• دوشنبه / ۲۷ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۵:۵۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404052716616
  • خبرنگار : 30147

فرماندار سرخس خبر داد

پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصدی دومین سد بزرگ شرق کشور

پیشرفت فیزیکی  ۷۵ درصدی دومین سد بزرگ شرق کشور

ایسنا/خراسان رضوی فرماندار سرخس از پیشرفت فیزیکی ۷۵ تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی سد شوریجه خبر داد و گفت: آب منطقه‌ای خراسان رضوی تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا امسال آبگیری این سد انجام شود.

مجید بیکی در گفت و گو با ایسنا در خصوص آخرین وضعیت سد شوریجه در این شهرستان گفت: این سد برروی رودخانه کشف رود با ظرفیت مخزن سد ۲۵۰ میلیون مترمکعب در حال احداث است.

وی با اشاره به اینکه شوریجه بعد از سد دوستی دومین سد بزرگ شرق کشور است، خاطرنشان کرد: هدف اصلی از احداث این سد مهار سیلاب‌ها و روان آب‌هایی است که در رودخانه کشف رود پس از بارندگی‌ها در مناطق مختلف مشهد، قوچان، فریمان، طرقبه و شاندیز جمع شده و پس از ورود به شهرستان سرخس از مرز خارج می‌شود.

خروج ۶۸ میلیون مترمکعب آب از کشور

فرماندار سرخس با بیان اینکه در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ بالغ‌بر ۶۸ میلیون مترمکعب آب از محلی که سد در حال احداث است به عنوان سیلاب و روان آب از کشور خارج شده است، اظهار کرد: برای تکمیل سد شوریجه به اعتباری بالغ‌بر ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون چندین پیمانکار در بخش‌های مختلف سد شوریجه مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: تاکنون مسئولان کشوری و استانی بازدیدهای مختلفی از این سد داشته‌اند و امیدواریم هرچه زودتر به نتیجه برسد.

بیکی با اعلام اینکه سد شوریجه قدمتی بیش از دو دهه دارد، گفت: گرچه کار سد با وقفه شروع شد اما اکنون وضعیت خوبی دارد به طوری که به لحاظ منابع مالی جلوتر از منابع تزریقی در حال فعالیت هستند.

وی ادامه داد: براساس سند حقابه بری سد شوریجه، از این سد سهمی برای شهرستان سرخس، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد برای پائین دست، کشاورزی، محیط‌زیست و آبخوان پائین دست دیده شده است.

فرماندار سرخس با بیان اینکه از این میزان سالیانه برای تأمین آب شرب شهر مشهد هم ۱۵ میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده است، افزود: سد شوریجه در جبران کمبود آب تأثیر بسیاری دارد.

وی با اشاره به اینکه اتصال آب رودخانه کشف رود و هریررود رودخانه تجن را به وجود می‌آورند، تصریح کرد: گرچه در حال حاضر امکان استفاده از آب این رودخانه بسیار کم است اما با استفاده از سد شوریجه سیلاب و روان آب‌ها مهار خواهند شد و برای شرب، کشاورزی و محیط‌زیست نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

وی خاطرنشان کرد: سد مخزنی شوریجه در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شرق مشهد بر روی رودخانه کشف رود در حال ساخت است، این سد از نوع خاکی به ارتفاع ۴۶.۵ متر و طول ۳۷۴ متر است.

از چهار سال قبل آبی از محل سد دوستی تحویل کشاورزان نشده است

فرماندار سرخس ادامه داد: منابع آبی موجود در شهرستان که معمولاً در بخش‌های مختلف کشاورزی، شرب و صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد آب‌هایی هستند که از چاه تأمین می‌شود.

وی از وجود ۲۷۰ حلقه چاه کشاورزی در شهرستان خبر داد و اظهار کرد: با توجه به اینکه سد دوستی آوردی نداشته و کشاورزانی که از این سد حقابه بر بودند اکنون سه تا چهار سالی می‌شود که آبی به آنها تحویل نشده است.

بیکی با بیان اینکه کشاورزان با کمبود جدی آب مواجه هستند، خاطرنشان کرد: به دلیل برداشت‌های بی‌رویه‌ای که از دشت سرخس انجام می‌شود با افت جدی سفره‌های زیرزمینی مواجه هستیم.

باید مدیریت منابع آب را داشته باشیم

وی با تأکید بر اینکه باید مدیریت منابع آب را داشته باشیم، افزود: امسال با مشارکت بنیاد برکت ۱۴۰ کیلومتر لوله‌گذاری در مزارع کشاورزی در ۳۲ حلقه چاه در حال انجام است.

فرماندار سرخس با اشاره به اینکه علاوه بر این، ۲۵ کیلومتر هم برای لوله‌گذاری از محل اعتبارات شهرستان پیش‌بینی شده است، بیان کرد: اکنون در مرحله تأمین لوله هستیم و طی دو تا سه ماه آینده اجرا می‌شود.

وی با بیان اینکه امسال ۱۷۰ کیلومتر در بخش بهره‌وری منابع آبی در شهرستان کار خواهد شد، افزود: اصلاح الگوی کشت هم در دستور کار دستگاه متولی قرار دارد.

هیچ سدی برروی رودخانه تجن زده نشده است

بیکی در خصوص اینکه گفته می‌شود افغانستان برروی رودخانه تجن در حال احداث سد است، اظهار کرد: رودخانه تجن نقطه اتصال کشف رود با هریررود است و این رودخانه در اختیار کشور افغانستان نیست.

وی با بیان اینکه رودخانه هریررود در اختیار افغانستان است، تصریح کرد: رودخانه تجن مرز مشترک ایران با ترکمنستان است.

فرماندار سرخس با اشاره به اینکه افغانستان حدود چهار سد برروی رودخانه هریررود احداث کرده است، بیان کرد: با این سدهایی که کشور افغانستان در حال احداث دارد ما را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

وی اظهار کرد: سد دوستی به دلیل سدهایی که کشور افغانستان زده تقریباً آورد بسیار کمی داشته است، می‌طلبد از طریق دستگاه دیپلماسی و بین‌المللی رایزنی‌هایی از طریق وزارت خارج انجام شود تا بتوانند سهم و حقابه کشور را دریافت کنند.

شهرستان سرخس با ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، دارای ۲ شهر سرخس و «مزداوند» و ۶۸ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار است که ۵۵ درصد جمعیت آن در روستاها سکونت دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha