به گزارش ایسنا، «ماتیاس هاس»، مدیر نظارت بر یخچالهای طبیعی در سوئیس (GLAMOS) گفت: زمانی رودخانههای عظیمی از یخ وجود داشت اما اکنون بسیاری از آنها با چنان سرعتی در حال عقبنشینی هستند که مسیری که ۳۵ سال پیش از پارکینگ یخچال «رون» ظرف چند دقیقه با پای پیاده طی میشد، اکنون به نیم ساعت پیادهروی تبدیل شده است.
ذوب یخچالهای طبیعی بخشی از یک الگوی جهانی است. گزارشی از سازمان جهانی هواشناسی نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، یخچالهای طبیعی خارج از گرینلند و قطب جنوب ۴۵۰ میلیارد تن یخ از دست دادهاند - معادل یک مکعب یخ ۷ کیلومتری که برای پر کردن ۱۸۰ میلیون استخر شنای المپیک کافی است.
یخچالهای طبیعی سوئیس به شدت آسیب دیدهاند و در طول ۱۰ سال گذشته یک چهارم یخ خود را از دست دادهاند.
عکسهای ماهوارهای نشان میدهند یخچال رون اکنون به دریاچهای ختم میشود که زمانی یخ جامد بود و یخچالهای طبیعی کوچکتر، مانند «پیزول» در شمال شرقی آلپ به طور کامل از بین رفتهاند.
تا همین اواخر، کاهش سالانه ۲ درصدی یخ در کوههای آلپ بسیار زیاد تلقی میشد. در سال ۲۰۲۲، سوئیس تقریبا ۶ درصد از یخهای یخچالی باقیمانده خود را از دست داد و پس از آن در سالهای ۲۰۲۳، ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ نیز کاهش قابل توجهی داشت.
حتی بزرگترین یخچال طبیعی آلپ، «گریت آلتش» در طول ۷۵ سال گذشته حدود ۲.۳ کیلومتر عقبنشینی کرده است و اکنون درختان در جایی که زمانی یخها جریان داشتند، رشد کردهاند.
به گزارش آناتولی، در حالی که یخچالهای طبیعی به طور معمول در طول قرنها پیشرفت و عقبنشینی کردهاند، دانشمندان تأکید میکنند که این افزایش سرعت ذوب یخها در سالهای اخیر به خاطر تغییرات اقلیمی، ناشی از فعالیتهای انسانی است.
حتی اگر دمای جهانی تثبیت شود، کاهش حجم یخچالهای طبیعی همچنان ادامه خواهد یافت.
پروفسور «بن مرزیون» از مؤسسه جغرافیای دانشگاه «برمن» اظهار داشت: یخچالهای طبیعی به دلیل وسعت و حجم عظیمی که دارند در برابر تغییرات اقلیمی با تأخیر واکنش نشان میدهند و همین امر باعث میشود حتی اگر افزایش دمای زمین ثابت بماند، بازهم بخش بزرگی از ذوب یخچالها در آینده ادامه یافته و اجتنابناپذیر باشد.
محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطوح پیش از صنعتی شدن میتواند نیمی از یخهای یخچالهای کوهستانی باقیمانده را حفظ کند، در حالی که افزایش ۲.۷ درجه سانتیگراد میتواند منجر به از دست رفتن نهایی سه چهارم آنها شود.
این عقبنشینی، خطرات جدی برای منابع آب ایجاد میکند. یخچالهای طبیعی به عنوان مخازن طبیعی عمل میکنند و آب ذوب شده را برای رودخانهها، آبیاری، برق آبی و آب آشامیدنی فراهم میکنند.
با وجود چشمانداز تاریک، دانشمندان مسیری رو به جلو را میبینند.
پروفسور «رجین هاک» از دانشگاه اسلو در این باره گفت: این غمانگیز است. اما در عین حال، توانمندساز نیز هست. اگر کربنزدایی کنید و ردپای کربن را کاهش دهید، میتوانید یخچالهای طبیعی را حفظ کنید. این روند هنوز در دستان ما است.
به گفته کارشناسان، گرم شدن زمین الگوی خنکشدن در لایههای جو را تغییر داده و به ایجاد پدیدهای به نام «گرمایش جهانی» منجر شده است که قطبها، کوهها و یخچالهای طبیعی را تحت تاثیر قرار میدهد.
ذوبشدن برفها نشاندهنده یک بحران مضاعف است زیرا این امر باعث ایجاد تغییرات اقلیمی و در نهایت به دگرگونیهای دیگری مانند افزایش سطح دریاها منجر میشود.
اثرات منفی فراگیر ناشی از تغییرات اقلیمی، سازمانهای بینالمللی را بر آن داشت تا برای کاهش افزایش دمای زمین به پا خیزند و درصدد چارهجویی برآیند.
این درحالی است که در سطح جهانی، هیچ راهبرد واحدی برای مقابله با تغییرات اقلیمی یادشده وجود ندارد. علاوه بر اینکه کشورهای بزرگ صنعتی نظیر ایالات متحده فعالیتهای خود را بدون نظارت ادامه میدهند و همچنان مقادیر زیادی سوخت فسیلی مصرف میکنند.
انتهای پیام
نظرات