• سه‌شنبه / ۲ دی ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404100200866
  • خبرنگار : 50463

یک جامعه شناس: محرمانه‌سازی داده‌ها درباره مصرف الکل، آسیب‌های اجتماعی را تشدید می‌کند

یک جامعه شناس: محرمانه‌سازی داده‌ها درباره مصرف الکل، آسیب‌های اجتماعی را تشدید می‌کند

ایسنا/یزد یک جامعه شناس با تأکید بر لزوم دسترسی پژوهشگران به داده‌های علمی و به‌روز درباره مصرف مشروبات الکلی، گفت: پنهان‌کاری و محرمانه تلقی‌کردن اطلاعات برای اندیشمندان و دلسوزان اجتماعی نه‌تنها کمکی به حل مسئله نمی‌کند بلکه می‌تواند به تشدید آسیب‌های اجتماعی منجر شود.

بهروز اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن اشاره به اهمیت داده‌های علمی در تحلیل آسیب‌های اجتماعی، گفت: در موضوع حساسی مانند مصرف مشروبات الکلی، مهم‌ترین پیش‌نیاز، دسترسی به اطلاعات دقیق، قابل اتکا و به‌روز است. متأسفانه در بسیاری از موارد، این داده‌ها حتی از کارشناسان و پژوهشگران نیز پنهان می‌ماند، در حالی که محرمانه‌سازی اطلاعات برای اندیشمندان و اساتید دانشگاه نه‌تنها راهگشا نیست، بلکه می‌تواند به تعمیق بحران منجر شود.

وی با تأکید بر ضرورت پذیرش مسئله، افزود: تا زمانی که صورت مسئله به رسمیت شناخته نشود و امکان بررسی علمی آن فراهم نباشد، نمی‌توان انتظار داشت راهکارهای مؤثر و پایدار برای کاهش یا پیشگیری از آسیب‌ها ارائه شود.

این جامعه شناس درباره دلایل گرایش برخی جوانان یزدی به مصرف مشروبات الکلی، گفت: این پدیده را باید از زوایای مختلف ساختاری، فرهنگی، اقتصادی و روانی بررسی کرد. یزد با هویت سنتی و مذهبی قوی، در حال تجربه گذار سریع اجتماعی و فرهنگی است و این گذار در برخی جوانان می‌تواند به تعارض ارزش‌ها، سردرگمی هویتی و شکاف نسلی منجر شود.

اسلامی ادامه داد: گسترش رسانه‌ها و فضای مجازی باعث شده برخی جوانان فاصله معناداری با ارزش‌های سنتی خانواده و جامعه پیدا کنند. از سوی دیگر، محدودیت‌های شدید اجتماعی، اگر بدون ارائه جایگزین‌های سالم برای تفریح و اوقات فراغت باشد، می‌تواند به بروز رفتارهای پنهانی و پرخطر منجر شود.

وی فشارهای اقتصادی و بیکاری را از دیگر عوامل مؤثر دانست و گفت: اگرچه یزد استانی صنعتی محسوب می‌شود، اما همخوانی لازم بین خروجی دانشگاه‌ها و نیاز صنعت وجود ندارد. بسیاری از فرصت‌های شغلی موجود متناسب با تخصص جوانان تحصیل‌کرده نیست و این موضوع، همراه با مشکلات معیشتی و کاهش امید به آینده، می‌تواند زمینه‌ساز گرایش به رفتارهای پرخطر از جمله مصرف الکل شود.

محرمانه‌سازی داده‌ها درباره مصرف الکل، آسیب‌های اجتماعی را تشدید می‌کند

این مدرس دانشگاه با اشاره به افزایش دسترسی به مشروبات الکلی تصریح کرد: برخلاف تصور عمومی، دسترسی به الکل در شهرهایی مانند یزد نیز چندان دشوار نیست. در گفت‌وگو با برخی مصرف‌کنندگان، دغدغه‌ای درباره فرایند تهیه مشروبات الکلی دیده نمی‌شود و این نشان‌دهنده وجود شبکه‌های توزیع فعال و در دسترس است.

اسلامی کمبود مهارت‌های مقابله‌ای را یکی دیگر از عوامل خطر برشمرد و افزود: برخی جوانان مهارت‌های لازم برای مدیریت استرس، حل مسئله و کنترل هیجانات را به‌صورت سالم نیاموخته‌اند. در چنین شرایطی، مصرف الکل به‌عنوان یک راه‌حل موقت و ناسالم برای فرار از فشارهای روانی انتخاب می‌شود؛ مهارت‌هایی که باید از خانواده، مدرسه و نظام آموزشی تقویت شود.

وی نقش گروه همسالان را بسیار تعیین‌کننده دانست و گفت: نیاز به پذیرش در جمع دوستان، یکی از قوی‌ترین عوامل پیش‌بینی‌کننده مصرف الکل در نوجوانان و جوانان است. همچنین مشکلات خانوادگی، تعارضات والدین، ضعف ارتباط مؤثر میان والدین و فرزندان و کاهش نظارت خانوادگی، احتمال گرایش به گروه‌های همسالان ناباب را افزایش می‌دهد.

این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به کنجکاوی و تجربه‌طلبی در دوران نوجوانی و جوانی اظهار کرد: برخی جوانان، مصرف الکل را نمادی از مدرن‌بودن، آزادی یا حتی مقاومت در برابر هنجارهای سنتی می‌دانند. این نگاه در شهرهایی با هویت سنتی قوی مانند یزد، می‌تواند پررنگ‌تر باشد و ضرورت گفت‌وگوی مؤثر با نسل جوان را دوچندان می‌کند.

اسلامی نقش رسانه‌ها و فضای مجازی را نیز قابل توجه دانست و گفت: عادی‌سازی مصرف مشروبات الکلی در برخی محتواهای رسانه‌ای، به‌ویژه در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، بدون نمایش پیامدهای واقعی آن، تأثیر جدی بر نگرش نسل جوان گذاشته است.

وی ضعف برنامه‌های پیشگیری علمی را از دیگر چالش‌ها دانست و افزود: برنامه‌های پیشگیرانه مبتنی بر شواهد علمی، مشارکتی و جذاب، جای خود را به روش‌های صرفاً تبلیغی یا تنبیهی داده‌اند و همین موضوع اثربخشی اقدامات آگاه‌سازی را کاهش داده است.

این جامعه شناس مسائل اجتماعی با اشاره به ویژگی‌های خاص استان یزد خاطرنشان کرد: مهاجرت، چه ورود مهاجران با فرهنگ‌ها و ارزش‌های متفاوت و چه مهاجرت جوانان یزدی به شهرهای بزرگ و بازگشت با الگوهای فرهنگی جدید، همچنین توسعه گردشگری، همگی می‌توانند در تغییر نگرش‌ها و افزایش مواجهه با رفتارهایی مغایر با ارزش‌های سنتی مؤثر باشند.

وی با ارائه راهکارهایی برای کاهش و پیشگیری از مصرف مشروبات الکلی گفت: انجام پژوهش‌های کمّی و کیفی اختصاصی در استان یزد، تقویت آموزش مهارت‌های زندگی در خانواده‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و محلات، ایجاد فضاهای سالم، جذاب و مقرون‌به‌صرفه برای تفریح جوانان، ارائه خدمات مشاوره‌ای محرمانه و غیرقضایی و آموزش والدین برای برقراری ارتباط مؤثر با فرزندان، از جمله اقدامات ضروری است.

اسلامی در پایان تأکید کرد: استفاده از ظرفیت رهبران محلی، مذهبی و نخبگان اجتماعی یزد برای طراحی پیام‌های پیشگیرانه مؤثر می‌تواند نقش مهمی در کاهش این آسیب اجتماعی ایفا کند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۱۱:۱۶

جوانان شادی و تفریح ندارند ، سرگرمی ندارند ، امکان ازدواج ندارند ، پس چکار کنند ؟

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۱۳:۴۸

به نظرت براشون مهمه؟؟

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۱۶:۰۰

خیلی ها هم ثروتمندند و تفریحات آنچنانی دارن ازدواج هم کردن ولی زیاد مشروبات استفاده میکنن زیاد سراغ دارم اینها همش نشانه بی دینی و بی ایمانی است

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۱۹:۰۹

چون تفریحی نیست بروند دنبال کاری که هم به خودشان هم به دیگران صدمه بزنند باعث جرم های بسیار بدهی هم بشوند

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۲۳:۱۳

آینده جامعه را اینها تباه میکنن

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۰۳:۴۵

پیشنهاد شما که مصرف...نیست.

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۱۱:۵۷

وقتتون بخیر این چیزایی که فرمودید دلایل مناسبی برای رو آوردن به مصرف مشروبات الکلی نیست ،در واقع هیچ دلیلی بر مصرف اینگونه مواد نیست که بخواهیم توجیه کنیم اما متاسفانه در اثر مشکلاتی که گفتید ممکن است جوانان به سمت این چیزها کشیده‌ بشوند

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۵ ۰۹:۲۲

ای کاش فقط شادی و سرگرمی و امکان ازدواج نداشتیم . همیشه اعصاب خوردی توی خونه از دست خالی . امید به آینده منفی هزار درصد هرچی میدویم به هیچ جا نمی‌رسیم.

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۱۶:۱۲

در جمهوری اسلامی کمتر کسی به این اندازه موضوع رو واقعی بیان کرده، هرچند فاصله زیادی با اصل قضیه داره ، باید اساسی مشکل حل کرد

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۲۱:۰۵

قطعا در تحقیقات ازدواج باید بدونیم خواستگار یا دختر مورد نظر سوابق مصرف مشروب داشته یانه

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۳ ۲۱:۵۳

مخالفت با مشروب سود کلانی را وارد جیب قاچاق و تولید زیر زمینی کرده است. و البته جوانب زیاد در این مورد قابل تامل و تعمق است

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۰۹:۰۶

چی رو دارید قایم میکنید؟ این حجم تولید و مصرف رو کشورهای اروپایی ندارند!!! تا کی میخواهید سرتون رو مثله همه موارد تو برف بکنید.

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۰۹:۳۴

سلام این عزیز بیشتر ترویج مشروبات الکی می‌کنه تا از ضررهاش بگه که جوانان در دو سه سال کبد از بین می‌ره کلیه هاشون خراب میشه چشم‌هایشان کور میشه بافت رودها نازک میشه این عزیز بیشتر ترویج غلط رواج میده

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۰۹:۳۶

متاسفانه مصرف مواد و نوشیدنی الکل سالها در مراکز آموزشی جا خوش کرده نشستن و نگاه کردن و گفتن فایده ای ندارد عمل باید کرد

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۰۹:۵۳

رفتار سختگیرانه در خانواده یزدی برای جوانان خود افراط گرانه میباشد بخصوص برای پسرانه مادر نسخه خودش دارد عشق معنا ندارد اختلاف جزیی سن برایشان فاجعه است

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۱۱:۲۱

بسم الله الرحمان الرحیم الله... اگه اشتباه نکنم شب لیلة الرغایب هستش دعا میکنم یگانه پروردگارمان الله... همه مون رو از شر و وسوسه های شیطان در امان نگه داره امیدوارم نه مشروب نه مواد ونه هرچیزی که به دین و فرهنگ اسلامی و مملکتون آسیب میرسونه رو ازبلا

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۱۲:۰۰

که باید در این گونه موارد مانند مشکلات دیگر راهکار مناسب ارائه داده بشه نه این که توجیه بشوند و به امان خدا رها بشند

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۱۳:۳۷

همونجور که مواد مخدر پیدا میشه الکل هم پیدا میشه.تو هر مغازه وخونه ای میری هست .

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۴ ۱۳:۵۲

خدا لعنت کنه کسانی که مردمو به این روز انداختن ناامیدی گرونی بیکاری یه جوون وقت ازدواجش چیکار کنه فاصله ی طبقاتی بیداد می‌کنه نه پارتی داره نه سرمایه نه دزده نه اختلاسگر ؟

avatar
۱۴۰۴-۱۰-۰۷ ۰۷:۳۲

مصرف الکل و مشروبات الکلی ، انسان را آسیب های اجتماعی و روحی روانی ، محفوظ نمی‌دارد ، جز آنکه بر مشکلات در گذر زمان می‌افزاید و انسان را از راه راست ، حقیقت و معنویت منحرف میسازد