• سه‌شنبه / ۲۵ شهریور ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404062515135
  • خبرنگار : 50038

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

ایسنا/همدان سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر ملایر، همزمان با دومین جشنواره ثبت جهانی انگور جهانشهر ملایر در محل پارک سیفیه این شهر عصر جمعه چهارم مهر با حضور مسئولین استانی و شهرستانی، باغداران و کشاورزان ملایر برگزار می‌شود.

پیرو توافق‌های وزیر وقت جهاد کشاورزی و مدیرکل فائو درباره گسترش شناسایی جهانی پیشینه تاریخی و تنوع زیستی کشاورزی در کشورمان و همچنین تکمیل پرونده‌های مربوطه، نظام تولید انگور شهرستان ملایر در استان همدان به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان و دومین میراث کشاورزی مهم ایران پس از قنات کاشان، در دهم آذر سال ۱۳۹۷ در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت رسید.

ملایر؛ در این آوردگاه جهانی با دارابودن پنج معیار مهم همچون نقش انگور در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظام‌های ارزشی و سازمان‌های اجتماعی، چشم‌اندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی و همچنین تدوین یک برنامه عمل جامع برای حفاظت، صیانت و توسعه آن و ارایه این پرونده به فائو، بر بام نخست تاکداری دنیا تکیه زد و به عنوان یکی از دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران در حوزه کشاورزی رقم خورد.

جرقه ثبت جهانی نظام تولید انگور ملایر در درّه جوزان سال ۱۳۹۵ و در جهاد کشاورزی این شهرستان زده شد و پیرو آن موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان حامی و پشتیبان شهر جهانی انگور، آغازگر راهی بود که موجب شد تاریخ ۱۲ هزار ساله کشاورزی ایران در سازمان فائو به رسمیت شناخته شود؛ دستاوردی مهم که در مسیر پُر فراز و نشیب در عرصه جهانی، دولت تسهیلگر آن بود.

قدمت بیش از ۷۰۰ ساله نظام تولید انگور درّه جوزان ملایر در کنار تنوع زیستی و کشاورزی، فعالیت باغداری، برخورداری از دانش و مهارت تولید فرآورده‌های انگور، وجود روحیه مشارکتی در امور باغداری، دسترسی آسان به شبکه راه‌های اصلی کشور، برخورداری از جذابیت‌های گردشگری، همجواری با منطقه حفاظت شده لشگردر، وجود چاه‌های عمیق و چشمه‌های فصلی و یک رودخانه دائمی در این منطقه از جمله شاخص‌های مطرح در ثبت جهانی انگور ملایر بود.

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

از دیگر شاخص‌های ثبت جهانی انگور می‌توان به نقشه کاربری انگور درّه جوزان، نقشه دسترسی به شهر ملایر، وجود راه‌آهن و فرودگاه و دسترسی به پایتخت و مرکز استان نسبت به درّه جوزان و روستاهای پیرامون، تهیه عکس از دامنه کوه دره جوزان، توضیح علت برتری انگور ملایر با داخل ایران و جهان، علل جالب بودن منطقه برای گردشگران، نقش انگور ملایر در امنیت غذایی و معیشت مردم، آمار صادرات و تولیدات انگور منطقه، روش مبارزه با سرمازدگی و روش داربستی، شناخت فرهنگ، آداب و رسوم از سایت انگور درّه جوزان، چشم‌انداز منطقه و نقشه حفاظت منطقه اشاره کرد.

این در حالیست که پس از تایید مراحل مختلف پرونده ثبت جهانی انگور ملایر، نماینده سازمان فائو به همراه تعدادی از متخصصان و کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی از سایت درّه جوزان بازدید کرد که در همین چارچوب ۲۵ مهر سال ۱۳۹۷ ملایر میزبان کارشناس فائو در امور جیاس(نظام‌های میراث کشاورزی مهم جهانی) و معاون پژوهشی موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاروزی بود و این بازدید به مدت دو روز انجام و در تمامی حوزه‌های مدنظر گزارش‌های لازم تهیه و به فائو ارسال شد.

