بهدلیل اثر ضد آفتابی برای آفتاب سوختگی نیز کاربرد دارد.
این متخصص طب سنتی در خصوص نکات بهداشتی و مراقبتی، گفت: زائرین باید کرم ضدآفتاب، کلاه لبهدار و لباس مناسب داشته باشند تا از آسیبهای آفتابسوختگی جلوگیری کنند، بهتر است پاهای خود را ماساژ دهند و برای جلوگیری از تاول، شستوشوی مداوم با گلاب و استفاده از روغنهای ملایم مانند روغن گلسرخ یا بابونه استفاده کنند؛ برای پاهایی که زخمی میشود یا تاول میزند شستشوی مداوم با آب و یا گلاب توصیه میشود چراکه گلاب سوزش پا را کاهش میدهد.
وی خاطرنشان کرد: سرعت پیادهروی باید با وضعیت جسمانی فرد همخوانی داشته باشد، افراد نباید با شتاب حرکت کنند، مگر اینکه بدنشان آمادگی لازم را داشته باشد.
سیاهپوش گفت: در سفرهای حج و پیادهروی اربعین بیماریهایی نظیر سرماخوردگی، مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی، دردهای اسکلتی و عضلانی، گرمازدگی، ضعف و بیحالی، مشکلات پوستی مانند عرقسوز و آفتابسوختگی و بیخوابی در بین زائران شایع است. ممکن در سفر مشکلات گوارشی بهصورت یبوست و اسهال بروز کند برای همین باید از مصرف ادویههای گرم و خشک، چای پررنگ و برنج زیاد پرهیز کنند.
این متخصص طب سنتی در پایان یادآور شد: چای با نبات سفید اسهال را درمان میکند و اگر اسهال در فرد با دلپیچه شدید و یا خون همراه باشد در این صورت نیاز به ویزیت پزشک است؛ در نهایت، نظافت مواد خوراکی، استفاده از مایعات کافی و جلوگیری از مصرف خوراکیهای فاسد و چرب میتواند به حفظ سلامت در طول پیادهروی اربعین کمک کند.
انتهای پیام
نظرات