در این یادداشت آمده است:
صبحانه به بدن قدرت میدهد، قدرت بدن را افزایش میدهد و توانایی گذراندن کل روز را با روحیهای شاداب فراهم میکند.
از سویی دیگر، نخوردن صبحانه میتواند اثرات منفی بر یادگیری نوجوان داشته باشد. در شرایط ناشتایی کوتاهمدت، اغلب سطح قند خون به نحوی تنظیم میشود که به عملکرد طبیعی مغز لطمه وارد نشود و اگر مدت زمان ناشتایی طولانیتر باشد، به دلیل افت قند خون، مغز قادر به فعالیت طبیعی خود نیست و در نتیجه یادگیری و تمرکز حواس مختل میشود.
نوجوانانی که صبحانه نمیخورند، بیشتر در معرض اضافهوزن و چاقی قرار دارند. نخوردن صبحانه و ناشتایی طولانیمدت موجب افت قند خون شده و در نتیجه در وعده ناهار به علت گرسنگی و اشتهای زیاد، غذای بیشتری خورده میشود که در نهایت اضافهوزن و چاقی را به دنبال دارد.
صبحانه میتواند دریافت ریزمغذیهای روزانه را برای دانشآموزان آسانتر کند. کودکانی که روزانه صبحانه میخورند، ۵۰ درصد آهن و ویتامین بیشتری دریافت میکنند.
طبق مطالعهای در سال ۲۰۲۱ میلادی بر روی ۱۱۸۱ نوجوان شیلیایی ۱۰ تا ۱۴ ساله انجام شد، یافتهها نشان داد نوجوانانی که درست قبل از نیاز شناختی صبحانه میخورند و به طور مرتب صبحانه با کیفیتی میخورند، عملکرد شناختی بهتری نسبت به کسانی دارند که این کار را نمیکنند.
همچنین طبق مطالعهای مروری در سال ۲۰۲۲ میلادی، دانشآموزانی که قبل از شروع مدرسه صبحانه کامل میخورند، تمرکز بالاتر، نمرات بهتر، انرژی بیشتر و دریافت مواد معدنی در آنها مناسبتر به نظر میرسد و حتی سبک زندگی و وزن سالمتری دارند.
توجه شود برای اینکه نوجوان اشتهای کافی برای خوردن صبحانه داشته باشد:
باید شام را در ساعات ابتدای شب صرف کند.
تا جای ممکن شبها در ساعت معین بخوابد تا صبحها بتواند زودتر بیدار شده و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشد.
اگر پدر و مادر صبحانه را به عنوان یک وعده غذایی مهم تلقی کنند و هر روز دور سفره صبحانه بنشینند، نوجوان به صرف صبحانه تشویق میشود و علاوه بر بهبود اشتها، پذیرش طعمهای جدید برای نوجوان مطلوبتر خواهد بود.
سحرخیزی، ورزش و نرمش صبحگاهی علاوه بر خوردن صبحانه در محیط گرم خانواده، از دیگر مشوقهای صرف صبحانه برای نوجوان است.
یکی از دلایل نخوردن صبحانه در نوجوانان، تکراری و یکنواخت بودن آن است؛ بنابراین با ایجاد تنوع در صبحانهها، نوجوانان را به خوردن صبحانه تشویق کنید. توصیه میشود برای داشتن یک صبحانه متعادل، کافی و متنوع، به تمام گروههای غذایی مختلف توجه شود.
غذاهایی مثل فرنی (با آرد برنج یا نشاسته گندم و شیر)، شیربرنج، حلیم کمچرب، عدسی و انواع آشهای محلی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
این غذاها میتواند بهعنوان صبحانه برای نوجوانان مناسب باشد:
نان و پنیر و گردو
نان و تخممرغ و گوجهفرنگی
نان و کره حیوانی
خامه و مربا
نان و کره و عسل
نان و پنیر و خرما همراه با یک لیوان شیر
املت به همراه انواع سبزی (ترکیب تخممرغ با یک یا چند نوع سبزی مانند قارچ، اسفناج، پیاز و هویج) به همراه نان
انواع حبوبات پخته به همراه نان
سیبزمینی آبپز با تخممرغ و گوجهفرنگی
انواع پنکیک کم شیرین با آرد جو دوسر یا آرد کامل گندم، به همراه کره بادامزمینی یا کرم کنجد و عسل
این گزینهها، صبحانههایی سالم و مغذی برای نوجوانان به شمار میرود.
انتهای پیام
نظرات