حسن نیلیاحمدآبادی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به پرسشی درباره نوع آنتیبادی موجود در شیر تولیدی این شرکت و مبنای علمی آن اظهار کرد: شرکت ما یک شرکت واکسنساز مستقر در شهرک علمیتحقیقاتی اصفهان است و رسالت آن تولید محصولاتی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
وی افزود: آنتیبادی یک محصول بیولوژیک است که توسط سیستم ایمنی در پاسخ به تحریک عامل بیماری یا آنتیژن تولید میشود و میتواند بهصورت اختصاصی در خنثیسازی آن عامل بیماریزا در سطح مخاطی و یا اندام های دیگر نقش داشته باشد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به طرح این شرکت در دوران پاندمی کرونا بیان کرد: در آن زمان، ما طرحی را ارائه کردیم که براساس آن، سیستم ایمنی دام تحریک میشد تا آنتیبادی اختصاصی و خنثیکننده ویروس کووید–۱۹ را تولید کند. کارآزمایی بالینی این محصول زیر نظر کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و در فازهای یک، دو و سه در بیمارستانهای الزهرا(س) و عیسی بن مریم(ع) و روی ۵۲۰ بیمار سرپایی انجام شد.
نیلیاحمدآبادی با تشریح نحوه عملکرد سیستم ایمنی گفت: آنتیبادی از دو طریق میتواند تولید شود و در سیستم ایمنی بدن نقش ایفا کند؛ نخست بهصورت فعال که در اثر بیماری یا واکسیناسیون ایجاد میشود و به آن «ایمنی فعال» میگویند. نوع دوم، «ایمنی غیرفعال» یا Passive Immunity است که در آن، آنتیبادی توسط یک موجود دیگر تولید و به انسان منتقل میشود. برای اینکه این آنتی بادی قابلیت تزریق به انسان را داشته باشد، نیاز به یک سری تحقیقات گسترده دارد. در حال حاضر آنتی بادی تولید شده بهصورت خوراکی مصرف شده و در سطوح مخاطی نقش ایفا میکند.
وی افزود: شیری که در شرکت ما تولید شده، علاوه بر آنتیبادی، حاوی لاکتوفرین، لاکتوپراکسیداز، لیزوزیم، ترکیبات زیستفعال، آنتیاکسیدانها و سطح پروتئین بالاتر نسبت به شیر معمولی است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره ظرفیت تولید توضیح داد: این شیر براساس تقاضا تولید میشود؛ به این معنا که اگر روند بازار و نیاز ماههای آینده مشخص باشد، میتوانیم سیستم تولید را در همان مسیر هدایت کنیم تا پاسخگوی تقاضا باشیم، بنابراین در عمل محدودیتی در ظرفیت تولید وجود ندارد.
نیلیاحمدآبادی درباره مراحل تأیید علمی این محصول گفت: این طرح و نتایج آن در شهرک علمیتحقیقاتی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان و معاونت علمی ریاست جمهوری مورد بررسی و تأیید قرار گرفته است، همچنین مقاله مربوط به نتایج این پژوهش در یکی از معتبرترین ژورنالهای بینالمللی به چاپ رسیده و در کنگره تغذیه نیز یک پانل اختصاصی به آن اختصاص یافت. در این کنگره که سال گذشته در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد، متخصصان حاضر با این شیر تغذیه شدند.
وی با اشاره به سوابق علمی مجموعه افزود: نزدیک به ۳۰ سال است که در حوزه ویروسهای مشترک بین انسان و دام فعالیت داریم و تلاش کردهایم در پاندمیها، روشی برای ایجاد ایمنی سریع طراحی کنیم تا خسارات ناشی از ویروسهای در گردش کاهش یابد. در دوران کرونا موفق شدیم با استفاده از تحریک سیستم ایمنی دام، شیری تولید کنیم که حاوی آنتیبادی اختصاصی علیه ویروس کووید–۱۹ بود و خوشبختانه در کارآزماییهای بالینی انجامشده روی بیماران سرپایی، بستری و افراد سالم در بیمارستانهای اصفهان، نتایج ارزشمندی به دست آمد.
مدیرعامل این شرکت ادامه داد: نتایج این مطالعات در معتبرترین مجلات بینالمللی منتشر شد و براساس آن، از سازمان غذا و دارو مجوز تولید گرفتیم. اکنون شیر تولیدی شرکت ما در فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر اصفهان بهصورت روزانه در حال توزیع است.
نیلیاحمدآبادی در ادامه با اشاره به اهمیت مصرف شیر در کشور گفت: متأسفانه مصرف مواد غذایی مضر در کشور ما چند برابر میانگین جهانی است، در حالی که مصرف مواد غذایی مفید مانند شیر، یکسوم متوسط جهانی است. سرانه مصرف شیر در ایران نسبت به اروپا حدود نصف و گاهی یکسوم است، در حالی که در برنامه توسعه چهارم کشور، قرار بود این میزان به متوسط جهانی یعنی ۱۶۰ کیلوگرم در سال برسد.
وی خاطرنشان کرد: شیر بهلحاظ ترکیبات مغذی، یک غذای کامل محسوب میشود که میتواند سرعت رشد را افزایش دهد، میانگین قد کودکان را بالا ببرد و در پیشگیری از بیماریهایی مانند سرطان، چاقی، آلزایمر و آثار آلودگی هوا نقش مؤثری ایفا کند. اصفهان قطب تولید شیر کشور است و روزانه نزدیک به ۷۰۰۰ تُن شیر در این استان تولید میشود که بخش عمده آن صادر یا به شیر خشک تبدیل میشود.
مدیرعامل این شرکت با اشاره به چالش جهانی مقاومت میکروبی گفت: یکی از مهمترین مشکلات امروز جهان، افزایش مقاومت باکتریها نسبت به آنتیبیوتیکهاست. به دلیل مصرف مداوم آنتیبیوتیک در انسان و دام، میکروبهای مقاوم در بیمارستانها شکل گرفتهاند که تهدیدی جدی برای سلامت انسانها محسوب میشوند.
نیلیاحمدآبادی افزود: شرکت ما روشی جدید مبتنی بر «باکتریوفاژ» را برای مقابله با این چالش ارائه کرده است. باکتریوفاژها ویروسهایی هستند که بهصورت هدفمند به باکتریهای پاتوژن حمله میکنند و تعادل جمعیت میکروبی را در محیط برقرار میسازند. برای مثال، در محیط بیمارستان، استفاده از باکتریوفاژ مناسب میتواند میزان باکتریهای مقاوم را بهطور چشمگیری کاهش دهد و خطر برای بیماران را از بین ببرد.
وی ادامه داد: هماکنون با مرکز تحقیقات عفونی بیمارستان الزهرا کارآزمایی بالینی این روش روی زخمهای دیابتی در حال آغاز است و در صورت موفقیت، این پژوهش میتواند تحولی بزرگ در حوزه مقابله با مقاومت آنتیبیوتیکی ایجاد کند. شرکت ما اکنون دارای «بانک مایع باکتریوفاژ» حاوی ۲۵۰ سویه مختلف است که میتواند آن را در اختیار نظام سلامت، بخش دامپزشکی و سایر مراکز درگیر با چالش مقاومت آنتیبیوتیکی قرار دهد.
انتهای پیام
نظرات