• چهارشنبه / ۸ بهمن ۱۴۰۴ / ۰۹:۱۰
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404110804024
  • خبرنگار : 50294

شوخی بە قیمت جان انسان‌ها!

شوخی بە قیمت جان انسان‌ها!

ایسنا/کردستان تلفن مرکز اورژانس ۱۱۵ زنگ می‌خورد، اپراتور با همان صدای آرام و آموزش‌دیده پاسخ می‌دهد؛ اما آن‌سوی خط، نه بیماری در کار است و نه حادثه‌ای! فقط صدای خنده و قطع ناگهانی تماس؛ چند ثانیه بعد، تلفن دوباره زنگ می‌زند، باز هم همان داستان و همان سناریو.

در مرکز اورژانس ۱۱۵، شب و روز تفاوتی ندارد، اینجا زمان با زنگ تلفن معنا پیدا می‌کند، هر تماس می‌تواند آغاز نجات یک جان باشد یا خبر از حادثه‌ای تلخ بدهد.

مزاحمت تلفنی برای اورژانس، فقط اشغال یک خط نیست، این تماس‌های بی‌مورد، زنجیره‌ای از تأخیرها را رقم می‌زنند، تأخیر در پاسخ‌گویی، تأخیر در اعزام آمبولانس، تأخیر در رسیدن بر بالین بیمار؛ گاهی همین تأخیر کوتاه مرز باریک میان بازگشت به زندگی و از دست رفتن یک انسان است.

اپراتورهای اورژانس هر روز و هر شب با صدها تماس واقعی مواجه‌اند. تماس‌هایی از دل تصادف‌های جاده‌ای، سکته‌های قلبی، زایمان‌های اورژانسی، سوختگی‌ها و حوادث خانگی، آن‌ها آموزش دیده‌اند که در کوتاه‌ترین زمان، از میان هیاهوی تماس‌ها، صدای نیاز واقعی را تشخیص دهند، اما مزاحمت‌های تلفنی، این مسیر را دشوارتر می‌کند و فشار روانی مضاعفی بر نیروهایی وارد می‌کند که خود در خط مقدم بحران ایستاده‌اند.

گاهی مزاحمت تلفنی از سر ناآگاهی است. کودکی که با تلفن بازی می‌کند، نوجوانی که جان انسان‌ها را بە شوخی می‌گیرد، یا فردی که اهمیت این شماره را درک نکرده است، اما نتیجه یکی است، اشغال خطوط حیاتی! خطی که باید همیشه باز باشد، همیشه آماده، همیشه در دسترس کسی که میان ترس و امید، تنها یک شماره را به خاطر سپرده است؛ ۱۱۵.

شوخی بە قیمت جان انسان‌ها!

هر مزاحمت، جان یک انسان را بە خطر می‌اندازد

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاە علوم پزشکی کردستان گفت: هدایی تصریح کرد: اورژانس ۱۱۵ خطی برای شوخی نیست، زیرا هر تماس غیرضروری می‌تواند فرصت کمک به یک بیمار واقعی را از ما بگیرد. 

بابک هدائی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه اورژانس استان روزانه بیش از هزار تماس دریافت می‌کند،  اظهار کرد: حدود ۵ درصد از تماس‌های روزانه غیرواقعی است کە همین تماس‌ها خطوط ما را اشغال و زمان امدادرسانی به مأموریت‌های حیاتی را طولانی‌تر می‌کند و هر مزاحمت می‌تواند جان یک بیمار واقعی را در خطر قرار دهد.

ثبت ۱۵ هزار مزاحمت تلفنی در ۸ ماهه امسال در کردستان

وی با تأکید بر تأثیر مستقیم تماس‌های غیرواقعی بر تأخیر در رسیدن آمبولانس‌ها گفت: در هشت‌ماهه نخست امسال ۱۵ هزار مزاحمت تلفنی داشتیم، یعنی حدود ۶ درصد تماس‌ها غیرواقعی بوده و هر مزاحمت می‌تواند فرصت طلایی نجات جان بیماران را از بین ببرد.

هدائی با اشاره به اینکه تشخیص تماس واقعی از تماس ساختگی همیشه آسان نیست، گفت: گاهی فرد تماس می‌گیرد و از درد سینه یا وضعیت اورژانسی صحبت می‌کند و اپراتور مجبور است مأموریت اعزام کند، اما در محل مشخص می‌شود هیچ مشکلی وجود نداشته و این موضوع هم برای کارکنان ناراحت‌کننده است و هم ممکن است در همان زمان یک بیمار واقعی فرصت طلایی درمان را از دست بدهد.

سرپرست اورژانس استان با اشاره به پیش‌بینی قانون ۶۴۱ مجازات اسلامی برای برخورد با مزاحمت‌های تلفنی تصریح کرد: اولویت ما فرهنگ‌سازی است و ترجیح می‌دهیم موارد را به دستگاه قضایی ارجاع ندهیم، به‌ویژه وقتی تماس از سوی کودکان باشد، اما در مواردی که مزاحمت‌ها مکرر باشد و روند خدمات‌رسانی را مختل کند، ناچار به ارجاع هستیم و خوشبختانە دستگاه قضایی در تمام شهرهای استان همکاری بسیار خوبی با ما دارد.

آموزش اپراتورها و دستورالعمل تریاژ تلفنی

وی درباره نحوه تفکیک تماس ضروری از تماس غیرضروری تصریح کرد: اپراتورها براساس دستورالعمل تریاژ تلفنی ۴۰۰ تماس‌ را در دسته‌های سبز، زرد و قرمز ارزیابی می‌کنند. با وجود این برخی افراد اطلاعات نادرست می‌دهند و همین موضوع باعث اعزام بی‌مورد آمبولانس می‌شود.

هدائی با قدردانی از مردم استان گفت: کردستان استانی فرهنگی است و آمار مزاحمت‌ها نسبت به بسیاری از استان‌ها پایین‌تر است، اما همین مقدار اندک نیز زیاد است، از خانواده‌ها می‌خواهیم مراقب باشند تلفن در اختیار کودکان قرار نگیرد و تماس با ۱۱۵ فقط در مواقع ضروری انجام شود.

وی افزود: سوال‌هایی که اپراتور می‌پرسد برای کمک به بیمار است نه اتلاف وقت، لذا بارها شده اپراتور با راهنمایی تلفنی توانسته جان کودکی را که جسم خارجی در گلو داشته نجات دهد، اورژانس یک خدمت دوطرفه است و همکاری مردم نقش حیاتی در نجات جان بیماران دارد.

کاهش چشمگیر مزاحمت‌های تلفنی اورژانس با همراهی رسانه‌ها

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاە علوم پزشکی کردستان گفت: رسانه‌ها در سال‌های اخیر نقش مؤثری در ارتقای فرهنگ استفاده صحیح از خدمات اورژانسی ایفا کرده‌اند کە همین همراهی و آگاهی‌بخشی به کاهش مزاحمت‌های تلفنی و افزایش سرعت خدمت‌رسانی به بیماران واقعی منجر شده است.

هدائی بیان کرد: خوشبختانە با اطلاع‌رسانی درست، مزاحمت‌های تلفنی اورژانس به‌طور محسوسی کاهش یافته و می‌توان گفت استان کردستان در زمره استان‌هایی است که کمترین مزاحمت تلفنی برای اورژانس را دارد.

ارائه خدمات رایگان به هزاران بیمار در سنندج

وی با اشاره به حجم بالای تماس‌ها افزود: در ماه‌های ابتدایی سال، حدود ۲۵۰ هزار تماس تلفنی با اورژانس برقرار شده که از این تعداد، ۷۵ هزار تماس منجر به مأموریت و خدمت‌رسانی شده است. 

هدائی تصریح کرد: همچنین بیش از ۳۹ هزار بیمار به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند.

این مسئول ادامه داد: ناوگان آمبولانس اورژانس سنندج تنها در یک ماه، ۶۴ مأموریت فعال انجام داده و تمامی این خدمات بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌ای به شهروندان ارائه شده است، خدمات اورژانس پیش‌بیمارستانی به‌طور کامل رایگان بوده و هیچ پرداختی از بیماران دریافت نمی‌شود.

وی با اشاره به خدمات ارائه‌شده به بیماران خاص گفت: در ماه‌های نخست سال، به ۷۳۷ بیمار سرطانی خدمات اورژانسی ارائه شده و ۴۲۲ نفر از آنان به مراکز درمانی منتقل شده‌اند که بخشی از این مأموریت‌ها مربوط به مناطق حاشیه‌ای و روستایی بوده است.

این مقام اورژانسی تأکید کرد: هر مأموریت انتقال بیمار، هزینه‌های سنگینی برای سیستم سلامت به همراه دارد و همکاری مردم در پرهیز از تماس‌های غیرضروری می‌تواند نقش مهمی در تسریع حضور آمبولانس بر بالین بیماران واقعی داشته باشد.

وی از شهروندان خواست با فرهنگ‌سازی و همکاری بیشتر، به‌ویژه در زمان حوادث و سوانح، مسیر را برای تردد سریع آمبولانس‌ها باز کنند و یادآور شد: یک تماس تلفنی مزاحم می‌تواند جان بیماری را که واقعاً نیازمند خدمات اورژانسی است، به خطر بیندازد.

هدائی در ادامە با اشاره به تقویت ناوگان اورژانس سنندج خاطرنشان کرد: با اضافه شدن آمبولانس‌ها و تجهیزات جدید، زمان رسیدن بر بالین بیمار به شکل قابل توجهی کاهش یافته و اورژانس سنندج در برخی شاخص‌ها جزو رتبه‌های برتر کشوری قرار دارد. 

وی همچنین از بهبود وضعیت مطالبات و پرداخت‌ها در حوزه اورژانس خبر داد و بر تداوم خدمت‌رسانی شبانه‌روزی به شهروندان تأکید کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha