• شنبه / ۱۷ آبان ۱۴۰۴ / ۱۵:۰۹
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1404081710448
  • خبرنگار : 71631

«پیکر مسیح» سفر می‌کند

«پیکر مسیح» سفر می‌کند

شاهکار مرمت‌شده‌ «بلینی» برای نخستین‌بار به ایالات متحده می‌رود.

به گزارش ایسنا، «جی. پیرپونت مورگان»(J. Pierpont Morgan)، بانکدار و مجموعه‌دار پرآوازه در سال ۱۹۱۰ میلادی تصور می‌کرد یکی از نقاشی‌های «جووانی بلینی» را خریداری کرده است. صحنه‌ شلوغ این نقاشی که مریم مقدس و کودکی را که برای یک نیایش‌گر زانوزده دعای خیر می‌کند به تصویر می‌کشد، درخشش رنگ و بازی نور طبیعی آثار «بلینی» را داشت، اما بعدا مشخص شد که اثر توسط «مارکو بلو»( Marco Bello)، یکی از شاگردان کارگاه بزرگ این نقاش ونیزی، خلق شده است.

در سال‌های اخیر، این اثر هنری در اتاق مطالعه «مورگان» در کنار آثار رنسانسی «هانس مملینگ»‌ و «پروجینو» آویخته شده بود. اما به‌زودی یک اثر اصل «بلینی» جای آن را می‌گیرد: موزه و کتابخانه مورگان نیویورک از ۱۵ ژانویه ۲۰۲۶ شاهکار «بلینی» به نام «پیتا» (حدود ۱۴۷۰) را به نمایش خواهد گذاشت. این اثر از موزه شهر «ریمینی» امانت گرفته شده و برای نخستین بار در آمریکا به نمایش درمی‌آید. پیش از انتقال، این تابلو توسط بنیاد غیرانتفاعی (Venetian Heritage) به طور کامل مرمت شده است.

این اثر که با نام «پیکر مسیح در آغوش فرشتگان» نیز شناخته می‌شود، مسیحی رنگ‌پریده و خون‌آلود را به تصویر می‌کشد که گویی در آستانه افتادن از قاب نقاشی است. چهار فرشته در اطراف او حضور دارند تا مانع این سقوط شوند.

«بلینی» که در خانواده‌ای سرشناس از نقاشان متولد شده بود و بعدها به یکی از پیشگامان هنر ونیز تبدیل شد، در زمان خلق «پیتا» هنوز در ابتدای مسیر خود قرار داشت. او این تابلو را برای  مشاور خاندان حاکم «ریمینی» نقاشی کرد تا برای عبادت خصوصی در کاخش نگه دارد. با این حال، مسیر پیشرفت بلینی در همین اثر به‌وضوح دیده می‌شود.

«پیکر مسیح» سفر می‌کند
«پیتا»‌


به گفته‌ «جان مارسیاری»(John Marciari)، متصدی موزه مورگان، «در همین نقاشی می‌بینیم که بلینی در حال تلفیق چند سنت و تاثیر کلیدی است، و از همین راه شیوه‌ مدرنی را شکل می‌دهد که امروز به آن شهرت دارد.»

تصویر مسیح از سنت نقاشی‌های شمایلی بیزانسی گرفته شده، عناصر مجسمه‌گون یادآور تاثر «بلینی» از «دوناتلو» است و درک او از تناسبات کلاسیک احتمالا از «آندره‌آ مانتنیا»(Andrea Mantegna) الهام گرفته است.

این اثر پس از درگذشت مشاور خاندان حاکم بر «ریمینی»‌ در سال ۱۴۹۹ در خانواده  او باقی ماند و تا پایان قرن هجدهم از آنجا خارج نشد. رطوبت در طول قرن‌ها باعث تاب‌برداشتن و ترک‌خوردگی پنل چوبی شده بود و بخش‌هایی از رنگ از بین رفته بود. پس از مرمت گسترده، «پیتا» پیش از نمایش در نیویورک، در قصر «Ca’ d’Oro» در ونیز به نمایش درمی‌آید.

این اثر در کنار نقاشی دیگری که از ایتالیا به امانت گرفته شده است در نیویورک به نمایش گذاشته می‌شود: «پسر با سبد میوه» (حدود ۱۵۹۳–۱۵۹۵) اثر «کاراواجو» که جوانی را با سبدی از میوه‌های رسیده به تصویر می‌کشد.

نمایشگاه «پیتا جووانی بلینی: مرمت‌شده» از ۱۵ ژانویه تا ۱۹ آوریل ۲۰۲۶ در موزه و کتابخانه مورگان، واقع در نیویورک، برگزار خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha