حمزه خانجانی افشار چهارشنبه ۵ آذر در کارگروه کشاورزی، با بیان اینکه سالانه حدود ۳۵۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت سیر میرود و میزان تولید این محصول بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تُن در سال برآورد میشود، افزود: نوع غالب سیر همدان شامل «سیر سفید همدان» و «سیر قرمز تویسرکان» است که در سال ۱۳۹۶ بهعنوان برند ملی و در تاریخ ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ با شماره AO–۱۲۷۳ در دفتر بینالمللی سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) در ژنو ثبت جهانی شد.
وی با اشاره به ضرورت احداث شهرک تخصصی فرآوری سیر، گفت: استفاده از اراضی درجه سه و چهار برای این منظور ضمن حفظ اراضی مرغوب، به تحقق امنیت غذایی پایدار کمک میکند و زمینه شکوفایی بیشتر محصول سیر همدان را فراهم میسازد.
خانجانی تصریح کرد: برداشت این محصول در ماههای خرداد و تیر انجام میشود و عملکرد متوسط هر هکتار بین ۱۵ تا ۲۰ تُن است. ویژگی بارز سیر همدان، درشتی دانه، پوست سفید براق، بو و طعم تند و ماندگاری بالا در انبار است؛ همچنین بهدلیل غلظت زیاد اسانس طبیعی آلیسین (بیش از ۹۵درصد) کاربرد گستردهای در صنایع غذایی و دارویی دارد.
وی با بیان اینکه سابقه کشت سیر در همدان به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد و این محصول در شهرستانهای همدان، تویسرکان، ملایر و کبودرآهنگ بیشترین سطح زیرکشت را دارد، افزود: سیر همدان علاوه بر تامین بازار داخلی، به کشورهای عراق، روسیه، حوزه خلیج فارس و آسیای میانه صادر میشود و یکی از منابع مهم ارزآوری استان به شمار میآید.
خانجانی درباره طرح «خوشه سیر همدان» خاطرنشان کرد: این طرح توسعهای با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی اجرا میشود و هدف آن، ارتقای زنجیره ارزش از تولید تا فرآوری و صادرات است. اعضای این خوشه شامل کشاورزان، شرکتهای بستهبندی، صادرکنندگان و مراکز تحقیقاتی از جمله دانشگاه بوعلی سینا هستند.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی استان همدان با اشاره به چالشهای موجود، گفت: با وجود اینکه رتبه اول تولید سیر در کشور، استان همدان با مشکلاتی در زمینه فرآوری، بستهبندی و ایجاد ارزش افزوده مواجه است و خامفروشی در بازارهای بینالمللی همچنان چالشی جدی محسوب میشود.
وی تأکید کرد: با ایجاد واحدهای فرآوری مانند تولید پودر و عصاره سیر، ثبت برند جغرافیایی، توسعه صادرات و تقویت مکانیزاسیون، میتوان از خامفروشی جلوگیری و ارزش واقعی این محصول ملی را احیا کرد.
خانجانی درباره ارزش تغذیهای سیر نیز اظهار کرد: سیر همدان سرشار از ویتامین C، فولیک اسید، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و ویتامینهای گروه B است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
انتهای پیام


نظرات