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

وجود ۱۳ هزار و ۴۳۵ هکتار باغ انگور در ملایر

معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی ملایر گفت: سطح زیر کشت باغات انگور ملایر ۱۳ هزار و ۴۳۵ هکتار است که از این وسعت، سطح زیر کشت باغات انگور بارور ۱۳ هزار و ۲۰۵ هکتار و غیر بارور ۲۲۹ هکتار است.

علیرضا زنگنه در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه سالانه ۳۰۵ هزار تن انگور از این باغات برداشت می‌شود، افزود: یکی از راه‌های بازاریابی و افزایش رونق اقتصادی برگزاری جشنواره‌هاست، به همین منظور در چهارم مهر برگزاری " دومین جشنواره ثبت جهانی انگور" و "سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر" را در برنامه کاری داریم.

وی با بیان اینکه تولیدکننده‌های عمده انگور در کشور استان‌های همدان، قزوین، فارس، آذربایجان‌غربی و شرقی هستند، گفت: بیش از ۵۰ درصد باغات انگور استان به شهرستان ملایر اختصاص دارد و میانگین تولید در شهرستان ۲۴ تن در هکتار است.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه ۴.۵ درصد انگور ملایر تبدیل به آبغوره تبدیل می‌شود، ادامه داد: سه درصد انگور تولیدی به سرکه، شربت، باسلوق و ... تبدیل شده و ۱۰ درصد از انگور تولیدی نیز به صورت تازه‌خوری و ارائه انگور تازه به بازارمصرف می‌شود.

زنگنه به ارقام مختلف  انگور در شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: در ملایر بیش از ۱۵ رقم انگور وجود دارد که شامل  بیدانه سفید ۸۵ درصد بیدانه قرمز، یاقوتی، عسگری، ترکمن ۴،  فخری، صاحبی، شانی قرمز، شصت عروس، خلیلی، لعل، کندری و سیاه است.

این مقام مسئول در رابطه با آمار صادرات کشمش شهرستان ملایر، گفت: کشمش ملایر بیشتر به کشورهای روسیه، اوکراین، تاجیکستان، ازبکستان و کشورهای حوزه خلیج‌فارس صادر می‌شود و آورده مالی خوبی به همراه دارد.

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

از باغداران نمونه تاکستان های ملایر تجلیل می‌شود

در ادامه مدیرعامل شرکت تعاونی پیمان گستر ملایر از برگزاری سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر، با همکاری جهاد کشاورزی و با حضور باغداران شهر جهانی انگور، جمعه چهارم مهر ماه خبر داد.

اکبر رحیمی در گفت و گو با ایسنا، افزود: "سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر ملایر" همزمان با دومین جشنواره ثبت جهانی انگور جهانشهر ملایر در محل پارک سیفیه این شهر عصر جمعه چهارم مهرماه، با حضور مسئولین استانی و شهرستانی و باغداران و کشاورزان ملایر برگزار می‌شود.

وی توضیح داد: البته کسانی که در این رقابت شیرین شرکت کرده‌اند چهارشنبه ۲۶ شهریور ماه خوشه‌های خود را تحویل دبیرخانه جشنواره می‌دهند تا مورد داوری قرار بگیرد.

رحیمی با بیان اینکه طی مراسمی از باغداران نمونه که تولیدکنندگان خوشه برتر بوده‌اند با اهدای جوایزی نفیس تجلیل به عمل می‌آید، افزود: آیتم‌های داوری شامل سلامت خوشه از نظر آفات و بیماری‌ها، رسیدگی و درصد قند میوه، درشتی و یکنواختی حبه‌ها، رنگ و فرم خوشه و وزن خوشه است.

سیزدهمین جشنواره ملی خوشه برتر؛ رقابتی شیرین برای انتخاب بهترین نوع انگور ‌

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha