• چهارشنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۵ / ۱۰:۲۳
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد مطلب: 1405022313428

تورهای دانشجویی در دادگستری یزد؛ فرصتی برای ارتقای دانش قضات و شفافیت بیشتر

تورهای دانشجویی در دادگستری یزد؛ فرصتی برای ارتقای دانش قضات و شفافیت بیشتر

ایسنا/یزد رئیس کل دادگستری استان یزد با تأکید بر تداوم تورهای بازدید دانش‌آموزی و دانشجویی و برگزاری دادگاه‌های علنی و محکمه آفتاب، گفت: این طرح‌ها علاوه بر افزایش آگاهی عمومی به ارتقای دانش و اشراف قضات نسبت به نگرش نسل جوان کمک می‌کند.

حجت‌الاسلام حسین طهماسبی در جلسه هم‌اندیشی پیرامون برگزاری تورهای بازدید از دادگستری و دادگاه‌های علنی، اظهار کرد: اگرچه هدف اولیه این برنامه‌ها آشنایی دانش‌آموزان و دانشجویان با فرآیندهای قضایی و ایجاد درک صحیح و مبتنی بر واقعیت از نظام قضایی است، اما روی دیگر این طرح، تأثیر مثبت آن بر ارتقای دانش قضات و شناخت بهتر آنان از جهان‌بینی و نوع نگرش جامعه، به‌ویژه نسل جوان است.

وی با اشاره به آغاز مطلوب این دو طرح افزود: اجرای این برنامه‌ها شروع بسیار خوبی داشته، اما همچنان برای بهبود و اثربخشی بیشتر، نیازمند بررسی، به روز رسانی و تکمیل است.

به گفته وی، لازمه ارتقاء طرح محکمه آفتاب و رشد کیفی رسیدگی ها این است که هیأتی متشکل از قضات مجرب به عنوان ناظر، جلسات را تحلیل کرده و نکات آموزشی را به قضات رسیدگی کننده یادآور شوند و در صورت ضرورت می‌توان برخی جلسات را ضبط کرد تا در ارزیابی نقاط قوت و ضعف مورد استفاده قرار گیرد.

رئیس کل دادگستری استان معارفه قاضی رسیدگی کننده برای حاضرین و نیز تبیین اولیه موضوع رسیدگی و قوانین مرتبط در دادگاه‌های حقوقی را در افزایش فهم مخاطبان مؤثر دانست و تصریح کرد: این اقدام باید به‌گونه‌ای انجام شود که شائبه جهت‌دهی یا سوگیری برای اصحاب پرونده ایجاد نکند.

حجت الاسلام طهماسبی همچنین با اشاره به اهمیت روند طرح سؤالات در پرونده‌های کیفری، گفت: توالی سؤالات در این پرونده‌ها می‌تواند به شکل‌گیری علم قاضی کمک کند و نباید حضور دانشجویان یا حواشی دادگاه علنی، این فرآیند را تحت‌الشعاع قرار دهد.

وی محدودیت فضای فیزیکی در برخی شعب دادگاه و دادسرا را از موانع توسعه این طرح برشمرد و پیشنهاد داد: برای پرونده‌هایی که ظرفیت بیشتری دارند، از سالن‌های بزرگ‌تر استفاده شود تا امکان میزبانی از افراد بیشتری فراهم شود.

رئیس کل دادگستری استان در پایان تأکید کرد: ضبط دادگاه‌ها با رعایت ضوابط قانونی و فراهم کردن زمینه حضور دانشجویان، اساتید و گروه‌های مرجع می‌تواند بسیاری از شایعات و شبهات مطرح‌شده در فضای مجازی علیه نظام اسلامی و دستگاه قضایی را خنثی کند.

تبدیل تورهای بازدید دانشجویی از دستگاه قضایی به یک روایت منسجم از عدلیه

مهدی حسن‌پور دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان یزد نیز در این نشست با تأکید بر ضرورت هدفمند شدن این برنامه‌ها، گفت: تورهای دانش‌آموزی و دانشجویی و دادگاه‌های علنی باید در قالب برنامه‌ای منسجم اجرا شود تا بیشترین دستاورد آموزشی و اجتماعی را برای دستگاه قضایی و نظام اسلامی به همراه داشته باشد.

وی با اشاره به موفقیت اجرای این طرح تا امروز افزود: این برنامه که تاکنون به‌خوبی برگزار شده، ظرفیت توسعه بیشتری دارد و می‌تواند جامعه هدف گسترده‌تری را پوشش دهد.

دادستان مرکز استان ادامه داد: متناسب با موضوع هر دادگاه، باید برای حضور مخاطبان تخصصی و مرتبط برنامه‌ریزی شود؛ به‌عنوان نمونه، در دادگاه‌های مرتبط با خانواده، حضور سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در این حوزه می‌تواند تجربه‌ای ارزشمند و کم‌نظیر ایجاد کند.

حسن‌پور همچنین درباره دادگاه‌های مرتبط با جرائم فضای مجازی گفت: در این‌گونه پرونده‌ها، دعوت از نسل‌ها و گروه‌هایی که بیشتر با این حوزه درگیر هستند، می‌تواند زمینه آموزش عملی و اثرگذار را فراهم کند.

وی با اشاره به محدودیت‌های موجود در برخی پرونده‌ها تصریح کرد: هرچند برخی موضوعات و دادگاه‌ها به دلیل ماهیت پرونده دارای طبقه‌بندی محرمانه هستند، اما می‌توان در موضوعات مهم، با هدف آموزش و پیشگیری از وقوع جرم، برخی ابعاد پرونده را بازطراحی و در قالب دادگاه‌های نمایشی یا «موت کورت» برای جامعه هدف ارائه کرد.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دادگستری یزد در روز چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت، دادستان استان در پایان نیز تأکید کرد: اجرای این رویکرد می‌تواند به شکل‌گیری یک روایت کامل، منسجم و اثرگذار از دستگاه قضایی در افکار عمومی کمک کند.

انتهای پیام